Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

  1.  permalink
    wrzucę i tutaj mój przepis :wink:

    Ciasto czereśniowe

    biszkopt:
    4 jajka, szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, szklanka mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia

    Wbić jajka do miski, wsypać cukier i cukier waniliowy, całość ubijać przez 5-7min. aż masa będzie gęsta i się uniesie, powoli dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać, można chwilę pomiksować na najniższych obrotach. Masę wylać do tortownicy i piec ok. 40, 45 min.

    Masa:
    esencja herbaciana 3/4szkl., 2 “Śnieżki”, 1 i pół szkl. mleka, 2 wiśniowe galaretki, czereśnie bez pestek

    Gdy ciasto się upiecze wyjąć z pieca, poczekać aż wystygnie, przekroić dużym nożem na dwie części. Obie połówki ciasta nasączyć esencją herbacianą, nie za dużo, żeby ciasto nie było zbyt mokre (ja polewam małą łyżeczką). Z czereśni wyjąć pestki. 2 śnieżki rozmieszać w mleku, ubijać mikserem ok.5 min. najlepiej w wysokim naczyniu bo chlapie :) śmietankę podzielić na dwie części, do jednej dodać czereśnie i wyłożyć na spodnią część ciasta, przykryć drugą połową, równomiernie rozłożyć część bitej śmietanki na wierzch i wyłożyć pozostałe czereśnie, ciasto wstawić do lodówki. 2 galaretki rozpuścić w 3szkl. przegotowanej gorącej wody, wystudzić i chłodzić w lodówce, po pół godz. sprawdzać żeby się za bardzo nie zsiadła ;) tężejącą wylać na wierzch ciasta. Gdy zastygnie reszą śmietanki można posmarować boki ciasta i z wierzchu udekorować. :) mmm. ciasto było pyszne.. a mały wcinał po 2 kawałki :D
    •  
      CommentAuthorMilena
    • CommentTimeJun 27th 2007
     permalink
    Blasku, brzmi pysznie....z pewnością spróbuję...tylko napisz, proszę, jak długo piec biszkopt i w jakiej temperaturze (do ilu stopni ma być nagrzany piekarnik?). Dzięki
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
  2.  permalink
    hm.. to zależy :wink: od pieca, ja piekę na 160 stopni przy termoobiegu 40-45min. Jak ktoś nie ma termoobiegu myślę że trzeba piec na 180 st.
    •  
      CommentAuthorMilena
    • CommentTimeJul 2nd 2007
     permalink
    Blasku, ciasto wyszło przepyszne! Wszyscy zajadali ze smakiem! Polecam wszystkim forumowiczkom!
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 2nd 2007
     permalink
    dziewczyny potrzebuje przepisu na zapiekanke warzywna
    z warzyw moge jesc - ziemniaki brokuly (sporadycznie) buraczki i marchewka
    co do makaronow nie mam ogrniczen
    mieso tylko pieczone lub gotowane
    moze macie jakis pomysl????
    •  
      CommentAuthorelli
    • CommentTimeJul 3rd 2007
     permalink
    aniu a może łazanki? ja właśnie dzisiaj robię na obiadek
    --
    •  
      CommentAuthorashley
    • CommentTimeJul 3rd 2007
     permalink
    łazanki są z kapuchy kiszonej chyba..
    a może zapiekanka z kalafiora?
    -- Jestem mamą, to moja kariera...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 3rd 2007 zmieniony
     permalink
    lazanki odpadaja bo kapusty pod zadna postacia nie wolno zreszta kalafiuta tez nie mozna jesc przy karmieniu bo zmienia smak mleka, brokul tez tylko raz na jakis czas
    dzisiaj przyrzadzam.... lasagne w wersji light :P makaron z brokulami marchekwa i serem :P
    codziennie wcinam marchewke duszona z ziemniaczkami (w nieprzyzwoitych wrecz ilosciach) i buraczki w roznej postaci no ale czego sie nie robi dla Juniora :)
    •  
      CommentAuthorelli
    • CommentTimeJul 3rd 2007
     permalink
    przepis ciasto rogalikowe:
    2 szkl mleka
    10 dkg cukru
    10 dkg drożdzy
    rozrobić i pozostawić do wyrośnięcia

    90 dkg mąki + 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 2 jajka + 1/2 szkl oleju
    dodać wszystko do ciasta 1, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

    ciasto super, takie leciutkie, ładnie rośnie
    --
    •  
      CommentAuthorMary
    • CommentTimeJul 29th 2007
     permalink
    Dziewczyny!
    Przetwory! Temat na lato :)

    Podaję przepis na cukinię do słoiczków na zimę. Czy ktoś ma przepis na cukinię w zalewie z dodatkiem musztardy??? Bo zgubiłam :(

    Oto przepis - nie umiem dodać do wiki, a nawet nie ma takiego tematu jak przetwory :)


    Na 4kg cukinii, 0,5kg cebuli, 4szt papryki (kolor dowolny, ale ładnie wygląda czerwona)
    Zalewa I: 9szkl wody + 1szkl soli kamiennej (dawałam zwykłą jodowaną i też ok)
    Zalewa II:
    3szkl wody
    3szkl octu
    3szkl cukru
    1 łyżeczka pieprzu mielonego
    1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego – sama mieliłam młynkiem do kawy
    1 łyżeczka kolendry mielonej
    Zagotować.

    Cukinię pokroić (bez nasion) w 1/4 talarka – jak mizeria z ogórków. Cebulę w półkrążki, paprykę w paseczki.
    Zalać solanką na 3 godziny. Zostawić

    Zlać solankę i zalać zagotowaną, lekko przestudzoną zalewą II. Zostawić na 24h (ja zostawiłam na noc – wystarczy).
    Następnie złożyć w słoiki, zalać zalewą II i 10-15 min pasteryzować.
    Smacznego!
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeAug 1st 2007
     permalink
    Szukam przepisu na ciasto z gruszkami. Mam całe wiadro twardych, zielonych, które zmiękną.
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeAug 1st 2007
     permalink
    Hej Amazonka, ten przepis brzmi nieźle:
    Murzynek z gruszkami
    Albo coś bardziej wykwintnego:
    Ciasto z gruszkami Marty Gessler

    Ja też mam wiaderko dojrzewające w przedpokoju, hmm. A te w occie wyszły mi fatalnie.
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeAug 15th 2007
     permalink
    Dorzuciłam do wiki moje przepisy na pierogi i łazanki.
    --
    •  
      CommentAuthorPaula
    • CommentTimeAug 23rd 2007 zmieniony
     permalink
    Zrobiłam wczoraj buraczki do słoików i pomyślałam, że wrzucę przepis na Wiki i zapoczątkuję sezon przetworów, ale Mary mnie uprzedziła:).
    Mary dorzuciłam Twój przepis do Wiki. Przetwory

    Polecam moje buraczki szybko się robi a są przepyszne - jedyne jakie lubię na ostro.

    A i jeszcze jedno - łazanki to rodzaj makaronu mogą być podane na różne sposoby, ja uwielbiam w wigilijnej zupie grzybowej :).
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeSep 4th 2007
     permalink
    Dziewczyny jakie warzywa pasują do sosu seczuańskiego ?
    --
    •  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeSep 18th 2007 zmieniony
     permalink
    A może podzielicie sie dziewczyny przepisami na dania dla karmiących? Zupełnie nie mam pomysłu co jeść ...

    Ja od siebie podrzucę przepis znaleziony na jakieś stronie na ciasteczka:

    Składniki
    1/2 kg płatków owsianych
    1,5 margaryny zwykłej
    3/4 szkl. mąki
    3/4 szkl. cukru
    2-3 jajka przepiórcze
    zapach śmietanowy

    Wszystkie składniki wrzucamy do miski, wygniatamy. Robimy cieniutkie placuszki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do uzyskania złocistego koloru, około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

    Z podanych proporcji wychodzi około 25-30 ciasteczek.

    Polecane dla mam dzieci ze skazą białkową


    A jakie zupy można oprócz pomidorowej, rosołu i krupniku? Macie jakies pomysły?
    •  
      CommentAuthorPaula
    • CommentTimeSep 18th 2007
     permalink
    Jemma barszczyk czerwony, marchwianka, ziemniaczanka :).

    Ja w podczas karmienia zajadałam się piersiami z kurczaka lub indyka duszonymi w marchewce. Właściwie to głównie jadłam, bo moja Niunia to alergik (przede wszystkim na białko: krowie, kozie, sojowe, a także na jabłka i glutaminiany).
    Robiłam także ciastka owsiane - poszukam przepisu.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 22nd 2007 zmieniony
     permalink
    a w ramach kalorii z poniedzialku wrzucam sprawdzony przepis na 3bit. palce lizac :)

    ukladac po kolei wartswami

    1. na dno blachy wylozyc herbatniki
    2. niecala puszka skondensowanego mleka gotowanego ok 2.5godzin (mleko skondensowane slodzoene)
    3. wylozyc krakersy
    4. krem karpatka ugotowany wg przepisu
    5. przykryc herbatnikami
    6. bita smietana - ubic ok 400gram smietany 30% slodkiej z dodatkiem cukru i smietan fix'u
    7. posypac gorzka czekolada (wiorkami)

    smacznego :)
    •  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeOct 22nd 2007
     permalink
    uwielbiam 3bit w wersji batonikowej - muszę tego spróbować :crazy:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 22nd 2007
     permalink
    a i dodam ze herbatniki najelpiej kupic takie tansze najtwardsze bo leibniz i petitki nie komponuja sie tak dobrze
    •  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeOct 22nd 2007
     permalink
    ale bomba kaloryczna :bigsmile:
  3.  permalink
    ojejku ale pyszny przepis-jutro zrobie tym bardziej ze nie wymaga za dużo roboty-lubie takie szybkie ciasta
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeOct 23rd 2007 zmieniony
     permalink
    Czy macie wypróbowane sosy do ryb?
    Raz zrobiłam ze szpinakiem.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 23rd 2007
     permalink
    Amazonko ja ostatnio robilam pomysl na... z koperkiem ale jak dla mnie byl za kwasny
    wole sama zrobic sos smietanowo pieczarkowy
    •  
      CommentAuthormyszorka
    • CommentTimeOct 23rd 2007
     permalink
    Aniu ale te krakersy to słone mają być?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 23rd 2007
     permalink
    ja mialam z lajkonika :)
    •  
      CommentAuthormyszorka
    • CommentTimeOct 23rd 2007
     permalink
    aha, to musi być dobre, szkoda ze nie mogę tego zjeść, mlekoooooo:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeNov 16th 2007 zmieniony
     permalink
    Kurczak w sosie śmietanowo- pomidorowo-majerankowym
    Amazonka,2 piersi kurczaka kroisz na kawałki ( takie lezki) obtaczasz w delikacie Konorra zostawiasz na 0,5 ha żeby nasiąknęły przyprawą ,smażysz na patelni, osobno sporządzasz sos : ketchup pikantny ( tylko nie ten wodnisty z biedronki) , mały przecier pomodorowy ( w tej małej blaszanej puszce), śmietana 12- 18 %, majeranek, po zagotowaniu wrzucasz te kawałki mięsa i zostawiasz na kilka minut na małym ogniu, podawać na gorąco z ryżem. Sosu juz nie przyprawiamy, wychodzi pikantny , jesli ktoś nie lubi moze dodać ketchup łagodny , ale takiej wersji nie jadłam dokładnych proporcji nie znam bo to specjał Pana Domu
    :hungry:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 16th 2007
     permalink
    Dzięki!
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 16th 2007
     permalink
    to ja proponuje dzisiaj mega szybkie ciasto - nazywa sie.... WIEWIóRKA :)

    1kg kwasnych jablek
    10dag rodzynek
    15dag orzechow wloskich
    1,5 szkl cukru

    jablka pokroic (najpierw cale w pionie i poziomie i pozniej kazdy ten kawalek w "osemki"
    rodzynki jesli duze pokroic na pol, orzechy pokroic na sredniej wielkosci kawalki
    zasypac cukrem i odstawic na minimum 2 godziny co jakis czas mieszajac (ja odstawiam na minimum 4godziny a czesto nawet na noc) wytworzy sie sporo soku i po okreslonym czasie dodac
    3jajka
    2szkl maki tortowej
    1 lyzeczke (plaska) proszku do pieczenia
    1 lyzeczke sody
    + zapach (ja daje waniliowy)

    wymieszac i piec w prodizu ok 45min :)
    •  
      CommentAuthorMilena
    • CommentTimeDec 3rd 2007
     permalink
    To ja podam Wam przepis na ciasteczka mocno migdałowe...robię 2 porcje i trzymam nawet do miesiaca...zawsze są pod ręką, kiedy wpadna niezapowiedziani goście...

    - 2 szklanki mąki
    - 1 kostka masła
    - 2 żółtka
    - garść migdałów (najlepiej blanszowanych, ale jeżeli są normalne, to zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na chwilkę - skórka prawie sama schodzi)
    - szklanka mielonych migdałów (można już zmielone kupić w sklepie)
    -1 cukier waniliowy
    - 1/2 szklanki cukru pudru

    Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier, żółtka, mielone migdały i cukier waniliowy. Szybko wyrabiamy i formujemy w rulonik o średnicy 3 cm. Kroimy ciasteczka o grubości ok. 1 cm, smarujemy je rozbełtanym białkiem i w każde z nich wkładamy na wierzch po jednym migdale. Wkładamy blachę z tak przygotowanymi ciastkami do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy ok. 15 minut (dopóki się nie zarumienią). Smacznego!
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeDec 3rd 2007
     permalink
    Czuję, że u mnie nie będą zbyt długo pod ręką :wink:

    AniuM, Wiewiórka wyszła super!
    --
    •  
      CommentAuthorMilena
    • CommentTimeDec 3rd 2007
     permalink
    A teraz przepisy na pieczone przeze mnie wędliny - nie lubię sklepowych, w których nie wiadomo, co jest...

    SCHAB PIECZONY
    - 1,5 kg schabu bez kości,
    - pół kubeczka oliwy,
    - kilka ząbków czosnku,
    -sól, pieprz, rozmaryn, tymianek (te dwa ostatnie najlepiej świeże)

    Umyć i osuszyć mięso. Porobić kieszonki na górze i powkładać w nie pokrojone wzdłuż na cztery części ząbki czosnku (2-3), Zalewa: do połowy kubeczka oliwy dodajemy 2-3 sprasowane ząbki czosnku i wszystkie przyprawy (w dużych ilościach). Smarujemy taka mieszanką schab i odstawiamy na jak najdłuższy czas do lodówki (ja zostawiam na noc). Następnie obsmażam schab mocno z każdej strony i wkładam do rękawa z folii aluminiowej. Piekę 1/2 h w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Po tym czasie wyjmujemy schab i zostawiamy w tej folii do wystudzenia...Jest pyszny!Zarówno na kanapki, jak i główne danie...

    ...kolejnym razem napiszę, jak upiec szynkę w cieście (żeby nie traciła wilgotności)...idealna propozycja na zbliżające sie święta...
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeDec 3rd 2007
     permalink
    tylko 0,5 h ? 1,5 kg schabu :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeDec 3rd 2007 zmieniony
     permalink
    W rękawie to całkiem możliwe z tym mięsem.

    Milena, melduję posłusznie, że ciasteczka wyszły wspaniałe, choć baardzo kruche, chyba za słabo zarobiłam ciasto.
    --
    •  
      CommentAuthorMilena
    • CommentTimeDec 4th 2007
     permalink
    FIU, one mają być kruche, ale pyszne, prawda?

    ZUZA, potwierdzam - schab pieczemy 1/2 h. Jeżeli będziesz piekła dłużej będzie suchy...Co innego szynkę w cieście - piękę ją 2h.
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeDec 4th 2007
     permalink
    Wpisujcie swoje sprawdzone przepisy świąteczne, mam pyszne przepisy na śledzie, tylko zeszyt w domu
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 4th 2007
     permalink
    ja na swieta robie ciacho wiewiorka przepis wyzej bo moze polezec i tydzien, dodaje zapach migdalowy i oprocz orzechow wloskich daje posiekane migdaly. o i jeszcze robie piernik :) a tak poza tym to zadnych dan nie popelnialm bo swieta spedzamy u rodzicow :)
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeDec 4th 2007
     permalink
    Ja mimo ze święta u tesciów to lubię zrobić na święta coś świątecznego , żeby w domu było czuć klimat świąteczny, na pewno upiekę ciasta, upieczoną , matrynowaną szynkę , bigosik, smażone filety rybne w zalewie słodko-kwaśnej z warzywami, i oczywiście troszke rybki po grecku, lubimy pojeść sobie i po świętach, a ze stołu u tesciów przecież nie będe zabierała :hungry:
    --
    •  
      CommentAuthormyszorka
    • CommentTimeDec 4th 2007
     permalink
    Aniu nie mam prodiża do wiewiórki, to jak mam upiec? i czy nagrzać wczesniej piec?
    --
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeDec 4th 2007
     permalink
    Ania co zasypać cukrem ? Tylko jabłka ? Czy razem z orzechami i rodzynkami, a jajka to jak ubić białka , żołtka osobno , czy jak ? Na jaką to jest blaszkę ? Dużą czy małą , ile piec ?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 4th 2007
     permalink
    juz pisze
    ciacho jest na prodiz - na blaszke sernikowa mama robila po 1.5 porcji
    cukrem zasypuje sie jablka rodzynki i owoce razem, mieszac co jakis czas
    nic nie ubijasz... jajka wrzucasz do tej mieszanki (sporo soku pusci), dosypujesz make proszek etc i dobrze mieszasz :)
    z czasem pieczenia w piekarniku to nie mam pojecia. musialabyc patyczkiem dziobac zeby sprawdzic.
  4.  permalink
    Zuza- dasz przepis na tę marynowana szynkę?
    Milena czekam z niecierpliwaością na Twoją w cieście :)
    •  
      CommentAuthorzuza
    • CommentTimeDec 5th 2007 zmieniony
     permalink
    aga zazwyczaj kupowałam gotowa marynatę , nacierałam nią szynke i zostawiałam na 2 - 3 dni w lodówce, potem piekłam, kroiłam na plastry, rozbiłam sos pieczarkowy (kupowałam jak najmniejsze pieczarki i przesmażałam z cebulką ), układałam na polmisku i zalewałam sosem, ale w tym roku chcę wypróbować taki przepis
    Szyneczka świąteczna marynowana i pieczona

    Składniki:
    - szynka, co najmniej 1,5 kg ze skórką i warstewką tłuszczu
    - litr ciemnego piwa
    - trzy łyżki miodu
    - 6 goździkow
    - 2 liście laurowe
    - kilka ziaren ziela angielskiego
    - łyżka soli
    - czarny pieprz w ziarenkach (kilkanaście)
    - kilka ziaren jałowca (rozgniecionych)
    - oliwa

    Jak przyrządzić?
    Szynkę zalewamy ciemnym piwem w dużym garze (musi szynkę zakryć) i dodajemy resztę przypraw. Włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, ale najlepiej na kilkadziesiąt. Kiedy mięso zmieni kolor postawić garnek na ogniu i bardzo powoli doprowadzić do wrzenia. Kiedy zalewa zaczyna pyrkać, wyłączyć ogień i zostawić. Kiedy wystygnie, naciąć skórkę na szynce w kratkę, włożyć do naczynia żaroodporego, spryskać oliwą, na dno wlać trochę zalewy, przykryć i włożyc do piekarnika o temp. 180 stopni na co najmniej 1,5 godziny. W czasie pieczenia szynkę często obracać i polewac sosem. Na połowę przed końcem czasu pieczenia odkryć szynkę żeby nabrała chrupkości Szynka jest pyszna zarówno na gorąco jak i na zimno.

    Ania zpaytaj się mamy jak długo piekła na takiej blaszce
    --
  5.  permalink
    dziękiZuza :kissing:
    •  
      CommentAuthorMilena
    • CommentTimeDec 5th 2007
     permalink
    Ok, no to jedziemy z tą szynką...

    SZYNKA PIECZONA W CIEŚCIE
    - 1,5 kg szynki (najlepiej tzw. kulka)
    - 3 opakowania soli zmiękczającej
    - 25 ziarenek ziela angielskiego
    - 20 ziarenek jałowca
    - 2 listki laurowe
    - 2 średnie cebule
    - 3 ząbki czosnku
    - 1,5 l wody
    (sprawdzę w domu, czy czegoś nie pominęłam i jutro ewentualnie uzupełnię)

    Ciasto:
    - mąka
    - woda

    Wszystkie składniki (oprócz szynki, oczywiście;) zagotować i pozostawić do ostygnięcia. Umytą i osuszoną szynkę wkładamy do tej zalewy i trzymamy w niej kilka dni w chłodnym miejscu (ja trzymam tydzień w lodówce). Po tym czasie, wyjmujemy szynkę, osuszamy i szczelnie zawijamy w ciasto wyrobione z mąki i wody (ja wcześniej obkładam jeszcze szynkę świeżym rozmarynem i czosnkiem). Następnie piec ok 2h (w zależności od grubości szynki) w temperaturze 200 st. Wyjąć i pozostawić w cieście do ostygnięcia. Następnie ciasto wyrzucić a szynkę ze smakiem zjeść!
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 5th 2007
     permalink
    Zuza moja mama odpowiedziala tak - dzieciaku a ty myslisz ze ja co zegarek w oku mam?? na oko :)
    cala mamuska :D mi sie wydaje ze po 45min wykalaczka szaszlykowa dziobnij i sie okaze co i jak :D
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 5th 2007
     permalink
    Milena :hungry: brzmi pysznie... chyba kupie normalnie szyne i ja tak przyrzadze... w ogole to ja uwielbiam domowe wedliny. mamy o tyle fajnie ze na dzialce u rodzicow jest wedzarka i moja mama sama wedzi, juz nie moge sie doczekac swiat :D
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 5th 2007
     permalink
    Zuza a co do swiat to u mnie mama i tesciowa zawsze nam tyle tego napakuja ze jemy przez tydzien :) poza tym u moich rodzicow obchodzi sie wigilie i 3 dni swiat - 28go moj tata ma imieniny :rolling:
    •  
      CommentAuthorMilena
    • CommentTimeDec 5th 2007
     permalink
    My w ogóle nie robimy Świąt...Jedziemy najpierw do jednych, potem do drugich Rodziców, więc... na gotowe... A te Święta będą wyjątkowe - dopiero w Święta powiemy o dziecku...
    -- FRANEK, ZOSIA i ...
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.