Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkarakal
    • CommentTimeOct 21st 2011
     permalink
    a ja nie natknęłam się na świadectwa mówiące że ktoś współuzależniony postępowałby tak samo jak postępuje będąc wspóluzależnionym nie będąc jednostką dysfunkcyjną.
    na bazie własnych doświadczeń - będą wspóuzaleźniona robiłam rzeczy których nie robiłam/nie robię nie będąc wspóluzależnioną. i nie mówię tu akurat o aborcji. a szerzej. przykładów podawać nie będę, jeśli pozwolisz.
  1.  permalink
    Niezależnie, o jakim uzależnieniu czy współuzależnieniu mówimy, to nie jest ono w stanie wiele przesunąć granicy tego, co człowiek wyznaje i do czego byłby zdolny w warunkach niepatologicznych.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Fretka_Flynn: zdyscyplinowany szacunek

Co to znaczy zdyscyplinowany szacunek?
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorkarakal
     permalink
    Fretka_Flynn: Niezależnie, o jakim uzależnieniu czy współuzależnieniu mówimy, to nie jest ono w stanie wiele przesunąć granicy tego, co człowiek wyznaje i do czego byłby zdolny w warunkach niepatologicznych.

wybacz, ale to dla mnie bzdura.
  2.  permalink
    Kaonashi, umknęło mi. Chodziło o zdystansowany szacunek - ocena i krytyka konkretnego czynu, nie osoby
    • CommentAuthordaga282
     permalink
    Fretka_Flynn: Niezależnie, o jakim uzależnieniu czy współuzależnieniu mówimy, to nie jest ono w stanie wiele przesunąć granicy tego, co człowiek wyznaje i do czego byłby zdolny w warunkach niepatologicznych.
    Przecież na tym polega uzależnienie, że załóżmy przykład narkotyków: osoba uzależniona nie tylko przesunie granice ale całkowicie je zniesie, posunie się do rzeczy, których nie będąc uzależnionym, nigdy by nie zrobiła czytaj prostytucja, kradzieże, napady itd...
  3.  permalink
    Olimpijko, fakty mowią same za siebie. W sytuacjach patologicznych, niecodziennych, dochodzi do głosu Cień, nasze Alter Ego. Kiedy sytuacja kryzysowa mija, później wszystko wraca na swoje miejsce. Zaddziwiona osoba mówi: "Jak ja mogłam coś takiego zrobić?! Wstydzę się sobą, brzydzę!"
  4.  permalink
    Dago, to jest właśnie to Alter Ego... Dlatego np. jedna osoba jest w stanie zabić w obronie koniecznej, druga się tylko będzie ratowała ucieczką. Jedna ukradnie bułkę, bo jest głodna, druga umrze z głodu pod piekarnią.
    •  
      CommentAuthorkarakal
     permalink
    Fretka_Flynn: W sytuacjach patologicznych, niecodziennych, dochodzi do głosu Cień, nasze Alter Ego

Czyli mam rozumieć że wszystkie osoby wspóuzależnione są słabe, nieudolne bo taki mają cień w sobie?
    taaak... równie zabawne jak twierdzenie jednej z terapeutek z terapii indywidualnej mojej znajomej - " nie, pani na pewno nie jest wspóuzależniona. kobiety wspóuzależnione są bezrobotne niewykształcone i biedne"
    • CommentAuthordaga282
     permalink
    Fretka_Flynn: Dlatego np. jedna osoba jest w stanie zabić w obronie koniecznej, druga się tylko będzie ratowała ucieczką. Jedna ukradnie bułkę, bo jest głodna, druga umrze z głodu pod piekarnią.
    W podanych przykład chyba się mylisz. W sytuacjach jakie podajesz działą instynkt prztrwania, który jest najsilniejszą potrzebą każdego stworzenia żywego i nie wmówisz mi, że znajdzie się chociaż jedna, która w chwili zagrożenia życie nie zrobi absolutnie WSZYSTKIEGO by przetrwać.
  5.  permalink
    A, no i oczywiście - nie chodzi o to, która z tych osób jest lepsza. Po prostu jedna dopuszcza mniej lub bardziej świadomie zaistnienie danej sytuacji, nie ma oporów, druga osoba nie będzie w stanie. Jak wiele mamy ze zwierzęcej natury, mówią nam badania niemieckich "naukowców" i świadectwa więźnió obozów koncentracyjnych.
  6.  permalink
    Olimpijko, każdy z nas MA taki cień w sobie, odsyłam do lektury Junga. A skąd ta Twoja znajoma wytrzasnęla taką terapeutkę? :shocked:
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
    • CommentTimeOct 21st 2011 zmieniony
     permalink
    Ja przepraszam, ale nie mogę się wypowiedziec w powyższych kwestiach i obronic swojego stanowiska, bo musiałabym się podeprzec na konkretnych przykładach,a tego robic nie chcę.
    Może napiszę tylko, że nie wiem czy to jest "usprawiedliwianie", raczej żal mi tych kobiet, które znalazły się w sytuacji, z której nie potrafiły wyjśc tak, żeby nikogo przy tym nie skrzywdzic, że nikt im nie pomógł, że nie miały się z tym do kogo zwrócic, że nie znalazły wspracia.
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorkarakal
     permalink
    Fretka_Flynn: A skąd ta Twoja znajoma wytrzasnęla taką terapeutkę?

to raczej nieistotne. istotna jest raczej absurdalność twierdzeń tej specjalistki.
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Tylko zaznaczmy, że mówimy o kobietach dla których aborcja = morderstwu. Jak można twierdzić, że od połączenia komórek jest już dziecko, potępiać kobiety poddające się in vitro, uważać prezerwatywę za grzech śmiertelny a potem ze spokojem usprawiedliwiać aborcję, bo bylo sie współuzaleznionym, czy pod presja rodziny...
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    jem: Tylko zaznaczmy, że mówimy o kobietach dla których aborcja = morderstwu. Jak można twierdzić, że od połączenia komórek jest już dziecko, potępiać kobiety poddające się in vitro, uważać prezerwatywę za grzech śmiertelny a potem ze spokojem usprawiedliwiać aborcję, bo bylo sie współuzaleznionym, czy pod presja rodziny...

Aaaa, to ja chyba nie zrozumiałam :shamed:
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Czy w takim razie tak samo można by napisać poderżnęłam gardlo swojej 8 letniej córce ale nie miałam wyjścia - wszyscy mnie do tego namawiali a ja byłam taka bezbronna :/
    •  
      CommentAuthorkarakal
     permalink
    Kaonashi: Aaaa, to ja chyba nie zrozumiałam

ja też nie..
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    No tak się zaczęło, bo na Agi post Tamara napisała, ze z jednej strony wiara a z drugiej współuzależnienie. Na post Agi, który ja odebralam w kategorii własnie potepienia tej podwójnej moralności.
    • CommentAuthorbeatka2008
     permalink
    jem: Czy w takim razie tak samo można by napisać poderżnęłam gardlo swojej 8 letniej córce
    ty co ty porownujesz dzieciaka co do szkoly chodzi, samo je oddych do zlepu komorek z ktorych nie wiadomo co bedzie. Ogarnij sie!
    •  
      CommentAuthorkarakal
     permalink
    ooo!!!! nasza gwiazda forumowa wróciła... będzie weselej i gwarniej..
  7.  permalink
    Znowu troll przyszedł...
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    beatka2008: ty co ty porownujesz dzieciaka co do szkoly chodzi, samo je oddych do zlepu komorek z ktorych nie wiadomo co bedzie. Ogarnij sie!

Faktycznie bo z tego zlepu komórek to może ufoludek wyrosnąć, albo przy dobrych notowaniach czystej krwi koń arabski...
    Ja doskonale pamiętam wczesne USG i pamiętam jak w tym "zlepie komórek" biło serduszko...
    --
     permalink
    HarleyQuinn: Znowu troll przyszedł...
    Dobra juz nic nie pisze bo tu same wyzwiska w moja strone. Jak ktos bedzie mial pytania co do aborcji to moge doradzic i powiedziec co i jak ale pod moim wykresem tu juz nie pisze.
  8.  permalink
    "Beatko", z ciebie też jest taki zlepek komórek, z których nie wiadomo, co "je". Jak ciebie czytam, to jestem za aborcją. (taki "gest" w twoją stronę).

Kaonashi, masz rację, żal takich kobiet, że nikt im nie pomógł... nie wiadomo, do czego same byłybyśmy zdolne. Przecież każdy ma swoją cenę
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Będzie nam ciebie brakowało :tooth:
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    beatka2008: Jak ktos bedzie mial pytania co do aborcji to moge doradzic i powiedziec co i jak

A co dysponujesz danymi lekarza, który to zrobi? Ciekawe czy pan doktor będzie szczęśliwy z tego powodu...
    --
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Fretka_Flynn: Kaonashi, masz rację, żal takich kobiet, że nikt im nie pomógł... nie wiadomo, do czego same byłybyśmy zdolne. Przecież każdy ma swoją cenę

Hmmm, właściwie do mam dysonans, bo z pierwszą częścią się właściwie zgadzam, ale co ma piernik do wiatraka jeśli chodzi o drugą?
  9.  permalink
    Nie dość tego - beatka będzie doradcą aborcyjnym?
    •  
      CommentAuthorkarakal
     permalink
    nowa funkcja na forum...
  10.  permalink
    Jaheira: Faktycznie bo z tego zlepu komórek to może ufoludek wyrosnąć, albo przy dobrych notowaniach czystej krwi koń arabski...

Czy Ty chcesz, żebym ze śmiechu z krzesła spadła? :jumping::clap: Weź się, no, ogarnij! :tooth:
     permalink
    olimpijka: nowa funkcja na forum...
    Nie podejmuje sie sprawowac tu zadnej funkcji jak wszyscy mnie wyzywaja i sa nieprzyjemni. Chyba ze inwidualnie u mnie przy wykresie.
    •  
      CommentAuthorkarakal
     permalink
    Jeheira? a jak już się poogarniasz to powiedz jak zrobić żeby to ten koń jednak był a nie ufoludek.:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorHarleyQuinn
    • CommentTimeOct 21st 2011 zmieniony
     permalink
    Ooo, beatka strzeliła foszka... No cóż - zostań pod swoim wykresem i się stamtąd może nie ruszaj?

I nie żebym Cię ciągnęła za słówka, ale miałaś chyba już nic nie pisać? :devil:
  11.  permalink
    Beatko, ale jakby cię nie wyzywali i byli uprzejmi, to byś się zgodziła...? Być takim doradcą aborcyjnym, liderem lobby aborcyjnego?... Co? Plisssska... no nie strzelaj foszka, nooo...:beard:
  12.  permalink
    Ups, no właśnie - cofam!:cool:
    •  
      CommentAuthorkarakal
     permalink
    Fretka_Flynn: to byś się zgodziła...?

jakby się zgodziła - nie byłoby sporów. wszyscy pro zostaliby anty.
  13.  permalink
    Doradca aborcyjny to brzmi dumnie. A jeszcze z takim zasobem słów jaki ma "nasza" beatka to już hoho :wink:
    •  
      CommentAuthorkarakal
     permalink
    harley - może byś się ogarnęła i beatkę przeprosiłą?? to przez Ciebie nie mamy teraz doradcy :wink:
     permalink
    Ja niemowi, ze komus nie doradze jak mnie poprosi tylko dordca czy lider to za duzo powiedziane i niezbyt ladnie mnie tu traktujecie. Nie strzelam foszka tylko rezygnuje z tego watku bo dla mnie to juz jest przeszlosc i poza pozyczkom juz nie mam z tym nic wspolnego.teraz chce przeczytac ksiazke i nauczyc sie robic dobrze wykresy.
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    e tam nie mamy, wystarczy się zgłosic pod wykres i ladnie poprosić o radę :wink:
  14.  permalink
    Beatka, no weeeź, nie gniewaj się, gumki Ci nawet kupię - nawet dwie sztuki :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorkarakal
     permalink
    jem: wystarczy się zgłosic pod wykres i ladnie poprosić o radę

ee..to nie to samo... a jak nam zamknie dostęp/?? ja się już zamartwiam:cry:
  15.  permalink
    PożyczkOM na gómki? :devil::devil:
  16.  permalink
    Olimpijko, tylko musiałybyśmy nie wyzywać i być uprzejme - nie doczytałaś??

...ja to chyba już jestem anty (w stosunku do pewnych mitycznych stworzeń rodem ze Skandynawii, you know, who I mean?) :cool:
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    I to społecznego doradcy...

olimpijka: Jeheira? a jak już się poogarniasz to powiedz jak zrobić żeby to ten koń jednak był a nie ufoludek.:bigsmile:

Jak przy świetle księżyca poczęte to ufoludek, a jak na sianku to konik... Oli, przecież to takie oczywiste:devil:
    --
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    oj beatko chcesz przeczytać książkę? a wczoraj mówiłaś, że nie przeczytasz bo za gruba i za trudna, a Ty czytać nie lubisz... coś się zmieniło w tej kwestii? a może nie tylko w tej?
  17.  permalink
    Jaheira, niedokładnie - a co jeśli na sianku przy świetle księżyca? Ufonik?
  18.  permalink
    HarleyQuinn: dwie?? :shocked:
  19.  permalink
    Dobra, Fretka, przesadziłam, stać mnie tylko na jedną. Nie chcę się potem borykać z ową "pożyczkom" :cool:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.