Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorDii
    • CommentTimeOct 16th 2014
     permalink
    u nas podobnie z tym siusianiem, ale jak zaczyna przebierać nogami a nie chce iść siusiu, bo coś go innego zajmuje:tongue: to mu mówię, że coś mu pokażę w łazience, mocno zagaduję, opowiadam co potem zrobimy i idzie
    --
    •  
      CommentAuthorramatha
    • CommentTimeOct 16th 2014 zmieniony
     permalink
    Kasiek - u ans podobnie. Tzn sa dni idealne, albo lepsze i gorsze. Generalnie przez długi czas wygladalo to tak ze byly 2 kroki w przod a potem 1 w tył.
    Teraz jest zazwyczaj w nocniku wszystko, ale tez dlatego ze przypominam. On wola siku jak juz chcre teraz i natychmiast - w efekcie jest popuszczone.
    Ale wydaje mi sie ze jeszcze miesiac czy dwa temu na moje haslo idziemy siku to uciekal - teraz juz tak nie robi. A nawet jak mowi ze nie chce, to robie cos w stylu "O pobawimy sie klockami, ale najpierw trzeba siku." Albo sikamy zawsze przed jedzeniem "zeby bylo wiecej miejsca w brzuszku" no i przed wyjsciem i po powrocie do domu, nawet jak chwile wczesniej robil to robimy to w ramach rytuału.
    No i weszło tez u nas sikanie rano, czasem w nocy, ael to doslownie od 1-2 tygodni. PAwel wola rano siku i wysikuje pol nocnika (oczywiscie pielucha tez mokra).
    I Pawel ma etap opieki and pluszakami wiec one tez chodza robic siku. Czasami ida zabawki a on im pokazuje jak trzeba sikac - potem sikaja one.
    Tak wiec czasu potrzeba pewnie - niby dziewczynki szybsze w sikaniu sa, ale Ona jest przeciez jeszcze malutka.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Ja robiłam w tym tygodniu badania krwi Marcelince, bo dostała strasznych sińców pod oczami. No i rzeczywiście żelazo ma na granicy normy - 51, a norma 50-120. Dostaje Ferrum i robi mega czarne i śmierdzące kupy. Czy wiecie po jakim czasie wyniki mogą się poprawić? Bo dostałam tylko jedną butelkę tego leku, a napisane jest, żeby przez 2 miesiące przyjmować.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Dziewczyny a co jeśli te przeciwgorączkowe nie pomagają?
    Tzn. tak.
    godz. 10 temp. 39 - dałam Ibum
    godz. 14 temp. 38,7 - dałam Ibum
    godz. 15 temp. 38,5 - poleciałam po Paracetamol do apteki. W tym czasie Kacper zasnął. Jak się obudził to nie miał temperatury.
    godz. 19 kąpiel i tu było jeszcze ok
    godz. 20 temp. 39,4 - dałam Paracetamol
    godz. po 21 temp. 38,6 - zasnął.
    Ale czy tak może być, że mimo podania leku temperatura nie spada do odpowiedniej?
    Ogólnie poza tym nie ma żadnych objawów. Podejrzewałam zęby (piątki) ale sprawdziłam: gładko, nawet nie napuchnięte. Pojawia się tylko katar ale to przy płaczu tylko...
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Ibum i Paracetamol co 4h naprzemiennie.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Eveke gdzies kiedyś czytałam, że kupujesz Nince nakładkę na deskę sedesową, pomijacie nocnik. I jak? Próbowaliście? Jak Wam idzie?
    Moja Milka nie daje się usadzić na nocniku za żadne skargi, ale próbuje czasami mnie naśladować na kibelku, chce wyjść itd, pomyślałam, że może spróbujemy.
    Jakie macie nakładki?
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Manga, bardzo fajne sa nakładki prima baby. Nocnik tez mamy z tej firmy.
    Aile Twoja mala ma? może niegotowa jeszcze na odpieluchowanie jest?
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Dii, u nas 2-3 tyg temu była gorączka, tylko że dochodziło do 40,5 i nie mogłam zbić, ciągle było 39,7 najmniej. W końcu pojechałam do pediatry i ona mi powiedziała, że daje za małe dawki leku. Kurde, jakoś to przeliczała, ale nie pamiętam. Ja niby dawałam wg rozpiski, ale ona powiedział, że te rozpiski są zbyt ogólne, ponadto lepiej dać trochę więcej, niż za mało, bo trudno to tak naprawdę przedawkować, a za mała ilość nie zadziała.
    Mi pleciła Nurofen Forte przeplatać właśnie z paracetamolem. A co do dawki, to jak Karolina ważyła wtedy (w butach ważona, bo weź dziecko z 40 stopniami męcz i rozbieraj) 14,5kg, to kazała dać 4ml nurofenu. Paracetamolu 2,8ml.Jakoś tak. Co prawda temp trzymała przez 5 dób, ale jak spadała po leku, to nie do 36,6, ale do 37,7 na przykład. Dopiero po 5 dobach spadła do normalnej.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    bladykot: Ibum i Paracetamol co 4h naprzemiennie.

To wiem, ale zastanawia mnie to, że temperatura wolno spada, albo wcale. Po pierwszej dawce spadła bardzo ładnie. Kacper był chłodny, ale potem już tak nie spadała.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dii przy wysokiej goracze nie spasnie mu do 36,6. Przerabialismy to w weekend. Zrob mu jeszcze oklady na glowke, nawet jak spi, a gdyby byla bardzo wysoka.tobdo wanny z woda i stopien nizsza niz temp ciala i dolewaj chlodniejszej, ale to juz przy na prawde wysokiej.
    Mangaa moj starszak ani razu nie usiadl na nocnik, a od lipca odpieluchowany. Wygodbie zvta nakladka (mojbakurat czesciej ze schodka korzysta, bo na stojaco sika).
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Dii: Ale czy tak może być, że mimo podania leku temperatura nie spada do odpowiedniej?

Milena tak miała przy anginie a nie podejrzewałam nic bo jadła i piła normalnie a gorączka trwała chyba z 4 dni i pomimo leków nieraz zostawała na 38.5 wtedy leżałyśmy w łóżku i okładałyśmy główkę nóżki wątrobę...
    spróbuj mu do buzi jutro zaglądnąć.....
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    mad a co to było? Tylko temperatura? Co Ci lekarz mówił?
    A co do dawek, ja daję 5 ml wg rozpiski... jednego i drugiego... więc nawet więcej...

Treść doklejona: 16.10.14 21:41
    kasiakuzniki: spróbuj mu do buzi jutro zaglądnąć.....

No spróbuję... Zastanawiam się czy iść jutro z nim do lekarza... Bo to piątek a w weekend nic nie załatwię jak coś...

Treść doklejona: 16.10.14 21:43
    Hanny: Zrob mu jeszcze oklady na glowke, nawet jak spi,

Ok. Poczekam jeszcze trochę i pójdę sprawdzić jak tam główka...
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    A jak w gardle bedzie ok to moze jeszcze ten mocz. Pediatra nam mowila, ze zum objawia sie czesto sama wysoka.goraczka.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    montenia: Manga, bardzo fajne sa nakładki prima baby. Nocnik tez mamy z tej firmy.
    Aile Twoja mala ma? może niegotowa jeszcze na odpieluchowanie jest?

Milak ma 15 miesięcy, w sumie nie chcę odpieluchować całkowicie - ma jeszcze czas, ale myślałam by wysadzać na kupkę.
    Próbowałam kilkakrotnie na przestrzeni kilku miesięcy z nocnikiem ale nie usiedzi mi nawet 5 sekund.
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Dii: mad a co to było? Tylko temperatura? Co Ci lekarz mówił?

Wirus jakiś chyba, bo gardło było tylko lekko zaróżowione, kazała profilaktycznie psikać tantum verde. No i katar miała Karolina, to inhalacje itd. Powiedziała, że obserwować, bo choroby dziecięce lubią po kilku dniach się objawiać. Ostatniego dnia gorączki doszedł kaszel, więc następnego dnia pojechałam z dzieckiem już bez gorączki, tylko z katarem i z kaszlem na kontrolę. No ale okazało się, że kaszel od kataru.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dii a jak będzie leżał jakoś na boku to karczek warto schłodzić, u nas dawało dobre efekty.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Mangaa a nie boisz sie, ze ja zniechecisz w ten sposob? Jak nawet 5 sekund nie usiedzi to nie dorosla do tego. Na wakacjach ja z latwoscia odpieluchujesz;)
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    mangaa: Eveke gdzies kiedyś czytałam, że kupujesz Nince nakładkę na deskę sedesową, pomijacie nocnik. I jak? Próbowaliście? Jak Wam idzie?
    Moja Milka nie daje się usadzić na nocniku za żadne skargi, ale próbuje czasami mnie naśladować na kibelku, chce wyjść itd, pomyślałam, że może spróbujemy.
    Jakie macie nakładki?
    --

Tak ja nie kupowałam i nie kupię nocnika :bigsmile:
    nie chce mi się w to bawić :wink:
    ja chciałam zacząć odpieluchowanie wczesną wiosną, ale natchnęło mnie to , że od niedawna Ninka sygnalizuje gdy robi kupkę no w sumie siku tez , co prawda myli sie jej kiedy ma mowić ee a kiedy sisi , ale wyraźnie pokazuje na pieluszkę... kilka razy zdarzyło się , że pokazała chwile przed tym jak zaczęła robić...
    mowi sisi, ja dotykam a pieluszka ciepła wiec faktycznie...
    tak więc zacznę powoli ją wysadzać, bo szkoda marnować potencjał z tym , że otworzyłam allegro... nakładek minion pięćset wiec w końcu zamknęlam i nic nie zamówiłam a na żywo ciągle nie mam okazji być gdzieś gdzie są nakładki...

Ale dzieki Mangaa za przypomnienie, musze w końcu kupic , bo mi zima minie :)
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Dii, u mojej Natalii przy każdej chorobie temperatura była b. wysoka i pomimo naprzemiennie ibuprofenu i paracetamolu nigdy nie spadała poniżej 38. Aż choroba ustąpiła.

Cholera, przedszkole to jednak wylegarnia zarazy jest. Lusia dziś znowu wróciła bez apetytu, marudna i oczywiście przed chwilą wymioty i gorączka. A dopiero 2 tygodnie temu doszła do siebie po poprzednim wirusie.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Hanny: A jak w gardle bedzie ok to moze jeszcze ten mocz. Pediatra nam mowila, ze zum objawia sie czesto sama wysoka.goraczka.
    O i teraz mi się przypomniało jak 2 dni temu Kacper się zapomniał i będąc na dworzu (mocno wiało wtedy) się posiusiał a nie miałam w co go przebrać bo to był szybki wypad. Ale potem do samochodu i w domu go przebrałam. A dzisiaj przebierał często nóżkami, że siusiu, do pójścia do wc trzeba było go zachęcać jak zazwyczaj bywa, ale robił tylko troszkę, tak jakby czuł, że musi siusiu, ale robi mało. Ja tak miałam przy zapaleniach pęcherza (cewki moczowej)...

Treść doklejona: 16.10.14 22:14
    elfika: Dii, a ile jest mg w tych ml? Bo to tez ma znaczenie.

Ibum 100mg na 5ml
    Paracetamol 120mg na 5ml
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Dawki paracetamolu i ibupromu powinno się podawać wg wagi, a nie wieku dziecka. Tak mi kiedyś lekarz powiedział i wyliczył, że z racji tuszy moje dziewczyny powinny brać więcej niż w rozpisce.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    U nas akurat waga i wiek to ta sama dawka:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Ehh... A Kacper drobniutki jest... Sprawdziłam go przed chwilą i jest ciepły, prawie gorący, ale nie parzący jak wcześniej, więc go tak zostawiłam. Ogólnie on ma tam dość chłodno w pokoju (najchłodniej w całym mieszkaniu) więc to może go ochłodzi trochę. Jutro pomyślę co dalej...
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeOct 16th 2014 zmieniony
     permalink
    Hanny ofkors nic na siłę. :wink: Chcę mieć jakąś nakładkę bo u nas podobnie jak u Eveke Mała sygnalizuje, że kupkę zrobiła, próbuje ściągać sobie pieluchę. Rozumie jak ją pytam gdzie ma kupkę, pokazuje na pieluchę itd. A mi też dosyć łatwo jest domyślić się kiedy chce ją zrobić, bo zaczyna się chować po kątach wtedy. :wink:
    Spróbujemy czy nakładka nie jest dla niej czymś lepszym na zasadzie naśladownictwa.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Ja tez mysle ze kibelek to moze być hiper atrakcja w porownaniu do wc. Nina wiecznie mi tam towarzyszy. Wiadomo dzieci lubią robic to co dorosli... a taki nocnik to co... :wink:

Ninke posadzilam raz na kibelek bez nakladki. No wniebowzieta byla.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    No ja mam również wieczną towarzyszkę w załatwianiu potrzeb. :wink: I pomocniczkę w zrywaniu papieru. :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeOct 17th 2014
     permalink
    Mojej znajomej dziecko również miało tylko temperaturę a potem okazało się że angina.

Treść doklejona: 17.10.14 06:41
    Tak się zastanawiam - czy tylko moje dziecko jest takie czy...
    Prędzej bym psu utrzymała zimny okład niż Hani - nic nie daje sobie położyć, więc..
    Co do leków zawsze mam problem, co ile podawać - niby co 4h, ale co właśnie jak temperatura nie spada,dziecko nie chce okadów i nic innego,?
    Również miałam tak, że źle dawki dawałam - wszystko trzeba wg.wagi obliczać.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    Jak temp. jest bardzo wysoka to podać oba leki jednocześnie.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    moja koleżanka jak już z temp sobie nie radziła to zadzwoniła na pogotowie powiedzili jej żeby dała podwójną dawkę czy to paracetamolu, ibum, nurofen no i poskutkowało -
    -
    co do okładów u nas też była walka ale M dała się przekupić grą na komórce i powoli się z tym oswoiła
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Jak nasza Ninka była ostatnio chora to też jej gorączki zbić nie mogłam podając naprzemiennie Ibum i Paracetamol.
    Powiedziałam o tym lekarce i od razu przepisała nam p.gorączkowy Kidofen Duo, który właśnie zawiera ibuprofen i paracetamol, czyli podaje się dziecku obie substancje jednocześnie.
    Nie wiem czy to przypadek czy nie, ale już po pierwsze dawce gorączka pięknie spadła :shocked:
    Także ja polecam mieć to w domu.
    Tylko on na receptę jest, więc ten.

A dziewczyny powiedzcie mi, ile może u dziecka trwać pochorobowy kaszel?
    Bo Ninka chora była już cztery tyg temu, od dwóch chodzi normalnie do przedszkola, nic jej nie jest, nie ma kataru, zdrowa jak ryba a non stop mokro kaszle.
    Tzn nie, że cały dzień ale rano i wieczorem głównie.
    Taki odrywający się, mocny kaszel.
    Daję jej Flegaminę ale żadnych zmian nie widzę....
    Długo to może trwać?
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Jezynka to pozostają Wam chłodne kąpiele...
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    TEORKA: A dziewczyny powiedzcie mi, ile może u dziecka trwać pochorobowy kaszel?

Z tego co wiem to po chorobie może być suchy kaszel, o mokrym nic nie słyszałam.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    No, ale mokry to przecież lepiej....
    Czy nie ?
    Kurde może pojedziemy ją osłuchać, ale z moim bratankiem byli dwa dni temu [był chory na to samo - jedno przedszkole] bo też dalej mokro kaszle i osłuchowo nic, zero.
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
     permalink
    TEORKA: No, ale mokry to przecież lepiej....
    Czy nie ?

Sama już nie wiem, który lepszy.
    Gosia od tygodnia chora, katar cały czas pociąga nosem, a nic nie można ściągnąć "katarkiem". Osłuchowo nic, kaszel wilgotny. Nie ma żadnej poprawy.
    Wczoraj miałam o to kłótnie z mężem, że: nasze dziecko ciągle na to samo chore, lekarz ciągle to samo mówi, najlepiej aby inny ją zbadał. Jak powiedziałam aby ją zarejestrował do innej lekarki to się wycofał.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    TEORKA: A dziewczyny powiedzcie mi, ile może u dziecka trwać pochorobowy kaszel?
    Bo Ninka chora była już cztery tyg temu, od dwóch chodzi normalnie do przedszkola, nic jej nie jest, nie ma kataru, zdrowa jak ryba a non stop mokro kaszle.
    Tzn nie, że cały dzień ale rano i wieczorem głównie.
    Taki odrywający się, mocny kaszel.
    Daję jej Flegaminę ale żadnych zmian nie widzę....
    Długo to może trwać?

o ile sie nie myle do 6 tygodni. Ale ja bym po 2 tyg. kaszlu poinfekcyjnego pozla na kontrole. Jesli ok, to po 4 tyg. znowu na kontrole. Jesli czysto to czekalabym az wykaszle cala flegme. Nie widzisz zmian bo dajesz flegamine, ona chyba powoduje raz ze odruch kaszlowy, a dwa ze pomaga chyba w produkcji wydzieliny. kazala ci lekarka dwac tak dlugo flegamine?
    -- ;
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ewasmerf: kazala ci lekarka dwac tak dlugo flegamine?

Nikt mi nie kazał, sama wydumałam że jej może to pomoże szybciej flegmę odkrztusić :shamed::shamed:
    Tylko wiesz nie daję jej tego nie wiadomo ile. Raz dziennie jedną małą łyżeczkę, czasami zapominam i wcale nie dam.
    Ale z tego co piszesz to chyba źle wydumałam co ? :devil:

Ewasmerf: Ale ja bym po 2 tyg. kaszlu poinfekcyjnego pozla na kontrole.

No właśnie chyba tak zrobimy bo ona już dwa tygodnie zdrowa a dalej kaszle......
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Dziewczyny, a u nas nadal infekcja. Dwa tygodnie moje dziecko sie męczy z totalnie zapchanym nosem. Oddycha tylko ustami. Nadalo ani to wyciągnąć, ani wyleciec nie chce... Gdzie ja juz z tym dzieckiem nie byłam... Wczoraj znowu byłam na kontroli i żadnej zmiany na plus niet: migdały oraz gardło rozpulchnione, gardło czerwone, górne drogi niedrożne.

Były leki na wirusy (neosine, krople do nosa, inhalacje z soli... jakis syrop wykrztuśny), antybiotyk nawet był, a obecnie jest hydroxyzyna oraz końskie dawki vitaminy d3. Mamy szlaban na przedszkole.

Kompletnie nie wiem jak synkowi ulżyc, bo nic nie pomaga ny nosek się odepchał...
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    TEORKA: Nikt mi nie kazał, sama wydumałam że jej może to pomoże szybciej flegmę odkrztusić :shamed::shamed:
    Tylko wiesz nie daję jej tego nie wiadomo ile. Raz dziennie jedną małą łyżeczkę, czasami zapominam i wcale nie dam.
    Ale z tego co piszesz to chyba źle wydumałam co ? :devil:

Teo, nie jestem lekarzem, ale kiedys czytalam, ze podawanie syropow pordukujacych, rozrzedzajacych itd wydzieline pomaga rozwijac sie w oskrzelach bakteriom, maja fajny klimacik, duzo sluzu. Ja je podaje ostroznie. Najczesciej tylko po leczeniu antybiotykiem, a tak to pulneo, ktory rozszerza oskrzela i pomaga wykrztusic co zalega.
    no i koniecznie idz do kontroli, ja jestem matka wariatka, ale aj co tydzien latalam na osluchanie. wolalam sprawdzic 2 x za duzo niz zaniedbac.

Treść doklejona: 17.10.14 09:38
    Monia, a ten smierdzacy spray na recepte do nosa do rozrzedzenia wydzieliny w zatokach. na recepte, nie pamietam nazwy
    -- ;
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Jak podać dziecku lekarstwo w płynie, jeśli ona nie chce? Nie chce wlewać do buzi na siłę, bo może się zaksztusic, ale pomysłów brak. Jak zobaczy lekarstwo to pisk w nieboglosy. W nocy walczyłam godzinę zanim wlałam paracetamol w rozdarta paszcze.

Treść doklejona: 17.10.14 09:43
    A gorączkę miała taką, że aż ją trzęslo.:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    pepper, bierzesz strzykawke i wstrzykujesz "w dziaslo" (wewnetrzna strona policzka.partiami.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Masakra! W nocy (4:00) Kacper się obudził i wołał: "Mamusia! Mamusia!" Karmiłam Magdę, więc mąż poszedł. No i spędził tam 2 godziny, akurat jak o 6 miał wstawać do pracy:wink: Kacper w nocy nie budził się nigdy na picie czy cokolwiek innego. A teraz zażyczył sobie mleko (dla niego mleko to nie czyste mleko tylko z taką smakową rurką). Wypił. Mąż dał mu też Ibum, więcej niż zalecaną dawkę. Dwa razy latali siusiu... Potem obudził się o 8:45 i narazie bez temperatury:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Peppermill: W nocy walczyłam godzinę zanim wlałam paracetamol w rozdarta paszcze.

kurcze współczuję Milka bardzo ładnie pije leki....
    wiem że to nie jest może pedagogiczne ale przekupstwo że dostanie coś co bardzo lubi...
    i mów do niej ciągle że leki trzeba brać jak jest się chorym że Natalka też pije jak jest chora i tatuś i mamusia może w końcu się bardziej odważy.... tym bardziej że te przeciwgorączkowe nie są strasznie nie smaczne... antybiotyk to już gorzej podać bo nie dość że grudkowaty mączny to przeważnie bardzo lekami zajeżdża....
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Ewasmerf: Monia, a ten smierdzacy spray na recepte do nosa do rozrzedzenia wydzieliny w zatokach. na recepte, nie pamietam nazwy

Mucofluid chyba.
    Okropność ale pomaga, wiem bo sama często używałam.

Ewasmerf: no i koniecznie idz do kontroli

No zadzwonię chyba jednak, bo faktycznie lepiej sprawdzić.
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeOct 17th 2014 zmieniony
     permalink
    Kaszel PO chorobie, jeżeli dziecko rzeczywiście jest zdrowe, zdecydowanie powinien być suchy, mokry oznacza ciągnącą się infekcję. Suchy kaszel to nadreaktywność oskrzeli po chorobie, i to się stopniowo wyciszy. Obecność wydzieliny, którą trzeba odkrztusić, oznacza że nadal coś się dzieje, pewnie zaleczone, podleczone, ale jednak.
    Lekarzem nie jestem, ale z racji zmagania się od 10 lat z kaszlem niewiadomego pochodzenia, obeszłam wszystkich lekarzy, łącznie z pulmunologiem i przeszłam chyba przez wszystkie możliwe diagnozy. Każdy lekarz mi tak tłumaczył.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Mucofluid chyba.

mam w domu mucofluid (ale dla mnie, gdyż cierpię na przewlekłe zapalenie zatok od lat oraz wieków nawet). Tylko nie wiem czy dla dzieci jest to to samo? Posiadam Mucofluid 50 mg/ml.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeOct 17th 2014 zmieniony
     permalink
    Winni: Kaszel PO chorobie, jeżeli dziecko rzeczywiście jest zdrowe, zdecydowanie powinien być suchy

Rany to szok, bo ja zawsze miałam wryte w banię, że suchy kaszel oznacza, iż nie jest dobrze, a mokry to po prostu odkrztuszanie zalegającej po infekcji wydzieliny.
    No a tu klops.
    Nic, dzwonie do pediatrzycy :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    Teo, Karolina kaszle już 3 tydzień i wszystko osłuchowo jest ok. Dokładnie taki sam kaszel jak opisywałaś. Choć w tym tygodniu już mniej. Mi lekarka nie kazała dawać żadnych syropów, bo to możliwe, że jakieś resztki kataru spływają do gardła, a syrop na to nie pomoże. A flegmę ma...jak ta lala ;)
    Ale w przedszkolu co drugie dziecko tak kaszle...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    _mad: bo to możliwe, że jakieś resztki kataru spływają do gardła

No, ale jak Ninka nie ma kataru to co jej spływać może ? :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Teo, nasza pediatra też tak mówi - Hania miewała właśnie taki ciągnący się dłuuugo po infekcji mokry kaszel, potem do tego doszedł katar nie przechodzący po 7 dniach, zapalenia spojówek. No i koniec końców wyszło, że dziecko nabawiło się przez te ciągłe choroby przewlekłego zapalenia zatok :-/
    •  
      CommentAuthormad1
     permalink
    No to w takim razie do lekarza proszę pani :) Ale nie martw się na zapas :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.