Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Gratulacje!
    •  
      CommentAuthornataliaa_
    • CommentTimeJan 17th 2012
     permalink
    Gratulacje!
    --
  2.  permalink
    A dziekuję teraz idę polożyć się na trochę:)
    -- ,
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    Halo jest ktoś?
    --
    • CommentAuthorDoorootkaaa
    • CommentTimeJan 17th 2012 zmieniony
     permalink
    oo jak ładnie!! gratuluję i szczęśliwego rozwiązania życzę!! to najważniejsze, zdrówka! :)
    "
    •  
      CommentAuthorkarla84
     permalink
    leneczka gratulacje! brałaś clo?w którym cyklu się udało? sory za te pytania, ale czytam was od niedawna i nie do końca jestem w temacie. Sama zaczęłam trzeci cykl z clo..
    --
  3.  permalink
    Nie nie ja nie brałam CLO.A to moj 4 cykl
    -- ,
    •  
      CommentAuthormimik
     permalink
    leneczka ale super:)gratulacje
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    cześć Nadzieja:)

Odpisuję tu żeby nikt się nie czepiał:)

Czuję się dobrze, mam więcej siły niż ostatnimi czasy ale apatyt aż za bardzo dopisuje:) Jem posiłki jak zawsze do tej pory ale mimo wszystko strasznie ssie mnie w żołądku z głodu i czasem bym zabiła żeby zjeść coś dobrego:bigsmile:

Torturuję się i zapycham owocami żeby nie przytyć za dużo, bo jakbym sobie odpuściła to pewnie miałabym już 5 kg na plusie.

A jak u Ciebie samopoczucie?:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorwiolettala
    • CommentTimeJan 18th 2012
     permalink
    Pomozcie Dziewczyny bo zwariuje, temperatura utrzymuje mi sie wysoko a dostalam plamienia/okresu - jeszcze nie wiem czekam na rozwoj sytuacji, jestem troche podziebiona wiec to moze dlatego ale temp nawet nie zasygnalizowala mi zblizajacej sie @. Do tego szyjka umiejscowiona wysoko, zawsze przed @ schodzila do poziomu "polowy palca"
    Czy to mozliwe zeby Castagnus tak namieszal ktory zaczelam brac od tego cyklu? Prosze zerknijcie na moj wykres. Moze ktoras przeszla przez cos podobnego. Dzieki
  4.  permalink
    Witaj Rumba ja też całkiem dobrze się czuje ;) Mam co prawda mdłośći coraz większe ale dam rade :bigsmile:
    Co do jedzenia to mam podobnie i tez niestety muszę się pilnować ;)))))))))
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Witam:)
    Nowym ciezarowka gratuluje :))) i trzymam kciuki za straczki :))
    U mnie narazie nic niemoige stwierdzic czekam na rozwoj sytuacji ,padl mi termometr i czekam na nowy :)

Ale po szyjce ktorej sie ucze widze ,jakby byla wyzej niz przedtem...
    Wiec albo czekan na @ albo na + ,testuje za ok 6 dni :)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeJan 18th 2012 zmieniony
     permalink
    wiolettala-mysle ze musisz poczekac na rozwij sytuacji ,albo pojawi sie @ albo nie :)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Byc moze ze to jakies pojydyncze plaminia i + jest :) chyba ze cos przedtem niedoczytalam :)
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    dziewczyny,

mam pytanie odnosnie TSH. Z tego co mowiecie i z tego co czytalam jego poziom nie powinien przekraczac 1-1,5 dla starajacych sie.
    Moja mama, ktora pracuje na oddziale endokrynologii, pytala sie o to lekarza i powiedzial jej , ze nawet poziom 4 nie przeszkadza w zajsciu, ze wiele kobiet zachodzi w ciaze , nawet nie wiedzac ze maja podwyzszone TSH. Wielu lekarzy nie zbija TSH do 4,5 jednostek, dopiero powyzej zaczynaja przepisywac leki. Wiec jak to jest z tym TSH, dlaczego podwyzszone moze przeszkadzac w zajsciu w ciaze ? ? czy rzeczywiscie jego zbicie podwyzsza szanse na dziecko ?
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Monia podwyższone TSH może zaburzać płodność co nie wyklucza, że i przy wysokim jej poziomie można zajść w ciążę - tylko pytanie czy ta ciąża się utrzyma? Wysokie TSH może prowadzić do poronienia dlatego lepiej wcześniej uregulować jej poziom. Ja miałam TSH 4,5 endokrynolog powiedział że nie nadaje się do leczenia (wtedy się nie starałam) ale jak tylko zaczęłam myśleć o dziecku z miejsca dostałam leki na jej zbicie.
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    aha, rumbka :* , ja tez mam teraz 4,5. z tym ze ten lekarz mowil o conajmniej dwukrotnym powtarzaniu badania zeby miec pewnosc. Ja jeszcze nie bardzo wiem jak sie poruszac w temacie, dlatego pytam, a jak to bylo u Ciebie ? powtarzalas badania ? czy na podstawie jednych dostalas leki ?
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Ja tak z rok temu miałam TSH-4,5 i nie dostałam leków bo nie myślałam wtedy o dziecku.

W czerwcu zrobiłam ponownie badania bo postanowiliśmy powiększyć rodzinę i wtedy poziom Tsh wyszedł też coś ok. 4,5 - diagnoza - niedoczynność tarczycy. Dostałam Eutyrox 25 i miałam powtórzyć badanie za miesiąc żeby sprawdzić jak reaguje na lek i przy okazji zrobić ft3, ft4 i anty ciała, żeby sprawdzić czy nie ma Hashimoto ( to taka choroba tarczycy, która polega na tym że organizm atakuje własne komórki).

Teraz będąc w ciąży muszę, jeszcze bardziej ją kontrolować i częściej robić badania bo TSH w ciąży bardzo skacze. Niedoczynność tarczycy brzmi strasznie ale nie jest trudna w leczeniu, także Monia skonsultuj się z endo najlepiej.:)
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    no mam wizyte na 26, ale staram sie dowiedziec czegos wiecej o tym. A jak lekarz nie bedzie chcial mi dac lekow na zbicie, bo uzna ze nie trzeba? Myslisz ze tak moze byc ? wlasnie tego sie boje i szukam sensownych argumentow. bo widze co lekarz to opinia.
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Monia hmmm ciężko powiedzieć co lekarz powie, zależy od jego systemu leczenia i widzimisię niestety:confused:

Monia skoro masz już ustaloną wizytę to zrób sobie od razu badania ft3, ft4 i aTPO i Trab jeśli masz możliwość, to kompleksowe badania związane z tarczycą ( oszczędzisz czas i kasę na wizyty) bo i tak pewnie Ci zleci te badania tzn. powinien
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    moya wg PTE i PTG oraz WHO TSH u kobiet w wieku rozrodczym powinno oscylować około 1 max 1,5 w ciąży nie powinno przekroczyć 3, gdyż taki wynik gwarantuje prawidłowy rozwój tarczycy u dziecka. Owszem wielu lekarzy bagatelizuje objawy pacjentów jak i wyniki i sztywno trzyma się norm klinicznych, ale niestety jest to błąd aczkolwiek dobrze, że wielu lekarzy patrzy na całego pacjenta a nie tylko na wynik no i dobrze, że trzymają się rekomendacji nadrzednych im instytucji
  5.  permalink
    hej jak to jest z tą temp ? musi być pierwsza wyższa o 0,2 czy trzecia czy 0,05 wystarczy jak stopniowo wzrasta
    czytam czytam w necie i się pogubiłam:(
    nie wiem jak mam wyznaczyć, w który dzień
    pomóżcie proszę:cry:
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    a jeszcze mam jedno pytanie , z czego wynika niedoczynnosc tarczycy i podwyzszone tsh ?? moja mama bierze leki, ma lekka niedoczynnosc tarczycy. W sumie to wiekszosc kobiet od strony dziadka cierpi na ta dolegliwosc.
    Czy powinnam przyjmowac jod ? czy nie ? teraz biore kwas foliowy " FOLIO" i on jest z jodem. poza tym uzywam duzo soli jodowanej.
    Pytam, bo zupelnie sie na tym nie znam, a wiem ze niektore z was cierpia na niedoczynnosc, wiec licze na porady :) dzieki dziewczyny :)
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Monia niedoczynność wynika z tego że nasza tarczyca nie produkuje odpowiedniej ilość hormonu dlatego musimy ją suplementowac. To choroba dziedziczna ja mam po babci:)

W diecie uzupełniam jod jedząc ryby morskie, używam sól jodowaną i staram się pic dużo wody ,,ustronianki z jodem,, morskie powietrze sprzyja też tarczycy:)
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
     permalink
    Rumba tak przy niedoczynności trzeba uzupełniać jod ale z kolei jak wraz z niedoczynnością mamy Hashimoto to jidu trzeba unikać
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
    • CommentTimeJan 19th 2012 zmieniony
     permalink
    rumba: To choroba dziedziczna ja mam po babci:)

Witam w klubie :)) Ja tez mam po babci niedoczynność, a Hashimoto to się przypałętało skądś :P Ja dziś jadę badania zrobić :P w końcu mam wolny dzień od pracy i czas na cokolwiek:P
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeJan 19th 2012
     permalink
    dzieki dziewczyny :) poczytam sobie jeszcze o tym, a jak bede miala jakies pytania to wam tylek pozawracam :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Monia ja lubię jak mi się tyłek zawraca:devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    tak podejrzewalam rumba, tak podejrzewalam :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Moyka, jestem :tooth:
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Czesc wszystkim :tooth:
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    hahhahah :P no juz sie stesknilam :P
    niewiele nas tu zostalo :(
    --
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Ja tez sie stesknilam :-)
    Wiecej nas chyba na hmm... oplacic szybciutko konto i dolaczyc do nas :-)
  6.  permalink
    A ja sobie jestem i tu i tam sialalalalam :)
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Malutka jaka rozspiewana :tooth:
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Monia kobieca intuicja:bigsmile:

też ubolewam że wątek kuleje:confused:

Malutka a ja się wszędzie panoszę:)
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    rumba, a kiedy nam przedstawisz swoje baby ? :)
    --
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Juz tez o to pytalam... obiecala ze teraz po tym usg bedziemy widzialy kropeczke :-)
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Ja pierwsza, ja ja ja chce! :tooth:
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Monia za 2 tyg. mam wizytę więc obiecuję że pokażę Kruszynkę:)
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Kropka była w 7 tyg. za dwa tyg. może już będą jakieś zarysy bobasa:):bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    No wlasnie chcialam powiedziec, ze teraz bedzie pokazna kropka ;-)
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    jejku jak ten czas, juz 10 tydzien....a dopiero co robilas test :D
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    tylko żeby tej kropce nie rosło nic miedzy nogami bo mała Rumbka mi się marzy:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
    • CommentTimeJan 19th 2012 zmieniony
     permalink
    Monia a Ty jak tam z wykresami? który masz dziś dzień cyklu:)

Simka wiadomo dzień babci :bigsmile: aj aj

Myszki idę się pouczyć trochę, odbębnię to i przyjdę na pogaduchy:)
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    ja dzis 21 dzien, wykres mam na razie w excelu :) ale nie mierze tempki regularnie w tym cyklu, jakos odpuscilam sobie. Od nastepnego cyklu wezme sie za siebie, i sprobuje sie zmotywowac.
    a ten cykl, no coz, bez nadzieii, jest bo jest.

no wiem ze simka testuje w dzien babci :P :P to jakis znak :P
    --
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Aj aj... dzien Babci pojutrze :tooth:

A jesli chodzi o dzieciatko, to ja Ci mowie caly czas, ze czuje ze Ci psikusa wywinie :fingersear:
    •  
      CommentAuthorsinoma
     permalink
    Kurde... mam stresa :tooth:
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    no nie dziwie sie :P ja tez bym miala. ale u Ciebie wszystko jest ladnie pieknie, wiec masz prawo sie ludzic :) Ja tam wiem ze Wam sie udalo :) czekam tylko na potwierdzenie.....
    --
    •  
      CommentAuthormagic1984
     permalink
    Kobietki życzę Wam plusikowego cyklu! :bigsmile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.