Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    • CommentAuthoragusienkaaaa
    • CommentTimeOct 4th 2013 zmieniony
     permalink
    SAŁATKA MAKARONOWA

    0.5 opakowania makaronu kolanka lubella (ugotować al dente )
    puszka kukurydzy
    puszka groszku zielonego
    2 czerwone papryki pokroić w kostke
    pęczek szczypiorku posiekać
    25 dkg szynki moze być np konserwowa pokroić w kostkę
    mały jogurt naturalny
    kilka łyżek majonezu kieleckiego
    odrobina curry (kolor sałatki ma być taki lekko pomarańczowy)
    odrobinka pieprzy cayenne

    To jest przepis na sałatkę makaronowa z mojego zeszytu przepisów moim zdaniem jest dobra trochę ostra ale można po prostu dać mniej przypraw.
    •  
      CommentAuthoreliz21
    • CommentTimeOct 4th 2013 zmieniony
     permalink
    A ja robię taką:
    Makaron jakis fajny kolorowy może być wtedy sałatka sie ładnie prezentuje..
    kurczak wedzony (kupuje w lidlu lub biedronce taki paczkowany)
    brokuł
    bób (niekoniecznie jak ktoś nie lubi)
    może byc i papryka czerwona lub fasolka czerwona...lub kukurydza...w zalezności od upodobań.
    Przyprawy:sól i piperz i oregano + albo jogurt naturalny...nie za duzo, albo majonezu troszke i musztardy dla smaczku...a i jeszcze czasem jajka dodaje jak mam :)

    SMACZNEGO
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeOct 4th 2013
     permalink
    Malisiek: ziewczyny, zna któraś z Was jakiś fajny przepis na sałatkę z makaronem? Kiedyś jadłam taką z kukurydzą i chyba była z majonezem. Nie pamiętam, co tam jeszcze było, ani nie mam pojęcia, jak ją zrobić. W necie patrzyłam, ale w sumie nic mi się nie spodobało.

    edit: pamiętam, że był jeszcze koperek ;)

    Ja robię z makaronem w kształcie ryżu. Dodaję kukurydzę, ogórka, pierś z kurczaka obsmażoną i pokrojoną w kostkę oraz koperek!Do tego majonez i finito.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeOct 4th 2013
     permalink
    Dzięki za odzew, bo mam mega ochotę na taką sałatkę! ;)

    Mónikha, to było właśnie coś takiego ;) Możliwe, że nawet to samo, bo była z tym makaronem, co piszesz.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeOct 4th 2013
     permalink
    Ja też mam sprawdzony sposób na sałatkę i też najbardziej lubimy makaron w kształcie ryżu.

    składniki: 2 piersi kurczaka, paczka makaronu w kształcie ryżu, puszka kukurydzy, puszka ananasa, 1 ogromna czerwona papryka, 1 mały słoik majonezu, sl pieprz, kurkuma

    Dwie piersi z kurczaka kroję w kostkę doprawiam solą i pieprzem i kurkumą (dużo) nie curry bo jest za ostre, smażę na patelni, w tym czasie gotuję makaron, kroję jedną czerwoną paprykę, kroję ananasa z puszki i dodaję całą puszkę kukurydzy.Wszystko mieszam w dużym garnku i znów sypię kurkumę ma być żóółłłte na koniec dodaję majonez ale nie bardzo dużo tak aby wszystkie składniki się ładnie połączyły, przekładam do miski i do lodówki, po paru godzinach jest najlepsza, bo smaki przejdą i jeszcze bardziej nabierze żółtego koloru.
    Nie wiem co jest takiego w tej sałatce, ale zawsze robi furorę, ostatnio na festynie w przedszkolu córki prawie każdy pytał się o przepis.
    --
    • CommentAuthorkarobella
    • CommentTimeOct 4th 2013
     permalink
    kachaw dzieki za przepis, brzmi smacznie to takie " moje smaki " :D
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeOct 4th 2013
     permalink
    mam nadzieję że posmakuje, a robi się ją w 20 minut, tyle czasu ile makaron się gotuje, w tym czasie zrobię wszystkie inne rzeczy
    --
  1.  permalink
    a ja wam podam przepis,ale na sałatkę w 5 minut :D ale dla osób lubiących czosnek i kukurydzę :D idealna do grila i na szybkie domówki:)


    1. puszka kukurydzy albo dwie
    2. czosnek-ilość wg uznania,
    3. majonez,jogurt
    4. sól,pieprz.

    wszystko mieszamy, proporcje wg uznania.


    PS:Nawet nie wiedziałam że istnieje makaron w kształcie ryżu :D


    sałatka wydaje się pyszna:)Muszę kiedyś spróbować :)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeOct 4th 2013
     permalink
    Ana twoja sałatka niestety nie dla mnie po surowym czosnku bym umarła, nawet duszony w potrawach mi szkodzi, a szkoda bo lubię takie wyraziste klimaty :cry:
    --
  2.  permalink
    A ja robię taką sałatkę:
    paluszki krabowe
    kukurydza
    ogórek zielony
    makaron - ostatnio robiłam z muszelkami, ale wedle uznania :)
    z 5 jajek na twardo
    majonez
    trochę musztardy
    pieprz
    sól
    carry
    Smacznego :)
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeOct 8th 2013
     permalink
    Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

    1 kg dyni
    2 marchewki
    1 cebula
    3 ziemniaczki
    2 ząbki czosnku (ja dałam pod koniec jeszcze jeden bo dla mnie zupa była mdła)
    mleko kokosowe ja miałam małą puszeczkę, w przepisie było więcej, ale jak dla mnie to i tak smak był mocno wyczuwalny (następnym razem zastąpię mleko kokosowe śmietaną 18%)
    sól, pieprz, curry(ja daję kurkumę - jest mniej ostre niż curry)
    łyżeczka miodu
    woda

    Na patelni na oleju rzepakowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, marchewkę i dynię, jak się lekko podsmaży przekładamy do garnka i dodajemy ziemniaki. Na patelnię wlewam trochę wody i podsmażam to co zostało a się przykleiło z warzyw, oczywiście jeśli nie jest spalone, dodaję do warzyw i zalewam 1/2 litra wrzątku i tak się pomalutku gotuje aż warzywa będą miękkie. Jak już są miękkie dodajemy mleko kokosowe lub śmietanę, sól, pieprz, kurkumę, miód i ja dodałam jeszcze czosnek i jak lekko przestygnie to miksujemy i gotowe. Można podać z grzankami, ja zrobiłam w piekarniku tosty z 3 rodzajami sera (kozi, gouda i mimolet) wyszły takie fajny trzykolorowe
    smacznego
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
    • CommentTimeOct 8th 2013
     permalink
    Coś zamiast nutelli :wink:
    Śliwki dusimy przez 3 dni, po 2h. Na końcu dodajemy gorzką czekoladę i zdejmujemy z ognia jak się rozpuści. Pakujemy do słoiczków i zrobione :bigsmile:
    Dawałam tabliczkę na 5kg śliwek, ale można zrobić bardziej czekoladowe :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeOct 22nd 2013
     permalink
    Zainspirowana niedzielnym odcinkiem Masterchefa zrobiłam dzisiaj tą kanadyjską zapiekankę i powiem Wam, że całkiem smaczna a i zawsze to jakaś odmiana na stole :wink:
    Z tym, że ja trochę ją zmodyfikowałam bo nie dałam grzybów i batatów [skąd to kurde wziąć w takim zadupiu jak moje ?] oraz sera grujeresrujere tylko goudę z Moniek naszą polską :cool:
    Ale i tak było pyszne ! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeOct 24th 2013
     permalink
    Przepis z serii "PO STUDENCKU"- czyli szybko, tanio, pożywnie i smacznie :wink:
    Zupa serowa:
    *0,5l...:
    ...bulionu ugotowanego własnoręcznie na kuraku z marchewką, pietruszką itp (dla ambitnych :smile:)
    ...bulionu z dwóch kostek rosołowych drobiowych (dla leniwych :tongue:)
    *Serki topione Hochland śmietankowe- gdy da się 2 duże opakowania to zupa jest dość delikatna, im więcej tym bardziej wyrazisty smak sera (ja daję 2,5 opakowania). W ciekawsze wersji smakowej można też zrobić pół na pół smaki śmietankowy i pieczarkowy.
    *Ok 250-300 ml mleka + pół szklanki dla zagęszczenia
    *Łyżka mąki
    *Gałka muszkatołowa
    *Sól
    *Pieprz
    *Groszek ptysiowy
    Mając bulionik włączamy go na średni ogień i wlewamy 250-300 ml mleka. Czekamy aż się rosół z mlekiem zagotują, w tym czasie z pozostałego mleka i mąki robimy zagęszczacz. Gdy rosół z mlekiem się zagotują wlewamy mąkę z mlekiem, później dodajemy serki. I mieeeeszamy, długo mieszamy, aż się wszystkie kawałki sera rozpuszczą. Gdy już mamy kremową konsystencję i nic nam nie pływa w środku zaczynamy doprawianie- 2-3 pokaźnie szczypty soli, pieprzu- według uznania, ale raczej więcej żeby był fajny posmaczek no i gałka- z pół łyżeczki? Sypię na oko, więc trudno mi ocenić :smile:. I to właściwie wszystko, 20 min i zupa gotowa, wystarczy dosypać groszku i szamać :wink:
    Takie proporcje powinny wystarczyć na dwóch dorosłych i jedną dzidzię- ja jem z moim K. i zawsze nam jeszcze mniejsza miseczka zostaje :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
    • CommentTimeOct 24th 2013 zmieniony
     permalink
    To ja dam super przepis na smaczne zupy dla strasznie leniwych:) To zupy z torebki z naturalnych skladnikow, suszonych warzyw i przypraw
    Wyprobowalam dwie, z soczewicy i cebulowa, ta z soczewicy jest oblednie pyszna! I zdrowa, bo suszenie zachowuje wartosci odzywcze. Dla mnie to takie awaryjne wyjscie, kiedy naprawde nie ma juz niczego swiezego w lodowce a nie mam jak wyjsc po zakupy. Polecam, bo super zupy wychodza.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeOct 24th 2013
     permalink
    Kurcze tak czytam skład Dań Babci Zosi i wychodzi na to, że sama natura. Żadnej chemii i konserwantów.
    I jakie tanie co nie ?
    Chyba się skuszę i zamówię coś na próbę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeOct 24th 2013
     permalink
    Faktycznie świetne! I nawet sprawdziłam, ze koło mnie w Kauflandzie mają te zupki:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAnetusia
    • CommentTimeOct 27th 2013 zmieniony
     permalink
    Pyszne ciasto maślane. Nasze zostało zjedzone jeszcze ciepłe. Polecam http://smakiaromaty.blogspot.com/2013/09/maslany-placek-drozdzowy-babci-grety.html
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeOct 29th 2013
     permalink
    Dzis zrobilam krem - czekolade z daktyli. Z tego oto przepisu : daktylowa czekolada

    Wyszlo pyszne. Ja dodalam do tej masy rozmiazdzone orzechy. :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeOct 31st 2013
     permalink
    A ja wpadam z przepisem na chińszczyznę w 5 minut ;)) Przepis zobaczyłam w tv i danie smakuje jak w chińskiej restauracji :>

    Sweet chilli chicken

    W tv robili to z kurczaka z kością - ciachali na mniejsze kawałki. Ja robiłam z piersi, którą pokroiłam na takie średnie kawałki. Jajko połączyłam z mąką ziemniaczaną i pszenną, z solą i pieprzem i w tym maczałam kurczaka i smażyłam na głębokim oleju do zarumienienia.

    Sos:
    chilli, imbir, czonek(dałam każdego mało, czosnku jedynie więcej) wszystko posiekane, podsmażamy na oleju. Dodajemy 6 łyżek stołowych słodkiego sosu chilli, jasny sos sojowy oraz trochę soku z cytryny. Do sosu wrzucamy kurczaka, żeby był nim cały pokryty i voila! Pychota :D

    Kurczaka podawałam z makaronem(stir fry noodles) i grzankami z sezamem :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorAnetusia
    • CommentTimeNov 15th 2013
     permalink
    Tarta z łososiem i szpinakiem. Polecam KLIK
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 16th 2013
     permalink
    poszukuje przepisu na krem chrzanowy
    wczoraj jadlam pierwszy raz i ... orgazm kulinarny normalnie :wink:
    moze macie strone z przepisami na zupy-kremy jakas sprawdzona albo same kiedys gotowalyscie cos takiego?
    •  
      CommentAuthorAnetusia
    • CommentTimeNov 19th 2013
     permalink
    http://www.mojewypieki.com/przepis/brownie-z-kaszy-jaglanej-z-orzechami-pekan
    Idę na masę ale z kaszą jaglaną to przynajmniej coś zdrowego:bigsmile::shamed:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 19th 2013 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny, jako że w dniu dzisiejszym [po tym, jak pierwszy raz w życiu ever zrobiłam ruskie pierogi od początku do końca i wyszły bardzo dobre] zostałam zagorzałą pierogarką [ :tongue: ] się zwracam z prośbą o jakieś ciekawe przepisy na farsze do w.w

    Jakieś takie, wiecie , nietypowe :wink:

    Coś w stylu znalezionego na necie i brzmiącego mniej więcej tak:

    Kurczaka ugotować z marchewką jak na rosół, zmielić całego z warzywami! Doprawić solą, pieprzem, papryką. Ulepić pierogi , ugotować, włożyć do żaroodpornego naczynia , zalać sosem bolońskim, posypać serem do piekarnika, aż ser sie rozpuści.

    A nie, że z kapustą i grzybami, mięsem itp :wink:

    Będę wdzięczna :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 21st 2013 zmieniony
     permalink
    Potrawkę z kuraka robię tak :smile:

    Gotuję w wodzie zazwyczaj 2 - 3 duże nogi, albo 5-6 drumsticków, albo piersi [chociaż to najrzadziej bo suche takie jakieś].
    Do gotowania dodaję dużooo marchewki [bo lubię jak jest słodko], pietruszki korzeń, daję też ze dwie surowe, pokrojone w ćwiartki cebule.
    No i gotuję aż do miękkości.
    Potem wyjmuje wszystko z powstałego rosołu, mięso obieram, kroję, kroję też marchewki i cebulę. Pietruszkę wyrzucam, bo nie przepadam :tongue:
    No i to wszystko do garnka, zalewam niewielką ilością bulionu, który został, dodaję śmietankę 30 % i w razie potrzeby podbijam mąką, coby było bardziej gęste.
    Doprawiam do smaku też, odrobina soli, pieprzu, czasami daję zioła prowansalskie albo curry, ale wtedy to jest w smaku już zupełnie inne. Więc zwykle robię takie dziewicze.
    I tyle chyba :wink:

    Aha.
    Z pozostałego rosołu można jakąś dobrą zupkę ugotować, albo zamrozić jak ktoś już zupę posiadawszy :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
    • CommentTimeNov 21st 2013 zmieniony
     permalink
    Teo, dzięks:wink:
    Może będziecie się śmiały, ale ja nigdy w życiu nie jadłam lepszej potrawki z kurczaka od tej, którą serwowano w szpitalu, gdzie rodziłam Niśkę:)
    Jak trafiłam tam znów z Bereniką na zap. ukł. moczowego , ( pomyślicie, że baba zdurniała ), to jak już strach o Nisię opadł, to aż mi się gęba ucieszyła, że znów taką potrawkę będę szamać:) I była:tongue::shocked:
    Jutro robię powyższą:):)
    --
    •  
      CommentAuthorbrombap
    • CommentTimeNov 21st 2013
     permalink
    Ja do sosu potrawkowego wzorem mojej babci zawsze daję sok z cytryny. Polecam, dla mnie bomba:)
    I trochę inaczej robię sos - trochę masła, mąka, robię zasmażkę, zalewam bulionem i nie daję śmietany bo już nie trzeba zagęszczać. Zawsze z ryżem:-)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 21st 2013
     permalink
    szukam pomyslu na przystawki na "piwny" wieczor
    zawijasy z tortilli i szynka faszerowana serem z czosnkiem wyprobowane
    cos jeszcze?
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeNov 21st 2013
     permalink
    Sakiewki z ciasta francuskiego nadziane serem plesniowym.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 21st 2013
     permalink
    Ja kiedyś jadłam takie, cebulowe krążki i były genialne :wink:

    A sama ostatnio robiłam ziemniaki w szaliczkach, też dobre :wink:
    Się je robi przeprosto.
    Gotujesz [najlepiej drobne] ziemniaki - normalnie obrane w wodzie z solą, jak na obiad.
    Ale tak żeby się nie rozpadały.
    NA patelni podsmażasz [bez tłuszczu, ale to chyba jasna sprawa] plastry boczku.
    Jak wystygną i zmiękną to każdego ziemniaczka owijasz takim plastrem i przebijasz wykałaczką.
    Są bardzo dobre i na zimno i na ciepło [można w piekarniku odgrzać potem].
    Ja podawałam z brzoskwiniowym chutneyem made by moja teściowa :wink:

    A ostatnio hitem w moim domu jest ta błyskawiczna pizza z patelni.
    Smakuje rewelacyjnie ze wszystkim co się w lodówce znajdzie.
    Nawet z samym ketchupem :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeNov 21st 2013
     permalink
    Jaheira: Sakiewki z ciasta francuskiego nadziane serem plesniowym

    Koniecznie z żurawiną.
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeNov 22nd 2013
     permalink
    Oglądam teraz Pascala po polsku i robił pierogi z kaszą jęczmienną, grzybami i cebula. To tak odnośnie pytania Teorki ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 24th 2013
     permalink
    do tej pory robilam jedynie sakiewki z pikantnym nadzieniem (szynka, ser, papryczka chilli, sos tabasco, kolorowy pieprz grubo mielony) ale te z serem plesniowym tez wyszly pyszne - dzieki Jahe za pomysl!!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 24th 2013
     permalink
    Teo jesli idzie o perogi to ja polecam wariacje typu
    1. szpinak z roznej masci serami dobrze doprawiony czosnkiem i galka
    2. ugotowany kurczak porwany w kawalki (takie jak na potrawke) do tego ser ricotta i ziola
    3. mieso mielone+papryka+ogorek konserwowy+cebulka (mieso ostatnio dawalam wolowe z rosolu, doprawialam chilli)


    moja kolezanka z pracy robi z soczewica i pieczarkami, ziemniaki z boczkiem i cebula a ostatnio robila z farszem chilli con carne
    a w pierogarni pamietam ze jakies byly z warzywami i ryzem z curry ale jakos mi ryz z pierogiem nie lezy
  3.  permalink
    a jak ciasto robicie ? Bo ja gotuje mnóstwo rzeczy wymyślnych a pierogow jeszcze nigdy
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 24th 2013 zmieniony
     permalink
    0,5kg maki (polecam poznanska lubella najlepsza do pierogow), 1 zoltko, 4 lyzki oleju, woda

    make zalewam wrzatkiem (zaparzam), szybko zagniatam, dodaje zoltko i olej i wyrabiam na jednolite ciacho
    w razie potrzeby dodaje jeszcze wody; jesli ciasto musi chwile polezec to wkladam je do torebki foliowej zeby nie tracilo elastycznosci
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeNov 24th 2013
     permalink
    jak byliśmy w Krakowie w lipcu tego roku, to trafiliśmy do baru 101 pierogów i tam było na prawdę ponad 100 rodzajów pierogów, między innymi z wędzonym łososiem bardzo dobre, z curry i różne takie
    Też jeszcze w życiu nie lepiłam pierogów. Hyde twój przepis skopiuję i kiedyś spróbuję
    --
  4.  permalink
    dzięki Ania
    moze sie zbiorę w końcu, bo mam ochotę na dobre pierogi ze szpinakiem
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 25th 2013 zmieniony
     permalink
    A ja ciasto robiłam zupełnie inaczej.
    Mąka, woda, odrobina oliwy.
    Tyle :wink:


    Żadnego jajka, woda zimna i ciasto wyszło, nieskromnie napiszę, zaje..... :smile:
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeNov 25th 2013
     permalink
    TEORKA: Mąka, woda, odrobina oliwy.


    Ja z kolei tylko maka, zimna woda i sol. Nalezy dobrzez zagniesc ciasto,aby zrobilo sie miekkie i elastyczne.
    Moja mama robi tak od zawsze. Nie dodaje jajka, bo podobno utwardza ciasto.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 25th 2013
     permalink
    kiedys tez robilam tylko woda i maka ale raz ze w tej wersji sa twardawe dwa wole cienkie ciasto to kombinowalam dalej
    te z olejem i zoltkiem sa duzo delikatniejsze i mieksze, dobrze sie rozwalkowuja na takie cieniutkie (mozna rozwalkowac na wrecz przeswitujace)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 30th 2013
     permalink
    Patrzcie, jakie fajne "ciasto" :wink::wink::wink:
    --
  5.  permalink
    Jak już o pierogach mowa, to zapytam o coś pokrewnego:)
    Macie jakiś sprawdzony przepis na uszka do barszczu (wigilijnego). Będę bardzo wdzięczna! Odkąd pamiętam uszka kupujemy mrożone i nie trafiłam jeszcze na rewelacyjne, a chciałam się "popisać" przed rodziną:tongue:
    •  
      CommentAuthorKopistka
    • CommentTimeDec 4th 2013
     permalink
    Moja mama zawsze robi domowym sposobem i mrozi grzyby na zimę specjalnie do uszek. Muszę podpytać i wyłuskać przepis :)
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeDec 6th 2013
     permalink
    Dziewczyny macie jakiś pomysł na oryginalną ale prostą potrawę na Wigilię żeby teściową zażyć?:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
    • CommentTimeDec 6th 2013
     permalink
    kutie zrób :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeDec 6th 2013
     permalink
    Być może... :surprised: Dzięki
    Jakieś jeszcze pomysły? :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 8th 2013
     permalink
    Dii wszystko zalezy co tesciowa zazwyczaj robila. Moze sledzie pod pierzynka czy ryba po japonsku? a jak ma jej tchu zabraknac to moze .... sushi :D
    •  
      CommentAuthorjaca_randa
    • CommentTimeDec 8th 2013 zmieniony
     permalink
    Masło klarowane:

    Kawałek masła (bez dodatków margaryny!) - może być śmietankowe, ale najlepiej sprawdza się osełkowe ( ja kupuję na wagę osełkę górską, taki kawałek ok. pół kilo do 800 g., spokojnie można zrobić na zapas, w lodówce przeszło pół roku wytrzyma). No więc ten kawałek masła wkładam do garnka albo z powłoką ceramiczną albo stalowego (zwykły emaliowany pewnie też mógłby być, ale można mieć później problemy z doczyszczeniem go) i topię na małym ogniu.
    Masło powinno być podgrzewane przez około godzinę lub półtorej. Nie powinno się zbierać piany, jaka się tworzy, bo ona jest bardzo zdrowa. Na dnie zacznie tworzyć się osad - tak ma być i nie należy tego mieszać.
    Sygnałem, że masło jest dostatecznie sklarowane jest to, że przybiera bursztynowy kolor i zaczyna pachnieć orzechowo.Wówczas zdejmujemy z palnika i delikatnie odcedzamy przez kawałek szmatki wyłożonej na sitku do czystego słoika. Kiedy wystygnie twardnieje - można je przechowywać w szafce lub w lodówce. Ja wolę w lodówce. Dłużej niż pół roku nie sprawdzałam, bo się zużywało, ale do końca było świeże i cudnie pachniało.
    Na klarowanym maśle można smażyć właściwie wszystko. Można go dodawać do pieczenia (ciast itp.), nadaje piękny aromat każdej potrawie.
    -- Szczęście jest decyzją, którą podejmujemy każdego dnia.
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeDec 8th 2013
     permalink
    A nie spali się??
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.