Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
To u nas jest dokładnie na odwrót. Nie gadający dwulatek to rzadkość.
czy dziecko oddycha przez nos
czy dziecko ma zamkniete usta jak je i przezuwa
czy dziecko w nocy ma otwarta buzie, czy domyka (u nas maly sie slinil tak ze przescieradlo bylo mokre, bo dolna szczeka opadala)
czy dziecko ssie (palca, cyca, butelke przez smoczek - odruch ssania powinien zaniknac w pierwszym roku zycia, tak nam mowila logopeda)
je różnie raz otwarte raz zamkniete usta ale raczej zamknięte,
ale mowisz o 2 latach i 8 miesiacach czy o dwulatkach?
pogadamy jak Dawidek bedzie mial 4 lata;-) bo moim zdaniem i oby mnie intuicja nie mylila bedzie sobie radzil dosc dobrze.
Naprawdę? ja mam takie obserwacje jak Ewa
No on raczej będzie sobie radził, bo terapeutka mówi, że rośnie mały asperger i tego póki co sie trzymam...
sprawdz to, bo mi sie wydawalo ze piter je z zamknieta buzia. wydawalo niestety. a je otwierajac pyszczek
ale asperger to w pewnym sesnie fajna sprawa - zajebiscie inteligenty dziwak
piotrka jak mial 2 lata, nic tylko yyy i aaa.
Monia, czekam na 3,5 rocznego Dawidka. wg mojej intuicji bedzie naprawde super.
ale z tego co piszesz to dla mnie (doobra, powiem to na glos) ten autyzm jest na wyrost
i z obserwacji moich i mamy mój Dominik wcale nie jest ewenementem.
A od kogo zaczac diagnozę,jesli podejrzewa się aspergera? Czy psycholog zdiagnozuje czy to ktoś inny musi być,jakis inny specjalista?
"bo sie nie rozdwoi" - moj eks wyciagal raz dziecko z kapieli. zadzownil telefon. maly lezal 10 minut goly mokry. bo eks sie nie rozdwoi. nie ma autyzmu ani aspergera. faceci tak maja.
Monis, ja przypuszcam na postawie intuixji ze u was bedzie ok. a te 10 pktow, no nie rozsmieszaj mnie, dzieciaki z SM A tez mialy po 10 pktow. to nic kompletnie nie znaczy.
Monia, ale sa dzieci z autyzmem, ze nie maja zabuzen na rezonansie
moj maly tez jak mial 2 lata znallitery
monia, mam aspergera czy nie mam? hehe
Monia chyba napisała, że jak 3 latek wali w pieluchę to znaczy, że coś nim nie tak.
W Szkocji mało które dziecko w wieku 2.5 roku chodzi bez pieluchy
Czyli mam tam zadzwonić i się umowic,czy trzeba mieć jakies skierowanie?
Większość dzieci rezygnuje z pieluchy ok. trzeciego roku życia i nikt z tego nie robi problemu.
Żartujesz? W Polsce trzyletnie dziecko w pampersie jest komentowane na każdym kroku, przez wszystkich bez wyjątku. Wiem, nie gdybam
Jak to, jeszcze w pieluszce? Naprawdę? Mój/moja już od 9 miesiąca w nocnik robi...." to są stałe teksty, niejednokrotnie je słyszałam.
gadanie w stylu "mój juz sika na nocnik od 9 miesiąca" jest durne!!!
Nie bardzo wiem, co mam z tą "diagnozą" zrobić.