Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Azja wielkie OOOO za to ode mnie. myślmy trochę, bo strach rozum odbiera
Moim zdaniem Merkel powinna zamknac granice i sprawdzic najpierw tych, ktorzy przybyli. Ten kto bardziej ceni Allaha i prawo szariatu nad konstytucje powinien wyjechac tam, gdzie sobie moze tak zyc.
Dodam jeszcze, ze przez uchodzcow u nas ostatnio to glownie prawicowi ekstremisci wyprawiaja burdy i to jakie. (patrz podpalenia domow, ZAMIESZKANYCH domow!!!, ataki na redakcje gazet i wisielnice na demonstracjach)
Ja mysle, ze przez taka postawe nawet nie damy szansy tym, ktorzy jednak chca sie integrowac. Tak jak juz pisalam sama sie boje, ale nie wrzucam wszystkich do jednego worka
jesteśmy narodem podejrzliwym, narzekającym, wszędzie szukamy winnych tylko nie w sobie samym, nie potrafimy przyjąć innych racji, bo nasze są najważniejsze.
Od wielu lat mieszkam na powrót w Polsce, więc mam jakąś tam możliwość porównania - i widzę, jak u nas ludzie traktują siebie nawzajem, nie tylko obcokrajowców
postawa Polaków jest daleka od tego co można by nazwać przyjacielskim podejściem - jesteśmy narodem podejrzliwym, narzekającym, wszędzie szukamy winnych tylko nie w sobie samym, nie potrafimy przyjąć innych racji, bo nasze są najważniejsze.
Ale my tu nie piszemy na temat obcokrajowców generalnie, a o tych, którzy wyznają islam - bez względu na kolor skóry czy kraj pochodzenia.
Wiele z nas powtarzało tu nie raz, że nie ma NIC przeciwko społeczeństwu wielokulturowemu, które szanuje miejsce, prawa i ludzi, w którym przyszło mu rozpocząć nowe życie. Natomiast boimy się obcokrajowców wyznania muzułmańskiego - bo ich religia, kultura i prawa rządzące ich codziennym życiem są skrajnie inne i nie do przyjęcia przez nas.
Bo są biedni? Bo trzeba im pomóc, wyłożyć środki?
a ty sama nie chcesz przyjąć uchodźców
Chciałabym, żeby świat dorosłych kiedyś wyglądał tak... zawsze.
każdy swoim strachem tłumaczy postawę niechęci wobec uchodźców
Ja mam syna w przedszkolu językowym. Mieliśmy i mamy tu dzieci z małżeństw mieszanych - nawet z innym odcieniem skóry. Dzieci totalnie to nie interesuje. Syn w swojej grupie miał czarną dziewczynkę - NIGDY nie wspomniał, że jest inna.
--
Ale wszystko przez reklamę OldSpice na której murzyn ma buzię z zębami na brzuchu, którą to moje dziecko odreagowało silnym stresem, lękami i koszmarami.
Ale dzieci słuchające obecnie od rodziców, że uchodźcy to wróg, który ma zamiar zabić/zgwałcić/ograbić z pewnością wzrastać będą na ludzi bez uprzedzeń.
Niestety dominują postawy ksenofobiczne, tylko nie wiem czemu tak nie lubicie tego słowa, przecież to nic złego. Każdy ma prawo mieć swoje lęki i każdy ma.
nie trzeba brać do domu uchodźcy, by go w istocie przyjąć. Po to płacimy podatki, by państwo finansowało takie działania. Mam oczywiście na myśli pomoc tym, którzy rzeczywiście jej potrzebują. A więc kobietom, dzieciom, osobom starszym.
Z naszych pieniędzy, to dlaczego nie mamy NIC do gadania?
Marion, a daleko szukac? u nas maklo biedy?
Nie nakręcaj się Marion, chyba nie ma w pobliżu Ciebie żadnego nawiedzonego Araba, jesteś na razie bezpieczna i może zawsze będziesz.
Ale wiem też, jak wiele osób znakomicie wypracowuje sobie system funkcjonowania tak, by nie musząc pracować, dalej egzystować.
Marion, z dobrodziejstwa możliwości przyjazdu i pracy w GB to akurat Polacy również skorzystali.
Marion, piszesz o ludziach żyjących w biedzie - ja nie wątpię, że jest jej dużo. Dużo za dużo. Ale wiem też, jak wiele osób znakomicie wypracowuje sobie system funkcjonowania tak, by nie musząc pracować, dalej egzystować.