Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
ja wyznaje zasade im mniej chemii tym lepiej dla skory dziecka
i poki co nie zaluje;)
nie wyobrażam sobie jak przy 30 stopniowych upałach nie kąpać dziecka... nawet jeśli ono cały dzień spędza w aktualnych 23. siebie kąpię, więc dziecko też. delikatne przepłukanie ciałka sprawia mu przyjemność i słodko po tym zasypia. kąpiel nadaje rytm dnia i nocy, bo po niej zawsze spanie, więc buduje w dziecku poczucie bezpieczeństwa przez stałość rytuału.
ale myślę, że to raczej osobnicza cecha a nie zależna od kosmetyków i ilości kąpieli.
my mamy swoje rytualy i wcale dziecka codziennie nie myje w wanience...ale pupke ,buzke,paszki raczka codziennie ma umyte
ja nie mam nic pzreciwko temu zeby wrzucac do wody codziennie,nie zrozum mnie zle! tymbardziej przy upalach!
nam wykladowca wprost powoedzial na wykladach z Raka
ze faszerowanie skory chemia..(juz nie mowiac o zywnosci) ma ogromny wplyw na zmiany rakowe skory
(wiadmo UV, predyspozycje genetyczne ...ale chemia rowniez- bo to ejst choroba wieloczynnikowa)
Ja sama umylam mu troszke glowke bo we wloskach mial krew -nawet tego nie zmyli.
Przy okazji dyskusji na temat mycia dzieci po porodzie pomyślałam, że jestem ciekawa jak by zareagowali w szpitalu jak bym powiedziała, że nie chcę, żeby mi dziecko kąpali.
No to mi by było chyba milej już całą być umytą a nie tak po kawałku, ale rzecz gustu ;)
A poza tym chyba szybciej dziecko w wanience ochlapać niż jakimś wacikiem wymywać czy pod kranem... a poza tym po całym dniu głównie leżenia, taka woda to wyobrażam sobie, że miły relaksik :)
w UK nikt nie zrobi czegos z Toba/Twoim dzieckiem wbrew Twojej woli
Z mojego doświadczenia i wiedzy wynika, że oprócz innych czynników zasadnicze znaczenie w genezie nowotworu ma stres i psychosomatyka, ale to offtop.
i wlasnie za to chwale tutejsza sluzbe zdrowia...ale na poczatku troche mnie dziwilo ze lekarz sie mnie pyta czy moze mnie zbadac...
Dziewczyny chciałabym poznać Waszą opinię nt krzesełka do karmienia z Ikei ANTILOP
Dziewczyny chciałabym poznać Waszą opinię nt krzesełka do karmienia z Ikei ANTILOP
ja nie używałam, ale słyszałam od koleżanki, że to są krzesełka które się wywracają i ponoć IKEA przyjmuje je z powrotem, gdzieś chyba nawet jest tak napisane, że można oddać bez problemu, bo produkt "szalony".
ale to krzesełko to już dla dzieci które samodzielnie siedzą prawda?
Zreszta jakbym miala wanne w lazience to tak czy siak nie mylabym dziecka codziennie
Ciekawe podejscie; ja osobiscie zapoznalam sie z procesami rakotworczymi od strony czystej genetyki i biologii molekularnej i jakos trudno mi byloby pojac ,ze zmiany w postaci mutacji DNA prowadzace do nowotworow zaczynaja sie w psychice naszej.
Moja mała tak uwielbia kąpiel, że nie wyobrażam sobie nie kąpać jej każdego dnia przed snem.
Mam nadzieję, że i u nas tak będzie, Jaś ma już dwa miesiące i nadal szczerze nienawidzi kąpieli, on lubi być otulony i mieć cieplutko. Do wanienki musimy lać cieplejszą wodę niż zalecana wtedy jest szansa, że nie wpadnie w histerię i skończy się tylko na krótkim płaczu przy wyciąganiu, jak mu się zimno robi (musimy go wtedy błyskawicznie otulić ciasno ręcznikiem i przytulić). A w szpitalu nie był kąpany, więc nie nabawił się tam urazu do wody, w domu kąpiemy go co 2-3 dni, jak wrócą upały to będziemy musieli kąpać go codziennie i codziennie narażać go na ten stres :( Zmiana pieluchy też wiąże się z podobną reakcją :-/ jak czytam o waszych dzieciach fikających radośnie z gołą pupą, to szczerze zazdroszczę... Zmieni się to kiedyś u nas, czy już zawsze mały będzie tak reagował na kąpiele i przewijanie? o tak, radość to przychodzi z czasem
Z mojego doświadczenia i wiedzy wynika, że oprócz innych czynników zasadnicze znaczenie w genezie nowotworu ma stres i psychosomatyka, ale to offtop.
To nie moja teoria tylko sprawdzona na własnej skórze teoria p. Simontona, ale to offtop też ;)
dlatego nawet jakby mi stu wybitnej sławy pediatrów powiedziało, że codzienne kąpanie wskazane nie jest to i tak procederu tego nie zaprzestaniemy
Teo mi sie bardziej wydaje,ze lekarze maja na mysli nie tyle kapanie/plsukanie w samej wodzie co wlansie codzienne uzywanie chemii