Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeNov 17th 2015
     permalink
    nie znam nikogo kto bierze i nie mam pojecia jakie sa zasady przyznawania brytyjskich swiadczen.
    szczerze mowiac nie spotkalam tez nikogo komu nie chcialoby isc sie do pracy bo w polsce wypracowal sobie system korzystania z opieki spolecznej.
    za to wiem jak to wyglada/wygladalo w niemczech i samym niemcom do roboty sie isc nie chcialo i bezczelnie twierdzili, ze po co, skoro od panstwa dostaja tyle samo, za lezenie w domu.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorbrombap
     permalink
    Marion i jeszcze jedno - warto, by tak deklarowane przez Ciebie poszanowanie prawa Polak rozpoczął od swojego podwórka.
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
    • CommentTimeNov 17th 2015 zmieniony
     permalink
    elfika: brombap: Mam oczywiście na myśli pomoc tym, którzy rzeczywiście jej potrzebują. A więc kobietom, dzieciom, osobom starszym.

czyli grupę, której praktycznie nie ma

Elfiko, trzymajmy się faktów, chyba z 1/3 to rodziny. Za mało, ale to nie jest "nie ma"
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Azja tak rodziny, zgadzam się 1/3 może trochę mniej to rodziny, ale reszta to mężczyźni i oni są tak samo przyjmowani i oni muszą tak samo dostać pokój/ nocleg/ miejsce w schronisku. Nie są wybierani, wszyscy wchodzą jak chcą bez kontroli.
    Ciekawa jestem ile z Was odpowie na moje pytanie, pewnie żadna, bo to co napisałam, to prawda, a do prawdy ciężko się przyznać. Wszyscy chcą pomagać z daleka, aby tylko nas to nie dotyczyło.
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Do Turcji z Syrii idą kobiety i mężczyźni mniej więcej pol na pol, za to z Afryki do Grecji płyną w ogromnej większości młodzi mężczyźni, niby dlatego, że to długa ryzykowna przeprawa.

Treść doklejona: 17.11.15 12:16
    I to ci ludzie z Afryki powinni być moim zdaniem zawracani, a jesli już to przywożeni powinni być ludzie głodujący, umierający z głodu. Ci, którzy tam naprawdę umierają nie mając na jedzenie nie przyjadą na pontonie sami, bo na to trzeba miec tysiące dolarów.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Azja ale fala uchodźców wygląda zupełnie inaczej.
    Oni wyrzucają jedzenie (wiem to z pierwszej ręki od znajomych, którzy to jedzenie dostarczali).
    Oni muszę zapłacić za przeprawę, nie mogą wejść na łódź za darmo.
    Są normalnie ubrani i mają telefony.
    To nie świadczy o skrajnym ubóstwie. Choć biorę pod uwagę, że na pewno są ludzie potrzebujących wśród nich.
    7 tys dziennie przez Austrię "przechodzi" (są przewożeni autobusami z jednej granicy na drugą). Co będzie do końca tego roku i następnego ?!
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Zgadzam się z Tobą judka - tak właśnie jest. Ludzie w Afryce generalnie normalnie się ubierają ;) no chyba, że Masajowie, czy inne plemiona, telefony też są raczej normą. Ale masz rację i to napisałam ze dwie strony temu, że znowu pomoc Afryce nie trafia tam gdzie potrzeba
    --
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    Ja tam wolę być żywym i bezpiecznym ksenofobem i razem z moją ksenofobiczną rodziną bez strachu chodzić na koncerty czy do parku na spacer niż być marwą, bądź zastraszoną tolerancyjną i otwartą osobą, źle czującą się we WŁASNYM kraju. :devil:
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    brombap: warto, by tak deklarowane przez Ciebie poszanowanie prawa Polak rozpoczął od swojego podwórka.

Chciałabym - bardzo. Oboje z mężem jesteśmy ludzcy i uczciwi - czasami aż do bólu. Często dostajemy za to po głowie (i kieszeni), ale inaczej nie potrafimy.
    •  
      CommentAuthorbrombap
     permalink
    Problem polega jednak na tym, że uchodźca już nie ma własnego kraju - nie ma miejsca, gdzie mógłby być bezpieczny. Mówię o prawdziwych uchodźcach.
    I uważacie, że my, mając takie miejsce, możemy powiedzieć: wara Wam, idźcie gdzie chcecie, bo mi jest tu dobrze gdy Was nie ma?
    Polacy też w historii wielokrotnie szukali bezpiecznych przystani.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    brombap: Problem polega jednak na tym, że uchodźca już nie ma własnego kraju - nie ma miejsca, gdzie mógłby być bezpieczny. Mówię o prawdziwych uchodźcach.

A my mówimy o prawdziwych i tych co udają.
    Prawdziwi mogą przyjechać - wylegitymować się, potwierdzić czyste konto w życiorysie, podjąć pracę, nauczyć języka itp. Prawdziwy uchodźca chciałby osiąść w jakimkolwiek kraju, w którym jest pokój. Bynajmniej ja bym tak zrobiła. A Ci, którzy teraz napływają, chcą tylko do Niemiec - bo wiedzą, że w Rumunii, Bułgarii, Polsce, Czechach, Słowacji, nie będą mieli tak dobrze i dostatnie jak Niemczech. Czyli wychodzi na to, że prawdziwymi uchodźcami, uciekającymi przed wojną, nie są. Są imigrantami zarobkowymi. Egipcjanie, Pakistańczycy, Afgańczycy itp. pozbyli się dokumentów, żeby wmieszać się w tłum i bez problemu przejść jako Syryjczycy uchodzący przed wojną.
    Większość prawdziwie poszkodowanych Syryjczyków zapewne nie ma szansy wyjechać z kraju - bez dużej kasy dla przemytników nie da rady.
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    marion: Większość prawdziwie poszkodowanych Syryjczyków zapewne nie ma szansy wyjechać z kraju - bez dużej kasy dla przemytników nie da rady.

A co im po pieniądzach kiedy nad głową latają bomby, zostawiają swoje domy
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    _azja_: A co im po pieniądzach kiedy nad głową latają bomby, zostawiają swoje domy

A to, żeby gdyby je mieli, to by wyjechali.
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Mnie tez na poczatku oburzaly oskarzenia o ksenofobie, bo jak to ja? Prawie rok mieszkalam.w usa, przrszlo rok w uk. Pracowalam, uczylam sie, imprezowalam a nawet randkowalam:wink: z ludzmi roznych wyznan. Ba nawet muzulmanin byl swego czasu moim szefem:wink: gdy zaczela sie ta fala, to zawiozlam nasze spiwory i ciuchy po dzieciach...ja ksenofobka potworna:wink:
    Tyle tylko, ze mam tez rozum i potrafie czytac, mam tez znajomych na calym swiecie i jak widze jak oni nas traktuja (juz kompletnie abstrachujac od zamachow) to zmienilam zdanie. Niestety. Nie raz juz pisalam, ze nie moglabym sobie spojrzec w oczy, gdybym teraz zaczela pomagac ludziom, ktorzy 3 miesiace wczeaniej palili chrzescijanskie dzieci w Iraku:sad:ktorzy gwalca dzieci i swoje kobiety, bo to "ich wyznanie szacunku" psia mac! I teraz nir jest juz mi szkoda tych "uchodzcow", a bardziej jest mi szkoda np Grekow na tych soich wysepkach nie ma kto ich tam przed tym bydlem ochronic:sad: bardziej mi szkoda tych pobitych Niemek, zgwalconej dziewczynki z Chemnitz, zgwalconych szwedzkich uczennic itp.
    I tak boje sie o swoja rodzine. Nie chce, by za 30 lat moi synowie czy tez wnuczki obudzily sie w takiej rzeczywistosci jaka ma teraz Francja. By zapewnic im bezpieczenstwo moge byc nawet z nazwy faszystka:wink:
    Ale tak jak pisze, najwiekszy zal mam do rzadow. Zwlaszza do Merkel. Jak yo jest? Organizujesz impreze zapraszasz 10 osob. Przychodzi 100 i robia Ci rozpierduche w domu, wiec kazesz im.siedziec u sasiadow:shocked:
    Aha, i tak jak jeszcze nie tak dawno Polcy faktycznie byli postrzegani jako ksenofobii na zagranicznych forach tak teraz coraz czesciej slychac, ze jestesmy glosem rozsadku, ze nasz rzad bardzo dobrze robi, ze nie chce przyjac tych "kwot". Choc tuvuwazam sprawa przesadzana.

Treść doklejona: 17.11.15 13:34
    I jeszcze jedna sprawa, jak przyjedzie tu cala Afryka to kto im ta Syrie czy Irak.odwojuje? Francuzi? Niemcy? Czy moze nasi mezowie?
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    judka25: Nie są wybierani, wszyscy wchodzą jak chcą bez kontroli.

Trochę jednak są, są jakieś tam "hot spoty" na granicach, ale jak oni tam ich przesiewają to nie wiem.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Przepraszam, ze zmienię temat, ale nie wiem gdzie zapytać. Czytała któraś "Wszystkie dzieci są zdolne" G. Huther, U. Hauser ? Szukam sobie prezentu na swieta od meza mego, bo on zaraz wyjezdza i chce mu cos podsunać:wink: Chciałam się dowiedzieć czy to bardziej literatura taka psychologiczna czy bardziej podręcznik dla nauczyciel...hmmm
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Nikt Ci Judka wprost nie odpowie, bo kto z tych, którzy są za przyjmowaniem uchodźców (nie wiedząc jak to się będzie odbywać, bo jak na razie nie wiemy) chciałby, żeby 300 metrów od miejsca, w którym mieszka, zorganizowano miejsce pobytu albo OTWARTY ośrodek, w którym będą uchodźcy badani pod kątem epidemiologicznym?

Tak, ktoś napisać może, że jak najbardziej...ale napisać to można wszystko.
    --
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    bromba - argumenty o tym że Polacy też byli uchodźcami są conajmniej śmieszne...jakoś nie słyszłam o roszczeniach swoich rodaków za granicą, o gwałtach przez nich popełnianych, o rozbojach itd. Wiekszość Polaków, z trudem, bo z trudem , ale nauczyła się języka, znalazła pracę i starała się żyć uczciwie nie wadząc nikomu. Piszę większość, żeby uprzedzić argumenty o przestępcach Polakach. Nie wiadomo mi też o ŻADNYM zamachu wywołanym przez Polaków.
    Piszecie że jesteśmy narodem podejrzliwym i ksenofobicznym. No ciekawe jacy mielibyśmy być po tym co przeszliśmy?!!! Kurcze historii nie znacie?! Od wieków nasi "wspaniali" sąsiedzi nas gnębią : krzyżacy - rusini - szwedzi- turcy - tatarzy- zaborcy - niemcy- rozsjanie - tak mniej więcej chronologicznie się to układało. Czy Francja, Anglia, USA kiwnęły palcem w czasie II wojny w naszej obronie?!! Guzik! A po wojnie jeszcze nas Stalinowi sprzedali...Gdyby Polacy nie byli po tych przejściach nieufni to znaczyłoby że są totalnymi IDIOTAMI. Chociaz osobiście uważam że i tak jesteśmy naiwni ...mega naiwni.
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Frances: " jeszcze jedna sprawa, jak przyjedzie tu cala Afryka to kto im ta Syrie czy Irak.odwojuje? Francuzi? Niemcy?"
    Syria jest w Azji, Afryka niech sobie "odwojowuje" Afrykę ;)
    A z Isis walczą cały czas muzułmanie, sporo Kurdów chociażby
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Nie wiem czy cztałyście o Włochach. O nastolatkach Włoszkach zrekrutowanych przez panstwo islamskie, za ktore Włochy swego czasu zaplacily miliony euro okupu. Panienki wrociły do Włoch bardzo "wdzięczne", tak wdzięczne, że zaraz znowu uciekły. I w taki oto sposób hojna Europa finansuje panstwo islamskie a Isis śmieje się z naiwnej Europy. Ile kałachów za te okupy sobie kupili !
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    bladykot: świat chwali postawę Polski wobec imigrantów.Świat popiera Polaków w walce przeciwko islamizacji i przymusowi przyjmowania migrantów

Takich treści nie przeczytamy na najpopularniejszych informacyjnych stronach internetowych ani nie usłyszymy w serwisach telewizyjnych.
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    marion: Takich treści nie przeczytamy na najpopularniejszych informacyjnych stronach internetowych ani nie usłyszymy w serwisach telewizyjnych.

dlatego bardzo się zdziwiłam jak to przeczytałam na fb
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Azj"
    "Trochę jednak są, są jakieś tam "hot spoty" na granicach, ale jak oni tam ich przesiewają to nie wiem."

Azja nie są w ogóle przesiewani. To kolejna medialna propaganda, że na granicy są kontrole, że sprawdzają. Był taki moment, że zrobiło się głośno o kontroli i trwała ona 1-2 dni, potem Austriacy wpadli w mega panikę bo 7 tys ludzi przeszło przez granicę bez zatrzymywania się, mimo, że granica była obstawiona służbami. U nas było o tym głośno, że nie radzą sobie na granicy. A teraz już nawet nie idą przez Austrię. Austria odbiera ich autobusami z jednej granicy i przewozi na drugi koniec i wypuszcza (na pewno też ze względów bezpieczeństwa, to przechodzili przez wsie). W pociągach już nie ma masowej ilości, są pojedyncze sztuki, ale co jakiś czas widzę na dworcu u mnie w mieście obstawę. Odbierają ich z pociągu, odtransportowują u mnie w mieście na nocleg i rano wiozą autobusem dalej.
    Wszyscy jak leci przechodzą, tylko kto chce zostaje, taka jest rzeczywistość, a media znowu nakręciły wszystkim o kontroli żeby uśpić sytuację, że mają wsyztsko pod kontrolą. Policja Austriacka wypowiada się o sytuacji tragicznie, robią masowe ilości nadgodzin, nie mają dni wolnych, a przepis dla kierowców busów którzy i przewożą został zniesiony. Nie ma już tego limitu godzin przerwy, pracują po 16 godzin dziennie.
    Poza tym czytałam wywiad i Ci kierowcy są przerażeni. Przewożą uchodźców bez obstawy policji, oni są wulgarni, krzyczą. W przerwach postojowych na toaletę znika kilkanaście osób i nigdy nie wraca do autobusu, czyli zostają w Austrii kompletnie bez żadnej kontroli.
    Ale o tym przecież nikt nie powie głośno w telewizji. Wszystko jest tuszowe, kiedyś padło coś o kontroli i teraz wszyscy tak myślą. Nikt nie jest z granicy odsyłany, wszyscy wchodzą do Niemiec. To wszystko opowiadała nam nauczycielka na kursie, której kolega jest policjantem.
    Według mnie to bardzo wiarygodne źródło.
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    bladykot: dlatego bardzo się zdziwiłam jak to przeczytałam na fb

Ja FB nie mam :bigsmile:
    Zagraniczne media mówią/piszą o tym, a u nas cicho sza.
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    To nie jest nic nowego, wlasnie w Niemczech jest teraz demonstracja przeciwko przyjmowaniu uchodzcow, a Donald Trump przecez tez "jedzie na fali" antyimigranckich nastrojów
    --
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    judka - żartujesz z tym brakiem kontroli...to jakiś koszmar :confused:
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Judka chyba mowa o hotspotach na granicach z Unią
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dobrze judka, ze dzielisz sie takimi informacjami. Stad moje "ooo":wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Powiem Wam, że był czas, że Austriacy bardzo chętnie chcieli ich przyjmować. Ale austriacka telewizja nie jest lepsza od polskiej, taka sama propaganda, mydlenie ludziom oczu. Ale ja mieszkam niedaleko granicy z Niemcami, mam znajomych, którzy mieszkają prawie na samej granicy. Dużo znajomych znajomych mieszka tam gdzie są największe skupiska uchodźców, pracują na rzecz pomagania uchodźcom i u nas temat jest na porządku dziennym, dużo ludzie o tym rozmawiają. Teraz Austria nie jest już tak pozytywnie nastawiona. Wiele ludzi po różnych bezpośrednich sytuacjach jest na nie. Austriacy kupowali im bilety na dworcu i wsadzali do pociągów do Niemiec, aby tylko się ich pozbyć. Wszystko aby poszli do Niemiec. U mojego P. w pracy nie są już tak nastawieni jak było w lipcu, mówią otwarcie, że nie wierzą w asymilację, dużo osób się boi. Oczywiście dotyczy to obecnych uchodźców, a nie muzułmanów mieszkających w Austrii od x lat, którzy są zeuropeizowani.
    Ja na przykład bardzo chwale zachowanie naszej parafii za przyjęcie dwóch rodzin. Ale zostały te rodziny sprawdzone, obie rodziny z wiary chrześcijańskiej. Dlaczego im nie pomóc? Ale tu mowa o kilku kilkunastu rodzinach na jedną miejscowość, a nie o 200-300 facetach, a to jest dla kolosalna różnica.
    Mam wrażenie, że większość z Was nie zdaje sobie sprawy z liczb o jakich tu jest mowa. Gdyby chodziła o pojedynczą pomoc nawet rodzinom muzułmańskich, nie byłoby problemu. Ale problem jest, dotyczy 7 tys ludzi dziennie, każdego dnia. Latem była rekordowa liczba około 12 tys na dzień.
    I nie ma końca, nie ma górnej granicy jaką Unia przyjmie. Co będzie za rok ? Za dwa? Ile ich będzie ?!
    --
    U nas w mieście wybory wygrali niebiescy, czyli partia taka jak pis (przeciwko uchodźcom), gdzie do tej pory rządzili czerwoni, czyli Ci, co bardzo chcą przyjmować uchodźców za wszelką cenę. Ale po kilku miesiącach tego co się dzieje ludzie czują się zagrożeni.
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Tu wklejam link do artykułu po niemiecku o kierowcach busów, którzy przewożą uchodźców:
    http://www.krone.at/Oesterreich/Buslenker_packen_aus_Asyl-Fahrten_zu_gefaehrlich-Uebermuedet._bedroht-Story-480933

Jak wspominałam uchodźcy są przewożeni z jednej granicy do drugiej autobusami.

Najważniejsze z tego krótkiego artykułu:
    - nie ma obstawy policji w autobusach, kierowcy są sami z uchodźcami
    - grożą im śmiercią, policja nie jeździ z nimi, czują się zagrożeni
    - podczas przerwy na toaletę 8-10 uchodźców znika i nie wraca, policja się tym nie interesuje, nic z tym nie robi
    - ministerstwo zniosło przepisy o przerwie w czasie pracy, kierowcy są przemęczeni, pracują po 18 godzin non stop
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    I tak sobie moga ich sprawdzac link brytyjski dziennikarz juz dawno pisal.o tym, ze w kilka godzin mozna na bazarku w Turcji kupic sobie syryjski paszport:wink: takie sprawdzanie.
    Rzady maja obowiazek, przede wszystkim zapewnic chociaz w miare mozliwosci bezpieczenstwo swoim obywatelom.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    A tu kolejny artykuł z dzisiaj pokazujący liczbę uchodźców dniu dzisiejszym, którzy przekroczą granicę :
    http://www.krone.at/Oesterreich/Zahl_der_Fluechtlinge_in_Spielfeld_steigt_weiter_an-Tausende_vor_Ort-Story-482497
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Ja judka po niemiecku nic nie rozumiem, ale dzieki za Twoj trud. Moze do kogos przemowia konkrety, fakty.

Treść doklejona: 17.11.15 18:24
    Azja, wcześniej o tym pisałam -> "Syrian boy drowned because his father wanted new teeth"
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Przeciez ja nie pisalam nic o paleniu dzieci :shocked:
    Napisalam(no wlasnie nie doprecyzowalam. wlasnie to jest wada slowa pisanego),ze taka reakcja,kiedy ludzie czuja strach jest,, normalna,,. tzn.,ze takie rzeczy mowia (bo ludzie w strachu mowia rozne rzeczy,mimo ze na 99procent by czegos takiego nie uczynili). i nigdzie nie napisalam,ze ja bym dzieci palila.
    Jesli ktos to tak odebral,to przepraszam. nie jestem jakas psychopatka,jaka usiluje sie tu ze mnie teraz zrobic :confused:.
    Post usunelam,mimo,ze nie bylo tam nic o paleniu dzieci. Ludzie! (napisalam,ze takie reakcje sa normalne,reakcje w strachu).
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Montenia, ja wiem, że nie miałaś nic takiego na myśli, ale właśnie niefortunnie to ujęłaś.

Wiecie co, Waszczykowski może się podobać na Zachodzie, ale takie niedyplomatyczne wypowiedzi sprawiają, że Polska się odizoluje od Europy i nie wiem czy to na korzysc. Sorry, ale w górze zawsze liczy się to czy masz kartę przetargową a nie to czy masz rację czy nie. Francja paktuje z Putinem na temat wspolnych działan militarnych w Syrii, Rosja za darmo tego nie robi, Ukraina już na Europę nie może liczyć, jest stracona.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Montenia a mi gdzieś w tłoku tych komentarzy uciekł Twój post, więc za bardzo nie wiem w ogóle o czym mowa.
    Ale nie bierz do siebie tego, nie wierzę żeby ktoś pomyślał poważnie, że matka dwójki dzieci napisałaby, że paliłaby dzieci.
    No nie wierzę, że ktoś by w ogóle tak to odebrał....
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Wlasnie,zle ujelam.pisalam w pospiechu, z telefonu ,w drodze. Zle wyszlo,jeszcze raz przepraszam.

Treść doklejona: 17.11.15 18:51
    Judka,no kilka osob tak odebralo m.in Ceri,ktora potraktowala mnie jak jakiegos degenerata,osobe zdolna do rzeczy najgorszych.
    Przykro...bo pomagam ludziom(nie uchodzcom co prawda),za darmo,w swoim wolnym czasie ,czy to na forach,czy na grupach wsparcia na zywo.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    judka25: No nie wierzę, że ktoś by w ogóle tak to odebrał....

Szczerze ja też nie. Dzisiaj rano po przeczytaniu tych komentarzy cofnęłam się do owego "zeeeowanego" Monteniowego wpisu i czytałam kilka razy nie wiedząc o co poszło... Mocna nadinterpretacja.

elfika: właśnie szanowny pad ułaskawił kamińskiego.

Powiem Ci, że nawet po nich się tego nie spodziewałam. To jak dać społeczeństwu po pysku. I ten człowiek ma być odpowiedzialny za koordynację służb specjalnych. Kiedy był skazany za PRZEKROCZENIE uprawnień w owych służbach. Nice.

A tak a propos pytania Judki, czy któraś jest chętna, żeby w pobliżu jej domu, miejsca zamieszkania utworzono taki obóz. Pamiętam jak na naszym osiedlu miała być noclegownia dla bezdomnych. Wszyscy mówili, że taaak, że trzeba, że przecież zima idzie, a potem Ci chętni, którzy byli "za" krzyczeli "ale nie przed naszym budynkiem, co to to nie!". Teraz jest podobna sprawa z punktem dla bodajże narkomanów na Pradze. Już któraś z kolei kamienica się buntuje, że tu nie.
    .
    Także zupełnie inaczej się podchodzi do sprawy jak to jest daleko, jak nas nie dotyczy, a inaczej jak ma być w naszym sąsiedztwie.
    --
  1.  permalink
    Montenia, nie, nie napisałaś, że paliłabyś dzieci, i nikt nie twierdził, że tak pisałaś.
    Ale Azja napisała (o jakimś forum) "widzę komentarz : zabić muzułmanów i spalić ich dzieci", na to Ty odpisałaś "normalna reakcja" (skasowałaś swój post, ale Azja cytowała, więc jest ślad)
    no to dla mnie a)to nie jest normalna reakcja b)mocno dziwi mnie traktowanie tego jako normalną reakcję.
    a to, że pomagasz "za darmo,w swoim wolnym czasie ,czy to na forach,czy na grupach wsparcia na zywo" jest super, ale nie bardzo rozumiem co ma wnosić do dyskusji

w drugą stronę- gdyby usłyszeć okrzyki muzułmanów nawołujące do gwałcenia kobiet i palenia dzieci, też byś tak lekko do tego podchodziła? że to tylko tak się mówi i nikt tego nie bierze na poważnie? wątpię.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    A jeszcze zapomniałam napisać.
    Na tę chwilę odbywa się przewożenie uchodźców autobusami- tyle ze strony Austrii jeśli chodzi o kontrolę, czyli nie pozwalają żeby szli ulicą.
    Obecnie odbywa się walka w rządzie, kłótnia o to czy "budować mur" do kontrolowania ludzi , czyli zapisywania z dokumentów czy nie na granicy, bo ...do tej pory w ogóle tego nie było.
    Kłócą się o to i jeszcze ostateczna decyzja nie została podjęta. Mamy zaraz grudzień, uchodźcy przychodzą od co najmniej pół roku i nie ma żadnego prawnego zabezpieczenia, żadnej ustawowej kontroli. Nikt nie spisuje, znają tylko liczbę wchodzących uchodźców. Idą grupą po 3 tys osób i przechodzą po prostu jak leci, jeden po drugim.
    Ale oczywiście propaganda medialna głosi, że są sprawdzani, że jest przesiew itd. Bzdura.
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Potwierdzam Info Judki, nie ma kontroli, wpuszczaja wszystkich jak leci. Rejestracja czesto dopiero na miejscu, u nas tez przyjezdzaja bez papierow i sa rejestrowani wedlug tego co podaja, bez dokumentow. :((

Liczby tez sie zgadzaja z tym, co pisze niemiecka prasa. U nas w miasteczku co tydzien autobus z nowymi uchodzcami.
    --
  2.  permalink
    Charlie: Także zupełnie inaczej się podchodzi do sprawy jak to jest daleko, jak nas nie dotyczy, a inaczej jak ma być w naszym sąsiedztwie.

akurat w moim sąsiedztwie i jest ośrodek dla uchodźców, i moje dzieci chodzą do grupy z uchodźcami (muzułmanie). więc problem jest dla mnie realny, dotyczy mnie.
    i zdecydowanie jestem przeciw niekontrolowanemu napływowi imigrantów, przeciw przyjmowaniu ich bez jakiegokolwiek planu asymilacji-bo małe, bezbronne dzieci wyrosną na młodych, rozczarowanych ludzi, których frustracja może popchnąć do różnych rzeczy.
    ale tak samo jestem przeciw jakiemukolwiek nawoływaniu do przemocy i przeciw przyjmowaniu tego za normę. i tyle.
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Mojego meza za to kontoluja za kazdym razem jak przejezdza z Czech do Niemiec. Takie "Kontrole" wprowadzili.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Tak, Czechy wprowadzili "takie kontrole".
    Ale wiecie co, te kontrole (o ile dojdą w Austrii do porozumienia i się pogodzą w rządzie w tej sprawie), czyli spisywanie tzw. rejestr z dowodów nie przyniesie żadnego bezpieczeństwa, bo oni albo nie mają dokumentów albo mają fałszywe dokumenty. Niewielka część ma prawdziwe dokumenty, więc jakie to daje bezpieczeństwo, jaką realną kontrolę? Żadną. Mogą sobie kupić dowody, paszporty, mieć nową tożsamość,akurat ten rynek jest świetnie rozwinięty, a Europa nie ma możliwości żeby to sprawdzić.
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Oni kontroluja czy maz nie jest przemytnikiem. ;(

Uchodzcy wchodza do nas bez dokumentow. Wiec nawet jakby jechal z uchodzca, to ten moze zglosic wniosek o azyl na podstawie podanych (niesprawdzonych) danych a przemytnik idzie do wiezienia za przewiezienie. Chore prawo, a raczej bezprawie.

Treść doklejona: 17.11.15 19:35
    Wlasnie odwolano mecz Niemcy Holandia tuz przed meczem. :((
    Wczesniej ogladajac zdjecia policjantow uzbrojonych w beim maszynowa zastanaeialam sie, kto na niego pojdzie :/
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Charlie: Szczerze ja też nie. Dzisiaj rano po przeczytaniu tych komentarzy cofnęłam się do owego "zeeeowanego" Monteniowego wpisu i czytałam kilka razy nie wiedząc o co poszło... Mocna nadinterpretacja.

Ja tak samo. Odebrałam to nieco inaczej. Taki urok wypowiedzi na forum, niestety. Też uważam, że to nadinterpretacja. I nie, żeby nie było, nie popieram w żaden sposób nawoływania do przemocy, ale to chyba oczywiste powinno być. Dla mnie wypowiedź Montenii w ogóle się do tego bezpośrednio nie odniosła.

Treść doklejona: 17.11.15 20:16
    _azja_: Francja paktuje z Putinem na temat wspolnych działan militarnych w Syrii, Rosja za darmo tego nie robi, Ukraina już na Europę nie może liczyć, jest stracona.

Tego też się obawiałam od jakiegoś czasu - że fakt, że Rosja się zaangażowała w sprawę spowoduje, że im się upiecze z całym tym bałaganem, który wywołali na Ukrainie :( I to już nie wywołuje aż takiego oburzenia, prawda?
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    YPolly: Mojego meza za to kontoluja za kazdym razem jak przejezdza z Czech do Niemiec. Takie "Kontrole" wprowadzili

Ha, powiem Wam coś śmiesznego. Buliśmy w Pradze z dzieciakami i na Okęciu szukali u Jeremiego na rączkach śkadów materiałów wybuchowych;)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    azja, musisz uwazac co dziecku dajesz do zabawy, hłehłe
    -- ;
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.