Tak oglądam sobie te wielkie brzuszki ciezarowek, i ogladam i mysle ze niekore kobietki majace brzuszki płaskie, no lub prawie płaskie, w koncu zima jest mogą poczuć się zagubione na tym forum.
może my też zaczniemy prezentacje swoich brzuszków, udowodnimy ze tez mamy fanaberie jedzonkowe i w ogóle też jestesmy the best:)
Nie szukam różnic na siłę. chciałam szukać podobienstw, ale inaczej. wiem ze sa dziewczyny ktorym brakuje topikow dla odkładajacych. ale po namysle stwierdzilam ze to rzeczywiscie bez sensu. odkladajace nie roztkliwiaja sie tak nad swoimi brzuchami, zdjeciami, smaczkami, ciuszkami. przynajmniej ja mam takie wrazenie. po prostu nowe zycie w brzuchu to zamieszanie i dziewczyny siedza dodatkowo w domu czesto jak sa ciezarowki to im sie nudzi i maja czas pisac watki. ja i tak nie mialabym czasu dbac o ten watek.
Szkoda trochę tego wątku, ale faktycznie my tak nie mamy czasu się rozczulać. Odkładające chyba najbardziej krótko i rzeczowo piszą na tym forum, a zafasolkowane jednak mają ten nastrój, żeby się tak bardziej roztkliwiać i uwrażliwiać na różne drobne sprawy i chyba hormony im w tym pomagają :) Chcąc nie chcąc Amazonko, jednak się różnimy i ten wątek tego nie zmieni. Ale ciężarówki jednak mają jedną wspólną sprawę do przeżywania razem, a my jednak skupione jesteśmy na przeróżnych rzeczach, każda na czymś innym i dzielenie się tym nie jest już takie łatwe i oczywiste. Pozdrowienia dla odkładających :)
-- To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące...
Zawsze gdzieś możńa poplotkować. To forum służy osobom, które używają naturalnego planowania rodziny i w ten sposób rozpoznają swoją płodność: odkładają, starają się, obserwują się przed ślubem lub zakończyły prokreację. Ewa, w Twoim przypadku NPR się sprawdził.
AMAZONKO ,JASNE ZE ta metoda mi pomogla ,nawet bardzo...ogòlnie to forum ,jest fajniejsze od innych,dla mnie osobiscie,wiec na jakis watek sie zalapie...
LILY,wiesz nigdy nie mialam do czynienia z dziecmi,pierwsza moja ciaza ,wszystko dla mnie nowe ,ciesze sie ze dziecka zapragnelam z serca a nie dlatego ze mam 32 lata i najwyzsza pora ,jak to niektòre kobiety mysla i robia,wiec zobaczymy jak to ze mna bedzie ,obecnie mam w planie jedno,ale jak zobacze to cudo to moze zmienie zdanie...
Hmmm gdybyś jednak zdecydowała się że będziesz chcieć kolejne dzieci to mozliwe że spirala czy jakakolwiek ingerencja w Twoją plodność nie byłaby wskazana
Ewaroby, ja bałabym się spirali nawet po 10 dziecku, jakbym wiedziała, że już nie chcę mieć dzieci. Mam w rodzinie przykład 3 ciotek, które miały założoną spiralke po 2 dzieciach. Każda z nich miała wiele lat później problemy z macicą. Na forum rodzinnym o tym się nie mówi, ale jak spytałam babcię dlaczego ciocia znów leży w szpitalu, to mi "w tajemnicy" powiedziała, że to po spiralce!!!! Szok! 3 przypadki i 3 niezbyt dobre. Poza tym słuchałam materiałów z konferencji o antykoncepcji. Podobno spiralka robi z macicy pustynię. Zdecydowanie niegodne polecenia. Poza tym, działanie poronne - czymże dziecko zasłużyło??? I jeszcze jedna sprawa - jeśli do poronienia nie dojdzie, to zdarzają się przypadki, że płód się rozwija, rośnie, a potem spirala wrasta w dzieciątko... i zabija...
Zdarzają się przypadki bezbolesnego przemieszczenia spirali. Powtórzę cytat.
New England Journal of Medicine pisze o 60-letniej Somalijce, która miała dzieci mimo wkładki wewnątrzmacicznej. Kobieta zgłosiła się do lekarza z powodu bólu brzucha. Na RTG jamy brzusznej była widoczna wkładka, która przemieściła się w górę i w lewo. Badanie wykazało zapalenie pęcherzyka żółciowego. Wkładkę wyjęto podczas laparotomii. Przebicie macicy i migracja wkładki zdarza się 1-2/1000 założeń. Co ciekawe, perforacja jest bezobjawowa i często wykrywa się ją z powodu obrażeń innych organów lub obrazowania.
To nie jest legenda:
Czynniki ryzyka: Pregnancy: Rarely, pregnancy may occur while a woman is using an IUD. If the string is visible, sometimes the IUD can be removed. If the IUD is removed soon after conception, the risks caused by having the IUD in place are decreased. If the IUD remains in place, there can be risks to the mother and fetus, including miscarriage, infection, or preterm birth. However, pregnancy may go to term with an IUD in place. If you are using an IUD and think you may be pregnant, talk to your doctor about your options and risks. Źródło: The American College of Obstetricians and Gynecologists - ulotka o spirali
Hej dziewczyny, ja jak najbardziej odkladam, urodzilam 7 miesiecy temu, wiec rozumiecie. Jeszcze nie mialam pierwszej @, czekam cierpliwie, choc mi sie nie spieszy. I chyba beztrosko podchodze do tego wszystkiego, bo serduszka pod wykresem nam sie mnoza. Zakladam, ze pierwsze cykle sa a to bezowulacyjne, a to zrodla podaja, ze niskie jest prawdopodobienstwo zajscia w ciaze przy karmieniu piersia. chociaz, 3 dziecko by rowniez mi sprawilo radosc, moze stad to moje podejscie? Jakos ufam tej metodzie, ufam, ze zaobserwuje ppowracajaca plodnosc i ze sama bede mogla zaplanowac, co dalej. Juz sie nie pisze na zadne inne srodki antykoncepcyjne, maz poczatkowo sie boczyl, teraz wreszcie zrozumial, ze zdrowie ponad wszystko.
Mam 2 dzieci i jak narazie nie chce wiecej.Przygladam sie npr i sama nie wiem.A moj maz jeszcze o niczym nie wie,bo jest na morzu.Jak zaczynalyscie?Wstrzemiezliwosc,gumki czy ryzyk fizyk?
? Najlepiej zacząć od nauki konkretnej metody i rozpoczęcia samoobserwacji, aby poznać swój cykl. Do NPR nie potrzebujesz gumek ani ryzyk-fizyk, tym bardziej że masz komfortową sytuację.
Możesz kupić gotowy zestaw: podręcznik, zestaw ćwiczeń, zeszyt obserwacji i termometr na www.rodzinna.pl Wiele osób tak zaczynało.
Fajnie, gdyby polskie czasopisma umieszczały chociaż streszczenia prac w inecie. :-( Jeszcze fajniej by było, gdyby polscy naukowcy zajmowali się NPR. Na jednej Kramarek się skończyło. Jest trochę badań na UMCS i AM w Lublinie, ale dostęp jest trudny.
Mechanizmy działania wkładek wewnątrzmacicznych - nowe dane i ocena działań po zapłodnieniu
Istnieje wiele możliwych mechanizmów działania wkładki wewnątrzmacicznej (IUD), które zależą od rodzaju wkładki (nieczynna chemicznie, miedziana, hormonalna). W pracy omówiono dowody istnienia poszczególnych mechanizmów działania. Na podstawie dostępnych danych na temat wskaźnika zapłodnień i klinicznego wskaźnika ciąż oceniono ilościowo względny wkład mechnizmów działania, do jakich dochodzi przed i po zapłodnieniu. Z oceny autorów wynika, że chociaż efekty prekoncepcyjne dominowały w czasie stosowania wkładki miedzianej, to efekty prekoncepcyjne i postkoncepcyjne istotnie wpływają na skuteczność wszystkich typów wkładek.
Jeśli wkładka nie zapobiegnie zapłodnieniu, to po zapłodnieniu usunie zarodek, który przeszedł ważne okresy swojego życia (wg raportu z Onetu) przed zagnieżdżeniem. Dzięki temu jest taka skuteczna.
Przy okazji na Google znalazłam reklamę nowej wspaniałej wkładki o nazwie LADY-Insert. Aż mi się skojarzyło z Lady-Comp... pewnie nie tylko mi.
jakieś zalety tych metod chyba też sa co? jak byc obiektywnym to artykuly powinny byc za i przeciw. nie kazdemu jednak odpowiada npr. Amazonko zalozylam ten topik dla odkładajacych a widze ze powinnam zmienic tytul na "antyreklama anty". bądzmy bardziej obiektywne.
Skorpionka - jest pełno forów o antykoncepcji - o NPR nieliczne 2? 3? Skoro cię tak urażają poglądy innych osób to nie krytykuj też ich poglądów. Wiele dziewczyn które stosują NPR znalazło tu swoje miejsce i źródlo informacji - o antykoncepcji jest 1000 stron inetowych i miejsc do wymiany poglądów a 28 jest jedyne w swoim rodzaju a Tobie sie to niepodoba? Nie rozumiem
ja nie zauwazylam zeby ktos tu potepial dziewczyny ktore kiedys braly albo nawet nadal biora tabletki. bardzo sobie cenie 28dni i jestem zdziwiona ze czujesz sie tu opluwana.
eh - dziwie sie bo wiekszosc na 28 dni brala jakies tabletki anty i nie stosowala NPR - i nie stosuje - wykresy pomagaja jesynie poznac sama siebie. A 28 dni jest programem z dosc wieloma funkcjami - gdzie mozna sobie rozne sprawy i rzeczy zaznaczyc i o tym pamietac. A poza tym jak widze to dla niektorych 28 dni i NPR staly sie obsesja - i nawet nie potrafia o niczym innym pisac i rozmawiac jak tylko o sluzach, tempkach, @, szyjkach, metodach(i ich niedoskonalosciach) itd
28 dni to nie tylko czysto rozumiany NPR - to rowniez nowe znajomosci, wymiana zdan, opinii i o zdrowiu i o przyslowiowych sliwkach na wierzbie, to rowniez program pozwalajacy poznac swoj organizm, jego funkcjonowanie
Co ja tutaj pisze -----zaraz mi zarzucicie - bo ja przeciez z tym starajacych sie jestem