Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMay 26th 2009
     permalink
    Ciacho na angielski tzn do kolegium jezykowego?
  1.  permalink
    Aniu mamy w Lesznie taka szkołe językowa JDJ Bachalski i tam chyba sie wybiore
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeMay 26th 2009 zmieniony
     permalink
    Słuchajcie, mam problem. Przybłąkała nam się sikorka modraszka, pisklak, umie już trochę latać, ale raczej z góry na dół. Nie chce ode mnie nic wziąć do jedzenia, anie dżdżownicy, ani chleba, zero. Jej rodzice przylecieli do ogrodu, coś tam z nią "pogadali" i się ulotnili, pewnikiem do rodzeństwa. Czy jest jakaś szansa, że ptaszek przeżyje? Na razie siedzi w karmniku, ma tam wodę i to jedzenie, które samo nie wypełzło. Jest taki śliczny...

EDIT: Właśnie siedzę i obserwuję sikorkę. I właśnie przylecieli jej rodzice ją nakarmić. Żeby tylko nie sfrunęła znów na trawę, bo u nas koty łażą...
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Fiu nie mam pojecia co zrobic z taka sikorka. a moze jakies ziarenka jej tam jeszcze wsypac? chcoaiz w sumie robaczki takie jak to wedkarze maja bylyby lepszym rarytasem :) a kociaki to moze zwabic w inna czesc ogrodu czyms smacznym? moze ptaszka by nie zaatakowaly wtedy

Ciacho troche sporo jak na szkole jezykowa. a chcoiaz sprawdzilas jej renome? u nas w szkole jezykowej jest od 5zl za godzine w zaleznosci od poziomu (najdrozej CPE) no i za taka badz niewiele wyzsza cene to prywatne kolegium mozna skonczyc.
    •  
      CommentAuthorFiufiu
     permalink
    Spoko, rodzice dadzą radę. A dżdżownicy nie chciała. Teraz tylko kombinuję, jaki jej surogat gniazda zbudować, żeby jej żaden kot nie zjadł.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ciacho z ciekawosci zapytalam sie kolezanki ktora uczy angielskeigo w szkole jezykowej w warszawie - kurs przy wykupieniu calego roku ok 1800zl
    baaa w bristish council za semestr 6 godz tygodniowo z native'm placi sie ok 2000zl
    takze w tej twojej szkole moim zdaniem b.drogo
  2.  permalink
    Kurcze Aniu musze zobaczyc jak jest w Poznaniu bo skoro taka az róznica to ja dziekuje bardzo im wole dojechac.
    moze dlatego jest taka droga bo jest JEDYNA u nas w Lesznie-sprawdze to napewno zanim poskładam papiery-a kolegium jezkowe jest napewno ale cena wiem że jest podobna bo chodzi do niej chłopak mojej kuzynki
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ciacho ale kolegium jezykowe daje ci papier - masz wyksztalcenie wyzsze zawodowe (tytul licencjacki) no i uprawnienia do pracy w szkole podstawowej i gimnazjalnej a na razie takze do liceum
  3.  permalink
    wiem Aniu ze kolegium jest lepsze-ale u nas jest ciezko sie dostac -a nie wiem czy sa zaoczne wogóle musiałabym sie popytac
    No gdzies chce isc ,juz mi sie chce szkoły,zajęc,ludzi ,kserowania (hahah) i troche bym "pokuła" wieczorami
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    no na angielskim bys miala co wkuwac :fingersear:
    •  
      CommentAuthorNatalaa
     permalink
    miłego wieczorku Wam.... ja znikam :)
    --
  4.  permalink
    i o to chodzi Aniu-co by o głupotach nie myslec:):tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a no to w ramach czasozapelniacza popieram :))
    mi sie marzy amerykanistyka ale nie jest na nasza kieszen na razie. pocieszam sie ze za 15lat tez moge zaczac studia :D
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    hej babki,CIAcho OJ dobrze ,ze nic powaznego z tym wypadkiem...czas mi leci odkad pogoda dopisuje ...ale dzis 35 sdtopni bylo ,troche przesada..
  5.  permalink
    Ewa u nas tez był skwar taki i zero wiatru-pranie mi schneło jak głupie a Piotrus na dworze był taki jakis senny nawet isc mu sie nie chciało
    nie lubie az takich upałów
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    wlasnie przeczytalam na portalu regionalnym ze w mojej szkole jest problem z naborem. w oddziele licealnym na 130 miejsc (4klasy) jest tylko 40chetnych a i w gimnazjum ponoc 1/3 miejsc 'obsadzona' i zamiast 4 tylko 2 klasy beda. niby wracajac z wychowawczego etat zapewniony mam "z urzedu" ale troche mnie w zoladku scisnelo bo nie wiadomo co dalej z praca... kurde ten rok nie jest dobry na dodatkowa prace w szkole jezykowej :cry:
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    NO i dlatego ,veve chodzi spac ok 22. ,my dopiero o ok 5 nad morze idziemy i o 8 albo o 9 do domu wracamy...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ciacho to u mnie az tak nie bylo. 25stopni i fajny wiaterek. momentami to mi po reku chlodno bylo nawet :confused:
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    ANULA,no còz ,moze cos sie zmieni ,na pewno bedzie lepiej,bo dzieci duzo ...
  6.  permalink
    U mnie dzisiaj bardzo ciepło było i upalnie.
    -- http://cudmania.blox.pl/html
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ewa oj na razie to niestety idzie niz jeszcze. dopiero moja Gabrysia zacznie okres wyzu. ja pracuje w gimnazjum a od wrzesnia w gimn. i liceum wiec troche przyjdzie na ten wyz jeszcze czekac. juz ponoc szacunkowo policzono ile osob traci prace od wrzesnia wiec w sumie do marca powinnam spac spokojnie ale ja lubie czuc grunt pod nogami i stabilnie stapac a tu zaczynaja sie jakies drgania :|
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    mnie tez ta niestabilnosc drazni ,ale còz takie czasy,z glodu nie umre mòwie sobie...
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    lece do VEVE,moze zasnie...
  7.  permalink
    Ja też szczerze mówiąc już jestem wykończona,szukam pracy czwarty miesiąc,a wszędzie po kilkadziesiąt osób na miejsce,chyba będę się musiała przekwalifikować...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Shehe u mnie w miescie to samo. do glupiego obuwniczego po 30-40dziewczyn na sprzedawce i jeszcze wlasciciel castingi urzadza. w firmie gdzie maz pracuje jak jest wolne na kasjerke (10h dziennie) to tez kolejki na rozmowe czekaja... koszmar jakis... no a mowia ze ma byc gorzej :cry:
  8.  permalink
    Heh, nawet mnie nie strasz Aniu, spłacam kredyt studencki i teraz spadło to na rodziców,a nie stać ich na to niestety,no i wykańcza mnie to,ze przeze mnie muszą się tak gimnastykować, żeby jakoś łączyć koniec z końcem:(
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a wiecie co jest najciekawsze??? szukajac niani do dziecka na 5h dziennie slyszalam ze za mniej niz 800zl SIE NIE OPLACI. kurcze z drugiej strony w sklepie dziewczyny za 900zl pracuyja 8godz dziennie i towar tachaja a tu za wolne swiateczne, ferie etc i na malo godzin i sie nie oplaci :((
  9.  permalink
    Wiesz Aniu,z tymi nianiami to jest róznie,u nas jest stawka 5-8 zł na godzinę,a moja mama bawi dwójkę dzieci znajomej nauczycielki,dostaje 5 zł za godzinę,dzieci u nas jedzą,mama dostaje na to 20 zł tygodniowo, a maluchy jedzą śniadanie,drugie śniadanie obiad i podwieczorek, i ich mama potrafi jeszcze opowiadać o tym jak dużo musi mamie mojej płaci,normalnie aż mnie bierze wtedy, mama maksymalnie 500 zł miesięcznie dostaje maksymalnie,tyle, ze lubi dzieci,a teraz kasę potrzebujemy, więc nie zrezygnowała z tego
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    Martini serwuję :P

•  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    mi sie udalo znalezc pania za 500zl. bedzie miala wolne odplatnie za okres swiat, ferie i miesiac wakacji. jak szukalam wczesniej to nie szlo znalezc nikogo ponizej 700zl. ja do pracy wracam na goly etat wiec raptem 20h tygodniowo mnie nie bedzie. w sumie ja wiem ze to ciezka praca ale jak sie slyszy ze kasy nie ma, pracy nie ma a nianai ktora nie zrobic dziecku jesc spiewa tysiac to mnie skreca. sorry ze tak napisze ale ja po studiach wracam do pracy na jakeis 1500zl wiec oddanie 2/3 niani za spacer i zabawe wcale mi sie nie usmiecha
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    Jak nie ma żadnej to piję sama bo mężu już swoją działkę spił :P
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    mmmmmmm Izuń pychotka :)

Kolorowych snów
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    oooo Iza a myslalam ze sie nie zjawisz i nie wywiazesz z obietnicy :D
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    Ania kto ja ... eeeeeeee :P
    And kolorowych :P
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    A może zabawną słomeczkę :D
    Ja jestem ten tego po więc sobie pogryzę a co! :tooth:

10.  permalink
    Aniu, różnie to bywa, mamusia "naszych" dzieci nic nie przyniesie, ani do jedzenia,ani do picia, za dwójkę dzieci w przedszkolu dużo więcej by zapłaciła,a mi nawet nie chodzi o to, ile ona płaci (2,5 wychodzi za godzine za dziecko,w tym wyżywienie), tylko o to jej biadolenie,ile to ona musi zapłacić itp bo drugiej takiej taniej niani to nie znalazłaby na pewno, a dzieci zadowolone, uśmiechnięte...
  11.  permalink
    Izunia, a mogę jakąś inną słomkę - ta mi się nie podoba;pp
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Shehe no to moze trzeba jej powiedziec ze wyzywienie w przedszkolu to minimum 5zl dzien. dziwne az ze mama na to poszla, kobita wyraznie was wykorzystuje. wychodzi na to ze mama siedzi z dzieciakami za free. u nas w gre wchodzilo tylko zrobienie sniadania Krzysiowi i te kilka godzin zabawy plus spacer... ta kobitka co bedzie z nim siedziala sama zaproponowala zeby Gabrysia nie chdozila do swietlicy tylko ze ona po nia pojdzie a jak bedzie trzeba to zaprowadzi. no i 500zl ja jak najbardziej satysfakcjnuje bo jak twierdzi to zadne obowiazki. za taka sume siedzi teraz 8h ze staruszka ktorej trzeba sprzatnac ugotowac i ja umyc a no i na drugi koniec miasta dojechac... po prostu jej na pracy zalezy
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Izka ja prosze martini z oliwka i ... woda mineralna :D
  12.  permalink
    Mama się w to wpakowała etapami, najpierw było jedno dziecko,później pojawiło sie drugie, no i jest jak jest, a moja mama jest taka asertywna jak ja heh,no a teraz pieniądze są jej potrzebne, więc jest jak jest, ale kończę już te żale, wystarczy marudzenia na dziś, tym bardziej, że Izunia rozkręca imprezkę:))
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    Aniula proszę :P

•  
      CommentAuthorizza
     permalink
    She no to masz te świecące :DD

13.  permalink
    Dzięki Izunia,te mi się bardziej podobają:))
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    oj Iza narobilas mi ochoty niesamowitej na.... oliwki
    strasznie cierpie ze nie moge ich bezkarnie jesc bo uwielbiam normalnie
  14.  permalink
    Ja mam ochotę na słone paluszki:))
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a mi sie chyba jedzeniowo to jakos nic nie chce...
    jedyne chcenie wlasnie smacznie spi od prawie 2godz. maz nie wytrzymal i musi odespac wczorajsze - no ale dzielny byl i jako jedyny z ekipy baletowej dotarl do pracy nie dosc ze na czas to prawie na caly dzien. nawet szefostwo mocnoglowe wymieklo :P
  15.  permalink
    Ja też zaraz chyba pójdę spać, wstałam dzisiaj o 6, to dla mnie środek nocy;-)
    •  
      CommentAuthorizza
     permalink
    Eeee Laski :P
    Nie idźcie jeszcze spać ...
  16.  permalink
    Ja zmykam, bo już mam oczy na zapałkach, kolorowych dziewczyny:)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    no ja nie ide ... czekam zeby maz sie wyspal zeby go obudzic :D
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.