aga - o ile pamiętam zawsze tak było, ze jak pożyczyłaś od kogoś prywatnie kasę to powinnaś zgłosić to w skarbówce i zawsze się od tego płaciło podatek, oczywiście nikt tego nie robił
600 tys. zł zadośćuczynienia i 5 tys. zł miesięcznej renty przyznał Sąd Okręgowy w Lublinie od szpitala w Puławach i PZU 9-letniemu Szymonowi F., który został kaleką wskutek błędu popełnionego w czasie porodu.
Wyrok, który zapadł w środę, nie jest prawomocny. Dyrektor szpitala w Puławach Marian Jedliński zapowiedział, że szpital prawdopodobnie będzie składał apelację. Proces przed lubelskim sądem trwał sześć lat. Matka, która w imieniu swojego syna wystąpiła na drogę sądową, w pozwie obarczała szpital w Puławach odpowiedzialnością za to, że nie zrobiono jej cesarskiego cięcia zamiast wielogodzinnego wymuszania porodu w sposób naturalny, co spowodowało kalectwo jej synka.
Kobieta, która miała wyznaczony termin porodu na 5 marca 2000 roku, następnego dnia zgłosiła się do szpitala. Została przyjęta na oddział, poddana badaniom i zwolniona do domu, ponieważ skurcze porodowe ustały. Ponownie zgłosiła się kilka dni później i lekarze podjęli decyzję o wywołaniu porodu. Po południu podano jej leki. Jednak poród nie następował. Dopiero następnego dnia rano dziecko siłą zostało wypchnięte. czytaj dalej
Urodziło się bez oznak życia, nie oddychało, jego serce nie biło. Akcja reanimacyjna uratowała mu życie, jednak pozostało kaleką. 9-letni obecnie chłopiec tylko leży, nie może chodzić ani siedzieć, źle widzi, nie mówi. Ma padaczkę. Je tylko zmiksowane pokarmy, dławi się piciem. Wymaga opieki i rehabilitacji.
Sąd po przeprowadzeniu licznych ekspertyz lekarskich uznał, że szpital i jego ubezpieczyciel - PZU - odpowiadają za skutki tak przeprowadzonego porodu. Zasądził 600 tys. zł zadośćuczynienia i 5 tys. zł miesięcznej renty. Dyrektor szpitala w Puławach Marian Jedliński powiedział, że po otrzymaniu pisemnego uzasadnienia orzeczenia szpital prawdopodobnie będzie odwoływać się od wyroku sądu okręgowego. Jedliński zaznaczył, że sprawa jest bardzo złożona i nie jest tak, że wina leży wyłącznie po stronie szpitala.
Podkreślił, że szpital, który jest zadłużony na ok. 30 mln zł, nie jest w stanie wypłacić tak wysokiej kwoty. - W stosunku do dochodów Polaków, w odniesieniu do stanu finansowego służby zdrowia, ta kwota jest zbyt wysoka - powiedział."
bry, my od dzisiaj zaczelismy wakacjowanie :) moja Gabrysia nie jest juz przedszkolakiem ale jeszcze z niej nie szkolniak wiec takie "zawieszenie" chwilowe powiem wam ze sie dzisiaj nawzruszalam co nie miara, nie tylko patrzac na moje dziecie... ehhh ja pamietam swoje przedszkole a tu juz moje dziecie konczy zerowke!
Skorpionko my obydwie z Gabrysia bedziemy mialy trudny 1 wrzesnai - ona idzie do 1klasy a ja po 2.5roku wracam do szkoly, nowej szkoly poniekad bo bylo samo gimnazjum a bedzie gimn i technikum
nie wiem jak wy ale ja juz mam wakacje z 2 dzieciow pod reka. tak sie zastanawiam jak ja to wytrzymam ;) Krzys jak Gabrysia jest obok staje sie mega nieznosny wiec 3majcie kciuki za maja cierpliwosc
Witajcie piątkowa - co dla niektórych dzisiaj początek wekendu. Bo ja już od czwartku się wekenduję............ Oliwka dzisiaj dużo lepiej sie czuje - własnie układa sobie puzzle i śpiewa piosenki z Kubusia Puchatka - od razu widać, że nic ją już nie boli - odpukac w niemalowane
dziewyczny mam pytanie - mowia ze jak sie skorki przy paznokciach nadrywaja to znaczy ze jakiejs wit brakuje. jakiej?? mojej Gabrysi ostatnio ciagle jakas sie obrywa
Ja nie pamiętam jakiej:) Ale zawsze można podać przez parę dni vibovit na przykład;) Moja starsza wyjada proszek z torebki, sama tak robiłam jak byłam mała:)
Ania wedlug mnie to brak witaminy A....ja kupilabym bym w aptece ta witamine w plynie i smarowala....lub zainwestowalabym w olejek do pielegnacji skorek i paznokci, jak na przyklad ten mysle ze cos takiego mogloby byc fajnym prezentem na koniec przedszkola...:) Gabi poczuje sie jak dama...ale to tylko moja sugestia...mozna tez moczyc dlonie w podgrzanej oliwie z oliwek (mozesz do niej dodac wlasnie witaminke a+e i moczyc ok 10-15 min - oliwa ma byc ciepla a nie goraca)
heh talka ale najwazniejsze ze juz cos znalazlas...na poczatek dobry i staz...poza tym zawsze mozesz z niego zrezygnowac jak znajdziesz cos lepszego...wiec glowa do gory babo...i ciesz sie ostatnimi dniami wakacjowania hihihi:)
Aniu, Odrywające się skórki przy paznokciach mogą być rezultatem braku witaminy A, uczulenia na krem, środek myjący, moze być też alergia pokarmowa. Ja zaczęłabym od wit A
Czesc dziewczynki:) A macie coś sprawdzionego na paznokcie u dorosłych? Kurcze- tak mi pękają,ze szokMusiałam obciac na krótko Co prawda dzxiś kupiłam jakąs odzywke i zestaw witamin na włosy, skóre i paznokcie - ale może macie jakies pantenty?
heh aga... paznokcie moga sie tez lamac i pekac jesli dosc czesto i gesto masz kontakt z...klawiatura komputera....niestety... sposoby to przede wszystkim wlasnie witaminka a+e...najlepiej w plynie..., moczenie dloni we wspomnianej wczesniej oliwie z oliwek...no i systematyczne nakladanie odzywki....jesli pilujesz paznokcie to jak ognia unikaj metalowych pilnikow...i czesto smaruj dlonie kremem do rak i paznokci...jesli i to nie pomoze...mozna jeszcze pomyslec o nalozeniu zelu badz akrylu na naturalna plytke....
ja wielu osoba ktore juz wszystkie oliwki ,witaminy i inne tego typu rzeczy stosowały na rozdwojone i popekane paznokcie nakładałam cienka warstwe zelu i jakas mała ozdobe na dłuzszy czas.NIe kazdemu ten zabieg pomogł ale sa osoby ktorym tak
Jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze: żel nie wzmocni płytki a jedynie ukryje to co z paznokciami jest nie tak. Aga, Tobie pękają czy się rozdwajają? Bo jak pękają to mogę pęknąć również z żelem. W dodatku po ściągnięciu żelu pazurki są bardzo osłabione.
no o witaminie A+E wcieranej w paluchy i oliwie z oliwek to slyszalam, musze moja Gabrysie namowic na takie mazianie, nawet pomysl niezly bo bedziemy sie mogly w salon kosmetyczny bawic z prawdziwymi (no prawie) akcesoriami :)) tej oliwki Sally Hansen nie widzialam w drogeriach dzisiaj. musze sprawdzic jeszcze w rosomaku moze beda mieli
wiadomo ze zel osłabia plytke paznokcia.ale jeszcze nie zdarzyło mi sie zeby paznokiec peknał razem z zelem.żel zgodze sie moze peknac jezeli sie gdzies mocno walnie nim no i jezeli sa bardzo długie.przy krotkich to sie zdarza sporadycznie chyba ze ktos ma do tego zdolnosci i złamie paznokiec z zelem.
Niestety jeśli naturalny paznokieć pęka wzdłuż to jeśli jest cienka warstwa żelu to pęka razem z pazurkiem w tym samym miejscu w trakcie wzrostu paznokcia
Oenobiol FORTIFIANT osłabione włosy i paznokcie 60 tabletek - cena około 60 zł.
WZMACNIA I DODAJE WITALNOŚCI WŁOSOM I PAZNOKCIOM
Wskazania:
* włosy pozbawione życia, matowe, osłabione, * rozdwajające się, miękkie i łamliwe paznokcie.
Właściwości: cystyna jest aminokwasem niezbędnym w procesie tworzenia wysokiej jakości keratyny. Oenobiol Osłabione włosy i paznokcie to kompletna formuła bogata w witaminy z grupy B i cynk. Od 3. miesiąca stosowania włosy są mocniejsze, paznokcie bardziej błyszczące i silniejsze. Skuteczność potwierdzona klinicznie. Zwiększenie grubości włosów +10% Wzmocnienie paznokci +60%
Wyjątkowa formuła: łączy witaminy z grupy B z chelatem cynku, wzbogacona o cystynę.
Stres, brak energii, zła dieta i zmiany pór roku odbijają się na kondycji włosów i paznokci. Dla utrzymania ich urody ważne jest, by dostarczać im regularnie specyficznych składników, działających od wewnątrz - w cebulce włosa i macierzy paznokcia, czyli tam, skąd czerpią mikroskładniki odżywcze niezbędne do wzrostu.
Stosowanie: 2 tabletki dziennie, co najmniej przez 3 miesiące.
u ans sa 2 lodziarnie gdzie mozna kupic galkowe - jedna gdzie sa malo smaczne raptem 5-6smakow 50ml za 1.80 i druga gdzie sa bardzo smaczne ale kulka 40ml i kosztuje 2zl, niestety nigdzie nie ma sorbetow. bylam dzisaij z dziecmi i stwierdzilam ze przy tych cenach niestety nie jestem w stanie ich zabrac na lody czesciej niz raz w tygodniu