Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 19th 2007
     permalink
    We wszelkich pracach podsumowujących wiedzę o anty powtarza się aż do znudzenia, że jednym z największych osiągnięć medycyny XX w. jest oderwanie współżycia od płodności za pomocą anty, np. tak:
    Dzięki antykoncepcji, która oddzieliła seks od prokreacji, pary mogą z większą swobodą kształtować swoje życie i czerpać z niego WIĘKSZĄ RADOŚĆ. Ponadto antykoncepcja stanowiąc podstawowy element ograniczania rozrodu, umożliwia bardziej oszczędną eksploatację bogactw naszej planety i zapewnienie LEPSZEJ JAKOŚCI ŻYCIA nam i naszym dzieciom.
    To ze wstępu do nowej książki o anty wyd. Medycyna Praktyczna.
    Takie teksty zapadają w pamięć.

Czemu wykładowca był poruszony odpowiedzią? Myślę, że ta odpowiedź wynika m.in. z powyższych przyczyn: wpływu mediów.
    Inne studentki pewnie niczego innego od gin nie oczekiwały. :-(
    Różnica między anty a hormonoterapią pewnie jest spora? Czy poruszaliście ten problem na studiach?

Dar płodności
    Współczesny świat niesie człowiekowi zagrożenia, które są mu przedstawiane jako dobrodziejstwo, postęp, konieczność. Jednym z takich "wynalazków" jest antykoncepcja hormonalna.
    --
    • CommentAuthors_biela
     permalink
    Z jednej strony to się zgadzam z tym stwierdzeniem o niewydawaniu środków antykocepcyjnych. Napewno możesz to zastosować do Prostinol'u i środków plenikobójczych. Co do pierwszego to sama byłam świadkiem, jak kiedyś farmaceutka odradziła kobiecie wykupienia tego środku. Pacjętka nie była do końca zdecydowana, farmaceutka stwierdziła, że są małe szanse, żeby w tym czasie była płodna, a środek jest bardzo szkodliwy, i babka zrezygnowała.
    Jeśli chodzi o resztę to bym się zastanowiła. Prezerwatywy często są kupowane do badań USG, tabletki antykoncepcyjne do cełów leczniczych (PCO, endometrioza), a w aptece głupio pacjęta wypytywać. Lekarz ma tą przewagę, że jest z daną osobą w gabinecie sam, a tu czasem ktoś w kolejce stoi...
    -- "kicham na to, czy mój sąsiad czyta o moich cyklach" ngl
    •  
      CommentAuthorbabolek7
    • CommentTimeNov 19th 2007 zmieniony
     permalink
    s_biela wlansie problem troche polega na tym ze w Polsce farmaceuta jest zazwyczaj niewiele znaczacym ostatnim ogniwem, do ktorego pacjent zadko kiedy ma takie zaufanie jak do lekarza, farmaceuta nie dyskutuje z recepta lekarska tylko wydaje leki, jesli probuje zrobic inaczej to juz jest problem :/ zarowno ndla pacjenta jak i lekarza.

amazonka jesli chodzi o wykladowce to nie rozmawialam z nim o tym, ale biorac pod uwage jego wiek i profesje podejrzewam ze on za przelom w medycynie uwazal te leki ktore ratuja zycie czyli antybiotyki, cytostatyki, leki rozpuszczajace skrzepy stosowane przy zawalach serca itd. Sama farmakologia rozwinela sie w sumie w ciagu ostatniego stulecia wiec pewnie nie raz byl swiadkiem smierci pacjenta ktory nie musialby umierac jesli zachorowalby 10 lat pozniej. mial prawo sie dziwic . widocznie za jego czasow nie bylo jeszcze tego podrecznika ;) poza tym tematem wykladu nie byla antykoncepcja, poza tym mysle ze wlasnie zdawal sobie sprawe z tego ze dla tych wszystkich mlodych ludzi wazne jest ze moga sie zabawic bez konsekwencji :/

ps przepraszam za pisownie i wszystkie bledy ale pisze jedna reka (druga zajmuje sie frankiem) poza tym mam galopujaca dysleksje :/
    • CommentAuthors_biela
     permalink
    czy ja wiem czy pacjęci nie mają zaufania?? to zależy. Najczęściej tak jest, że jeżeli pacjęt ma swoją "stałą" aptekę, to do farmaceuty ma zaufanie nawet większe, bo zna go lepiej, bo może przychodzić bez ograniczeń. Często słyszałam przy okienku pytania: "ale Pani Magister: czy ten lek jest napewno dobry??". Jest coraz więcej środków bez recepty o które pyta się właśnie farmeceutę.

Z drugiej strony ja bym się wstydziła dyskutować w aptece dlaczegp przyjmuję właśnie taki środek. Przez wiele lat jednocześnie ceniłam sobie bardzo moją ginekolog, ponieważ wiedziałam, że nie zabroni mi antyków, chociaż bardzo mi je odradzała... ale to też po części moja przekorna natura się odzywa. Wiem, że w kształtowaniu mojego sumienia ogromną rolę spełniła wolność wyboru. Do dziś np. najtrudniej jest mi powstrzymać się przed kupnem papierosów, bo były mi one zabronione -młodo wyglądam i dalej muszę chodzić z dowodem :wink:
    •  
      CommentAuthordorah
     permalink
    Antykoncepcja podstawowym warunkiem decydowania o sobie, swoim zdrowiu i życiu.
    Życie bez anty, koszmarem kobiety:neutral:
    -- chętnie pomogę w interpretacji
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeNov 19th 2007 zmieniony
     permalink
    No przecie napisane, skąd pochodzi artykuł...

Nota bene ciekawe: 2007-02-01, ostatnia aktualizacja 2005-05-09 12:15 ?
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 20th 2007
     permalink
    My tu wszystkie żyjemy w tym koszmarze, pozwalając demonowi płodności żyć własnym, niczym nieograniczonym życiem. ;-)
    Straszenie komplikacjami w czasie ciąży przypomina mi straszenie infekcjami przy transfuzji krwi stosowane przez jechowców. Nieadekwatne porównanie.

Babolek7, nawet jeśli wydasz wypisany środek, to zawsze możesz spytać/doprecyzować o jego działaniu. Często te informacje mogą być dla pacjentki zupełnie nowe. Wolny wybór musi opierać się na pełnej wiedzy.

s_biela, hormonoterapia to co innego niż anty. Branie hormonów z konieczności i w celu wyleczenia choroby, a rekreacyjnie bez wskazań medycznych to 2 zupełnie różne podejścia.
    --
    •  
      CommentAuthorbabolek7
    • CommentTimeNov 20th 2007
     permalink
    Amazonka tez tak mysle ze warto cos po prostu wspomniec, albo moze miec na ten temat jakies ulotki bo nie zawsze mozna sobie pogadac jak jest powiedzmy kolejka, moze to dobry pomysl.
    tak sie zastanawialm nad twoim pytaniem jak to bylo na studiach... hm... mimo tego ze to w sumie stosunkowo niedawno to nie pamietam tak dokladnie. napewno temat byl szeroko omawiany i pamietam tylko moje olsnienie ze antykoncepcja to jakas pomylka wiec musial ktos cos o tym wspominac. duzo zalezalo oczywiscie od asystenta prowadzacego zajecia, wiem ze wsrod studentow tez duzo bylo rozmow, ale nikt do niczego nas nie przekonywal. Niestety bardzo duzo lekarzy stosuje srodki antykoncepcyjne na regulacje cykli, jest to zjawisko tak powszechne ze trudno zaczynac edukacje od pacjenta w aptece :/ teoretycznie hormonoterapie rozni sie zasadniczo od antykoncepcji w praktyce niestety czesto nie ma zadnej roznicy :/
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 20th 2007 zmieniony
     permalink
    Ciekawa jestem, jak skutecznie działa ta powszechna regulacja i jak często po odstawieniu powracają/powstają regularne prawidłowe owulacyjne cykle ze skorelowanymi objawami płodności.

Ciąża po stosunku przerywanym, post z dnia 23-04-2008 o 18:37

Ciąże po stosunku przerywanym u 2 osób

Ciąża po stosunku przerywanym u 18-latki, post z dnia 21 cze 2008 16:27

Ciąża mimo regularnego brania tabletek

Ciąża mimo regularnego brania tabletek 2, post nr 3 od góry

Ciąża mimo regularnego brania tabletek 3, post z 24-03-2008 o 09:40

Ciąża mimo regularnego brania Microgynonu 4 - 5. opakowanie, post z 22-06-2008 o 10:25 i dalsze

Ciążą mimo tabletek, prezerwatyw i in., posty z 18-11-2005 o 19:03, 14-06-2006 o 19:50

Ciąża mimo Yasmin, post z 14-04-2008 o 22:04

2 ciąże mimo brania tabletek posty z 22-06-2008 o 11:29 i następny

Ciąża mimo brania tabletek i kontroli u gina, usunięta

Ciąża mimo brania tabletek i "zabezpieczeń" ze strony męskiej, chęć zabicia dziecka, post z 15-06-2008 o 13:12

Ciąża mimo regularnego brania Cilestu, post z 07-03-2008 o 16:59

Ciąża mimo prawidłowego brania Cerazette, post z 25-02-2008 o 00:47

Ciąża mimo brania Cerazette i odczuwanej owulacji, post z 06-06-2008 o 21:10

Podejrzenie ciąży mimo regularnego brania tabletek 3 rok przed maturą
    Typowe antykoncepcyjne myślenie

Ciąża mimo brania tabletek i mimo prezerwatyw

Owoc Pontonowej edukacji seksualnej - ciąża u nastolatki mimo prezerwatywy

Córka mimo tabletek, b. późno rozpoznana ciąża, post z 20-03-2008 o 10:05, 6. od góry

B. późno rozpoznana ciąża mimo prezerwatyw, post z 05-05-2008 o 21:33

Ciąża u nastolatki mimo prezerwatyw

Ciąża mimo prezerwatyw, post z 06-06-2008 o 10:48 i dalsze

Syn mimo tabletek

Drugi syn mimo tabletek, post z 13-03-2008 o 19:25

Córka u nastolatki mimo tabletek, post z 14-04-2008 o 17:03

Córka mimo przerywanego, post z 05 maja 2008 22:16

Ciąża po Postinorze

Ciąża po Postinorze 2

Ciąża po Postinorze 3, post z 28 lut 2008 10:37

Ciąża po szybko zażytej Escapelle

Ciąża mimo spirali Nova T

Ciąża po kilku miesiącach noszenia spirali, poroniona - post z 30-07-2008 o 13:54

Ciąża mimo spirali po 1,5 roku

Syn mimo spirali - post z 29-07-2008 o 12:14

Syn mimo Mireny - post z 09-04-2008 o 19:17

Powikłana ciąża mimo spirali

Powikłania:
    Cukrzyca po Evrze
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 27th 2007 zmieniony
     permalink
    Ciąża mimo tabletek u chorej na nowotwór
    Ciąża mimo Postinoru wziętego 18h po, post z 11-08-2008 o 11:45
    Ciąża mimo Escapelle wziętej 21h po
    Ciąża mimo Postinoru wziętego 27h po stosunku, post z 17-12-2008 o 15:23
    Ciąża mimo tabletek trójfazowych
    Ciąża mimo Novynette po zmianie z Yasmin
    Ciąża mimo Novynette lub przed rozpoczęciem brania, post z 31-05-2009 o 21:59
    2 ciąże mimo Microgynonu - post z 24-06-2008 o 00:26 i 30-01-2009 o 12:32
    Ciąża mimo tabletek - post z 26-08-2008 o 23:15
    Ciąża mimo tabletek po 3 cesarkach
    Ciąża mimo tabletek branych regularnie, post z 04-12-2008 o 15:22
    Ciąża u 17-latki mimo tabletek Nieprawidłowe branie, ale postąpienie zgodnie z ulotką
    Syn mimo tabletek, post z 05-09-2008 o 23:37
    Ciąża mimo prezerwatywy, post z 03-09-2008 o 20:13
    Ciąża mimo podwójnego 'zabezpieczenia': tabletki + prezerwatywy, post z : 08-09-2008 o 11:19 i wcześniejsze
    Ciąża mimo podwójnego 'zabezpieczenia': tabletki + prezerwatywy u nastolatki, post z 11-09-2008 o 16:18, chęć usunięcia
    Ciąża mimo mimo podwójnego 'zabezpieczenia': tabletki + prezerwatywy u 16-latki, usunięta w imię "miłości", post z 22-11-2008 o 09:34
    Ciąża mimo mimo podwójnego 'zabezpieczenia': tabletki + prezerwatywy, post z 07-02-2009 o 12:02
    Ciąża pozamaciczna po podwiązaniu jajowodów, usunięta
    Ciąża mimo prezerwatyw, post z 21-09-2008 o 17:39 i następne
    Ciąża mimo Cerazette niedługo po porodzie, post z 25-09-2008 o 11:18 i następne
    Ciąża pozamaciczna, usunięta, mimo spirali miedzianej, post z 25-09-2008 o 15:27
    2 ciąże mimo tabletek i mimo wystąpienia krwawienia z odstawienia
    Ciąża mimo stosunku przerywanego, post z 30-09-2008 o 12:55 i wcześniejsze
    Ciąża mimo stosunku przerywanego u doświadczonej, post z 14.04.2012
    Pozamałżeńska ciąża mimo stosunku przerywanego i spora pokusa usunięcia
    2 ciąże mimo spirali, post z 30-09-2008 o 14:08 i następne
    Ciąża mimo tabletek, parę zapomnianych parę opakowań wcześniej, brak krwawienia z odstawienia
    Ciąża mimo Cilestu u 17-latki
    Ciąża mimo Cilestu u 17-latki 2 - poprawne branie, 1. opakowanie
    Ciąża mimo Cilestu nie wiadomo kiedy
    Ciąża mimo spirali, post z 15-10-2008 o 23:34
    Ciąża mimo spirali założonej po porodzie, poroniona
    Ciąża mimo zastrzyków, usunięta, post z 06-12-2008 o 16:37

Powikłania:
    Zakrzepica u niepalącej 19-latki po Harmonecie - post z 25-09-2008 o 11:27
    Dolegliwości po Yasminelle, post z 26-09-2008 o 10:09
    Zakrzepowe zapalenie żył po Novynette, post z 01-11-2008 o 21:57
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 29th 2007 zmieniony
     permalink
    Ciąża mimo wczesnoporonnych wziętych przed 13tc
    Ciąża mimo wczesnoporonnych
    Ciąża mimo Yuzpe
    Ciąża mimo Yuzpe i mimo przerywanego
    Ciąża mimo tabletek, zapomniana 1 z 3. tygodnia
    Ciąża mimo tabletki po, pozytywny test na następnej stronie
    Ciąża mimo tabletek, 2 krwawienia, późne rozpoznanie, post z 06-07-2009 o 14:56
    Ciąża po pominięciu tabletki w środkowym tygodniu
    Ciąża mimo tabletek usunięta, post z dodane: 06-06-2009 o 10:56
    Syn mimo Cilestu, post z 26-03-2009 o 12:26
    Ciąża mimo Logestu stosowanego prawidłowo usunięta
    Ciąża mimo Harmonetu branego od 2 lat prawidłowo
    Ciąża mimo Azalii - koleżanka Karolciat str. 3445
    Ciąża po 1,5 roku spirali, potem powrót post z 25.09.2009 11:28
    CIąża mimo Mireny
    CIąża mimo spirali i prezerwatywy str. 400
    Pozamaciczna mimo podwiązania jajowodów
    Ciąża po 1,5 roku Evry prawidłowo stosowanej, post z 31-05-2009 o 19:08
    Ciąża mimo plastrów, post z 05-05-2009 o 10:37
    4 dzieci mimo prezerwatyw, post z dodane: 21-04-2009 o 08:08, wcześniejsze i późniejsze
    Ciąża mimo prezerwatyw w czasie brania leku teratogennego
    Ciąża mimo prezerwatyw po poronieniu str. 763
    Ciąża mimo prezerwatyw i Escapelle, chęć usunięcia, post z 05-08-2009 o 20:53
    Ciąża mimo przerywanego skutecznego przez 5 lat, post z 26-02-2009 o 10:37 wcześniejsze i późniejsze
    Ciąża mimo przerywanego, chęć usunięcia
    Ciąża mimo przerywanego
    Ciąża mimo przerywanego
    Ciąża mimo przerywanego i bez obserwacji joannam29
    Ciąża mimo przerywanego u doświadczonej Agness1s2
    Ciąża mimo przerywanego Mónikha str. 3445
    Ciąża mimo przerywanego Mónikha
    2 dzieci mimo przerywanego i prezerwatywy malgos85
    Ciąża mimo przerywanego edyta__26
    Ciąża mimo zabezpieczenia ew3ame
    Ciąża mimo tabletek Ciasteczko1984 Ewelissa
    Ciąża mimo przerywanego str. 33 katka_81
    CIąża mimo NuvaRing i dolegliwości
    Wrośnięta spirala mimo dobrego czasu
    Zakrzepica mimo NuvaRing
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 30th 2007 zmieniony
     permalink
    Co ma wolność do anty, czyli jak połączyć przyjemne z zyskownym?

W ramach kampanii "Tak dla nowoczesnej antykoncepcji" w dniach od 6 czerwca do 10 września 2007 r. odbył się ogólnopolski konkursu fotograficzny połączony z wystawą "Kobieta wolna, kobieta niezależna".
    Konkurs fotograficzny był głosem w dyskusji na temat kondycji współczesnej kobiety, a przede wszystkim istoty jej wolności i niezależności, prawa do decydowania o sobie i własnych życiowych wyborach oraz prawa do wyrażania siebie, swoich pragnień i oczekiwań. Konkurs stanowił również zaproszenie do próby zdefiniowania tego czym jest "wolność i niezależność" współczesnych kobiet; w jakich sferach wolność i niezależność są realizowane - prywatnej, rodzinnej czy zawodowej, gdzie znajdują one swoje najpełniejsze urzeczywistnienie.
    Konkurs skierowany był do wszystkich - zarówno profesjonalistów jak i amatorów, którzy w formie zdjęć chcieli wyrazić swoje opinie, emocje i intuicje.
    Na konkurs nadesłano 162 prace, w tym 154 spełniły wymogi formalne. Jury w składzie: Lidia Popiel, Dominika Ostałowska, Magdalena Schejbal, Małgorzata Mikołajczyk (Warszawska Szkoła Fotografii), Dorota Romanowska (Newsweek) i Monika Litwin (Bayer Schering Pharma) wyróżniło 26 prac, w tym zdecydowało przyznać nagrodę główną Dorocie Siudowskiej za pracę "Wolna sobota", nagrodę drugą otrzymał Remigiusz Pater za zdjęcia zatytułowane "Tiger - kobieta niezależna", a nagrodę trzecią zdobyła Dorota Sitnik za cykl "Autoreferencja".
    Wyróżnienia otrzymali:: Beata Bajno, Aleksandra Bańkowicz, Justyna Elminowska, Piotr Galant, Krzysztof Gołuch, Mateusz Górny, Kamila Hendrysiak, Małgorzata Kaniewska, Ewa Konstanty, Agnieszka Łuczakowska, Joanna Maciejewska, Magdalena Małyjasiak, Ewelina Oleksiak, Jacek Rajkowski, Tomasz Rolniak, Katarzyna Rukat, Jacek Szymczak, Urszula Wiatrowska, Monika Wójcik, Agnieszka Wrześniak, Aleksandra Zamachowska i Beata Zięba.
    Prace laureatów i osób wyróżnionych prezentowane były w Fabryce Trzciny od 26 września do 2 października 2007 r. Obecnie zdjęcia prezentowane są w wirtualnej galerii na stronie http://www.newsweek.pl/konkurskobieta/

Partnerzy konkursu: Newsweek, Bayer Shering Pharma, Warszawska Szkoła Fotografii
    --
    • CommentAuthors_biela
    • CommentTimeNov 30th 2007
     permalink
    jasssne... po co refundować cytologię (żeby kobiety były zdrowe) albo reformować prawo pracy (żeby mogły wcześniej podejmować decyzję o dziecku) jak można wywalać grube miliony na ferundację in-vitro... szkoda słów.
    Swoją drogą z jakiej paki mam jako podatnik dopłacać do czyjejś antykoncepcji?!? wstrzemięxliwość jest za darmo i tego akurat refundować nie trzeba:fierce:
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeDec 1st 2007
     permalink
    W moim miasteczku są 2 apteki gdzie nie dostaniesz żadnych tabletek anty! Gdy kupujesz prezerwatywę - kupowałam idąc na USG - jest spojrzenie takie że się odechciewa. 1 Aptekę prowadzi wiekowa kobietka która żyje z dala od Kościoła i uważa się za ateistkę, 2 apteka jest prowadzona przez osobę która jest wierząca. Konkurencja robi wszystko co się da by zamknąć oba pkt bo są "niewygodne" - dlaczego nie rozumiem. W tych aptekach właściwie każdy pracownik ma odwagę powiedzieć co myśli o anty. Gdy ktoś podaje receptę słyszy słowa "u nas tego nie ponieważ...." i kilka pkt co dane anty robi w organizmie kobiety i jaki ma wpływ na jej "naturalność". Wiadomo co dana osoba zrobi to już jej problem, może iść do 2 apteki za rogiem i wykupić receptę, ale są i takie które dowiadują się więcej na temat anty... i innym metodom zapobiegania ciąży. Osoby pracujące w aptece są zwolennikami NPR i nie wstydzą sie o tym mówić. No cóż pozostaje mi jedno - pogratulować pracodawcy i pracownikom i czekać na kolejne takie apteki
    --
    •  
      CommentAuthordorah
     permalink
    AND wracasz mi wiarę w ludzi :bigsmile:
    Ideałem byłoby jeszcze, gdyby w tych aptekach były ulotki zapraszające do poradni MRP.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    And, mam nadzieję, że w tych aptekach nie brakuje termometrów owulacyjnych, których ze świecą szukać w miastach wojewódzkich.
    --
    •  
      CommentAuthorWiurzyca
     permalink
    AND, a można wiedzieć jakie to miasteczko:)?
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Jest to jelenia góra a apteka na sudeckiej a druga w centrum :)

O testy nie przyszło mi do głowy zapytać, ale jak będę na mieście może będę pamiętać, i nie patrzyłam nigdy czy są jakieś ulotki. W pobliżu apteki na Sudeckiej będę w pn-wt więc wejdę już z czystej ciekawości
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Wybranek co tydzień przejeżdża przez Jelenią Górę. Czasem razem jeździmy.
    --
    •  
      CommentAuthorWiurzyca
    • CommentTimeDec 2nd 2007
     permalink
    AND, o kurcze, mój chłopak jest z Jeleniej:)) Nawet nie wiedziałam. Nawet kojarzę tę Sudecką. Ale chyba nie macie tylko dwóch aptek w mieście?
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    hihihi no nie aptek jest u nas od groma a ja piszę o tych dwóch o których wiem napewno, z "setką" innych nie wiem jak to jest więc nie będę zmyślać :)
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Aptek pewnie wiele, ale te 2 są niezależne od mody i przemysłu anty.
    --
    •  
      CommentAuthorWiurzyca
     permalink
    AND, no no no..:) Jelenia Góra..:) Niektórzy trzymaja fason:)
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Ciekawe, czy w WW znalazłaby się taka, oprócz jednej, gdzie można dostać owulacyjne.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 3rd 2007 zmieniony
     permalink
    Portal reklamowy "lekkiej" anty m.in. Harmonet

Mocna relacja z konferencji pt. Lekkie rozmowy na poważne tematy która odbyła na się na terenie Biblioteki UW

Popisy marketingowego bełkotu specjalistki od promowania anty w czasie konferencji:
    Prof. Skrzypulec: „My w antykoncepcji chcemy uzyskać lekkość. Tak jak kiedyś malowano baletnice z obrazów Maneta, tak my teraz możemy namalować taką baletnicę, która ciągnie za sobą smugę lekkiego hormonu, bo ten hormon ma tylko za zadanie zablokować lekko receptor, on nawet nie musi blokować owulacji.”

prof. Skrzypulec: „Antykoncepcja jest, będzie i będzie coraz lepsza! Skoro już jest to trzeba jej używać, bo to jest dobrodziejstwo, które nam dano. Mówienie o pozytywnych i negatywnych stronach antykoncepcji to główna rola ginekologów.”

Prof. Skrzypulec: „Porozmawiajmy! Może przez rozmowę o życiu seksualnym będziemy umieli wrócić do rozmowy o życiu: o tym że rośnie trawa, że drzewa, że śnieg, że narty, że nie tylko polityka i listy, ale musimy rozmawiać. Jak nauczymy się rozmawiać to może wrócimy do czegoś, co nazywa się rodziną.”
    --
    •  
      CommentAuthorpani_wonka
    • CommentTimeDec 3rd 2007
     permalink
    Ale blubry. "Smuga lekkiego hormonu". Dawno nie słyszałam takiego pretensjonalnego gadania:bigsmile:
    -- "bez pretensji do mądrości, której nie mam, bez odbijania jej na ksero i wpadania w schemat"
    •  
      CommentAuthordorah
    • CommentTimeDec 3rd 2007
     permalink
    Amazonka: to może wrócimy do czegoś, co nazywa się rodziną.”
    ?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 4th 2007 zmieniony
     permalink
    Rodzina? Kto o tym słyszał? Życie seksualne to najpiękniejsza sfera człowieka, a nie jakaś tam rodzina.

Jak reklama to reklama.

Doustne złożone preparaty antykoncepcyjne mają wiele zalet. Są bardzo skuteczne (wskaźnik Pearla wynosi 0,01-0,54), wygodne w użyciu, nie wywierają negatywnego wpływu na współżycie, efekt antykoncepcyjny jest odwracalny już w następnym cyklu po zaprzestaniu przyjmowania tabletek. Działają także korzystnie na narząd rodny, zmniejszając obfitość krwawień i objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego a także powodując, że miesiączki są mniej bolesne.

Cel istnienia portalu lekka.pl

Agencja reklamowa - pomysłodawca portalu reklamowego - jest organizacją pożytku publicznego i komu zależy na dalszej manipulacji, może wspomóc agencję 1% podatku.
    --
    •  
      CommentAuthortuli_pani
    • CommentTimeDec 4th 2007
     permalink
    podobnie jak w przypadku "antykoncepcji light" reklamują Yasmin tak w przypadku lekkiej Harmonet. Nie można tego robić oficjalnie, bo reklama środków na receptę jest niezgodna z prawem, ale nikt nie zabroni zakładania i "nieoficjalnego" sponsorowania jakiegoś portalu...
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 7th 2007
     permalink
    Polki z wygody wybierają antykoncepcję po...
    Zapowiedź wprowadzenia na rynek Escapelle
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Antykoncepcja z gwarancją

W 2006 r. miał być zarejestrowany pierwszy krążek hormonalny - Nuva Ring, ale nic o tym nie słychać.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 7th 2007 zmieniony
     permalink
    Headlines zajmie się nową marką - Evra
    Headlines została wybrana przez firmę Janssen-Cilag, aby wprowadzić na polski rynek nową markę związaną z antykoncepcją kobiet - Evra.

Evra to prawdziwy przełom w atykoncepcji hormonalnej. Jest pierwszym na świecie systemem transdermalnym wykorzystanym w antykoncepcji. Jest to cienki, beżowy, elastyczny plaster, którego największą zaletą jest to, że o antykoncepcji trzeba pamiętać tylko raz w tygodniu. Ta nowa metoda daje komfort i swobodę kobietom stosującym antykoncepcję hormonalną, uwalniając je od problemu codziennego pamiętania o pigułce.
    Całoroczna kampania marki Evra będzie skierowana do mediów oraz do grupy "opinion leaders", kreujących i dyktujących trendy. Głównym celem kampanii jest zbudowanie wizerunku Evry jako produktu modnego, będącego inspiracją dla projektantów i stylistów. Projekt ma także za zadanie przełamać tabu, jakim jest w Polsce antykoncepcja. Dlatego też działania media relations oprócz rubryk zdrowotnych obejmą także tytuły i kolumny life-stylowe.
    Headlines posiada doświadczenie jeżeli chodzi o projekty dotyczące urody, zdrowia i psychologii i skierowane do kobiet. W przeszłości agencja realizowała program "Ja kobieta" dla marki Dove (Unilever).

Źródło: Headlines Brand & Corporate Communication.

Antykoncepcja bez tabu

Evra to pierwsza metoda antykoncepcyjna, którą widać i która może stać się seksownym dodatkiem do naszego stroju. W kampanii przygotowanej przez Headlines do tej nowej metody przekonują ambasadorki marki - trzy znane kobiety - Joanna Horodyńska, Kasia Skrzynecka i Reni Jusis.
    Twarze Evry to kobiety nowoczesne, aktywne, ale jednocześnie zupełnie różne. To trzy charakterystyczne sylwetki i osobowości. "Nie było łatwo namówić znane kobiety do promocji antykoncepcji. Jak widać jest to nadal temat wstydliwy, o którym nie chcą mówić nawet kobiety kreujące się na osoby nowoczesne, bez zahamowań. Nasze twarze od razu zgodziły się na wsparcie swoim wizerunkiem kampanii prowadzonej przez Headlines, ponieważ uważają, że antykoncepcja to temat ważny, o którym należy mówić głośno"- powiedziała Agnieszka Sznyk, Senior Consultant odpowiedzialna za markę Evra.
    Kampania prowadzona dla marki Evra stanowi przełom w komunikacji farmaceutycznej. Z jednej strony wychodzi poza standardowe działania do lekarzy i rubryk zdrowotnych, z drugiej zaś trafia również do działów mody i life-stylu w magazynach. Po raz pierwszy Joanna Horodyńska, Kasia Skrzynecka i Reni Jusis zaprezentowały się jako twarze marki podczas wydarzenia "Antykoncepcja w modzie", w czasie którego wystąpiły w kreacjach inspirowanych Evrą autorstwa Gosi Baczyńskiej, Dawida Wolińskiego i Macieja Zienia. Od mają rusza reklamowa kampania prasowa, w której pod hasłem "Antykoncepcja codziennie, czy raz w tygodniu. Ja już wybrałam" podpisują się twarze Evry. Zdjęcia wykonał Marcin Tyszka, zakup mediów - Initiative Media.

Źródło: Headlines Brand & Corporate Communication.

Złoty Spinasz dla Headlines za kampanię Evry
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Kartka z bloga użytkowniczki anty hormonalnej
    Całkiem ciekawe przemyślenia oraz komentarze gości.
    Autorka porusza sprawę nastawienia do ew. dzieci.
    --
    •  
      CommentAuthordorah
    • CommentTimeDec 8th 2007
     permalink
    Pigułka "po" dla brytyjskich dwunastolatek
    •  
      CommentAuthordorah
    • CommentTimeDec 8th 2007
     permalink
    Pigułka "następnego dnia"
    •  
      CommentAuthordorah
    • CommentTimeDec 9th 2007
     permalink
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Jakie zdrowe, wygodne, przedłużające płodność, wręcz optymalne rozwiązanie.

Badania przeprowadzono na myszach. Nareszcie zbadano wpływ etynyloestradiolu na dzieci tabletkowiczek. EE zawierają prawie wszystkie najnowsze, modne, małodawkowe środki. Wpływ EE na zaburzenia rozwoju układu moczowo-płciowego u chłopców porównano do rakotwórczego DES.
    Sztuczne estrogeny zalecane przez Zielonych do masowego użytku dostają się do środowiska m.in. za pośrednictwem moczu tabletkowiczek, a dzięki nim w jądrach samców zwierząt wodnych pojawiają się komórki jajowe i inne zaburzenia płciowe.
    --
    •  
      CommentAuthordorah
     permalink
    Dzięki za tłumaczenie :wink:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 10th 2007
     permalink
    Historia z DES była zaskakująco podobna. Też działanie karcynogenne najpierw wykazano na modelu zwierzęcym. Ludźmi nikt się nie przejmował i ciężarne jadły parę mg sztucznego estrogenu dziennie dla dobra dziecka. Tym dobrem okazała się śmiertelna choroba, która ujawniła się długo po okresie niemowlęcym.
    Dziś etynyloestradiol jest w użytku powszechnym.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 11th 2007
     permalink
    •  
      CommentAuthorIrjanka
    • CommentTimeDec 11th 2007 zmieniony
     permalink
    Najbardziej podobała mi się "akceptacja" mała dla NPRu i "Akceptacja duża (przez kobiety które to stosują)" dla tabletek.

Cudowny przejaw logiki, buahahahahahahaha :D

I o tyciu:

"Modelki - piękne dziewczyny - często są na doustnych środkach antykoncepcyjnych. Prowadzą jednak aktywny tryb życia oraz stosują ograniczenia dietetyczne i dzięki temu zachowują piękną sylwetkę."

jasne, to tylko i wyłącznie moja wina, że nie jestem piękna, bo przytyłam kilkanaście kg stosując antykoncepcję doustną nie zmieniając stanowczo mojego tryby żywienia.
    Z naukowego punktu widzenia i przedstawiania danych ten facet to za przeproszeniem debil.
    -- Irja
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 11th 2007
     permalink
    Działacz PTG nie mógł mówić inaczej, tym bardziej że:
    Schering AG, Wyeth i Janssen-Cilag sponsorują seminaria dla lekarzy w ramach Akademii Kształcenia Podyplomowego działającej pod auspicjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. Firmy pokrywają koszty wynajmu ośrodka, przerw kawowych, lunchu i kolacji dla uczestników oraz noclegu. Zgodnie z konwencją AKP firma sponsorująca spotkanie ma prawo wystawić stoisko reklamowe.
    - Zdarza się, że promujemy nasze środki wśród lekarzy - przyznała przedstawicielka Schering AG. Ile kosztuje zorganizowanie seminariów, nie wiadomo. Żaden z koncernów nie chciał podać kwoty przeznaczanej na organizację wykładów. - Nie wiem, jakie koszty angażują firmy farmaceutyczne w szkolenia. Środki te nie wpływają na konto PTG - zastrzega prof Marek Spaczyński, prezes PTG.

Ryzykowna antykoncepcja
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 12th 2007
     permalink
    Natychmiastowe działania uboczne "lekkiej smugi hormonu" (str. 25, wypowiedź z 10-12-2007 o 15:03):

Miałam spore problemy podczas stosowania tych tabletek (Harmonet) ... skonczylam na 5 tabletce...Przy pierwszych 3 nie odczuwałam zadnych skutkow (jedynie zmeczenie), pozniej zaczelam sie zle czuc, doszlo do tego,ze jednego dnia siedzac na wykladzie ''padla'' mi lewa strona, a konkretnie cala reka, pokalam nią,masowalam i nic... bezwlad przechodzil na lewa czesc twarzy:/ strasznie sie balam..przez moment bialam wrazenie lekkiego paralizu...to tralo jakies ponad 10 minut, zwolnilam sie z zajec. Straszni sie czulam, jakbym miala dostac jakiegos zawalu (mam 20 lat)..Wrocilam po ok 20 minutach do domu i dostalam strasznego bolu glowy, jakby mi ktos glowe rozwalal...lezalam i teraz juz zwijalam sie z bolu...czulam sie strasznie...:/ Po tym dniu odstawilam te tabletki..Na prawde nie polecam, lepiej sie zastanowić przed ich wzieciem...:/ Bylam u ginekologa byl zdziwiony reakcja i mowil,ze sie nigdy z czyms takim nie spotkal...ale jednak mnie to spotkalo..czulam sie fatalnie..dziewczyny uwazajcie, aby sie to źle nie skonczylo... bylam u innego ginekologa ktory przypisal mi Microgynon 21 mam nadzieje,ze po tym bedzie lepiej...:/ Chociaz po tamtej reakcji strasznie się boję...

W imię wygody można poświęcić zdrowie, nie wyciągnąwszy żadnych wniosków.
    --
    •  
      CommentAuthordorah
    • CommentTimeDec 12th 2007
     permalink
    Świetna reklama z boku na tym forum: "W antykoncepcji liczą się sprawdzone rozwiązania".
    A te króliki doświadczalne, jak powyższa?
    •  
      CommentAuthorIrjanka
    • CommentTimeDec 13th 2007
     permalink
    Ama... To nie do końca tak. Wmawia się nam bezpieczeństwo tabletek i "znajdowanie" dobrych po zmianiach. Wmawia się, że tabletki są panaceum na wszystko - to nie do końca jest "eksperymentowanie" na sobie - w końcu niby jesteśmy pod opieką lekarza.

Przerażające dla mnie najbardziej jest to, że lekarze te objawy mają gdzieś :/
    -- Irja
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 16th 2007
     permalink
    Antykoncepcja niesie śmierć

Stosowanie środków antykoncepcyjnych przez Francuzki nie wpływa na zmniejszenie liczby aborcji, lecz przeciwnie - przyspiesza decyzję kobiety o zabiciu dziecka w przypadku tzw. niechcianej ciąży - wynika z raportu "Francuzi i Antykoncepcja" opublikowanego przez francuski Krajowy Instytut Prewencji i Edukacji na rzecz Zdrowia (INPES).

Corocznie nad Sekwaną zabija się 200 tys. dzieci poczętych. Co druga kobieta, która decyduje się na aborcję, używa środków antykoncepcyjnych. W opinii autorów raportu INPES, jest to związane m.in. z faktem większych trudności kobiet stosujących antykoncepcję hormonalną z akceptacją "nieplanowanego dziecka". Obecnie aż 60 proc. Francuzek w przypadku "nieplanowanej ciąży" decyduje się na zabicie dziecka, podczas gdy jeszcze kilka lat temu było to 40 procent. Warto przypomnieć, że na początku lat 70. dochodziło we Francji do około 80 tys. nielegalnych aborcji. Uchwalenie w 1975 r. ustawy legalizującej ten proceder i reklama antykoncepcji zwiększyły niemal trzykrotnie liczbę zabitych dzieci poczętych.
    Franciszek L. Ćwik
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Postęp w antykoncepcji wg największego polskiego seksuologa:

Rafał Kowalczyk: - Panie Profesorze, jakie są przewidywania, co do antykoncepcji, jaka jest jej przyszłość?

Prof. dr hab. n. med. Zbigniew Lew-Starowicz: - Jedną ze ścieżek, którą może podążyć antykoncepcja są metody immunologiczne. Będzie to zupełnie nowy mechanizm działania, na pewien czas, organizm kobiety będzie sam bronił się przed zapłodnieniem – dzięki szczepionce. Jeżeli chodzi o mężczyzn to dla nich pojawiają się na rynku metody hormonalne, jednak środki takie, budzą jeszcze wiele obaw, co do działań niepożądanych. Może kwestią pokolenia będzie masowe pojawienie się banków nasienia gdzie, mężczyzna w wieku najbardziej płodnym odda spermę, a następnie zostanie operacyjnie wysterylizowany.

Sterylizacja jako norma dla nowego człowieka.
    --
    •  
      CommentAuthordorah
     permalink
    Co za wizja? Horror
    Amazonka: budzą jeszcze wiele obaw, co do działań niepożądanych.

Antykoncepcja dla kobiet nie budzi obaw:angry:
    • CommentAuthormama12
     permalink
    Antykoncepcja jest dzisiaj "wygodna" dla mezczyzn, niczym nie musza sie przejmowac. Mysle sobie, ze jezeli ktoregos dnia faktycznie zaistnieja tabletki czy inne srodki anty dla mezczyzn, wtedy moze zwroca sie ku NPR-owi. Wyobrazacie sobie faceta lykajacego codziennie pigulke? Albo poddajacego sie zastrzykom? :crazy: Przeciez oni mdleja na widok strzykawki, a zwykly srodek od bolu glowy biora, jak juz nie ma innego wyjscia.
    Moj maz przyznal mi racje, gdy o tym dyskutowalismy. Powiedzial, ze nie byloby mowy, by "faszerowal" organizm nie-wiadomo- czym.
    • CommentAuthormama12
     permalink
    Czesto slysze wsrod znajomych, ze "to kobieta powinna zadbac o antykoncepcje". Przykre jest takie zmuszanie, a wiele kobiet sie na to godzi, bo nie maja innego wyjscia:sad:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.