Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
To u nas jest dokładnie na odwrót. Nie gadający dwulatek to rzadkość.
;
;
;
czy dziecko oddycha przez nos
czy dziecko ma zamkniete usta jak je i przezuwa
czy dziecko w nocy ma otwarta buzie, czy domyka (u nas maly sie slinil tak ze przescieradlo bylo mokre, bo dolna szczeka opadala)
czy dziecko ssie (palca, cyca, butelke przez smoczek - odruch ssania powinien zaniknac w pierwszym roku zycia, tak nam mowila logopeda)
je różnie raz otwarte raz zamkniete usta ale raczej zamknięte,
;
ale mowisz o 2 latach i 8 miesiacach czy o dwulatkach?
pogadamy jak Dawidek bedzie mial 4 lata;-) bo moim zdaniem i oby mnie intuicja nie mylila bedzie sobie radzil dosc dobrze.
Naprawdę? ja mam takie obserwacje jak Ewa
No on raczej będzie sobie radził, bo terapeutka mówi, że rośnie mały asperger i tego póki co sie trzymam...
;
sprawdz to, bo mi sie wydawalo ze piter je z zamknieta buzia. wydawalo niestety. a je otwierajac pyszczek

;
ale asperger to w pewnym sesnie fajna sprawa - zajebiscie inteligenty dziwak
piotrka jak mial 2 lata, nic tylko yyy i aaa.
Monia, czekam na 3,5 rocznego Dawidka. wg mojej intuicji bedzie naprawde super.
ale z tego co piszesz to dla mnie (doobra, powiem to na glos) ten autyzm jest na wyrost

i z obserwacji moich i mamy mój Dominik wcale nie jest ewenementem.
;
A od kogo zaczac diagnozę,jesli podejrzewa się aspergera? Czy psycholog zdiagnozuje czy to ktoś inny musi być,jakis inny specjalista?
;
. Kurcze nie wiem co bym pomyslala i jak zareagowala,jakby mi ktoś tak odpowiedział
"bo sie nie rozdwoi" - moj eks wyciagal raz dziecko z kapieli. zadzownil telefon. maly lezal 10 minut goly mokry. bo eks sie nie rozdwoi. nie ma autyzmu ani aspergera. faceci tak maja.
Monis, ja przypuszcam na postawie intuixji ze u was bedzie ok. a te 10 pktow, no nie rozsmieszaj mnie, dzieciaki z SM A tez mialy po 10 pktow. to nic kompletnie nie znaczy.
;
Monia, ale sa dzieci z autyzmem, ze nie maja zabuzen na rezonansie
moj maly tez jak mial 2 lata znallitery
;
monia, mam aspergera czy nie mam? hehe
(ma 6 lat). Co mnie niepokoi,to to,ze bardzo bardzo musze pilnować rutyny,nienawidzi choćby niewielkich zmian w planie dnia. Ma kilka takich fiksacji,no dla mnie dziwnych. Bardzo kontroluje czas, co chwila patrzy na zegarek. Przed wyjsciem do szkoły dosłownie zamecza mnie pytaniami czy zdarzy do szkoły,czy ja zdarze zrobić jej sniadanie,czy zdarzy isc do toalety,wieczorem czy nastawiłam budzik itp. Bardzo często wpada w histerie,jak cos nie po jej myśli jest,jak ja chce przerwac ten,,atak,, i wychodzę z pokoju to Ona idzie za mna. Po tym mowi,ze chce porozmawiać tzn,ciagle wyje i powtarza,,ale Ty mnie nie słuchasz,ja chce cos powiedzieć,,. Ja się nie odzywam,a ona w ciągu tej histerii mowi to kilkadziesiąt razy. Umie czytac od poltora roku,a od 4 lat zna caly alfabet po polsku i po angielsku gdzies od 2roku zycia (tzn,spiewala caly alfabet z angielskich piosenek),liczy do 20 (choć czasem i większe liczby,ale tu się jeszcze myli), a liczby zna do 1000. Ma wybitna pamięć,zapamietuje piosenki czy wiersze błyskawicznie. Swietnie maluje,wycina. Chce przewodzic grupie i popada w konflikty bo często ktoś się nie chce podporzadkowac. Dodatkowo,jak wybierze sobie jakas kolezanke,kolege to już nie chce bawic się z innymi,tylko ta jedna/jeden i koniec.
;
Monia chyba napisała, że jak 3 latek wali w pieluchę to znaczy, że coś nim nie tak.
W Szkocji mało które dziecko w wieku 2.5 roku chodzi bez pieluchy
Czyli mam tam zadzwonić i się umowic,czy trzeba mieć jakies skierowanie?
Większość dzieci rezygnuje z pieluchy ok. trzeciego roku życia i nikt z tego nie robi problemu.
Żartujesz? W Polsce trzyletnie dziecko w pampersie jest komentowane na każdym kroku, przez wszystkich bez wyjątku. Wiem, nie gdybam
Jak to, jeszcze w pieluszce? Naprawdę? Mój/moja już od 9 miesiąca w nocnik robi...." to są stałe teksty, niejednokrotnie je słyszałam.
gadanie w stylu "mój juz sika na nocnik od 9 miesiąca" jest durne!!!

Nie bardzo wiem, co mam z tą "diagnozą" zrobić.