Aga 19782 wiesz co na stronce www.zrobsobiekrem.pl są produkty i receptury można zrobić tam wszystkie kosmetyki ja akurat robiłam takie masełko tu receptura Mus do ciała wyśmienicie sprawdza się w pielęgnacji suchych dłoni, stóp, nóg, ust, skórek od paznokci, rozstępów lub innych części ciała potrzebujących czułości. Mus do ciała głęboko nawilża, odżywia, ujędrnia skórę, sprawiając, że ciało staje się miękkie i gładkie. Mus jest doskonałym wyborem do pielęgnacji skóry bardzo suchej lub pielęgnacji skóry normalnej narażonej na wysuszenie (okres zimy, długie i częste przebywanie w klimatyzowanym pomieszczeniu).
Składniki Wosk pszczeli 1 g/ 10 płatków Nierafinowane masło kakaowe 19 g /21 ml (2 ½ łyżki) Nierafinowane masło karite 40 g /44 ml (5 płaskich łyżek) Olej kokosowy 20 g /22 ml (2 ½ łyżki) Olej jojoba 14 g /16 ml Olej ze słodkich migdałów 5 g /5,5 ml Witamina E 1 g /1 ml opcjonalnie olejek eteryczny Sposób przygotowania: 1.Przygotuj łaźnię wodną. Może to być patelnia lub garnek z gorącą lub gotującą się wodą w której zanurzona została 250 ml zlewka skalowana. 2.Dodaj wosk pszczeli do naczynia w łaźni wodnej. Wosk posiada najwyższą temperaturę topnienia musi więc być rozpuszczony pierwszy. 3.Gdy wosk rozpuści się dodaj masło kakaowe. Dodane składniki muszą się rozpuścić. Następnie dodaj masło karite i pomieszaj aż stanie się miekkie. 4.Wyciągnij naczynie z łaźni wodnej. Dodaj oleje roślinne oraz witaminę E i wymieszaj. 5.Używając miksera z końcówką do ubijania (taka jak do bicia śmietany lub białka) ubijaj składniki do momentu aż się połączą. 6.Po wymieszaniu składników na zmianę: ubijaj miksturę 2-3 minuty, następnie wkładaj do lodówk lub zamrażalki na 3-4 minuty. Po pewnym czasie masełko zacznie nabierać konsystencji ubitej śmietany. Zamiast wkładać do lodówki można również wkładać naczynie z miksturą do większej miski z zimną wodą i kostkami lodu. 7.Jeśli chcesz dodać olejki eteryczne (15-30 kropli) upewnij się, że mus wystygł do temperatury 25°C. Po dodaniu olejku mus wymieszaj. 8.Opcjonalnie można dodać skrobię roślinną (np. kukuridzianą, 5 - 20 g), aby mus nie pozostawiał tłustej powłoki. Lekko posyp nią miksturę podczas ubijania. Ubijaj, aż zostanie całkowicie wymieszana i wchłonięta. 9.Przelej/przełóż mus do ciała do przygotowanego wcześniej naczynia, np.125 ml plastikowy słoik kosmetyczny. 10.Po 24 godz. mus zastygnie. Będzie się łatwo topił pod wpływem temperatury ciała.
Przechowywanie: Mus należy przechowywać z dala od bezpośredniego światła, grzejników, w samochodzie podczas ciepłych i słonecznych dni (najlepiej poniżej 30 stopni C) aby się nie roztopił. Mus ma okres trwałości 6 - 8 miesięcy. Jest bezwodny i nie potrzebuje konserwantów.
mam nadzieję że którejś się ten przepis spodoba ja na koniec dodaję jeszcze kilkanaście kropli olejku eterycznego zapach zależy od upodobań
Treść doklejona: 01.01.13 12:00 ps mimo iż robię to na własny użytek to wszystko robię w rękawiczkach jednorazowych a pojemniczki na krem i łyżeczki i naczynia najpierw wyparzam aby były jak najbardziej sterylne
Ja przywiozłam pożyczoną maszynę do szycia i w tym roku biorę się za naukę szycia :) ciekawe, jak mi pójdzie :) I zapraszam: kajapisze.pl bajki dla dzieci
MrsHyde wrzuciłam już przepis staram się używać jak najmniej chemii w kosmetykach np zamiast toniku używam hydrolatu czyli naturalnego wyciągu z jakiejś rośliny ja mam np hydrolat z kwiatów pomarańczy gorzkiej, działa super,można hydrolat dobrać odpowiednio do skóry i jej potrzeb, teraz kupię sobie hydrolat z róży, zobaczymy jak zadziała dobrym pomysłem jest np używanie czystych olei do twarzy ja np na noc używam oleju arganowego z kwasem hialuronowym nie mogę używać samego oleju bo mam twarz mieszaną i jest dla mnie za tłusty, ale na noc kładę sobie na dłoń dwie krople oleju arganowego na to kroplę kwasu hialuronowego mieszam palcem i nakładam na twarz, dla mnie nie ma nic lepszego od razu skóra robi się delikatna i napięta na dzień dla mnie pod makijażem trochę za tłuste, ale myślę, że nawet wtedy może się sprawdzić jeśli damy jeszcze mniej oleju a więcej kwasu hial. wypróbujcie polecam
Zdecydowałam się podzielić swoim hmm... hobby W wolnym czasie, którego ostatnio nie mam za wiele zajmuję się pisaniem powieści, chyba można powiedzieć że fantasy Robię to dla siebie, do szuflady, no może kiedyś dam moim dzieciom Mam 11 rozdziałów
Czytam, oglądam i wspominam, bo kiedyś udawało mi się wyszywać obrazy na płótnie. Chyba do tego powrócę. Znowu nabrałam ochoty i mam pełną głowę pomysłów. Tylko teraz czasu mam trochę mniej i to mnie zniechęca. Nie chcę zaczynać czegoś, co skończę dopiero za kilka miesięcy. Muszę się zastanowić. Może spróbuję czegoś innego?
Witajcie, Potrzebuję pomocy, zamówiłam album scrapbooking na prezent muszę mieć go do piątku a niestety przez brak odpowiedzi od projektanki na pewnym portalu sprzedażowym zostałam bez albumu na lodzie.... Czy któraś z Was jest w stanie na pilnie coś takiego dla mnie wykonać? Album 25x25, miejsce na 20 zdjęć, karty dekorowane Czas: na piątek