Tak tylko ten szal jest z wełny....zupełnie inaczej wygląda bo to ze zpagetti to bardziej sztywne wyjdzie. Ja też z odzysku robiłam do dziergania czegoś większego ale na razie zwinęłam w kłębki i czekają na mój wolny czas....
Dziewczyny, które szyją - mam pytanie :) na wstępie powiem, że baaardzo Wam zazdroszczę umiejętności i pomysłowości. Moja mama, kiedy się urodziłam, kupiła sobie maszynę do szycia Łucznik 450,451, oczywiście z zamiarem szycia dla mnie sukienek:) nic z tego nie wyszło i ta maszyna, prawie 30-letnia (praktycznie nigdy nie używana) leży na strychu. Czy na takim zabytku można się trochę pobawić, spróbować się pouczyć szycia?
Oczywiscie, że tak, ja jako nastolatka uczyłam się na Łuczniku mojej mamy (ten stary, metalowy, ciężki jak cholera), moja mama dalej na nim szyje, a ja mam swój nowy, plastikowy, już nie robią tych metalowych :)
No właśnie, to jest taki stary, metalowy model. Nie wiem czy wszystko będzie chodzilo po naoliwieniu, bardzo mi się wydaje slomplikowana ta maszyna:) w ogóle coś tam chodzi, pedał działa, jest nawet instrukcja obsługi. Nie wiem czy technicznie mnie to nie przerośnie :)
asiunia899: możną ją u nich kupić za 110 zł a to troszkę za dużo
Za dużo? Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia ile na to zejdzie materiału i ile on kosztuje. Ale obawiam się, że po podliczeniu kosztów surowca + wykonania okaże się, że to jednak nie jest dużo za dużo
Takie tiulowe spódnice mają to do siebie, że na nie akurat 9m rolka nie wystarczy. Wiem, bo szyłam niedawno córce do przedszkola. Na materiał wydałam może z 25 zł. Szyję sama, ale jakbym miała krawcowej zlecić, to pewnie nie byłoby mniej niż te 100 zł.
To chyba nie jest duży problem oczywiście jak ma się maszynę.... Skroić szerokość z półkoła x2 potem dołożyć te tuilowe fruwające :) wszyć razem i potem z tego co zauważyłam doszyty jest czarny materiał ale mozna dołożyć taki sam jak spódniczka i wciągnąć gumkę.... spróbuj może się uda.... moja teściowa szyje ale jak mam ją prosić a ona czasu nie ma, to sama kombinuję
Hydro dzięki! Lubię druty, a zawsze miałam problem ze zrobieniem poczatku, mama mi musiała nawijać:) . Macie moze jakies sprawdzone sklepy online z wyborem włóczek? Potrzebuje czegos na kocyk, wiec gładkie i bez klaczkow.
MrsCreme: Magdalena, a jeszcze jedno- co poza kocykiem chcesz robić? Szydło, druty?
Pytanie powinno brzmieć: co mogę zrobic ;) bo moje dni w dwupaku sa juz policzone, a potem z dwójka do ogarnięcia to moze być cieżko. A robić będę na drutach. Dzięki za linki, dziewczyny!
Czapki są szybkie Ja robię jedną od 5 tygodni Małej w międzyczasie głowa urosła No ale jedną ręką ciężko na drutach robić - Ty na szczęście na razie masz dwie
Dziewczyny, gdzie minky kupujecie? Zależy mi, żeby był oryginalny hamerykański. Mam w sklepie stacjonarnym niedaleko i wiem, że to TEN, ale drogie toto pieruńsko i pomyślałam, że może macie jakieś tańsze źródełko, bo tak z niewiadomego miejsca się boję. W "moim" sklepie jest po 19 zł za ćwiartkę.
ja chcę kupić w Textilmarze (tylko nie maja chyba oryginalnego -tylko na allegro znalazłam), ale sama chętnie dowiem się, gdzie kupujecie i które sklepy internetowe polecacie :) link tutaj
Dzięki Iris i Lewko! 29 zł za metr, megatanio... wygląda na to, że tak jak piszesz to nie jest ten oryginalny. Ja jak nic nie znajdę, to będę kupowała ten po 19 zł w Craftholicshop (mają też sprzedaż internetową).
Dziewczyny, a polecilybyscie jakaś książkę z robotkami na drutach? Kiedys mnie mama uczyła, ale teraz umiem tylko ścieg podstawowy. A z książka mi sie lepiej pracuje niż z netem.