tydzień temu byłam na konferencji "Zastosowanie drospirenonu w antykoncepcji i hormonalnej terapii zastępczej" . posiadam materiał które nagrałam na mp3. zasadniczo cała konferencja to wychwalanie "cudownego" leku
oczywiście, że była sponsorowana przez firmę farmaceutyczna. zorganizowana ją dla pielęgniarek i położnych, wykładał ginekolog-endokrynolog. nawet wprost powiedział o skutkach ubocznych terapii hormonalnych, takich co w gabinecie od lekarza się o nich nie dowiemy.
Niestety nie bede mogl byc na spotkaniu 31.03 z Pania Wanda Poltawska o ktorym pisala Amazonka. Gdyby ktoras z was sie wybierala, do czego calym sercem zachecam bo Pani Wanda jest osoba zupelnie wyjatkowa i trudno przecenic kazda mozliwosc posluchania co ma do powiedzienia w zasadzie w dowolnej dziedzinie w ktorej sie wypowiada, to bylbym bardzo wdzieczny za jakiekolwiek materialy z tego spotkania i oczywiscie za relacje chocby tu, na forum. Z gory dziekuje pieknie jak nie wiem co :-)
Tom, ja bardzo chciałabym się wybrać na tę konferencję, ale raczej nieosiągalne marzenie... Podobno materiały będą na www. Pisałam do nich i tak mi odpisali ;) tylko kiedy one się ukażą????
Dziewczyny jesli w gabinecie waszego lekarza nie mozna uzyskac rzetelnych informacji o skutkach przyjmowania preparatow jakie wam ten lekarz zaleca i przepisuje to nalezy natychmiast zmienic lekarza niezaleznie czy to ginekolog, endokrynolog czy jakikolwiek inny lekarz. Co oczywiscie zupelnie nie oznacza ze nie warto i nie nalezy szukac informacji we wszystkich miejscach jakie budza wasze zaufanie.
Tom, cóż... 16 czerwca ślub, a przygotowania i uczelnia w rozsypce (tak mi sie przynajmniej wydaje). Być może jednak uda się coś z tym zrobić... Jest jeszcze kilka dni...
Dzisiejsze "Metro" opisuje marsz zwolenników i przeciwników aborcji. Zamieszczono nieprzemyślaną wypowiedź tzw. przypadkowego przechodnia: Ola, uczennica XXIV liceum im. C.K. Norwida w Warszawie: - Dla mnie życie pojawia się już wtedy, gdy plemnik dostanie się do jajeczka. I na żadnym etapie jego rozwoju nie powinno być zabijane. Przeraża mnie, że niektórzy traktują aborcję jak środek antykoncepcyjny. Zabijaniu dzieci nienarodzonych można przecież przeciwdziałać, stosując tabletki antykoncepcyjne lub prezerwatywy. Temu nie jestem przeciwna.
Ola chyba zapomniała o minipigułkach. Skuteczność takiego promowanego podejścia w ograniczaniu liczby aborcji najlepiej widać w UK.
ja nie czytam żadnych gazet, nie ogladam wiadomosci, nie slucham wiadomosci w radiu. czasem Zwierciadło wpadnie mi w rece. tylko na wp.pl i onet.pl wiadomosci dosc regularnie z zakresu gospodarki i biznesu czytam, i to od niedawna jakies pol roku moze..
vicky oczywiście piszcie na priva i tam podam maila. całość to ok 1,5 godz wykład, zajmuje ok 22 MB. ten sam materiał ale w formie pisanej przy osobistym spotkaniu.
Ustawa antyaborcyjna w Polsce. Funkcjonowanie, skutki społeczne, postawy i zachowania. Raport - Wrzesień 2000 Rozdział pt. KOBIETY WIEJSKIE WOBEC PROBLEMÓW ROZRODCZOŚCI - raport z badania RUN - Magdalena Grabowska i Wanda Nowicka http://www.federa.org.pl/publikacje/raporty/aborcja2000/aborcja2000_5.htm
Wśród kobiet daje się także zaobserwował poczucie winy spowodowane używaniem antykoncepcji, utrwalane prawdopodobnie przez naukę Kościoła katolickiego. Prawie 45% kobiet uważa, że "środki antykoncepcyjne działają wbrew naturze", a 46.2% uważa, że "rodzenie dzieci jest obowiązkiem kobiety". Choć wpływ nauk Kościoła katolickiego na poglądy kobiet jest widoczny, to jednak nie ma istotnego wpływu na ich zachowania, w szczególności na wybór metod zapobiegania ciąży. Przy wyborze sposobu zapobiegania ciąży kobiety w zasadzie nie zasięgają porad u osób związanych z Kościołem i nie biorą pod uwagę ich opinii, kobiety religijne równie często jak niewierzące lub niezdecydowane pod względem wiary stosują środki antykoncepcyjne. Propagowane przez Kościół katolicki metody naturalne, tj. metoda termiczna czy też metoda Billings'a, stosowane są tylko przez 7% kobiet.
Może nie ma powodu, aby demonizować legendarny wpływ czarnej mafii na zachowania biednych owieczek? Ciekawe jakie środki anty działają zgodnie z naturą?
Pigułki a psychika Kobiety, które zażywają pigułki antykoncepcyjne, gustują w mężczyznach typu macho. W trakcie badań pokazywano ochotniczkom zdjęcia przedstawiające różne typy męskiej urody. Okazało się, że panie, które łykają leki antykoncepcyjne, preferowały panów o mocno zarysowanej szczęce i wystających kościach policzkowych. Z kolei kobietom niestosującym antykoncepcji bardziej podobali się panowie o delikatnych rysach twarzy i wrażliwym spojrzeniu. Uczeni przypuszczają, że te ostatnie panie liczą się w każdej chwili z możliwością zajścia w ciążę, dlatego wolą mężczyzn opiekuńczych i łagodnych - dobrych ojców dla swoich dzieci.
Też jestem ciekawa. Szkoda, że nie ma podanego źródła i byle jak opisano grupę kontrolną. Ja tam rok temu nie stosowałam żadnej antykoncepcji i nie liczyłam się z możliwością zajścia w ciążę. :-)
w tym artykule było właśnie napisane że kobiety nie stosujące hormonalnej anty. wybierają silnych facetów typu macho jako okazy zdrowia a zmanipulowane hormonami panie wybierały tych drugich i w co tu wierzyć? najlepiej w nic
Te preferencje zmieniają się też w czasie cyklu: a) okres płodności - podobają się macho - kochankowie, b) okres niepłodności - podobają się wrażliwi - ojcowie.
podwiązanie jajowdów jest zabronione? bo mojej mamie po trzeciej ciąży w 1989 roku podwiązali w szpitalu (bo kolejna mogłaby być zagrożeniem życia matki albo dziecka, cała nasza trójka jest z cesarskiego cięcia) zapytam się dokladnie mamy jak to bylo.
w tym przypadku jednak sie prawo nie zmienilo. lekarz zrobil mojej mamie zabieg, nie informujac jej ze jest nielegalny... inne czasy chyba byly. dzien przed porodem przyszedl do niej i kazal podpisac papierek. mama mówi, ze gamoń byla, bo nic o tym nie wiedziala i podpisala, skoro ja straszyli zagrozeniem zycia... okazalo sie ze zadnego zagrozenia nie bylo, a mama z dzisiejsza swiadomoscia nigdy by sie nie zgodzila na ten zabieg.
Profesor ginekologii rozwiewa pokutujące mity na temat m.in. pigułek, tj. np. potrzebę badań pacjentki przed przepisaniem specyfiku. :-)
Pod odpowiedzią jest odnośnik do sklepu, w którym można zakupić książkę - pośrednio biblię Federacji na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny. Na tym źródle opiera się też FDA.