Mangaa a robilas nawodnienie trawnika czy jak to sie nazywa? my tego nie mamy bo mala dzialka i twierdzilam a po co ale jak teraz latem upaly byly i jak debil latalam ze szlauchem podlewac trawe zeby do reszty jej nie wypalilo to przeklinalam chec zaoszczedzenia i ze tego nei zrobilismy (zraszacz takie te samolatajace przy zaledwie 4m szerokosci trawnika odpadaly niestety bo i na nasz i az na dom sasiadow laly, tylko 'bzyczek' z przodu na malenkim kawalku byl a i tak tam pada slonce caly dzien wiec trawe wypalilo doszczetnie)
Nie robiłam i nie będziemy robić Hydzia bo już schodzimy z kosztów.:((( My mamy tam naprawdę mokro, wysoki poziom wód gruntowych, mamy studnię chłonną i będziemy w razie czego podpinać właśnie zraszacze do studni i zbiornika na wodę by nawilżać w razie potrzeby.
No to jak mokro to faktycznie nie ma potzreby. U nas susza ze az strach ale nasza dzialka to sam piach (pytlak) Do tego stopnia sucho ze jak pekla rura wodociagowa z ciotki ujecia (idzie przez nasza dzialke od naszej studzianki) i wycieklo w kilka dni 40 m3 wody!!!! To bie bylo po niej znaku. Dopiero na glebokosci ok 1,5m zaczelo byc mokrawo ale nie zeby bloto czy cos :/
Zaopatrzylam się w agrowloknine ale niestety moje plany pogrzebala pogoda. Koparka odmówiona wiec weekend będzie leniwy. Chcemy dać pas Agrowłókniny 40 cm pod płotem tam gdzie kosiarka nie kosi. Kolejny pas to skarpa oraz chce przygotować kilka miejsc pod trawy, róże, krzaki malin i zimozielone. Może jeszcze wróci pogoda.
Treść doklejona: 29.10.14 15:16 Zaryzykowałam i posiala trawę. .. może jeszcze przy obecnej pogodzie wzejdzie i nie zmarznie
Treść doklejona: 14.11.14 19:27 Pojawiła się młodziutka trawka jupiiii :)
A jesteście pewne że chcesz się pakować w sianie trawy? Jeśli tak to zycze powodzenia, my próbowaliśmy na początku ogarnąć front naszego ogrodu i wyszło mizernie, a skończyło się na przekopaniu całego ogrodu, domieszaniu ziemi i wizycie firmy trawnik , która rozwinęła trawę z rolki. Okazało się że źle przygotowaliśmy ziemię, bo trzeba ją było zmieszać przed sianiem. To znaczy przekopać, domieszać torfu i piasku no i uwałować... u nas doszła jeszcze siatka chroniąca przed kretami;).
Co do wrzosów... im trzeba zakwasić podłoże, ale dobrze się czują w glebach z dość sporą ilością piasku.
Dziewczyny mam Hortensję bukietowa.Ogromna jak drzewo jest.Może wiecie jak ja przyciąć na zimę? Domjakiej wysokości? Kwiaty uschly ale nie opadły a chce by znów pięknie kwitła w lecie:-)
Aga - bukietowe tniemy na przełomie marca i kwietnia tak do wys 20-30 cm. Tu masz obszerny artykuł na temat bukietowych: http://www.mojpieknyogrod.pl/drzewa-i-krzewy/artykul/hortensja-bukietowa
Lilka a czy rhododendrony to juz leciec owijac czy na razie jeszcze nie? bo tak patrze po ogrodkach i nikt niczym swoich krzaczkow/kwiatkow nie owija i nie iwem czy juz okutac czy jeszcze nei
Hyde a coś innego może testowaliscie? Jak roundap to jaki dokładnie? Za płotem to kwasem polać. .. ja np pod płot mam kupiona Agrowloknine ale te gruba..... Na skarpy teraz jak widać dawałam ale te zwykła. ...
Lady tym samym roudupem polalam ziemie po kupieniu i za plotem; takim tez potraktowalam chrzan ktory mi agrowloknine rozpieprzyl :/ mielismy tez starane na probe od kolezanki i tym robilam za plotem zeby zobaczyc czy nie zniszczy trawnika no ale nie ruszyl tez chwastow (u kolezanki rowniez, ponoc z tej firmy jest badziewny)
A ja ich nie lubię. I nie dlatego, że brzydkie, nie nie, są ładne, ale na naszym osiedlu tego pełno, a jak przyjdą panowie i przycinają je, to tak zostaja małe gałązki na chodnikach i trawnikach i jak dzieciarnia jeździ rowerami, to tylko raz się przejedzie i kolce przebijają opony, dziennie kilka razy. Mam ochotę wywalić te krzewy
no ja irgi nei dotykalam nigdy, wiem tylko ze fajnie wyglada :)
Lady ja zurawki kupowalam na allegro, ogolnie wszystko co kupilam online przyjelo sie bez zarzutu (zurawki, krzewuszki, funkie, wierzba japonska) i tylko iglakow mi sie nie oplacalo kupowac bo musialam obejrzec na zywo bo dla mnie w kompie nie bylo zadnej roznicy miedzy gatunkami poza roznica w cenie :D
ani wrzos, ani żurawka nie zwiążą Ci ziemi, a masz pochyłą skarpę i woda będzie wypłukiwać ziemię. To już lepiej jakieś trawy posadzić plus te nieszczęsne jałowce, a jak się grunt ustabilizuje dosadzić resztę. Generalnie jeśli nie tworzysz poziomów na skarpie tylko masz spadek to trzeba sadzić rośliny szeroko ukorzeniające się.
Lady ale masz piękny domek:) Hyde u nas trawa siana w lato,a przed rundapem teren potraktowany a i tak chwaściory są :/ Tato mówi,że jak się będzie kosić trawę, to to poznika, ale jak będzie to zobaczymy... strasznie duuużo mamy dzikiego perzu,co mnie tak wkurzało w lato, że chodziłam i wyrywałam :d
-- Dziecko to niepowtarzalny dar.. dar życia.. wyjątkowy...
Basia dziekuje Boje się też pomyśleć co będzie wiosną z rdestem walka na całego. ...
Treść doklejona: 29.11.14 23:32 Lily ta skarpa z prawej strony stroma a po lewej dość spokojna. Zastanawiam się czy agrowloknine zostawić jak będę cos sadziła
eee, zapomnialam mowiac szczerze kupic tego "cus" do owijania bylam przekonana ze rok temu kupowalismy agrowloknine zimowa ale nie znalazlam wiec musze dotrzec do ogrodniczego rok temu 25stopni mrozu przetrwaly ale fakt wtedy byly pod pierzyna sniegu, msuze w weekend sie tym zajac
Lily jakie hortensje i ich odmiany nadają się na nasadzeń w ziemi piaszczysto, gliniastej? Oczywiście z domieszką ziemi.... Czy np w takiej ziemi powinnam sadzić jakieś odpowiednie gatunki? Nie chcę tylko zielonych czy zimozielone chyba ale chciałabym tez kolorowe, kwitnące. ..
Treść doklejona: 15.01.15 00:42 Wpadłam w trans oglądania ogrodów z naciskiem na skarpy. Wiem już, że kolory jakie u mnie zagoszczą to biel oraz od różego do niebieskiego no i zielony :)
Planowane wstępnie rozliczy to: Hortensje - biel na północną zacienioną stronę domu odmiana może LEVANA i DIAMANTINO Funkie - do cienia Żurawki - nadanie koloru Jezowki - do traw Lawenda - jej kolor i zapach Trawy - turzyce, rozplenica japońskie, piorkowki i coś bardzo wysokiego
Na wiosnę wchodza thuje Kórnik lub Aureospicata aby zasłonić ogród od teściow hehehehe w jednej jego części.
Treść doklejona: 15.01.15 00:49 Pozostałe części ogrodu to róże, machonia - uwielbiam kolor jej liści, dyptam, cis - uważam, że u mnie nie może go zabraknąć. Róża okrywowa the fairy ehhh :)
Może życia mi nie zabraknie :)
Lily możesz coś podpowiedzieć? Co myślisz o takim zestawieniu biorąc pod uwagę, że skarpa to ziemia z wykopów bardo glebokich pod budowę czyli piaszczysto-gliniasta. Pozostały teren zróżnicowany. Skarpa od strony wschodniej aż prawie do zachodniej, jednak najmocniej na południe wyeksponowana
Lady - generalnie to co planujesz powinno sobie dać radę, ale dosyp w miejscu posadzenia dobrej ziemi.Problem może się pojawić przy hortensjach przy nich bym poprostu wymieniła ziemię w większą skalę.
O czarnoziemi mogę pomarzyć. ... ta pierwsza będzie miała ogrodowa a tam druga piaszczysto gliniasta, luźna. .. azalii nie planuje.... tylko hortensje...
Wyszliśmy z mężem na działkę dzisiaj.... Bosko się narobiliśmy. .. zrobiliśmy wejście do domu z bloczków betonowych w zamian za deskę po której trzeba było wchodzić.
Znalazłam tez koncepcje na dość duży spadek przed jedna częścią domu od frontu. Będę wybierała piach... przenosił w inne miejsce. Zrobiłam sobie juz wstępna linie nasadzeń czegoś pod zywoplot... no i odwieczne grabienie i wywóz kamieni :(
Lampka Nasz dom to projekt indywidualny.... na slasku mogę ci biuro projektowe polecić, które tym projektem dysponuje. To dom z dwoma lokalami czyli z tzw senioratka
Treść doklejona: 17.01.15 18:39 Lily rozumie.....
A co do azalii to u mojej tesciowej jedna ma zielone listki a dwie pozostałe gole, czy to normalne?
Lily czy dobrze kojarzę, że skrzyp polny rośnie na kwaśnym podłożu?
Normalne - rhododendrony są zimozielone, a azalie takie i takie zależy od odmiany Tak dobrze kojarzysz , skrzyp to oznaka kwaśnego podłoża i jeszcze mech
Lady no wiem doskonale, niebzapominaj ze jiedawno sama teren rownalam i pod roslinki szykowalam ;) Pod rhodo i iglaki kupowalam ziemie w workach i dopoero na nawieziona dawalam
Hyde ale troszkę się Nasze tereny różnią nie uważasz? Chodzi mi oczywiście o wielkość. U mnie kilka worków ziemi nie wystarczy ale ze dwie wanny tzn auta ciężarowe te największe. U mnie grabienie nie ma końca a szukam tez glebogryzarke. Nie wiem czy nie wysieje teren Gorczyca na poplon czy też innym chwastem. Potem to glebogryzarka przejdę i dopiero zacznę zabawę z trawa.