Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthoritlina
    • CommentTimeDec 16th 2014
     permalink
    Listki jarmuzu klade na blaszke, lekko mazne pędzelkiem z olejem trochę posole, ewent. curry lub inna przyprawa i do piekarnika nagrzanego tak na ok 5-7 minut. Musisz sprawdzać. Maja byc chrupiące jak zwykle chipsy. Zdziwisz sie. Sa świetne. :) A makaron gotuje, na patelni podsmazam zmielone mięcho, na drugiej dusze jarmuz w odrobinie wody, potem do
    miecha wrzucam makaron, mieszam, wrzucam jarmuz, chwile obsmazam, przyprawiam, można dać jeszcze troche przecieru. Voila! ;)
    • CommentAuthormoly123
    • CommentTimeDec 16th 2014
     permalink
    dzieki :-) wyprubuje. A te chipsy z jarmuzu podajesz tylko jako przekoska zamiast chipsow czy jako dodatek do posilku tez sie naada?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 16th 2014
     permalink
    moly123: ten szpinak z serem feta brzmi fajnie wiec chetnie wyprobuje

    sa rozne wariacje, podstawowa leci tak
    na patelnie daje troche masla, wyciskam czosnek (kto ile lubi, ja na paczke szpinaku mrozonego daje ze 3 zabki) wrzucam szpinak na patelnie i odparowuje z niego wode, doprawiam galka muszkatolowa, pieprzem i odrobina chilli, dorzucam ser feta, mieszam i gotowe

    w ramach kombinatoryki stosowanej mozna dodac zamiast fety zwyklego bialego twarogu tylko wtedy trzeba posolic troszke, mozna dodac starty ser (od mozzarelli przez salami czy goude po smierdziucha), moze byc tez ser plesniowy; czasami dorzucam rozbeltane (dokladnie!!) jajco wtedy troche inna konsystencja sie robi
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeDec 16th 2014
     permalink
    Ja robię właśnie naleśniki ze szpinakiem i fetą. Uwielbiamy wszyscy. Mała też.
    Farsz robię podobnie do hyde tylko bez gałki i daję paprykę ostrą zamiast chili.

    Naleśniki robię pół na pół z mąki gryczanej z mąką pszenną, smażę bez tłuszczu, zawijam nalesniki i posypuję tartym parmezanem - pyyycha.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 16th 2014
     permalink
    ja kocham smak galki muszkatolowej, uwazam ze jest idealnym dodatkiem do szpinaku ale tez jest dosc specyficzna i nie kazdemu smakuje (moja kolezanke sam zapach odrzuca, o smaku nie wspomne); grunt zeby przyprawic dobrze szpinak bo inaczej to taka trawa bedzie

    polecam tez piersi z indyka czy kurczaka nadziewane szpinakowym farszem, robi sie kieszonke wklada sie farsza a potem na zakladke zamyka i dosc gesto uklada; idealne z sosem smietanowo szpinakowym ale i same po proostu zapieczone w naczyniu zaroodpornym
    •  
      CommentAuthoritlina
    • CommentTimeDec 16th 2014
     permalink
    Odnośnie jarmużu jeszcze... Te chipsy to raczej jako przekaska. U nas po 5 minutach znika. Najlepsze na ciepło.bo potem przestają byc kruche.
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeDec 16th 2014
     permalink
    A gdzie wy kupujecie jarmuż, bo u mnei w okolicznych sklepach nie ma.
    Jest w jakiejś sieci?
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeDec 16th 2014
     permalink
    MrsHyde: stosuje jako nadzienie w roladzie serowej

    Jak robisz tę roladę, dokładnie proszę, he he ;)
    --
    •  
      CommentAuthoritlina
    • CommentTimeDec 16th 2014
     permalink
    mangaa, u nas czasem sie pojawia w takim malym sklepiku osiedlowym z warzywami. i schodzi raz dwa, takze nie zawsze sie utrafi. W sieciowkach nigdy jeszcze nie widzialam. A szkoda, bo jarmuz jest zdrowy i smaczny.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 16th 2014
     permalink
    Hyde feta pokrojoną w kosteczki dajesz?
    Też lubię gałkę ale u mnie tylko potarta przejdzie... jak dla mnie zdecydowanie lepsza...

    Treść doklejona: 16.12.14 23:44
    Dziewczyny mam 480 uszek - 4 poszły do degustacji☺
    Zaopatrzylam się też w 7 kg buraków na wywar. .. hmmm oby nie za mało.
    • CommentAuthorTosik
    • CommentTimeDec 17th 2014
     permalink
    Hyde dzięki za przepis na zupę rybną :) Zdecydowałam że w związku z tym że muszę zrobić tą zupę a generalnie nie lubię jej to wybiorę przepis który spowoduje że będę sama miała na nią ochotę. Wybrałam ten przepis tylko zamiast krewetek dam więcej ryby:
    http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/rybna_pomidorowa_krewetki/przepis.html

    a z ciekawych smaków zdecydowałam się na śledziowy eksperyment
    http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/sledz-piernikowy-z-rodzynkami/
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 17th 2014 zmieniony
     permalink
    Ladybird76: Hyde feta pokrojoną w kosteczki dajesz?
    Też lubię gałkę ale u mnie tylko potarta przejdzie... jak dla mnie zdecydowanie lepsza...

    Treść doklejona: 16.12.14 23:44
    Dziewczyny mam 480 uszek - 4 poszły do degustacji☺
    Zaopatrzylam się też w 7 kg buraków na wywar. .. hmmm oby nie za mało.



    akurat w takiej mamalydze to nie ma znaczenia czy w kosteczke czy rozpadnieta ;) galki mielonej nigdy nie kupowalam, tylko wersje starta na tarce uznaje

    a te 7kg burakow i pol tysiaca uszek to na ile osob? bo dla mnie to jakies niewyobrazalne ilosci!! u nas 50pierozkow to na cala rodzine do barszczu starcza i jeszcze zostaje


    mangaa: A gdzie wy kupujecie jarmuż, bo u mnei w okolicznych sklepach nie ma.Jest w jakiejś sieci?

    ja dzisiaj kupilam w kaufie, w sumie pierwszy raz w sklepie widzialam i od razu tez kupilam na sprobowanie
    • CommentAuthormoly123
    • CommentTimeDec 17th 2014
     permalink
    Manga ja ostatnio widzialam w biedronce
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeDec 17th 2014
     permalink
    No to super, widzę, że z tym jarmużem to coś chyba ruszyła niedawno. Pewnie ludzie coraz więcej pytają to i się pojawia.
    Fajnie. :D
    --
    •  
      CommentAuthormarylove
    • CommentTimeDec 17th 2014
     permalink
    Do niedawna kupowałam tylko od babć na bazarkach albo na eko kiermaszach, teraz jest rzeczywiście paczkowany jarmuż w biedronce, taki porwany i umyty już, a w jakiej formie jest w kauflandzie, tez w paczce? czy w pęczku? jarmuż to też wdzięczna roślina do uprawiania we własnym ogródku (mnie w tym roku umarł jak wszystko, ale u tesciów wyrósł cudnie).
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeDec 17th 2014
     permalink
    MrsHyde wyżej prosiłam o przepis :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 17th 2014
     permalink
    marylove: paczkowany jarmuż w biedronce, taki porwany i umyty już, a w jakiej formie jest w kauflandzie, tez w paczce? czy w pęczku?

    ten w kauflandzie tez tego typu, porwany jak te gotowe mixy salat, zappakowany z terminem ok tygodnia


    MyAngel: MrsHyde wyżej prosiłam o przepis

    od razu powiem ze ta rolada nie jest zbyt lekka ale fajnie wyglada i czasami robie ja na impreze, znajoomym smakuje, przepis poszedl w ludzi ale co kto lubi
    podam na sama wersje serowa, bo farsz to juz od upodobania zalezy, jak do tej pory robilam z miesem mielonym i pieczarkamu, szpiankiem, szpinakiem z kurczakiem (blee), z pieczarkami, z pasta jajeczno-szynkowo-paprykowa; ale najbardziej lubie jak cos to wersje szpinakowa ewentualnie pieczarkowa

    ok 0,7kg sera (grunt zeby nie byl z tych najpodlejszych co to masakrycznie duzo 'sokow' pusci) - zetrzec na tarce na malych oczkach
    2-3 jajka rozbeltac
    3 lyzki majonezu (zeby wszystko dobrze sie polaczylo, chociaz ostatnio zapomnialam dac i tez bylo ok)

    mieszasz, rozkladasz na papierze do pieczenia na blaszce piekarnikowej i wstawiasz na ok 20min na 180*, po tym czasie szybko trzeba odkleic papier, nakladasz farsz na taka ciepla i zawijasz i potem znowu do piekarnika wsadzasz na 20-30min


    kiedys robilam to na zasadzie rozmiekczenia sera w kapieli wodnej (warunek - kawalek nie w ksztalie kwadratu a raczej prostokata i im wiekszy tym lepej - z pol godziny moczenia sera w miseczce zatopionej w goracej wodzie) i rozwalkowywalam, na to szedl farsz pieczarkowy czy inny "co-sie-nawinie" i zawijalam mocno w folie jak cukierek, wkladalam do lodowki na noc i nastepnego ndia byla ladna rolada
    jednak jakis czas temu probowalam to powtorzyc i ni diabla nie chcialo sie rozplaszczyc do oczekiwanych proporcji i znalazlam wariacje w necie z majo wlasnie i tez byla ok chociaz wole w kapieli wodnej jest moim zdaniem lespze i nadaje sie na zimno
    •  
      CommentAuthormontever
    • CommentTimeDec 17th 2014
     permalink
    Jakie ciasta robicie na święta? Oprócz pierniczków :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 17th 2014
     permalink
    ja robie piernik i wiewiorke (pierniczki juz mam)
    mama sernik, makowiec, ciasto biszkoptowe przekaldane serkami waniliowymi
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeDec 17th 2014
     permalink
    Dzięki, brzmi fajnie, ciekawe jak w smaku.
    Ja na pewno sernik z brzoskwiniami albo sernikobrownie z musem truskawkowym. Drugie nei wiem jeszcze.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 18th 2014
     permalink
    Hyde na 5 osób taka ilość ale jak wiadomo uszka są małe a tyle bo super się kleiło no i w tym roku są jeszcze moi teście... barszczu robie ok 7-8 lirów i wszystko wypijamy albo zjadamy z uszkami. Kochamy barszczk. Szczerze to w tym roku boje się go robić na indukcji. Wiele lat wychodził mi idealny jak robiony był na gazie a teraz wielka niewiadoma ehhhh

    Hyde do tego tylko 7 rybek, które dzisiaj musiałam robić. Do 1 w nocy walczyłam wrrr bo też dzisiaj musiały się wszystkie poprzewracac na boki. Masakra. Nie znoszę obrabiać ryb a jeszcze czeka mnie ich smażenie wrrr i do sosu.

    Treść doklejona: 18.12.14 01:55
    Jeśli chodzi o ciasta to będę piekła rolade ze śmietaną 18%... uwielbiam ją bo miód powoduje, ze smakuje świątecznie :)

    Pierniczki dopiero w planach no i chciałabym jeszcze jakieś ciasto upichcic. Może ananasowiec albo styropian a do tego piernik, który nazywam wszystko do gara i do piekarnika. Poza tym małe rogaliki bym zrobiła ale czy czasu wystarczy? Z rogaliki mi o tyle fajnie, że można je mrozic a po wyjęciu 10 sekund w mikrofalowce i są gotowe do jedzenia...
    •  
      CommentAuthoritlina
    • CommentTimeDec 18th 2014 zmieniony
     permalink
    Ladybird, ja tez zmieniam niebawem gaz na indukcję. Przed samymi świętami w dodatku. Słyszałam wlasnie z ze na indukcji gorzej się gotuje i że potrawy inaczej smakują. I juz mam stresa czy nie zawale na święta. Ty dlugo uzytkujesz ta płytę? Jakies rady? Mam zamiar smażyć dużo ryb na rybę po grecku.
    .
    Żeby nie bylo ze OT to od razu przepisik na rybę po grecku. ;) Uwielbiam ja!

    RYBA PO GRECKU

    Składniki:
    2 kg filetów mintaja (kostki) – jeśli są mrożone nie rozmrażać całkowicie, ściagnąć pod bieżącą wodą tylko wierzchnią glazurę
    2 kg warzyw o wadze równej rybie tj. marchew, 2 pietruszki, 2-3 cebule, por, seler
    +
    przecier pomidorowy
    sok z cytryny
    oliwa
    liście laurowe, tymianek, ziele angielskie, papryka słodka
    sól, pieprz, cukier

    Przygotowanie:
    1. Filety obtoczyć w jajku i mące i usmażyć.
    2. Przygotować pokrajane w cienkie paski jarzyny. Włożyć je do rondla, dodać 2-3 listki laurowe, szczyptę tymianku, parę ziarenek ziela angielskiego, soli i trochę cukru do smaku. Polać kilkoma kilkoma łyżkami oliwy i dusić na małym ogniu do do lekkiego obrumienienia. Następnie dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki wody i gotować wszystko jeszcze razem 10 minut. Wsypać 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i wcisnąć sok z 1 cytryny.
    3. Filety i jarzyny układać w większym naczyniu warstwowo. Włożyć do lodówki. Nie jeść! Poczekać do następnego dnia ;)

    Smacznego!
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 18th 2014
     permalink
    Itlina wielkim plusem indukcji jest opcja patelnia i jak coś to polecam i jest ona w niektórych modelach boscha.

    Na mojej indukcji będę smażyć Ruby po żydowski ale uwielbiam tez po grecku jednak nigdy nie robiłam sama.

    W przepisie masz 2 łyżki wody a ryba powinna być w zalewie hmmm?
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeDec 18th 2014
     permalink
    A drugie ciasto to chyba będzie cytrynowiec na biszkopcie.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 18th 2014
     permalink
    ja nie lubie ryby po grecku bo nie smakuje mi warzywa :P robie wiec wersje po zydowsku czyli tylko cebula i pomidory (koncentrat + sok pomidorowy wlasnej roboty)


    Ladybird76: barszczu robie ok 7-8 lirów i wszystko wypijamy albo zjadamy z uszkami. Kochamy barszczk

    no my tez barszczyk bardzo lubimy ale 2litry na 8 osob wystarcza, porcja dla kazdego akurat na bulionowke
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 18th 2014
     permalink
    Hyde a co jak komuś się za chce dnia następnego? Przecież to święta wiec następnego dnia robić nowej zupki nie będę a barszczyk na drugi dzień jak znalazł.

    U mnie po żydowsku z tym, że tylko daje przecier...no i duuuzo cebuli :)

    Treść doklejona: 18.12.14 13:07
    Teściowa ma mi dać słoiczek śledzików, których jeszcze nie jadłam hmmmm... sledziki tez uwielbiam.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 18th 2014
     permalink
    Ladybird76: a co jak komuś się za chce dnia następnego? Przecież to święta wiec następnego dnia robić nowej zupki nie będę a barszczyk na drugi dzień jak znalazł.

    my przez nastepne 2 dni jestesmy poza domem :wink:
    no i wtedy kroluja juz flaczki :D


    wrzuc przepis na sledzie jak masz jakis dorby
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeDec 18th 2014
     permalink
    U nas też dużo barszczu schodzi. Bywały lata, że nie wystarczyło na I święto, a zawsze gotowany jest wielki gar.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 18th 2014
     permalink
    u nas na wigilie jest tradycyjnie 12 potraw wiec jakos na ten barszcz nikt szczegolnie sie nie rzuca bo zostawia miejsce na pozostale potrawy
    aha zwyczajowo na wigilii nie podajemy ciast, na slodko jedynie kluchy z makiem
    •  
      CommentAuthoritlina
    • CommentTimeDec 18th 2014
     permalink
    [quote=Ladybird76][/quote]
    ja ryby nie robie w zalewie, taka nam smakuje
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 18th 2014
     permalink
    Hyde My też poza domem ale przecież rano czy wieczorem sie zachcianki wiec trzeba mieć :)

    U mnie szczerze to 12 potraw nie ma a na sile robić nie będę aby jedzenia nie marnować.
    Dwa rodzaje ryby, uszka, dwa rodzaje kapusty, kartofle o ile się zaliczają, dwa ciasta, pierniczki.... sledziki, bigos czy flaki to Ja mam cały rok wiec dla mnie bez sensu je na święta szykować.
    Następnego dnia na obiad jemy to co na wigilię chyba, że kaczkę zrobię a 2 dzień u tesciowej się stołuje.

    Treść doklejona: 18.12.14 22:44
    Hyde ciasta u mnie po kolacji jak goście się schodzą :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 18th 2014 zmieniony
     permalink
    moje menu na tegoroczna wigilie:
    1. karp smazony
    2. ryba po zydowsku
    3. barszczyk
    4. pierogi z grzybami
    5. kapuste z grzybami
    6. zielony sledzik
    7. sledzie z zurawina
    8. sledzie tradycyjne w oleju
    9. szuba
    10. ryba w galarecie
    11. rolada szpinakowo-lososiowa
    12. kluski z makiem


    tak jak wczesniej pisalam u nas nie jada sie w wigilie ciast wiec tego nie wliczam (goscie w wigilie nie przychodza), kompotu z suszu czy chleba tez nie licze jako potrawy
    porcje robie na nieduze salaterki zeby nie zostawalo zbyt wiele, zjadamy ewentualnie na sniadanie ale staram sie zeby nie trzeba bylo cale swieta jesc potraw wigilijnych :P
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeDec 18th 2014
     permalink
    MrsHyde co to zielony śledzik taki zapiekany w occie ?? i co to szuba bo pierwszy raz słyszę
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 18th 2014
     permalink
    kacha wrzucalam przepisy na zielonego i na szube nawet w tym temacie wiec jak chcesz dokladne przepisy to wrzuc w wyszukiwarke
    zielony to sledzik to sledz w sosie z koperkiem i dodatkiem musztardy i octu winnego
    szuba to taka salatka ze sledziem gdzie daje sie buraki (niekotrzy robia z marchewka i jajkiem i nazywaja to sledzik pod pierzynka)
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeDec 18th 2014 zmieniony
     permalink
    O jeżu Hyde, oddałabym życie za tę śledziową wigiliję w moim stanie... :D

    Ale u nas te 12 potraw to naciągane. No i barszcz z uszkami to punkt kulminacyjny wieczoru jednak, wszyscy zawsze na to czekają, później na pierogi a następnie ryba.
    U nas będzie: barszcz z uszkami, pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, żurek postny z ziemniakami, kapusta z grochem i grzybami, karp smażony, kompot z suszek i makówki.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 18th 2014
     permalink
    Kompot z suszu u mnie tak samo ale ja go nie pije... bleee
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 19th 2014 zmieniony
     permalink
    My lubimy kompot z suszu ale oprocz owocow suszonych dodaje zawsze wedzone sliwki. Od razu lepiej smakuje
    Dla mnie najgorsza potrawa wigilijna jest kapucha, nie lubie pod zadna postacia (nawet w golabkach) wiec zjadam tylko lyzke, no ale mama i maz lubia wiec bedzie obowiazkowo. U nas nawet jesli sa krokiety czy pierogi to tylko z grzybami, juz bez kapusty



    Mangaa w moim regionie nikt kapusty z grochem nie robi. Tak samo jak zurek to na wielkanoc. Jak robisz makowko??
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeDec 19th 2014
     permalink
    Makówek nie robimy sami, zawsze bratowa jedna bądź druga przynosi. Ale robi się je banalnie - mak z migdałami i z miodem, podobnie jak na masę do makowca (można dodać co kto lubi) przekłada się z namoczoną w mleku chałką pokawałkowaną i posypuje wiórkami migdałowymi.
    A była żona mojego brata (z małopolski) zamiast chałki przekładała mak kawałkami ciasta kruchego.

    No u nas też śliwki wędzone są w kompocie, inaczej nie ma tej fajnej goryczki i posmaku. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 19th 2014
     permalink
    mangaa: Makówek nie robimy sami, zawsze bratowa jedna bądź druga przynosi. Ale robi się je banalnie - mak z migdałami i z miodem, podobnie jak na masę do makowca (można dodać co kto lubi) przekłada się z namoczoną w mleku chałką pokawałkowaną i posypuje wiórkami migdałowymi.
    A była żona mojego brata (z małopolski) zamiast chałki przekładała mak kawałkami ciasta kruchego


    a too chyba ktoras z dziewczyn juz to opisywala, dla mnie strasznie abstrakcyjne, zupelie w moim regionie nieznane. U nas sa kluski z makiem czyli makaron typu lazanki (w tym roku ide na latwizne i kupie) wymieszany z duuuuuza iloscia maku, do tego platki migdalowe, kandyzowana skorka pomaranczowa, rodzynki i miod
    • CommentAuthorTosik
    • CommentTimeDec 19th 2014
     permalink
    a widzicie ja właśnie chodzę po sklepach i szukam śliwek suszonych nie wędzonych bo już rodzina zapowiedziała że kompotu nie ruszą jeśli będzie miał tą goryczkę :)
    u nas ziemniaki i ciasta nie liczą się do 12 potraw.

    a menu wigilijne wygląda tak:
    1. Barszcz wigilijny z uszkami
    2. Zupa grzybowa
    3. Zupa rybna
    4. Kompot z suszu
    5. Kapusta z grochem
    6. kapusta z grzybami
    7. pierogi z kapustą z grzybami
    8. ryba po grecku
    9. śledź pod pierzynką
    10. śledź w oleju
    11. śledź piernikowy z rodzynkami
    12. karp w galarecie po krakowsku
    13. karp smażony ( u mojej babci jest jeszcze w migdałach)

    a ja dodatkowo w domku robię jeszcze:
    - paszteciki z rybą i drugi rodzaj z pieczarkami zastanawiam się też czy nie zrobić troszkę z mięsem ale to zależy czy starczy mi czasu
    - sałatkę jarzynową
    - śledzie z grzybami
    --
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeDec 19th 2014
     permalink
    Dziewczyny pomocy.
    Robię pierniki z TEGO przepisu (leżakowały). Już piekę i oczywiście po ostudzeniu są twarde. Teraz nie wiem czy najpierw je mogę przyozdobić i potem zamknąć do szczelnego pudełka żeby zmiękły czy odwrotnie. Zamknąć żeby zmiękły a potem dopiero przyozdabiać?

    Treść doklejona: 19.12.14 13:43
    A i czy inaczej się taktuje te pierniki z nadzieniem a inaczej bez nadzienia?

    Treść doklejona: 19.12.14 13:54
    Aha. No i czy nic się im nie stanie w pudełku z tymi kawałkami jabłek? Jak przed ozdabianiem to pewnie nie a jak już z lukrem i rysuneczkami to się nie porozmazuje jak zwilgotnieje? Kurcze ciemna jestem w tym temacie...
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeDec 19th 2014
     permalink
    Ozdabiamy po zmięknięciu pierniczków, przynajmniej ja tak robię.
    Ja do pierników daję skórkę jabłka i pomarańczy, kawałki jabłka wydają mi się "zbyt mokre" i pierniki mi się rozwalają już po kilku godzinach.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 19th 2014
     permalink
    Dii jak ozdobisz i dasz do pojemniczka to wrzuć tez ćwiartkę jabłka, które sprawi, że pierniczki zmiękną.

    Trzeba tak położyć aby właśnie skórką dotykały albo na kawałku foli aluminiowej daje. Co roku tak robię i nie ma problemu :)
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeDec 19th 2014
     permalink
    czyli można i tak i tak? :)
    ok. spróbuję. dzięki :)

    Treść doklejona: 19.12.14 15:52
    a starczy im czasu do 23.12 żeby zmiękły?

    Treść doklejona: 19.12.14 17:45
    I jeszcze jedno. Czego mogę użyć zamiast pudełka? Bo mi się pokończyły :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 19th 2014
     permalink
    ja dodaje skorke jablka, ktora wymieniam codziennie
    robilam i wersje przed lukrowaniem i po lukrowaniu, obie ok pod warunkiem ze nie polozysz mokrego na lukrze

    Treść doklejona: 19.12.14 19:08
    Dii: I jeszcze jedno. Czego mogę użyć zamiast pudełka? Bo mi się pokończyły

    jesli nie masz metalowego pudelka to wrzuc do duzego sloika
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 19th 2014
     permalink
    Plastikowe pojemniczku tez wystarcza....

    Hyde nie chciałoby mi się codziennie zmieniać. Nigdy mi się jabłko nie zepsuło. ...:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeDec 19th 2014
     permalink
    Dzięki
    Ja wsadziłam skórki z jabłek na zmianę z jabłkiem w plasterkach i przekładałam folią aluminiową. We wtorek jedziemy do rodziny na całe święta więc będę musiała niektóre przyozdobić i zapakować jeszcze raz i wtedy jabłka wymienię. Mam nadzieję, ze będzie ok..
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
    • CommentTimeDec 19th 2014
     permalink
    U mnie wystarczyło samo pudełko metalowe, mięciutkie jak masło już są :)
    •  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeDec 19th 2014
     permalink
    A wystarczy, że do wtorku poleżą?
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeDec 20th 2014
     permalink
    Na prośbę Hydzi, ciasto angielskie z przepisu z Mojewypieki.com, bo kopiować chyba nie mogę :(
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.