A ja z kolei pytanie o pierniki "w drugą stronę" ;-))) Jak teraz zrobię te pierniki co to na ostatnią chwilę ("nawet w Wigilie") można zrobić, to nie będzie za wcześnie? dobre będą na święta?
I jest naprawdę prosty i szybki, tak jak w nazwie Prosty chleb razowy Ja dodałam trochę siemienia i słonecznik raz dałam (słonecznik trzeba lekko uprażyć na patelni). Dałam mąkę pszenną razową typ 1850 (innym razem pszenną graham1850 - nie widziałam żadnej różnicy między wyglądem mąki) i pszenną chlebową z biedronki typ 650 (mąka babuni).
Dii jakis czas temu ktoras z dziewczyn wrzucala przepis (taki wycinek z gazety) na ciasto dyniowe, pycha ja robilam jeszcze muffinki z pierwszego lepszego przepisu online aaaa no i moze zamarynujesz do obiadu troche albo zamrozisz na zupe?
Ja pomrożoną dynię na zupę mam co roku, w tym zrobiłam trochę dżemu dyniowego z pomarańczą, nawet dobry, tylko jak dla mnie za dużo przyprawy korzennej i gałki muszkatołowej.
Właśnie nie bardzo lubię marynowaną dynię... i mąż tak samo... A na zupę to trochę na pewno zostawię na zupę, ale też bez przesady, bo jej się dużo nie zje... a na kilka dni to się nudzi Ale poszukam tamtego przepisu co piszesz :) Dzięki :)
Zrobiłam ruskie pierogi drożdżowe, pycha Na bieżąco smażyłam na patelni, ale lekko, tak by się zrumieniły, później gdy przyszła pora obiadu, podsmażałam je znowu (wtedy ciasto było lepsze). Te raz podsmażone moja mama mrozi (gdy dużo ich zrobi), później tylko wyciąga z zamrażarki i od razu na rozgrzaną patelnię.
MyAngel- dziś robiłam pierogi z twego przepisu,wyszły pyszne,drożdżowe ciasto bardzo dobre a po usmażeniu jest tak chrupiące że obżarła się moja cała rodzinka
czy robicie na wigilie rybe w galarecie? jesli tak to jaka rybe dajecie? ja chce w formie babeczek podac i nie moge sie zdecydowac jaka (mirune czy sandacza)
Ja nie lubię w galarecie. U mojej babci zawsze był karp w galarecie, może dlatego nie lubię. Ja lubię dorsza, więc ewentualnie jego bym dała tylko nie wiem czy się nadaje. ---------------------------------- Na kolację chciałabym zrobić polędwicę + sałata kolorowa z dresingiem, ale nie mam pomysłu na polędwicę (wstyd przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłam jej i nie wiem jak to przyrządzić ). W zamrażarce mam tegoroczne prawdziwki, więc może ktoś coś podpowie tak, by to połączyć, jakimś sosem. Bo ja bym zrobiła tak, niech mnie ktoś poprawi jak źle piszę. Pokroić na medaliony, lekko dłonią uklepać, posolić, popieprzyć, podsmażyć na maśle (czy oliwie?) z obu stron, wrzucić cebulkę, czosnek i prawdziwki, zalać śmietaną do sosów z kartonika(łaciata żółta???), zredukować ciut, doprawić do smaku. Podać z makaronem/ryżem? To teraz proszę o poprawki i swoje wersje, które są mile widziane, pliiiiz.
MyAngel: posolić, popieprzyć, podsmażyć na maśle (czy oliwie?) z obu stron
miesa nie powinno sie solic bo twardnieje, raczej bym posypala pieprzem i czosnkiem natarla do smazenia polecam maslo klarowane, nadaje miesu wyjatkowo fajny posmak; jak juz podsmazysz z obydwu stron (ja otaczam maka) to przekladasz do rondelka i tam dusisz, eewntualnie do naczynia zaroodpornego i do piekarnika wstawiasz
jesli chcesz zrobic sos grzybowy to dobrze grzyby zblanszowac chociaz, potem bym je poddusila na maselku z cebulka oddzielnie zeby zmiekly troszke, mozna podlac odrobine woda czy rosolem; smietane to daj 30% nie wiem jaka jest ta do sosow bo nie uzywalam, zawsze daje "slodka" czyli rzadka 30stke
ps a poledwiczki sa pyszne w sosie truskawkowym i pieprzowym i tak je zazwyczaj podaje
ja do sosow daje 30 z piatnicy lub z biedry, wazne zeby "chlupala" w pudelkku jak mleko
a sos pieprzowy rbilam w roznych wersjach ale ulubiona mojego meza ale i zakazana to: na patelni rozgrzac lyzke masla i przesmazyc na niej odrobine maki (tak jak sie robi zasmazke np do flakow); dodac bulion badz odrobine bialego wina lub tego co zostalo po smazeniu kotletow (ja lubie wersja bulion plus pol szkl wina) lyzka musztardy dijon, lyzeczka grubo zmielonego zielonego pieprzu (wazne swiezozmielonego lub stluczonego w mozdzierzu!! jak nie mam to daje kolorowy) plus lyzeczka pieprzu calego kolorowego (zmielonego pieprzu mozesz dac wiecej, zalezy jaka chcesz ostrosc uzyskac); mozna dodac z lyzke smietany 30
Witajcie dziewczyny, Święta tuż tuż, czas zacząć szukać inspiracji :) Poszukuję sprawdzonych przepisów na wigilię największy kłopot mam z przepisami na zupę rybną i grzybową. Podzielcie się wiedzą i przepisami :)
Tosik tak jak juz ci pisalam przejrzyj dokladnie ten watek pod katem wpisow ktore pojawaily sie w grudniu. Nie ma tu az tak wielu stron zebys nie dala rady zwlaszcza ze wszystkie wpisy maja obok daty. Bez sensu byloby przeklejanie wszystkich przepisow od nowa a skoro szukasz informachi to po prostu poswiec temu chwile
Treść doklejona: 09.12.14 15:06 jesli idzie o zupe grzybowa to u nas takowej w wigilie sie nie podaje, a jak ja robie grzybowa to albo ze swiezych albo z mrozonych tyle ze na wywarze miesnym
zupe rybna gotowalam raz na mazurach, wg mnie szalu nie ma ale brat sie zajadal; robilam wszystko ze swiezych ryb; szlo to mniej wiecej tak -miska roznych malych ryb - plotki, okonie (oczyszczone z lusek, bez lbow, pletw i bebechow, gotowane cale z oscmi ) -miska podobnej wielkosci ryby "grubszej" - szczupak (moze byc karp, sandacz itp) - wloszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler) - cebula (opalana na gazie) - natka pietruszki - lisc laurowy, ziele angielskie, pieprz w zairenkach + pieprz mielony, sol
gotujesz wywar z warzyw, jak sie zagootuje woda wrzucasz male ryby i tak ok 45-60min gotujesz, potem wyjmujesz ryby z ktorych wyciagasz osci i te kawalki oczyszczone z powrotem wrzucasz do zupy, dodajesz filety ze szczupaka podzielone na spore czesci (wieksze niz te drobiazgi co sie wczesniej gotowaly) i to wszystko gotujesz jeszcze z 20min. Na koniec wciskasz trohe soku z cytryny i dorzucasz posiekana natke pietruszki aha wloszczyzne i cebule wyrzucilam nim dodalam rybe, tylko kilka plasterkow marchewki zostawilam dla oka
Dziewczyny robię pierniki z przepisu na piernik staropolski (dojrzewający). Leżakuje już w lodówce jakieś 2 tygodnie. Jeszcze poleżakuje troszkę i w weekend przed świętami zabieram się za wycinanie figurek i pieczenie. Ale pomyślałam... Bo niektóre dziewczyny już pierniczki piekły chyba... Zastanawiam się, jaki jest przepis, żeby można było zrobić pierniki, albo takie ciastka cynamonowe od razu przed świętami... Podrzucicie coś?
Dii, gdzieś na forum widziałam TAKI PRZEPIS Sama się za nie zabieram już od tygodnia. ... A ja mam prośbę. Chodzą za mną ŁAZANKI. Ale takie prawdziwe, śląskie i w ogóle A przepisów jest w necie masa. Macie coś sprawdzonego? Używa się kiszonej czy świeżej kapusty? Co z przyprawami? Proooooooszę!
moja babcia tez gotowala sobie zupe rybna z karpich glow ale ja jakos sie brzydzilam i mimo ze brat wyluskal slepia to i tak nie bylo mowy zeby lby do zupy wrzucic
czy jak robicie makowca to zaiwjacie go w papier przed pieczeniem/do pieczenia?? ostatnio wyczytalam zeby ciasto drozdzoowe az tak mocno nie wyroslo i zeby nie bylo "dziur" w ciescie nalezy je zawinac w papier do pieczenia zawsze makowce robila mama, ale w tym roku chce zrobic sama wiec czekam na rady
Gdy w zeszłym roku robiłam zawijańca to zawijałam i piekłam w papierze, z ok 0,5cm luzem wokół, tak by jednak trochę miejsca było ale nie za bardzo właśnie. Pamiętać oczywiście by łączenie papieru było pod spodem, a boki ładnie też zawinąć pod spód. Niby oczywiste... ale ja nie byłam tak pomysłowa kiedyś i ciasto wypełzło.
MrsHyde: chociaz swiatecznie to polecam piernik :)
Tylko u mnie słabo z ciastami, to znaczy moi bliscy, rodzina nie przepadamy za ciastami. Zazwyczaj musimy wyrzucać ze Świąt, bo nie dojadamy :) Ja upiekłam stos pierniczków, jak co roku (to bardziej dla dzieci) i chciałam zrobić keks i sernik. Myślisz, że lepiej będzie w tym zestawieniu zamienić keks na piernik? Masz jakiś fajny przepis na piernik? :)
na piernik mam przepis idealny ale jak masz pierniczki to moze faktycznie lepszy keks, chyba ze ciasto nie musi super wyglada z smakowac :D znasz ciasto ktore nazywa sei wiewiorka? b.latwe do zrobienia. i na wiewiorke i piernik przepis wrzucalam tu w temacie weic w wyszukiwarce musialabys wrzucic. u mnie ciastowo to same lasuchy, wszystko znika :D
JAH przejdź się do jakiegoś sklepu spożywczego na osiedlu, gdzie bankowo będą mieć takie oto do lodów patyczki. Moim zdaniem na nich się te cake popsy najlepiej jednak trzymają
Moly ale wszystko zalezy co lubisz i jakieego przepisu szukasz ja szpinak uzywam do lazanii, krokietow, pierogiow, nalesnikow, kotletow mielonych, stosuje jako nadzienie w roladzie serowej i jako skladnik ciasta w roladzie z lososiem; uwielbiam tez smazony na masle z dodatkiem sera feta z duza iloscia przypraw
Cos szybkiego, i zeby mala z nami mogla zjesc, wiec najlepiej nie smazone. No ale ten szpinak z serem feta brzmi fajnie wiec chetnie wyprobuje :-) itlina a ten makaron z jarmuzem i chipsy jak robisz?