Składniki: ok. 30 dag żótego sera, puszka ananasa, puszka kukurydzy, kilka ząbków czosnku, garść rodzynek, 2 łyżki majonezu.
Ser ucieram na tarce, dodaję ananasa pokrojonego w kostkę, rodzynki, kukurydzę, wyciskam czosnek (smak czosnku powinien być intensywny), dodaję majonez, mieszam, gotowe. Uwaga! Sałatki nie trzeba solić!
Składniki: - 2 świeże ogórki, - 25 dkg szynki, - 25 dkg sera żółtego gouda, - 4-5 jajek, - szczypiorek lub mała cebulka, - cytryna, - majonez.
Jak przyrządzić? Ogórki obrać ze skórki, pokroić w słupki, następnie skropić sokiem z cytryny szynkę i ser również pokroić w słupki, jajka w kostkę, dodać szczypiorek (cebulkę), sól, pieprz, majonezem.
uwielbiam sałatki i mam mase sprawdzonych przepisow tylko ze czesc z nich jest dla amatorow czosnku - u nas akurat i znajomi i wszyscy w rodzinie sa 'czosnkowi' wiec w niektorych bedzie ten skladnik
a ze dzisiaj niedziela to podrzucam cos kalorycznego na deser - przepis na sprawdzony i latwy w wykonaniu tort ananasowy :)
TORT ANANASOWY
Ciasto biszkoptowe: 6 jajek 18 dag cukru 18 dag mąki czubek łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy
Żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać z ubitymi białkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość wymieszać. Piec w temp. 180 C przez około 25 minut (trzeba sprawdzać)
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, mąką i solą i wymieszać z przygotowanym wcześniej mlekiem. Całość wlać do rondla i ugotować cały czas mieszając. Powstały budyń wystudzić. Utrzeć kostkę masła i dodawać powoli budyń (nadal ucierając).
Biszkopt przekroić na dwie części. Skropić sokiem z ananasów (około 3 łyżki). Wyłożyć połowę masy na dolny biszkopt. Poukładać ananasy. Przykryć górą biszkoptu. Wyłożyć pozostałą część masy i udekorować ananasami. Wstawić do lodówki. zamiast ananasów można dać brzoskwinie lub mandarynki z puszki.
wołowina lu wieprzowina ( ok 20-30 dag) ziemniaki papryka czerwona( 2 szt ) przecier pomidorowy sól, pieprz przyprawa kuchni meksykańskiej Mięso pokroić w kosteczkę lub w małe krótkie paseczki, ugotować, wrzucić do wywaru i mięsa pokrojone ziemniaki w kostkę, paprykę czerwoną w paszeczki na koniec dodać przecier oraz przyprawić przyprawą do potraw meksykańskich, można dodatkowo sól i pieprz jak kto woli. Moja rodzina zajada się tą zupą ta przyprawa meksykańska nadaje niepowtarzalny smak, zupy juz nie zabielamy.
a właśnie słyszałam o Nigiell niestety jest na TVN syli a ja mam aster city i tam nie ma tego kanału Czy jeszcze na innym kanale ona wystepuje....???? A przepis znam tak gdzieś od pól roku od koleżanki go dostałam ciasteczka są niezle
może i ja tu znajdę jakieś natchnienie na zbliżającą się imprezkę ??:) Muszę mieć coś szbkiego na ciepło, zimno, słodko itp. żeby było co na ławę postawić i gościom podać :)
Dałam koncentratu "Pudliszki" i soku pomidorowego zamiast przecieru- nie potrafię określić ile. Tak "na oko", dodawałam po troszku i próbowałam czy dobre. Kiełbasy dwie laski, ale to też zależy jakie kto lubi proporcje. Ja np. w bigosie muszę mieć dużo kapusty i nie za dużo mięsa. Natomiast mój PM lubi bigos, który wygląda jak mięso z kapustą , a nie kapusta z mięsem
Dajecie fasolę razem z wodą z puszki, czy płuczecie i dopiero dodajecie? Miałam wczoraj dylemat, ale dałam razem z zalewą. Wyszła taka gęściutka dzięki temu i dałam tylko odrobinkę zasmażki. Lubię gęstą fasolkę.
Puszka białej fasoli Puszka czerwonej fasoli Kiełbasa Cebula Koncentrat pomidorowy. Drobno posiekaną cebulkę podsmażam, do tego wrzucam pokrojoną w kostkę kiełbasę i znów podsmażam. Następnie dodaję fasolę i zalewam wszystko sosem pomidorowym. Jak się zagotuje doprawiam: sól, pieprz, czerwona papryka (raczej słodka) i obowiązkowo majeranek.
Lily no, najlepiej takie prawie skwareczki. Zauważyłam jednak, że do tego przepisu na szybką fasolkę, nie można za bardzo przysmażyć kiełbaski. Nie zdąży zmięknąć, a to w końcu ma być szybka fasolka.
dziewczynki uświadomię was , najpier smażymy boczek z kiełbaską po to żeby się tłuszczyk wytopił, i dopiero w niego wrzucamy cebulkę dzięki temu nie dodajemy tłuszczu jesli najpierw wrzucamy cebulkę na patelnię.
mi taka fasolka wystarcza, oczywiście możesz dodać tłuszcz, ale ja robię taką wersję "light", w ogóle nie jest tłusta i smakuje wybornie, ale dodaję boczek bo z samej kiełbasy dużo się nie wytopi, jak kupisz boczek to odkrój podeszwę ( tzn tą grubą skórę ) i wrzuć na patelnie tam jest dużo tłuszczu to się ładnie wytopi.
dzięki skarbel, a Wy dziewczynki?? bazujecie na przetworach Mam czy też ze sklepu ? :P:) Oczywiście o śledziu mówie ....... halo mówi się, zejdźcie z tej fasolki pliss :):)
Ja też się z Wami podzielę przepisem na ciasto bez grama mąki :) U mnie w domu robi furorę i znika błyskawicznie:):). Japoniec czyli makowiec na jabłkach Składniki: Ciasto: - 20 dag maku - 6 jaj - 13 dag margaryny do pieczenia - 6 łyżek kaszy mannej - 40 dag startych jabłek - pół opakowania proszku do pieczenia - 30 dag cukru pudru - 1 opakowanie cukru waniliowego
Masa czekoladowa: - 3 łyżki kakao czystego - 3 łyżki cukru pudru - pół kostki magaryny - jajko
Jak przyrządzić? Na wstępie sparz mak, czyli: wsyp mak do garnka, zalej go wrzącą wodą i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, natępnie odcedź i ostudź. Przestudzony mak przepusćić przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach dwa razy. - Zetrzyj jabłka obrane ze skórki na tarce o dużych oczkach. (ja biorę albo 6 średnich jabłek albo 4 duże i wtedy zazwyczaj jest to zbliżona pożądana ilość jabłek startych). - Do miski daj margarynę i wsyp cukier puder. Utrzyj to na gładką masę dodając po 1 żółtku (ręcznie lub mikserem) a białka oddzielaj do osobnego wysokiego naczynia. - Do gładkiej utartej masy dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kaszę manną, jabłaka starte i mak. Wymieszaj to łyżką. - Białka z jajek ubij na sztywną pianę, dodaj do wymieszanej masy i delikatnie wymieszaj z nią. - Powstałą masę ciastową wylej na uprzednio przygotowaną formę do pieczenia (blacha prostokątna wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą). - Wstaw blachę z ciastem do rozgrzanego piekarnika 180 stopni C i piecz 60 minut. - Po upieczeniu wyjmij ciasto, niech ostygnie.
Przygotuj masę czekoladową: - Do garnka daj margarynę niech się rozpuści na wolnym ogniu, dodaj cukier puder i kakao, wbij całe jajko i szybko mieszaj aby się nie ścięło. Chwilę pogotuj i gorącą wylej na ciasto. Umiejętnie operując blachą rozlej masę na całym wierzchu ciasta. Po przestygnieciu masy wstawić ciasto do lodówki.
Potrzebne przybory: Maszynka do mielenia, tarka do warzyw, mikser do ciast,łyżka, garnek wysoki, miska do przygotowania ciasta.
Jak podawać? Doskonałe na podwieczorek z kawą lub kakao, a także mlekiem, do ugoszczenia znamienitych gości. Nie kładźcie pokrojonego cista piętrowo! Każdy kawałek ciasta powinien stać pojedynczo na tacy, jeden obok drugiego. Ciasto naprawdę pyszne. Może być mak z puszki z bakaliami gotowy do kupienia w sklepach. Smacznego i miłego pieczenia!
Uwagi: Do masy ciastowej można dodać także rodzynki, orzechy jak kto woli. Jeśli ciasto Wam zasmakuje proponuję przygotować więcej porcji makowych zmielonych i poporcjowane trzymać w zamrażalniku, bo z makiem jest najwięcej zabawy.
Czas przygotowania: Przygotowanie masy ciasta zajmuje do 15-20 minut jeśli wcześniej macie przygotowany mak (ok. 45 minut z mieleniem i posprzątaniem), a także wcześniej przygotujecie sobie starte jabłka (10 minut).
Nie ukrywam że skopiowałam ten przepis z Czarnej Oliwki ale też i sama go tam kiedyś umieściłam :)>