Dzieś na rozpoczęciu mówili że od przyszłego roku pierwszaki to już będą dzieci 6 i 7 letnie, więc to przejdzie. My po rozpoczęciu Jakub na dzień dobry ma jutro 7 lekcji i te same konkretne a młody o dziwo jak wstał o 7 to nadal grasuje jak ta mała kaczucha łazi i nie daje żyć Jakubowi oj teraz starszy będzie musiał drzwi zamykać żeby mu ten mały berbeć w tornistrze porządków nie zrobił
ale ranek mi momentalnie minal, obiad nastawiony, Krzysko juz po porannej drzemce i zaraz trzeba sie zbierac po mloda. ciekawe jak mi pojdzie reorganizacja dnia na dluzsza mete bo na razie to wygladaloby ze cale nic idzie zrobic przez te 4godz. :|
Hogatko nie wiadomo czy przejdzie bo nauczyciele spory sprzeciw stawiaja a i tysiace rodzicow podpisuje sie pod petycja zeby nie bylo takiej reformy. poza tym jakim cudem w przyszlym roku skoro projekt by obejmowal dopiero dzieci z rocznika 2005? na razie to oni projekt tworza a jeszcze przez komisje musi przejsc i przez sejm, dluga droga przed nimi zwlaszcza ze trzeba podstawy programowe byloby zmienic i mysle ze i podreczniki zwlaszcza ze obecne 5latki nie ida planem zerowkowym... ehhh ogolnie polskie szkolnictwo jest do bani
Aniu ty bardziej na bieżąco z tym co piszesz z racji zawodu,ja po prostu to usłyszałam w przemowie na rozpoczęciu. Podobno ci rodzice którzy będą chcieli puścić wcześniej dzieci to już będą mogły ale to tylko słyszałam w rozmowach niektórych mam dlatego też nie wiem ile w tym prawdy.Zanim Hubert zacznie to jeszcze wiele się może zmienić a takie wczesne pójście do szkoły to dla mnie bynajmniej przesada
Rozmrożoną zupę wiejską HORTEX smażymy na oliwie z oliwek. Gdy warzywa są chrupiące odstawiamy do przestygnięcia. Jajka wybijamy do miski i roztrzepujemy trzepaczką lub widelcem. Wlewamy do przestudzonych warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy. Smażymy grube omlety na teflonowej patelni z masłem.
My już też po rozpoczęciu. U nas też było powiedziane że obecne 6 i 7latki (kl 0 i kl 1) to historyczny rocznik bo za rok już 5-cio i 6-cio latki idą do szkoły. Gabi pójdzie starym systemem i za rok zerówka (ale zostaje w przedszkolu)
Zapisałam Kubę na swietlicę - opłata roczna to 25zł więc idzie przeżyć a nie będę musiała się martwić co robi :) Świetlica idzie z dziećmi na obiad i do 16 ktoś musi go odebrać - jak najbardziej może to być starsza siostra
Z tego co ja słyszałam to reforma od przyszłego roku ale pierwsze 3 lata rodzice mają wybór; i chyba nie jest ustawa jeszcze odpisana przez prezydenta.
Zapomniałam sie pochwalić że w sobote zakupiłam sobie płaskie buciki skóra - lakierowana w męskim stylu do garnituru do pracy (takie 20-lecie międzywojenne jak ja to mówię). Zdjatko wkleje jak zrobię w domku! A teraz poszukuję takiej lakierowanej dużej torby, ta mi sie podoba, ale jest podejrzanie tania - to znaczy trwa aukcja i narazie koszt 10,50 zł - to nienormalne:
A co do zmian w polskim szkolnictwie - to tylko w Polsce naszej kochanej potrafią coś takiego wymyślić. Już kiedyś podpisywałyśmy tu jakąś petycje w tej sprawie! Ja jestem na NIE!!!!
A swoją drogą nie pamiętam takiego ładnego 1 września - u mnie słonko i cieplutko - jak ja zawsze szłam na rozpoczęcie roku szkolnego to lało o było chłodno - no tak pamiętam :P
Myszorka nie źle - ja już odwykłam od takiego siedzenia :P Muszę wybrać się na mgr ... Ale niech chłopaki jeszcze podrosną - mnie zapał do nauki nie minął i chętnie podejmę studia !
no to moja zerowkowiczka juz w odmu, szczesliwa ze poszla do przedszkola i mysle ze dzieciak troche po przejsciach odzyje no i w innym towarzystwie niz mama brat i dzieci z podworka pobedzie :D przerazily mnie koszty takie na zaraz ksiazki, wyprawka i ubezpieczenie platne max do konca tygodnia a najlepiej do jutra to koszt 200zl. dobrze ze odpada chociaz oplata za przedszkole bo zbankrutowac by przyszlo...
And jaki jest u was koszt wyzywienia dziecka w przedszkou dziennie?
Myszorko 8godzin na uczelni to jeszcze idzie przezyc. my zaczynalismy zajecia o 8 i konczylismy 19:50 a w miedzy czasie mielismy tylko jedna 30min przerwe a pozostale 5minutowki. dobrze ze bylo duzo toalet bo z siusiu ciezko bywalo