Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeNov 17th 2015
     permalink
    _azja_: myślmy trochę, bo strach rozum odbiera
    Azja wielkie OOOO za to ode mnie.

Ja mysle, ze przez taka postawe nawet nie damy szansy tym, ktorzy jednak chca sie integrowac. Tak jak juz pisalam sama sie boje, ale nie wrzucam wszystkich do jednego worka. Boje sie najbardziej tych, ktorzy tu przyszli wraz z prawdziwymi uciekinierami po to, by pod plaszczykiem azylu anonimowo tutaj krasc i siac burdy. Tez tu niestety sporo takich.

W moim miescie dziala i to dosc dobrze organizacja zajmujaca sie integracja i wedlug mojej znajomej duzo ludzi bardzo chce poznac tutejsze zwyczaje, jezyk i jak najszybciej zaczac pracowac, zeby moc wspomoc rodzine. To tyle na temat, ze przybywaja po to by siedziec w osrodkach i zeby ich alimentowac.

Moim zdaniem Merkel powinna zamknac granice i sprawdzic najpierw tych, ktorzy przybyli. Ten kto bardziej ceni Allaha i prawo szariatu nad konstytucje powinien wyjechac tam, gdzie sobie moze tak zyc. W Niemczech to konstytucja jest na pierwszym miejscu a ona mowi, ze wszyscy ludzie sa rowni.

Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze to troche naiwne myslenie. Sama przy uroczystosci nadania obywatelstwa mialam "przyjemnosc" siedziec przy jednym stole z Arabami/Turkami (nie wiem!), ktorzy nawet nie potrafili poprawnie przeczytac tekstu przysiegi (ja i znajoma Litwinka jako jedyne dobrze mowilysmy po niemiecku). To bylo co najmniej dziwne..

Treść doklejona: 17.11.15 10:19
    Tak dodam dla jasnosci sytuacji, ze mieszkam w Niemczech. Azylantow mamy okolo 700 w tej chwili. I to juz jest moim zdaniem maksymalna liczba, a niestety prognozy sa takie, ze bedzie ich 4000 do konca przyszlego roku. (miasteczko 30 tys mieszkancow)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeNov 17th 2015 zmieniony
     permalink
    Azja ja się nie boję ludzi o innym kolorze skóry, czy wyznaniu. Wiem, że są wyznawcy islamu w skrócie napiszę "normalni". Boję się natomiast tych którzy już weszli ogromną grupą do Europy. Bo zewsząd słychać głosy i relacje o ich absolutnej postawie roszczeniowej, o gwałtach itd. Przeczytaj relację Polaka ze strony wczesniej. Dlaczego wśród uchodźców jest tak mało kobiet z dziećmi, gdzie one są ??? I tego się właśnie boję. Jak czytam, że Ci "potrzebujący" młodzi mężczyźni zaczepiają Europejki, młode dziewczynki, jak bawią się nożami, jak potrafią oblać moczem pielęgniarkę, to jest mi po prostu źle. Gdzie jest ta chęć ułożenia sobie życia w nowym kraju? Nie twierdzę, że każdy muzułmanin/muzułmanka tacy są, bo są przecież też zeuropeizowani, którzy by krzywdy nie wyrządzili. Ja mówię o tych którzy tu w ilości milionowej przyszli i robią burdy, po dwóch miesiącach mieszkania. Poprawność polityczna nie pozwalała jasno się temu sprzeciwić? Bo zaraz ksenofob ....

Treść doklejona: 17.11.15 10:21
    YPolly: Moim zdaniem Merkel powinna zamknac granice i sprawdzic najpierw tych, ktorzy przybyli. Ten kto bardziej ceni Allaha i prawo szariatu nad konstytucje powinien wyjechac tam, gdzie sobie moze tak zyc.

O właśnie!
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Dodam jeszcze, ze przez uchodzcow u nas ostatnio to glownie prawicowi ekstremisci wyprawiaja burdy i to jakie. (patrz podpalenia domow, ZAMIESZKANYCH domow!!!, ataki na redakcje gazet i wisielnice na demonstracjach)

Bylam ostatnio na spotkaniu w kosciele i kaplan powiedzial madre slowa: W tych trudnych czasach strach jest normalna reakcja. Ale my zapalamy swiece, nie podpalamy domy.
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Powiem tak, żyłam przez wiele lat w wielokulturowym mieście, w Brukseli, to miasto to wielki kocioł, przyjęło wielu obcych. Czy ci wszyscy obcy czują się tam dobrze, nie wiem, wątpię. Czy wszyscy rdzenni mieszkańcy są zadowoleni, że mają wokół siebie taką mieszankę etniczną, też nie wiem i wątpię. Zawsze znajdą się tacy którzy będą narzekać i tacy, którzy potrafią czerpać radość z poznawania innych.
    Od wielu lat mieszkam na powrót w Polsce, więc mam jakąś tam możliwość porównania - i widzę, jak u nas ludzie traktują siebie nawzajem, nie tylko obcokrajowców i postawa Polaków jest daleka od tego co można by nazwać przyjacielskim podejściem - jesteśmy narodem podejrzliwym, narzekającym, wszędzie szukamy winnych tylko nie w sobie samym, nie potrafimy przyjąć innych racji, bo nasze są najważniejsze.
    I dajemy się ponieść emocjom, one zawsze górują nad rozumem.
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    YPolly: Dodam jeszcze, ze przez uchodzcow u nas ostatnio to glownie prawicowi ekstremisci wyprawiaja burdy i to jakie. (patrz podpalenia domow, ZAMIESZKANYCH domow!!!, ataki na redakcje gazet i wisielnice na demonstracjach)

Bo to jest niestety naturalne zjawisko w takich sytuacjach. I tego ja się chyba najbardziej boję - że wszelkie skrajne organizacje dojdą teraz do głosu, a to zawsze jest niekorzystne. Każdy fanatyzm jest zły, obojętnie z jakiej strony.
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    YPolly: Ja mysle, ze przez taka postawe nawet nie damy szansy tym, ktorzy jednak chca sie integrowac. Tak jak juz pisalam sama sie boje, ale nie wrzucam wszystkich do jednego worka

Winni są Ci, którzy wpuszczają wszystkich jak leci.
    Na pierwszy ogień ja bym przez granicę nie wpuściła tych, którzy nie mają dokumentów. O czym to świadczy - że mają coś do ukrycia. A że są przepuszczani bez dokumentów, to wszelkich o nieczystych zamiarach aż się prosi o ich "zgubienie".
    Natomiast tych, którzy papiery mają wpuścić, ale po umieszczeniu w ośrodku/obozie przejściowym na spokojnie sprawdzić bardzo dokładnie. Wszelkie podejrzane skazy na życiorysie by były równoznaczne z odesłaniem do ojczystego kraju.
    .
    .
    Czy Melodie należy uznać za ksenofila?
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Penny - ale Ty myslisz racjonalnie. Zobacz czy ktos dał montenii eee za to, że napisała (podejrzewam, że bez jakiejs zlej woli), że pisanie o paleniu dzieci muzulmanskich to "normalna reakcja"? Nie, nikt tu na forum oprocz mnie nie zareagowal. Dlaczego pozwalamy sobie na ignorowanie takich tekstów jak ten o paleniu dzieci. W nazistowskich Niemczech większosci nie stanowili rasiści, oni po prostu dawali ciche przyzwolenie dla holokaustu. Nie porownuję nazistów do dzisiejszych Polaków, ale uważajmy trochę na to co powstaje na naszym podwórku.
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Uznawaj mnie Marion za kogo chcesz, nie mam nic przeciwko.
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Melodie: jesteśmy narodem podejrzliwym, narzekającym, wszędzie szukamy winnych tylko nie w sobie samym, nie potrafimy przyjąć innych racji, bo nasze są najważniejsze.

Ale czy koniecznie musimy być tacy jak inni? Czy nie możemy zachowywać się po swojemu?
    Orban zachował się tak, jak się zachował. Został przez UE zganiony, ale ma to centralnie w d..ie. Walczy o swój kraj i naród.
    Melodie: Od wielu lat mieszkam na powrót w Polsce, więc mam jakąś tam możliwość porównania - i widzę, jak u nas ludzie traktują siebie nawzajem, nie tylko obcokrajowców

Ale my tu nie piszemy na temat obcokrajowców generalnie, a o tych, którzy wyznają islam - bez względu na kolor skóry czy kraj pochodzenia.
    Wiele z nas powtarzało tu nie raz, że nie ma NIC przeciwko społeczeństwu wielokulturowemu, które szanuje miejsce, prawa i ludzi, w którym przyszło mu rozpocząć nowe życie. Natomiast boimy się obcokrajowców wyznania muzułmańskiego - bo ich religia, kultura i prawa rządzące ich codziennym życiem są skrajnie inne i nie do przyjęcia przez nas.
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Melodie: postawa Polaków jest daleka od tego co można by nazwać przyjacielskim podejściem - jesteśmy narodem podejrzliwym, narzekającym, wszędzie szukamy winnych tylko nie w sobie samym, nie potrafimy przyjąć innych racji, bo nasze są najważniejsze.

A ja się upieram, że to nie jest prawdą. Nie wiem, może akurat w takich kręgach się obracam, ale nigdy się z tym osobiście nie zetknęłam. Pamiętam, jak kiedyś dawno, firma, w której pracowałam, nawiązała współpracę z pewną firmą z Indii. Przysłali do nas swoich pracowników na parę miesięcy, żeby mogli się u nas szkolić. Inny kolor skóry, inna religia, kultura, dieta nawet (oni wegetarianie a my oczywiście mięsożercy), zwyczaje. Bardzo fajny to był czas, chociaż nie zawsze było łatwo się dogadać. Sporo się dowiedzieliśmy o sobie i nie było ani jednej osoby nastawionej wrogo. Raczej była ogromna ciekawość, wymiana poglądów, nawet jakieś degustacje potraw się zdarzały (oczywiście nikt mięsa im nie serwował, zgodnie z ich przekonaniami, ale to też chyba oczywiste, nie?). Dlatego albo ja żyję w innej Polsce, albo ktoś tu przesadza.
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Melodie jak może przez kilka lat nie żyłam w innym kraju. Miałam jednak da razy okazję wyjechać na kilka miesięcy. Raz do Szkocji i potem jeszcze do Peru. Więc jakieś tam porównanie mam. A teraz mi się przypomniało, że moim szefem w restauracji w Edynburgu był Pakistańczyk. I wiesz, że w życiu bym o nim słowa złego nie powiedziała. Ma żonę i dwójkę dzieci i jest normalnym facetem. Miły, życzliwy, jak się raz źle poczułam to mnie do domu odesłał, z wypłatami nigdy nie zalegał. Mega uczciwy facet. Wraz ze mną pracował Polak Julek na zmywaku i jeszcze trzech mężczyzn z Nepalu. I jakoś dawaliśmy radę i było ok, gdzie to narzekanie ? Ja to wspominam bardzo dobrze. Reszta znajomych też pracowała zazwyczaj w knajpach z ludźmi różnych narodowości i od żadnej osoby nie usłyszałam o jakiś uprzedzeniach. Tak jak napisałam we Wrocku również miałam wielu znajomych różnego pochodzenia czy koloru skóry. I zupełnie się nie zgadzam ze stwierdzeniem, że moje podejście i wielu ludzi których znam było mało przyjacielskie. Kurde tyle imprez i wspólnych wyjazdów było, normalne życie. Moje otoczenie było zawsze, ale to zawsze mega otwarte na inność, to po prostu byli i są nasi przyjaciele.

I zaznaczę, że ostatnie wydarzenia spowodowały podejrzliwość większą, a owszem. Dziwisz się ? Bo ja nie. I nie dotyczy to podejrzliwości tylko Polaków.

Treść doklejona: 17.11.15 10:44
    marion: Ale my tu nie piszemy na temat obcokrajowców generalnie, a o tych, którzy wyznają islam - bez względu na kolor skóry czy kraj pochodzenia.
    Wiele z nas powtarzało tu nie raz, że nie ma NIC przeciwko społeczeństwu wielokulturowemu, które szanuje miejsce, prawa i ludzi, w którym przyszło mu rozpocząć nowe życie. Natomiast boimy się obcokrajowców wyznania muzułmańskiego - bo ich religia, kultura i prawa rządzące ich codziennym życiem są skrajnie inne i nie do przyjęcia przez nas.

A no i tu jest pies pogrzebany. Melodie zastanów się o czym Ty piszesz? Tyle razy tu było podkreślane: pomagajmy uchodźcom, ale tym prawdziwym. Nie przyjmujmy kogo popadnie bez wcześniejszego sprawdzenia, kto to w ogóle jest. No z dziesięc razy o tym było, a Ty i Miękka Buła w kółko zarzucacie nam nietolerancję. Jakaś moda czy jak ...
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    No to dlaczego teraz zamiast widzieć w uchodźcach ludzi, bo wszyscy jesteśmy ludźmi, nie wybieramy sobie miejsca w którym przychodzimy na świat, do tego stopnia dajecie się ponieść strachowi? Jeszcze nawet nie wiadomo, czy uchodźcy do nas trafią a większość wypowiedzi jasno pokazuje, że nikt ich tu nie chce. Bo są biedni? Bo trzeba im pomóc, wyłożyć środki?
    Czy nie lepiej byłoby pomyśleć jak to lepiej zorganizować, żeby uniknąć przemocy ze strony niektórych z nich, a nie wykrzykiwać od razu, że precz z nimi wszystkimi, bo nam Polskę zabiorą i będą się mnożyć jak króliki?
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Azja teraz dopiero doczytałam posty o paleniu dzieci, więc nie czepiaj się mnie czy myślę racjonalnie czy nie :) nie jestem w stanie odpisać wszystkim na raz, zwłaszcza z dzieckiem przy nodze. Zatem: tak, myślę racjonalnie i nie godzę się na taką postawę. Pisanie o paleniu muzułmańskich dzieci uważam za coś nieludzkiego. Nie wiem dlaczego post Montenii przeszedł bez echa, ale żaden strach nie usprawiedliwia nawet pomyślenia o czymś takim, nie wspominając, że ktoś mógłby się tego dopuścić. I nigdy bym się na coś takiego nie zgodziła. Ciągle się zastanawiam jak "przesiać" tych prawdziwie potrzebujących ludzi od tych, którzy przyjechali nie wiadomo po co .... Cofnąć się tego nie da. Trzymać w ośrodkach w nieskończoność też nie. Odesłać czy zaufać i żyć strachu?
    Melodie: Bo są biedni? Bo trzeba im pomóc, wyłożyć środki?

Melodie no ludzie się boją, poczytaj relacje co się w obozach dzieje, może wtedy zmienisz zdanie .....
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Melodie ty sie dziwisz, że ludzie ulegają strachowi ?
    Obejrzyj sobie jeszcze raz ten film, przypomnij sobie zamach w Paryżu,
    obejrzyj sobie w internecie masę filmików o uchodźcach, przeanalizuj nasza dyskusję (podawałam wielokrotnie przykłady zachowań), poczytaj czym jest islam, jak traktują kobiety i dzieci, albo gwałcą poczytaj o tym, co jest w ich kulturze normalne.
    I jak to zrobisz, to dopiero zadawaj takie durne pytania...
    Nie boisz się ? Piszesz, że dajemy się ponieść strachowi? Masz dzieci? Poszłabyś na spacer z dzieckiem we wiosce gdzie mieszka 300 facetów?
    No nie boisz się, bo Ciebie to nie dotyczy !!!! Krótko i na temat. Dotyczy innych Europejczyków, więc nie działa Twoja wyobraźnia, po prostu.
    Nie siedzisz w problemie, a nawet nie chcesz sobie wyobrazić skali problemu.
    Po raz kolejny się sprawdza, co już pisałam. Pomagajmy wszyscy, oby nie ja, ale jestem za pomaganiem.
  1.  permalink
    Monteniu, też obawiam się niekontrolowanego napływu imigrantów. I mam nadzieję, że nie przyjdzie mi mieszkać ani w sąsiedztwie terrorystów.
    Ani tym bardziej w sąsiedztwie takich ludzi jak Ty, którzy twierdzą, że nawoływanie do zabijania i palenia jest normalne :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Boję się, moja córka mieszka w Brukseli i większość mojej rodziny. Podejrzewam, że ryzyko zamachu jest tam o wiele wyższe niż gdziekolwiek indziej. I co mam zrobić? Zacząć protestować przeciwko obecności emigrantów tam? Czy siedzieć i się trząść ze strachu, że spotka ją coś złego?
    Więc mi nie pisz, że mnie to nie dotyczy, bo się mylisz.
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Nikt tu nie pisze o trzęsieniu się ze strachu. Ja piszę o tym, że słyszysz o tym z mediów, nie masz z tym bezpośrednio do czynienia (nie mieszkasz w miejscu, gdzie ten problem widać każdego dnia), a nawet nie próbujesz sobie wyobrazić skali problemu. Jednocześnie wszyscy są ksenofobami, a ty sama nie chcesz przyjąć uchodźców, ale jesteś taka dobra i tak bardzo byś chciała im pomagać. O tym piszę.
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Chciałabym, żeby świat dorosłych kiedyś wyglądał tak... zawsze. Pewnie to niemożliwe, ale serce mnie ściska, jak sami religią i kulturą tworzymy sobie bariery nie do pokonania, a przecież nie rodzimy się tacy.

http://www.sherifatonabanjo.com/wp-content/uploads/2015/11/image17-672x372.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/c3/7b/4d/c37b4d4f576fcb5be05caa4b9b8e4ace.jpg

http://m5.paperblog.com/i/112/1127857/no-one-is-born-believing-racism-is-right-L-DDbbM1.jpeg
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    bo religia to ZUO. kazda jedna.
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Melodie
    Jeszcze nawet nie wiadomo, czy uchodźcy do nas trafią a większość wypowiedzi jasno pokazuje, że nikt ich tu nie chce.

Nie wiemy czy do nas trafią, ale warto już teraz się obudzić, by nie było za późno.
    Nie chcemy w Polsce imigrantów wyznania muzułmańskiego, bo niby dlaczego tak jak Francja, Belgia czy UK mamy się obudzić z ręką w nocniku? Dlaczego mamy powielać błędy popełnione przez inne kraje? Oni wiele lat temu otworzyli szeroko drzwi, ale nie poradzili sobie z sytuacją. To trwa już kilka pokoleń i poprawy nie ma. Wręcz jest coraz gorzej. Po co nam to????
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Nikt nie pisze o trzęsieniu sie ze strachu tylko każdy swoim strachem tłumaczy postawę niechęci wobec uchodźców.
  2.  permalink
    judka25: a ty sama nie chcesz przyjąć uchodźców

Judka, myślę, że nie trzeba zapraszać do siebie do domu uchodźców, żeby ich "przyjmować". Przecież ośrodki dla uchodźców nie są finansowane energią z kosmosu, więc akceptując/popierając sprowadzanie do kraju uchodźców (Czeczenów, Syryjczyków, Ukrainców- ogólnie) akceptujemy, że pośrednio to finansujemy, bo przecież to idzie z budżetu państwa/gminy, więc de facto z naszych wpływów. I jak idzie do tego koszyka, to nie pójdzie już do innego.
    Więc do mnie argument "jak tak, to weź sobie ich do domu", nie do końca trafia.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    PENNY: Chciałabym, żeby świat dorosłych kiedyś wyglądał tak... zawsze.

Ja mam syna w przedszkolu językowym. Mieliśmy i mamy tu dzieci z małżeństw mieszanych - nawet z innym odcieniem skóry. Dzieci totalnie to nie interesuje. Syn w swojej grupie miał czarną dziewczynkę - NIGDY nie wspomniał, że jest inna.
    Melodie: każdy swoim strachem tłumaczy postawę niechęci wobec uchodźców

Powtarzam enty raz - nie jesteśmy tu niechętne uchodźcom. Jesteśmy niechętne i boimy się tych, którzy wyznają islam.
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    marion: Ja mam syna w przedszkolu językowym. Mieliśmy i mamy tu dzieci z małżeństw mieszanych - nawet z innym odcieniem skóry. Dzieci totalnie to nie interesuje. Syn w swojej grupie miał czarną dziewczynkę - NIGDY nie wspomniał, że jest inna.
    --

Mój Leon ma uprzedzenia. Powiedzial jakis czas temu, że nie zaprosi Ethanka (czarnoskóry kolega, ale od września juz nie chodzi do jego przedszkola) na urodziny, bo ma "siarą skórę" - pracujemy nad tym. Ale wszystko przez reklamę OldSpice na której murzyn ma buzię z zębami na brzuchu, którą to moje dziecko odreagowało silnym stresem, lękami i koszmarami.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    _azja_: Ale wszystko przez reklamę OldSpice na której murzyn ma buzię z zębami na brzuchu, którą to moje dziecko odreagowało silnym stresem, lękami i koszmarami.

Więc to są uprzedzenia nabyte. Nikt się z uprzedzeniami nie rodzi.
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Ja pisałam ogólnie o postawach Polaków, na podstawie wypowiedzi z różnych źródeł, nie tylko z tego forum.
    Niestety dominują postawy ksenofobiczne, tylko nie wiem czemu tak nie lubicie tego słowa, przecież to nic złego. Każdy ma prawo mieć swoje lęki i każdy ma.
    •  
      CommentAuthorbrombap
     permalink
    Jasne. Nikt się z uprzedzeniami nie rodzi. Ale dzieci słuchające obecnie od rodziców, że uchodźcy to wróg, który ma zamiar zabić/zgwałcić/ograbić z pewnością wzrastać będą na ludzi bez uprzedzeń.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Nie generalizujmy, brom, ok?
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    brombap: Ale dzieci słuchające obecnie od rodziców, że uchodźcy to wróg, który ma zamiar zabić/zgwałcić/ograbić z pewnością wzrastać będą na ludzi bez uprzedzeń.

Wystarczy wytłumaczyć, że nie każdy z nich jest zły. Zły jest ten, kto chce zabijać niewinnych ludzi tylko z tego powodu, że nie wierzą w Allaha.
    •  
      CommentAuthorbrombap
     permalink
    I żeby było jasne - bardzo niepokoję się o swoją rodzinę, o to co się dzieje. Ale strach nie może tłumić myślenia i racjonalności.
    Ceri, zgadzam się, że nie trzeba brać do domu uchodźcy, by go w istocie przyjąć. Po to płacimy podatki, by państwo finansowało takie działania. Mam oczywiście na myśli pomoc tym, którzy rzeczywiście jej potrzebują. A więc kobietom, dzieciom, osobom starszym.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Melodie: Niestety dominują postawy ksenofobiczne, tylko nie wiem czemu tak nie lubicie tego słowa, przecież to nic złego. Każdy ma prawo mieć swoje lęki i każdy ma.

Ja się przyznaję - w myśl definicji ksenofobii (niechęć, wrogość, lęk wobec obcych, przesadne wyrażanie niechęci wobec cudzoziemców) boję się, jestem niechętna i wrogo nastawiona do uchodźców, ALE (!) tylko do tych, którzy są niechętni i wrogo nastawieni do mnie, jako niewiernej Europejki. Nie czczę Allaha, więc dla nich jestem wrogiem nr 1 i trzeba mnie zhańbić poprzez gwałt, a następnie obciąć mi głowę lub wysadzić.
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Ceri no właśnie. Skoro to idzie z budżetu. Z naszych pieniędzy, to dlaczego nie mamy NIC do gadania?
    --
    •  
      CommentAuthorbrombap
     permalink
    Hydro, ale przecież tak to działa. Dziecko chłonie świat taki, jaki mu pokazujemy. Jeżeli przestajemy widzieć dobro, to jak ma je zobaczyć dziecko?

Ja powtarzam - nie jestem zwolenniczką przyjmowania szerokim frontem.
    Ale wypowiedzi takie, jak Montenii, sprawiają, że spływa na mnie mega zimny prysznic.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    brombap: nie trzeba brać do domu uchodźcy, by go w istocie przyjąć. Po to płacimy podatki, by państwo finansowało takie działania. Mam oczywiście na myśli pomoc tym, którzy rzeczywiście jej potrzebują. A więc kobietom, dzieciom, osobom starszym.

Pomocy takiej potrzebują Polacy z wschodniej Ukrainy. Repatrianci np. z Kazachstanu, czekają dziesiątki lat - dla nich mieszkań i pracy jakoś nie dało się znaleźć przez dekady.
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    eveke: Z naszych pieniędzy, to dlaczego nie mamy NIC do gadania?

Jesteśmy po dwóch decyzjach dotyczących sprawowania władzy w Polsce. To jest czas decyzji o przyszłości. Frekwencja pokazuje,że nadal obywatele w Polsce wolą narzekać niż decydować i ponosić konsekwencje swoich decyzji.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Marion, a daleko szukac? u nas maklo biedy? Jak sie czasem obejrzy jakis reportaz o biedzie w polsce to az zal. Nie uwazacie, ze najpierw trzeba by pomoc swoim? a nie obcym?
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Nie nakręcaj się Marion, chyba nie ma w pobliżu Ciebie żadnego nawiedzonego Araba, jesteś na razie bezpieczna i może zawsze będziesz.
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Ewasmerf: Marion, a daleko szukac? u nas maklo biedy?

Oglądam czasem na Polsacie program "Nasz nowy dom" z prowadząca Katarzyną Dowbor - na pewno kojarzycie. W jakich warunkach żyją ludzie w naszym kraju, to jest SZOK! Brak bieżącej wody, wc jako wychodek na podwórku, wszechobecny grzyb i pleśń. Tak jest w każdym odcinku.
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Ale nie piszmy o sobie, że jesteśmy wszyscy tak do szpiku kości źli i bezduszni. Bo nie jesteśmy. Temat jest teraz aktualny, więc sporo ludzi o tym dyskutuje. Wierzcie mi, ja w swoim otoczeniu nie znam nikogo, kto by otwarcie wypowiadał się przeciwko pomocy, przeciwko uchodźcom, przeciwko angażowaniu się. Strach, który jest, nie jest strachem przed tymi ludźmi. Kompletnie gdzie indziej jest jego źródło. Z moich obserwacji wynika, że boimy się raczej tego, w jaki sposób to się odbywa, że nie ma kontroli, że to daje niepowtarzalną okazję terrorystom, żeby bez większych przeszkód przeniknąć do Europy, że pomagając w ten sposób tak naprawdę nikomu nie pomagamy, tylko rozszerzamy zagrożony obszar. To chyba jednak nie to samo, co? Mnie w każdym razie drażni to ciągłe udowadnianie mi, że jestem nietolerancyjna, nie chcę się dzielić, pomagać - bo to nieprawda! Ale mam wrażenie, że niektórzy wolą tego nie przyjmować do wiadomości, bo tylko wtedy mogą pielęgnować swoją wizję świata.
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Melodie: Nie nakręcaj się Marion, chyba nie ma w pobliżu Ciebie żadnego nawiedzonego Araba, jesteś na razie bezpieczna i może zawsze będziesz.

Trzeba myśleć z wyprzedzeniem i zapobiegać szybciej, co by żaden nawiedzony koło mnie nie zamieszkał. A jak zamieszkają tacy, to się wyprowadzę.
    Francja czy Wielka Brytania już są stracone. Szwecja okazuje się że również. Wytłumacz mi, dlaczego mamy ślepo podążać za innymi, którzy nie dali sobie rady z tym problemem? Dlaczego?
    •  
      CommentAuthorbrombap
     permalink
    Marion, z dobrodziejstwa możliwości przyjazdu i pracy w GB to akurat Polacy również skorzystali.
    Hydro, ja Ci braku tolerancji nie udowadniam. Natomiast zauważ, że w tej dyskusji głosy niepokoju mieszają się dość bezkrytycznie z głosami, w których nawet cienia chęci pomocy nie widać.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 17.11.15 11:45</span>
    Marion, piszesz o ludziach żyjących w biedzie - ja nie wątpię, że jest jej dużo. Dużo za dużo. Ale wiem też, jak wiele osób znakomicie wypracowuje sobie system funkcjonowania tak, by nie musząc pracować, dalej egzystować.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    brombap: Ale wiem też, jak wiele osób znakomicie wypracowuje sobie system funkcjonowania tak, by nie musząc pracować, dalej egzystować.

dokladnie tak samo mozna to odniesc do uchodzcow probujacych dostac sie na niemiecki socjal
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    brombap: Marion, z dobrodziejstwa możliwości przyjazdu i pracy w GB to akurat Polacy również skorzystali.

Ale zostali przyjęci, bo jesteśmy ludźmi cywilizowanymi, mającymi pojęcie o prawach człowieka, potrafiącymi szanować prawo, kulturę i obyczaje kraju, do którego trafili.
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    a najlepsze dla mnie jest to, ze za pomoca i przygarnianiem uchodzcow sa najbardziej ci, ktorzy nie maja z nimi nic wspolnego. tacy politycy mieszkajacy w zamknietych i strzezonych dzielnicach dla bogaczy, wszedzie chodzacy z obstawa, niezagladajacy do gett (chyba ze na pokaz), wazocy sie pancernymi furami i latajacy prywatnymi samolotami sprawdzanymi po stokroc.
    jakbym tak zyla to jak cie moge - przygarniajmy wszystkich bez wyjatku, toc ja i tak bym z nimi kontaktu nie miala.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    "Nie nakręcaj się Marion, chyba nie ma w pobliżu Ciebie żadnego nawiedzonego Araba, jesteś na razie bezpieczna i może zawsze będziesz."
    A w pobliżu mnie jest ileś tysięcy arabów i co? Według Twojej logiki, powinnam się czuć niebezpiecznie w takim razie. I tak się czuję.
    ----
    Dalej wracamy do punktu wyjścia.
    Czy chciałybyście aby w waszej wiosce był ośrodek z 200-300 mężczyznami ?
    Mówicie, że nie ma chęci pomocy, ale wszystko odbywa się w słowie, jakbyście sobie nie potrafiły wyobrazić tej sytuacji.
    No to wyobraźcie sobie tych 300 facetów w waszej wiosce, wzrost przestępstw i gwałtów (błagam niech nikt temu nie przeczy, bo przy takiej ilości mazułmańskich mężczyzn, to chleb powszedni).
    Piszecie, piszecie ale to tylko pisanie. Dlatego celowo piszę o przyjmowaniu ich do swoich domów, a żadna by nie wzięła. Podobnie z tą wioską. Założę się, że wszystkie uważałybyście, że to zły pomysł, że w innym miejscu powinni być, w innej wiosce. Pomagać, ale aby mnie to nie dotknęło.
    No po co dalej brnięcie pięknymi komentarzami w to zakłamanie????? Zamiast pisać, wyobraźcie sobie te sytuacje, że powiedzmy jutro to się stanie i co wtedy?
    Dalej żyjcie jak wcześniej? Pozwalacie iść córkom na podwórko?
    Ja teraz napiszę oficjalnie - powinniśmy pomagać, ale nie chce ich mieć blisko. Niech pomogą ludzie z miasta 200km dalej, ja im zapłacę w podatku za tę pomoc, ale niech inni mają ich blisko, o to chodzi ? Przecież oni nie są umieszczeni na końcu świata w ośrodku !!! Jak nie mnie, to Ciebie będzie to dotyczyć.
    Ci ludzie w ośrodkach nie są odizolowani od świata, przemieszczają się, zyją normalnie, nie są zamknięci jak w więzieniu.
    Nie mówię o rodzinach i dzieciach, celowo pisze o mężczyznach bo jest ich około 75 % wśród całej grupy uchodźców.
    •  
      CommentAuthorbrombap
     permalink
    Marion, wow...
    I ja posługuję się uogólnieniami???!!!
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    brombap: Marion, piszesz o ludziach żyjących w biedzie - ja nie wątpię, że jest jej dużo. Dużo za dużo. Ale wiem też, jak wiele osób znakomicie wypracowuje sobie system funkcjonowania tak, by nie musząc pracować, dalej egzystować.

Kulejąca opieka społeczna w naszym kraju (MOPSy itp.), to temat rzeka.
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    No ja jestem ciekawa bardzo jak zaplanowano wprowadzenie tych ludzi w normalne życie, bo chyba nie pozostaną na zawsze w tych ośrodkach?
    Judka, nad strachem trzeba panować, nie ma innego wyjścia, albo się mu poddać ale wówczas działasz nieracjonalnie i musisz się z tym liczyć.
    •  
      CommentAuthorbrombap
     permalink
    Ewka, a Polacy brytyjskich świadczeń nie biorą?
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    marion: Pomocy takiej potrzebują Polacy z wschodniej Ukrainy. Repatrianci np. z Kazachstanu, czekają dziesiątki lat - dla nich mieszkań i pracy jakoś nie dało się znaleźć przez dekady.

Tak, i to źle świadczy o NASZYCH decydentach
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.