Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeNov 21st 2014
     permalink
    jeju! Jak ze sklepu ten chleb!!

    A ja z kolei pytanie o pierniki "w drugą stronę" ;-))) Jak teraz zrobię te pierniki co to na ostatnią chwilę ("nawet w Wigilie") można zrobić, to nie będzie za wcześnie? dobre będą na święta?
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeNov 21st 2014
     permalink
    MyAngel super wygląda. Podaj linka.:)
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeNov 22nd 2014 zmieniony
     permalink
    mangaa: MyAngel super wygląda. Podaj linka.:)

    I jest naprawdę prosty i szybki, tak jak w nazwie Prosty chleb razowy
    Ja dodałam trochę siemienia i słonecznik raz dałam (słonecznik trzeba lekko uprażyć na patelni). Dałam mąkę pszenną razową typ 1850 (innym razem pszenną graham1850 - nie widziałam żadnej różnicy między wyglądem mąki) i pszenną chlebową z biedronki typ 650 (mąka babuni).
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeNov 22nd 2014
     permalink
    MyAngel - na twoim zdjeciu ladniejszy i bardziej wyrosniety jak oryginal;-)
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeNov 22nd 2014
     permalink
    Ewasmerf: MyAngel - na twoim zdjeciu ladniejszy i bardziej wyrosniety jak oryginal;-)

    Dzięki ;) A to dlatego, że nie mam dwóch tak małych foremek jak w przepisie, mam trochę większą i całe ciasto pakuję do tej jednej :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeNov 24th 2014
     permalink
    Poszukuje sprawdzonego przepisu na ciasto z dynią:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeNov 24th 2014
     permalink
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeNov 24th 2014
     permalink
    pysznie wygląda :) Dzięki :) Spróbuję :)

    Mam bardzo dużo tej dyni. Chciałabym zrobić dwa różne ciasta. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeNov 24th 2014
     permalink
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeNov 24th 2014
     permalink
    Hmm... Ciekawe :) Dzięki :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 24th 2014
     permalink
    Dii jakis czas temu ktoras z dziewczyn wrzucala przepis (taki wycinek z gazety) na ciasto dyniowe, pycha
    ja robilam jeszcze muffinki z pierwszego lepszego przepisu online
    aaaa no i moze zamarynujesz do obiadu troche albo zamrozisz na zupe?
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeNov 24th 2014
     permalink
    Ja pomrożoną dynię na zupę mam co roku, w tym zrobiłam trochę dżemu dyniowego z pomarańczą, nawet dobry, tylko jak dla mnie za dużo przyprawy korzennej i gałki muszkatołowej.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeNov 25th 2014
     permalink
    Właśnie nie bardzo lubię marynowaną dynię... i mąż tak samo... A na zupę to trochę na pewno zostawię na zupę, ale też bez przesady, bo jej się dużo nie zje... a na kilka dni to się nudzi:tongue: Ale poszukam tamtego przepisu co piszesz :) Dzięki :)
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeNov 27th 2014
     permalink
    Zrobiłam ruskie pierogi drożdżowe, pycha :wink:
    Na bieżąco smażyłam na patelni, ale lekko, tak by się zrumieniły, później gdy przyszła pora obiadu, podsmażałam je znowu (wtedy ciasto było lepsze). Te raz podsmażone moja mama mrozi (gdy dużo ich zrobi), później tylko wyciąga z zamrażarki i od razu na rozgrzaną patelnię.
    http://28dni.pl/pictures/2351968.jpg
    --
    •  
      CommentAuthorGaja00
    • CommentTimeNov 27th 2014
     permalink
    MyAngel
    o rany jaką mam ochote na te twoje cudne pierogi :bigsmile:
    Napisz jak robisz i w sobotę zabieram za robienie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeNov 27th 2014
     permalink
    Gaja trochę wyżej napisałam przepis ;) Tylko dałam suche drożdże w ilości 7g.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 28th 2014
     permalink
    czy ktoras z was moze robila czekoladowy sernik jaglany ??
    kusi mnie zeby w weekend zrobic
    •  
      CommentAuthorGaja00
    • CommentTimeDec 2nd 2014
     permalink
    MyAngel- dziś robiłam pierogi z twego przepisu,wyszły pyszne,drożdżowe ciasto bardzo dobre a po usmażeniu jest tak chrupiące że obżarła się moja cała rodzinka :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeDec 3rd 2014
     permalink
    Cieszę się, że wyszły i smakowały :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 6th 2014
     permalink
    czy robicie na wigilie rybe w galarecie? jesli tak to jaka rybe dajecie?
    ja chce w formie babeczek podac i nie moge sie zdecydowac jaka (mirune czy sandacza)
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeDec 6th 2014
     permalink
    Ja nie lubię w galarecie. U mojej babci zawsze był karp w galarecie, może dlatego nie lubię. Ja lubię dorsza, więc ewentualnie jego bym dała :wink: tylko nie wiem czy się nadaje.
    ----------------------------------
    Na kolację chciałabym zrobić polędwicę + sałata kolorowa z dresingiem, ale nie mam pomysłu na polędwicę (wstyd przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłam jej i nie wiem jak to przyrządzić :shamed:). W zamrażarce mam tegoroczne prawdziwki, więc może ktoś coś podpowie tak, by to połączyć, jakimś sosem.
    Bo ja bym zrobiła tak, niech mnie ktoś poprawi jak źle piszę.
    Pokroić na medaliony, lekko dłonią uklepać, posolić, popieprzyć, podsmażyć na maśle (czy oliwie?) z obu stron, wrzucić cebulkę, czosnek i prawdziwki, zalać śmietaną do sosów z kartonika(łaciata żółta???), zredukować ciut, doprawić do smaku. Podać z makaronem/ryżem?
    To teraz proszę o poprawki i swoje wersje, które są mile widziane, pliiiiz.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 6th 2014
     permalink
    MyAngel: posolić, popieprzyć, podsmażyć na maśle (czy oliwie?) z obu stron

    miesa nie powinno sie solic bo twardnieje, raczej bym posypala pieprzem i czosnkiem natarla
    do smazenia polecam maslo klarowane, nadaje miesu wyjatkowo fajny posmak; jak juz podsmazysz z obydwu stron (ja otaczam maka) to przekladasz do rondelka i tam dusisz, eewntualnie do naczynia zaroodpornego i do piekarnika wstawiasz

    jesli chcesz zrobic sos grzybowy to dobrze grzyby zblanszowac chociaz, potem bym je poddusila na maselku z cebulka oddzielnie zeby zmiekly troszke, mozna podlac odrobine woda czy rosolem; smietane to daj 30% nie wiem jaka jest ta do sosow bo nie uzywalam, zawsze daje "slodka" czyli rzadka 30stke

    ps
    a poledwiczki sa pyszne w sosie truskawkowym i pieprzowym i tak je zazwyczaj podaje
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeDec 6th 2014
     permalink
    Daj przepis na te w sosie pieprzowym. Rozumiem, że to zielony pieprz musi być?
    A 30 też z kartonika czy jakaś z kubeczka z biedry np?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 6th 2014
     permalink
    ja do sosow daje 30 z piatnicy lub z biedry, wazne zeby "chlupala" w pudelkku jak mleko



    a sos pieprzowy rbilam w roznych wersjach ale ulubiona mojego meza ale i zakazana to:
    na patelni rozgrzac lyzke masla i przesmazyc na niej odrobine maki (tak jak sie robi zasmazke np do flakow);
    dodac bulion badz odrobine bialego wina lub tego co zostalo po smazeniu kotletow (ja lubie wersja bulion plus pol szkl wina)
    lyzka musztardy dijon, lyzeczka grubo zmielonego zielonego pieprzu (wazne swiezozmielonego lub stluczonego w mozdzierzu!! jak nie mam to daje kolorowy) plus lyzeczka pieprzu calego kolorowego (zmielonego pieprzu mozesz dac wiecej, zalezy jaka chcesz ostrosc uzyskac); mozna dodac z lyzke smietany 30
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeDec 6th 2014
     permalink
    Ooo też ciekawy. A ja myślałam, że to musi być zielony pieprz z zalewy.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 6th 2014
     permalink
    ja robilam z zielonym z zalewy a potem ze zwyklym zielonym roztrzaskiwanym w mozdzierzu, stwierdzilam ze nam tez smakuje i juz sie nie wysilam ;)
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeDec 6th 2014
     permalink
    Ok, dzięki :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorTosik
    • CommentTimeDec 9th 2014
     permalink
    Witajcie dziewczyny,
    Święta tuż tuż, czas zacząć szukać inspiracji :)
    Poszukuję sprawdzonych przepisów na wigilię największy kłopot mam z przepisami na zupę rybną i grzybową.
    Podzielcie się wiedzą i przepisami :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 9th 2014 zmieniony
     permalink
    Tosik tak jak juz ci pisalam przejrzyj dokladnie ten watek pod katem wpisow ktore pojawaily sie w grudniu. Nie ma tu az tak wielu stron zebys nie dala rady zwlaszcza ze wszystkie wpisy maja obok daty.
    Bez sensu byloby przeklejanie wszystkich przepisow od nowa a skoro szukasz informachi to po prostu poswiec temu chwile

    Treść doklejona: 09.12.14 15:06
    jesli idzie o zupe grzybowa to u nas takowej w wigilie sie nie podaje, a jak ja robie grzybowa to albo ze swiezych albo z mrozonych tyle ze na wywarze miesnym

    zupe rybna gotowalam raz na mazurach, wg mnie szalu nie ma ale brat sie zajadal; robilam wszystko ze swiezych ryb; szlo to mniej wiecej tak
    -miska roznych malych ryb - plotki, okonie (oczyszczone z lusek, bez lbow, pletw i bebechow, gotowane cale z oscmi )
    -miska podobnej wielkosci ryby "grubszej" - szczupak (moze byc karp, sandacz itp)
    - wloszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler)
    - cebula (opalana na gazie)
    - natka pietruszki
    - lisc laurowy, ziele angielskie, pieprz w zairenkach + pieprz mielony, sol

    gotujesz wywar z warzyw, jak sie zagootuje woda wrzucasz male ryby i tak ok 45-60min gotujesz, potem wyjmujesz ryby z ktorych wyciagasz osci i te kawalki oczyszczone z powrotem wrzucasz do zupy, dodajesz filety ze szczupaka podzielone na spore czesci (wieksze niz te drobiazgi co sie wczesniej gotowaly) i to wszystko gotujesz jeszcze z 20min. Na koniec wciskasz trohe soku z cytryny i dorzucasz posiekana natke pietruszki
    aha wloszczyzne i cebule wyrzucilam nim dodalam rybe, tylko kilka plasterkow marchewki zostawilam dla oka
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeDec 9th 2014
     permalink
    Dziewczyny robię pierniki z przepisu na piernik staropolski (dojrzewający). Leżakuje już w lodówce jakieś 2 tygodnie. Jeszcze poleżakuje troszkę i w weekend przed świętami zabieram się za wycinanie figurek i pieczenie. Ale pomyślałam... Bo niektóre dziewczyny już pierniczki piekły chyba... Zastanawiam się, jaki jest przepis, żeby można było zrobić pierniki, albo takie ciastka cynamonowe od razu przed świętami... Podrzucicie coś?
    --
    •  
      CommentAuthormigg
    • CommentTimeDec 9th 2014
     permalink
    Dii, gdzieś na forum widziałam TAKI PRZEPIS Sama się za nie zabieram już od tygodnia.
    ...
    A ja mam prośbę. Chodzą za mną ŁAZANKI. Ale takie prawdziwe, śląskie i w ogóle:wink: A przepisów jest w necie masa. Macie coś sprawdzonego? Używa się kiszonej czy świeżej kapusty? Co z przyprawami? Proooooooszę! :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 9th 2014
     permalink
    Dii zawsze robie pierniczki na kilka dni przed swietami (zeby ich rodzina nie zezarla hehehe) i zawsze z przepsiu na SZYBKIE PIERNICZKI
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeDec 9th 2014
     permalink
    ok, dzięki dziewczyny. Skorzystam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbrombap
    • CommentTimeDec 9th 2014
     permalink
    U mnie babcia, a teraz mama, do zupy rybnej używa karpich głów i na tym 9puls warzywa) jest wywar. Zupa jest zabielana, z dodatkiem rodzynek. Pycha.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 9th 2014
     permalink
    moja babcia tez gotowala sobie zupe rybna z karpich glow ale ja jakos sie brzydzilam i mimo ze brat wyluskal slepia to i tak nie bylo mowy zeby lby do zupy wrzucic :devil:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 11th 2014
     permalink
    czy jak robicie makowca to zaiwjacie go w papier przed pieczeniem/do pieczenia??
    ostatnio wyczytalam zeby ciasto drozdzoowe az tak mocno nie wyroslo i zeby nie bylo "dziur" w ciescie nalezy je zawinac w papier do pieczenia
    zawsze makowce robila mama, ale w tym roku chce zrobic sama wiec czekam na rady
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeDec 11th 2014
     permalink
    Gdy w zeszłym roku robiłam zawijańca to zawijałam i piekłam w papierze, z ok 0,5cm luzem wokół, tak by jednak trochę miejsca było ale nie za bardzo właśnie.
    Pamiętać oczywiście by łączenie papieru było pod spodem, a boki ładnie też zawinąć pod spód. Niby oczywiste... ale ja nie byłam tak pomysłowa kiedyś i ciasto wypełzło. :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeDec 12th 2014
     permalink
    Dziewczyny, potrzebuję sprawdzony przepis na keks świąteczny. Byłabym wdzięczna :) Ktoś coś? :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 12th 2014
     permalink
    keks robie z TEGO przepisu i zawsze wychodzi pyszny
    chociaz swiatecznie to polecam piernik :)
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeDec 12th 2014
     permalink
    MrsHyde: chociaz swiatecznie to polecam piernik :)

    Tylko u mnie słabo z ciastami, to znaczy moi bliscy, rodzina nie przepadamy za ciastami. Zazwyczaj musimy wyrzucać ze Świąt, bo nie dojadamy :) Ja upiekłam stos pierniczków, jak co roku (to bardziej dla dzieci) i chciałam zrobić keks i sernik. Myślisz, że lepiej będzie w tym zestawieniu zamienić keks na piernik? Masz jakiś fajny przepis na piernik? :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 12th 2014
     permalink
    na piernik mam przepis idealny ale jak masz pierniczki to moze faktycznie lepszy keks, chyba ze ciasto nie musi super wyglada z smakowac :D znasz ciasto ktore nazywa sei wiewiorka? b.latwe do zrobienia. i na wiewiorke i piernik przepis wrzucalam tu w temacie weic w wyszukiwarce musialabys wrzucic.
    u mnie ciastowo to same lasuchy, wszystko znika :D
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeDec 13th 2014
     permalink
    Dzięki MrsHyde :) Dotarłam do przepisów, pomyślę i zrobię któreś :)
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeDec 15th 2014
     permalink
    Dziewczyny, gdzie mozna kupic patyczki do cake popsów?
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeDec 15th 2014
     permalink
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeDec 15th 2014
     permalink
    Dzięki manga.
    Moze doprecyzuję- gdzie mozna je kupic w Warszawie od ręki?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeDec 16th 2014
     permalink
    JAH przejdź się do jakiegoś sklepu spożywczego na osiedlu, gdzie bankowo będą mieć takie oto do lodów patyczki.
    Moim zdaniem na nich się te cake popsy najlepiej jednak trzymają :wink:
    --
    • CommentAuthormoly123
    • CommentTimeDec 16th 2014 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny, moze podzucicie jakis fajny przepis z jarmuzu? lub szpinaku ?
    doprecyzuje ze zupy kremy odpadaja bo nie posiadam blendera;-)
    --
    •  
      CommentAuthoritlina
    • CommentTimeDec 16th 2014
     permalink
    Ja robiłam chipsy z jarmużu. Dla mnie rewelacja. I jeszcze ostatnio robiłam makaron z mięsem i jarmuzem. Tez ok jak potrzebujesz cos na szybko.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 16th 2014
     permalink
    Moly ale wszystko zalezy co lubisz i jakieego przepisu szukasz
    ja szpinak uzywam do lazanii, krokietow, pierogiow, nalesnikow, kotletow mielonych, stosuje jako nadzienie w roladzie serowej i jako skladnik ciasta w roladzie z lososiem; uwielbiam tez smazony na masle z dodatkiem sera feta z duza iloscia przypraw
    • CommentAuthormoly123
    • CommentTimeDec 16th 2014
     permalink
    Cos szybkiego, i zeby mala z nami mogla zjesc, wiec najlepiej nie smazone. No ale ten szpinak z serem feta brzmi fajnie wiec chetnie wyprobuje :-)
    itlina a ten makaron z jarmuzem i chipsy jak robisz?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.