Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
oj chyba teraz to Ty nie zrozumiałaś, bo ja w żadnym zdaniu nie napisałam, że to głupota a tym bardziej że to parada, ani nie napisałam, że ślubu nie wezmę. ale nie mow, ze to glupota i niepotrzebna parada. Kosciol ani katolicki ani zaden inny nie jest obowiazkowy.
Kasjopejo, w oczach Kosciola nie jestescie malzenstwem i kropka. Niezaleznie od tego ile razy sobie przysiegaliscie milosc. Malzentwo to sakrament a nie kwestia Waszej wiary w siebie nawzajem. Ktos go musi udzielic
bo ja jak osoba wierząca i praktykująca, aczkolwiek nie zgadzam się z wieloma wymysłami kościoła
proszę wskaż mi jedno zdanie w którym napisałam, że nie jestem osobą wierzącą lub chodź jeden wyraz, który by to potwierdził. Tak więc cała twoja wypowiedz uważam za zmarnowanie miejsca na serwerze, bo niestety nie czytasz tego co ktoś pisze, a skoro nie czytasz to po co w ogóle sie wypowiadasz?? [/quote] uważam się za osobę świadomą i nie wierzącą ślepo we wszystko co mi ktoś powie, bo nie żyjemy w średniowieczu gdzie nie wierzono w Boga a w kler. Nie zmuszam nikogo do przejścia na moje poglądy ( tu odsyłam do przeczytania mojego poprzedniego tekstu , w którym jest wyraźnie napisane, że nie mam zamiaru nikogo nakłaniać do moich poglądów ) i powtarzam czytać ze zrozumieniem!
[quote=tom_lukowski] Sakrament malzenstwa jest wylacznie dla ludzi wierzacych, podobnie jak inne sakramenty.
nie narzucam nikomu swojego stanowiska , mogę napisać na forum, bo po to ono jest
Dla mnie wykładnią jest ST i wszelkie słowa wypowiedziane przez Boga i Jezusa jak również Maryję, reszta już zdecydowanie mniej.
Każdy ma prawo wierzyć w to co mu bardzie rozjaśni umysł, dla mnie jest to Bóg sam w sobie.
bo wiara to jedno a zasady spisane przez ludzi kościoła
ja jak osoba wierząca i praktykująca, aczkolwiek nie zgadzam się z wieloma wymysłami kościoła
no właśnie jak już poruszyłaś ten temat to powiedz, jak to się ma wobec Twojej osoby, bo pozwoliłam sobie wejść na Twój profil i co nieco o Tobie przeczytać i sama piszesz, że przez ponad 10 lat stosowałaś antykoncepcję, powiedz kto dał Ci prawo traktować prawo kanoniczne wybiórczo?? ja nie czepiam się do twojej wiary, ale z tego co piszesz to jesteś osoba bardzo wierząca i szanującą prawo kościoła ( ja nie mam nic do tego ) ale powiedz czemu przez tyle lat świadomie stosowałaś zabronioną przez kościół antykoncepcje a teraz tak bardzo bronisz sakramentów i o obrządków kościoła katolickiego?? bo w tym momencie na prawdę nie wiem co jest gorsze , moje ociąganie się ze ślubem i moje oschłe traktowanie zasad kościoła czy Twoje świadome tylu letnie łamanie tych bronionych przez Ciebie zasad??? świadczą że nie jestes Katoliczką bo powtarzam:
Kto dał Ci prawo, Kto dał Ci moc, Kto Cię wybrał do tego aby traktować obrządki, prawa koscioła katolickiego wybiórczo.
Twoje świadome tylu letnie łamanie tych bronionych przez Ciebie zasad???
ale z tego co piszesz to jesteś osoba bardzo wierząca
...i szanującą prawo kościoła
czasem jest tak, że ludzie nie pasują do siebie pod względem spraw łóżkowych