Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeDec 8th 2013
     permalink
    Ja to mogę to maslo przypalić.. Pewnie bym wlaczyla i zapomniala. Ale jak nie znajde gotowego, to chyba zaryzykuje i sprobuje, bo przepis latwy.
    --
    •  
      CommentAuthorjaca_randa
    • CommentTimeDec 9th 2013
     permalink
    Ani raz mi się nie spaliło
    -- Szczęście jest decyzją, którą podejmujemy każdego dnia.
    •  
      CommentAuthor_figa
    • CommentTimeDec 9th 2013
     permalink
    Ta piana to wytrącone białko - właśnie tego powinno się pozbyć z masła klarowanego - bo to sprawia że się pali. Po klarowaniu zostaje nam czysty tłuszcz.
    Ja korzystam z tego przepisu
    -- "Jeśli nóż otwiera ci się sam w kieszeni, to może lepiej go nie noś."
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 9th 2013
     permalink
    Kotleciki z ziemniaków i tuńczyka.

    Ugotowane ziemniaki tłuczemy z dużą ilością masła.
    Dodajemy do nich tuńczyka z puszki (rozdrobnionego), podsmażone na patelni cebulę, czosnek i pieczarki, kukurydzę z puszki, zioła [opcjonalnie] i jajko [ewentualnie tylko żółtko jeśli konsystencja jest ok].
    Potem obtaczamy w bułce tartej i smażymy chwilę na patelni.

    Szybkie, proste i przepyszne :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeDec 9th 2013
     permalink
    Teo, fajne te ziemniaczane kotleciki z tuńczykiem, wypróbuję może w środę :)
    Ja mam do Ciebie jeszcze pytanie względem ciasta na pierogi- możesz podać proporcje mąki i wody? Bo ze mnie taka kucharka, że muszę mieć wszystko wyliczone, a że sesja się zbliża to wymyśliłam sobie lepienie pierogów :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 9th 2013
     permalink
    Oj to niech się takie dobre kucharki wypowiedzą bo ja to jestem tak świetna w tym fachu, że wszystko robię na oko :neutral:
    Tzn w trakcie dolewam wody, dosypuję mąki, dolewam wody, znowu mąki aż uznam, że jest ok.
    Ale tym sposobem czasami robię ciasta jak dla wojska, ilościowo w sensie :cool:
    --
    •  
      CommentAuthormigg
    • CommentTimeDec 9th 2013
     permalink
    Lexia - 1,5 szklanki mąki i 0,5 szklanki wody. Plus odrobina oliwy. Wychodzi z tego tak ok. 30 pierogów (jeśli dobrze pamiętam).
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeDec 10th 2013
     permalink
    migg: Lexia - 1,5 szklanki mąki i 0,5 szklanki wody. Plus odrobina oliwy. Wychodzi z tego tak ok. 30 pierogów (jeśli dobrze pamiętam).


    migg, dzięęęęęęęki :whorship: :kissing:

    TEORKA: Oj to niech się takie dobre kucharki wypowiedzą bo ja to jestem tak świetna w tym fachu, że wszystko robię na oko


    To chylę czoła :tongue: Ja na oko to mogę robić jak już coś robiłam milion pińcset razy i zawsze wychodziło :smile:
    --
    •  
      CommentAuthornenaa
    • CommentTimeDec 11th 2013
     permalink
    Ja zrobiłam wczoraj te kotleciki ziemniaczano-tuńczykowe. Oprócz podanych przez Teo składników, dodatkowo wrzuciłam jeszcze duuuużo szczypiorku do tej masy. I nie smażyłam, tylko piekłam w piekarniku, po ok.10 minut na każdą stronę (w każdym razie do zarumienienia) :) pychaaa!!! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeDec 11th 2013
     permalink
    Nenna piekłaś na papierze do pieczenia?? panierowałaś czy jak, bo ja teraz nie jadam smażonego a takie kotleciki bym zrobiła i jeszcze jedno pytanie jeśli nie szczyiorek to co by pasowało do tuńczyka koperek czy natka pietruszki??
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 11th 2013
     permalink
    Ale wiecie?
    Ja je praktycznie na suchej patelni smażyłam. Teflonowej.
    W sumie tak jakby w piekarniku upiec :wink:
    Absolutnie tłuste nie były, tylko takie suche fajnie :smile:
    --
    •  
      CommentAuthornenaa
    • CommentTimeDec 12th 2013
     permalink
    Kacha na papierze,tak :) część miałam opanierowane w mielonych płatkach kukurydzianych wymieszanych z sezamem a część było takich "gołych". Jedne i drugie super. Nie wiem jakby było w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem np, może nie byłoby potrzeby obracania, ja piekłam w gazówce, więc musiałam obrócić :) a i myslę, że jednak koperek byłby lepszy od pietruchy :):bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoreliz21
    • CommentTimeDec 12th 2013
     permalink
    Dziewczyny powiedzcie proszę przy karmieniu piersią można takiego tuńczyka z puszki?
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeDec 12th 2013
     permalink
    Eliz jak pytałam o ryby na wątku o karmieniu, to dziewczyny powiedziały żę można i tuńczyka z puszki i rybkę wędzoną i sledziki
    --
    •  
      CommentAuthoreliz21
    • CommentTimeDec 13th 2013
     permalink
    Dzięki bardzo...cieszę się bo lubię tunczyka...i z nim można wykombinowac dużo...
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeDec 15th 2013
     permalink
    Dziewczyny pilnie poszukuję sprawdzonego przepisu na pierniki!!! Znacie może?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 16th 2013
     permalink
    ja od lat robie piernik wg przepisu mojej mamy; mozna

    rozgrzac:
    1 kostke margaryny
    1 sloik dzemowy miodu
    1,5 szkl cukru

    do gorącego dodac - 2 szkl maki, zmixowac na gladka mase, przestudzic
    dodac,
    6 zoltek
    2 szkl mleka
    4szkl maki z domieszka 2 lyzeczek sody
    2 lyzki oleju
    2 przyprawy do piernika

    na koniec dodac ubita piane z bialek (wymieszac lyzka)
    a potem bakalie (ja daje cala miseczke/kopiasty talerz do zupy, musza byc obtoczone w mace)


    ps.
    przyprawe do piernika najbardziej lubie firmy konkret bo wyjatkowo ladnie pachnie, jesli lubisz mozna dodac przyprawe korzenna lub lyzke kakao jesli chcesz zeby wyszedl ciemniejszy, ja dla uzyskania koloru i 'posmaku' robie dodatkowo karmel - uwaga parzy strasznie i mocno strzela jak sie doda wody
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeDec 17th 2013
     permalink
    A rozumiem, ze one twardnieją... Czy do Wigilii będą gotowe?
    --
    •  
      CommentAuthorpoziomkaUK
    • CommentTimeDec 20th 2013 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny szukam dobrego przepisu na taki najzwyklejszy, najprostszy sernik. Zawsze robilam sernik wiedenski albo ze spodem czekoladowym, a ostatnio kupilismy taki gotowy najzwyklejszy sernik...byl bardzo soczysty i zbity/twardy, bez zadnych dodatkow..dla meza strasznie smakowal i chcialabym taki zrobic na swieta ale na necie jest tyle roznych przepisow, ze nie wiem ktory uzyc:/ macie jakis dobry sprawdzony przepis?
    -- moje najwieksze zyciowe osiagniecia: WIKTORIA 06.02.2014 DOMINIK 01.04.2016
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 21st 2013
     permalink
    Dii moj piernik nie twardnieje (bo to przepis na ciasto w blaszcze a nie wykrajane pierniczki), jest o tyle fajny ze spokojnie moze dluyzej polezec jesli zawiniety jest w lniana sciereczke czy torebke. zawsze robie tydzien wczesniej zeby sie nie bujac na ostatnia chwile

    Poziomka ja nie lubie sernikow wiec nie poradze, ale gdybys wziela przepis z mojewypieki.com to z pewnoscia bedzie udany
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeDec 23rd 2013
     permalink
    Zrobiłam piernik wg Twojego przepisu. Wyszedł rewelacyjny! Mięciutki! Puszysty! Idealny! Jedno tylko zepsuło mi lekko smak... Miałam tylko jedną przyprawę do pierników a obleciałąm dookoła sklepy i nigdzie nie znalazłam! Wykupione... :cry: Ae i tak rewelacja. Oblałam mleczną czekoladą i udekorowałam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 28th 2013
     permalink
    ciesze sie ze piernik sie udal
    ja robilam w tym roku z przyprawa do piernika z kamisa, tej nie polecam
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 28th 2013
     permalink
    w prawdzie juz po wigilii ale przepis na dobrego sledzia przyda sie zawsze a ponizsza wersja wyjatkowo gosciom smakowala to sie podziele

    ZIELONY SLEDZIK
    4 filety sledziowe (ja daje solone, odmaczam w wodzie z octem i odrobina cukru)

    w sloiku wymieszac:
    3-4 lyzki koperku (posiekanego)
    2lyzki octu winnego
    1 pelna lyzka musztardy rosyjskiej (dalam ciut wiecej)
    3lyzki cukru
    1/3 szkl oleju (dawalam lniany ale rzepakowy tez ok )

    sledzie pokroic na nieduze kawalki, wrzucic do sloika, potrzasnac porzadnie sloikiem zeby sie wszystko dobrze wymieszalo, odstawic na 2 dni (a najmniej dobe), potrzachnac po pewnyhm czasie ponownie zeby marynata sie nie rozdzielala (olej z musztarda moze sie rozwarstwiac odrobine), podawac posypane koperkiem
    •  
      CommentAuthoryolka32
    • CommentTimeDec 30th 2013
     permalink
    A ktora mi poleci jakas szybka salatke ktora moge zrobic na Sylwestra?

    Odpada gyros i salatka z tortellini.

    Jakies pomysly ??
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeDec 30th 2013
     permalink
    Ja zawsze polecam sałatkę z zupek chińskich- jak dla mnie rewelacja!
    --
    •  
      CommentAuthoryolka32
    • CommentTimeDec 30th 2013
     permalink
    Jaheira zarzuc jakims sprawdzonym linkiem na przepis please :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeDec 30th 2013
     permalink
    Yolka, ja ją robię "na oko". Wrzucałam przepis na 28 stronie(nie mogę skopiowac, bo pisze z telefonu).
    Do tej mojej wersji mozna dodac tez kukurydzę i pokrojona w kostkę paprykę czerwona.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeDec 30th 2013
     permalink
    sałatkę z zupek chińskich jadłam pierwszy raz w tym roku i byłam w szoku jakie to pyszne, ale tak się zastanawiam, czy te przyprawy i ten tłuszcz to taki mega syf, czy za miast tego można makaron podsmażyć na oleju ryżowym a dodać np przyprawę do gyrosa lub 5 smaków, czy tego efektu już nie będzie.

    Ja podawalam jakiś czas temu przepis na sałatkę z makaronem ryżowym:
    Paczka makaronu w kształcie ryżu, ale możę być dowolny kształt
    2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę i obsmażone na patelni z dużą ilością kurkumy, lub jeśli ma być ostre to curry
    2 papryki czerwone
    1 puszka ananasa
    1 puszka kukurydzy
    majonez, sól pieprz i znów dużo kurkumy - sałatka ma być żółta, do lodówki aby wsio się przegryzło i pycha
    ps zamiast piersi z kurczaka można dodać wędzone udka z kuraka, też będzie pyszne
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeDec 31st 2013
     permalink
    Kachaw olej z tych zupek sie wyrzuca.
    Ja wiem, ze ta przyprawa moze najzdrowsza nie jest, ale ja tak rzadko robie te salatke, ze sie za bardzo tym nie przejmuje.
    Jej smak jest warty grzechu :)
    --
  1.  permalink
    Ja jadłam ze 2 razy w życiu tę sałatkę, ale dla mnie ona ma strasznie chemiczny posmak :/
    Yolka- moze jakaś mieszanka sałat ( albo sama lodowa) , pomidorki koktailowe, oliwki, świezy ogórek i pierś ( przyprawiona takimi ziołami jak lubisz)usmażona na grillowej patelni bez tłuszczu i pokrojona w paski? Do tego sos - oliwa, musztarda, miód i jest pysznie :)Jak podasz na sporym półmisku będzie ładnie wyglądała. No i mega szybko się robi
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 31st 2013 zmieniony
     permalink
    szczypta_chilli: Ja jadłam ze 2 razy w życiu tę sałatkę, ale dla mnie ona ma strasznie chemiczny posmak :/


    Dla mnie tak samo.
    Mi absolutnie nie podeszła a próbowałam dwie różne, u różnych osób.
    No ale to wiadomiks, każdy ma inne kubki smakowe co nie :wink:


    A żeby było w temacie to ja wrzucę mój przepis.

    makaron kokardki
    kurczak podsmażony w kawałkach
    kukurydza z puszki
    papryka
    ogórek zielony
    majonez pomieszany ze śmietaną albo jogurtem naturalnym [sam majonez za ciężki]

    szybka i smaczna :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
    • CommentTimeDec 31st 2013
     permalink
    To i ja dorzucę coś :cool:

    Kanapki z kurczakiem na ciepło.

    Składniki:Pierś z kurczaka,bułki małe,pomidory,ser hochland lub tarty gouda,czosnek,jogurt naturalny,majonez.

    Sos: Do dużego jogurtu naturalnego,dajemy dwie małe łyżki majonezu + z 4 ząbki czosnku.

    Bułki kroimy na pół, mięso w kostkę pieczemy na patelni ( ja zawsze w papryce ostrej go obtaczam więc na ostro wychodzą kanapki;) ) .. na bułki dajemy sos,później plasterek pomidora, na pomidor mięso ,no i ser ..do piekarnika i pieczemy z 15 minut w temp 180 stopni.




    Grzyby z jajek

    Składniki:
    10 jajek
    3 torebki herbaty
    4 plasterki szynki
    4 rzodkiewki
    szczypiorek
    chili
    majonez
    pieprz
    sól

    Wykonanie.
    Odcinamy 1/3 jajka z wszystkich ugotowanych 10 sztuk.
    Herbatę zaparzamy z 3 torebek po czym wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu 10 minut gotują w niej odcięte części jajek.
    Robimy farsz:Żółtka wciągnięte z jajek mieszamy z potartą rzodkiewką,pokrojoną na drobno szynką oraz szczypiorkiem i chili,dodajemy 2 łyżki majonezu i doprawiamy solą i pieprzem.
    Faszerujemy powstałą masą jajka.
    Zabarwione na brązowo kapelusze nakładamy na jajka.
    I gotowe.





    Ryba pod pierzynką

    Składniki:
    Ryba( ja przeważnie mirunę daję,bądź paluszki rybne , więc tutaj wedle uznania)
    Pomidory x2
    Cebula x 1
    Masło
    Czosnek
    Bazylia&Oregano
    Chleb (z 5 kromek)
    Ser tarty



    Pieczemy rybę i wkładamy ją w kawałkach do naczynia żaroodpornego(paluszki rybne wkładamy od razu bez wcześniejszego pieczenia), pomidory i cebulę dusimy dodajemy maggi i wykładamy na rybę, chleb rwiemy na malutki kawałki i posypujemy do góry. Masło topimy i dodajemy czosnek i przyprawy, polewamy całość i sypiemy serem tartym do piekarnika na ok 15 minut i gotowe.
    Podajemy z ryżem,ziemniakami lub frytkami.

    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
    •  
      CommentAuthoranairda1986
    • CommentTimeDec 31st 2013 zmieniony
     permalink
    Salatka na szybko;-)

    Udo wędzone z kurczaka
    Puszka kukurydzy konserwowej
    Puszka ananasa
    Makaron ryżowy, można go tez spotkać pod nazwa łezki
    Seler konserwowy
    Majonez
    Sol, pieprz do smaku


    Kurczaka obrać, całość pokroić, makaron ugotować, najlepiej zeby był aldente, polaczyc z reszta składników. Zostawić w lodówce żeby makaron zrobił się bardziej miekki.

    Salatka dla sympatykow łączenia smaków slodki z lekko slonym kurczakiem;-) jak nie mamy tego makaronu ja zastępuje go ryzem.

    Smacznego!:-)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeDec 31st 2013
     permalink
    To i ja się dorzucę z jedną z moich ulubionych sałatek:

    - gotowany ryż (1 torebka)
    - 1 upieczona pierś z kurczaka - pokroić w paski
    - garść rodzynek - namoczyć w ciepłej wodzie
    - 1 mango albo kawał ananasa (świeże najlepsze, ostatecznie może być z puszki) - pokroić w kosteczkę
    - trochę posiekanych migdałów
    - majonez
    - jogurt naturalny
    - curry w proszku
    - natka pietruszki - posiekać drobno

    Wymieszać wszystko, sos zrobić z majonezu i jogurtu (pół na pół), doprawić curry, solą i pieprzem.
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeDec 31st 2013
     permalink
    to ja dodam, że może się nadać tortilla bo szybko się robi a u mnie dzięki temu mąż i dziecko zjedzą duuużo warzyw
    Tortilla kupiona w biedronce, najtańsza a smakiem nie ujmuje tym firmowym
    Pierś z kurczaka pocięta w długie długie kawałki, panierowana lub zgrilowana na patelni grilowej w przyprawach, wtedy zdrowiej
    sałata, szpinak, rukola - co kto lubi
    pomidor, ogórek, koniecznie avokado, a może tak piszę bo jestem uzależniona
    papryka, oliwki lub kapary i sos może być czosnkowy, dla nas za ciężki ja mieszam ketchup z musztardą, dla Ninki sam ketchup
    Tortille można odgrzać w piekarniku, lub dla szybkich w mikrofali i kładziemy sałatę kurczaka, warzywa i sos, zawijamy i jest szybko i smacznie, można dać gościom tortille i położyć składniki na stole i każdy zrobi sobie jaką chce, no chyba że są goście, dla których byłoby to faux pas, to wtedy gospodarz sam robi, u mnie sami się obsługują wtedy każdy je co lubi
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeDec 31st 2013 zmieniony
     permalink
    MrsHyde te matjasy do zielonego śledzika moczysz w jakiej ilości wody, ile octu i cukru na tę wodę? Ja gdy moczę go do śmietany, to po prostu w zimnej wodzie. A tu widzę, że trochę octu i cukru, tylko ile? ;) A z opisu wygląda na smacznego.
    Mi również sałatka z zupki chińskiej nie smakuje, jadłam raz u cioci, bardzo zachwalała, ale dla mnie za dużo tych przypraw, zepsuła smak, za bardzo czułam chemię. Ale ogólnie jako do sałatki z makaronu przyczepić się nie mogę, tylko bez tych przypraw.

    A w tym roku na Wigilię pierwszy raz robiłam dorsza zapiekanego w sosie grzybowym - wszystkim smakowało, więc napiszę co z czym :bigsmile:

    filety z dorsza (ja miałam 8 małych)
    cebula
    czosnek
    suszone grzyby
    300ml śmietany (tu jaką kto woli)
    zielona pietruszka

    Filety z dorsza kroimy na mniejsze, doprawiamy np. vegetą, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Na patelni podsmażamy cebulę w kostkę i rozgnieciony ząbek czosnku, dodajemy garść lub dwie grzybów (suszonych - wcześniej namoczone i ugotowane). Podlewamy wodą (ok. pół szklanki), gdy odparuje dodajemy 300ml śmietany (w przepisie była 30%, ale jak dla mnie sos wyszedł za tłusty, następnym razem dam 18% lub pół na pół 12% i 30%). Chwilę gotujemy, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku, można dodać posiekaną zieloną pietruszkę. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy warstwę ryby, warstwę sosu z grzybami, znowu rybę i sos, na 20-30 minut do piekarnika.
    --
  2.  permalink
    dorzucę jeszcze jedną :)
    -dojrzale gruszki
    - salata (najlepiej roszponka, ale lodowa czy masłowa tez by przeszla)
    - gorgonzola
    - uprazone orzechy wloskie
    - malinowy sos balsamiczny (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sok z malin )
    •  
      CommentAuthoryolka32
    • CommentTimeDec 31st 2013
     permalink
    Szczyta oh my God !!! co to za polaczenie ?

    szooook !

    lubie rozne dziwne smaki ale takiego czegos jeszcze nie probowalam :-)
    ciekawe czy to dobre...
    --
  3.  permalink
    takie dziwne? eee :)
    Ja uwielbiam eksperymenty kuchenne i niebanalne jedzenie :)
    Ale nie pierwsza się dzwisz- wrzucałam tu kiedys moja ukochaną sałatkę ze świeżego szpinaku, boczku i pomaranczy :)
    Od dawna juz nie gustuję w sałatkach przyprawianych sztucznymi przyprawami i wybeltanych z majonezem

    <span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 31.12.13 12:58</span>
    ja mam zamiar dzis zrobić krewetki z czosnkiem, winem, imbirem , chili i natką :) Pysznosci
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 31st 2013
     permalink
    Że gruszki z gorgonzolą i orzechami do siebie pasują to wiem bo Gordona Ramseya oglądam :cool:
    Ale ten sok malinowy mnie zabił :wink: :wink:
    Natomiast z chęcią spróbowałabym.
    --
  4.  permalink
    zapraszam :-)
  5.  permalink
    podrzucam inspirację znalezioną w necie
    wg mnie jeżyki są przesłodkie :)
    ax
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeJan 2nd 2014 zmieniony
     permalink
    Kurczak, pomarańcza, granat

    Sałatka łatwa. Potrzebujesz:
    mix sałat albo ulubiona sałata,
    1 pierś z kurczaka,
    1 średnia pomarańcza,
    nasiona z 1/2 granata,
    opcjonalnie orzechy włoskie.
    Dressing: musztarda ostra, miód, oliwa.
    Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić papryką słodką i ostrą. Niech się przeżre. Mięso usmażyć na patelni.
    Pomarańczę pokroić w większe kawałki. Z połówki granata wydobyć nasiona.
    Wszystkie składniki wyłożyć do miski. Zalać dressingiem. Słodycz owoców przełamuje ostry sos.
    Zrobiłam wczoraj. Następnym razem dorzucę orzechy włoskie.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorLibra1610
    • CommentTimeJan 2nd 2014
     permalink
    •  
      CommentAuthorAnetusia
    • CommentTimeJan 2nd 2014
     permalink
    Pierogi z kaszą gryczaną Klik Do farszu dodałam jeszcze podsmażaną cebulę.
    Córka zjadła 8 sztuk na obiad więc chyba dobre :bigsmile:
  6.  permalink
    Rukola, granat, wedzony losos, oliwa z musztarda :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 4th 2014
     permalink
    z "sosow" / dressingow salatkowych najczesciej stosuje ponizsze kombinacje
    oliwa+ocet winny+miod
    oliwa+musztarda+ocet winny
    ocet balsamiczny + oliwa + miod + ziola

    a tradycyjna salatke warzywna (zwana mamalyga/balagan/smieciucha) ostatnio robilam zamiast z majonezem to jogurt grecki+musztarda


    co do salatek z zupek chinskich to ja kiedys robilam z tymi przyprawami, potem wykorzystywalam sam makaron przyprawiajac po swojemu no a teraz w koncu ywpatrzylam ze taki makaron sprzedaja w kaufie i kupuje sam makaron bez dodatkow i wykorzystje go jako salatkowa baze
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeJan 4th 2014
     permalink
    MrsHyde odpowiesz mi na pytanie, które zadałam ciut wyżej? :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 5th 2014
     permalink
    MyAngel, nie zauwazylam twojego pytania. sorki
    ja do zielonego sledzika nie dawalam matjasow tylko zwykle sledzie z solanki. Wiem ze z matjasami tez wyjdzie bo kolezanka robila i byly ok. Ja po prostu lubie smak sledzie a tej mojej zalewy wiec sprawdzilam jak bedzie.
    Zalewe robie na oko wiec trudno mi podac dokladne proporcje - ale jesli dobrze pamietam to ostatnio to bylo z 6 platow (polowek) sledzia i tak na ok 1-1,5l wody z 3 lyzki cukru i 5lyzek octu.
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeJan 5th 2014
     permalink
    Nie ma za co :bigsmile:
    Dla wyjaśnienia, bo się zamieszałam: tzn. kupujesz świeżego śledzia i dajesz go do zalewy (na jak długo?) woda, cukier i ocet? Potem wg przepisu, który podałaś?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.