Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
akurat te osoby ktore znam to nie sa neutralne swiatopogladowo, wiec wolalabym wlasnie inne opinie.
Bo Adaś zaczyna sporo gadać, jest go pełno. Aż dziś pediatra mówi, ze on jest tak żywy, że się nie zdziwi jak te jego zachowanie to odreagowywanie wrażeń, bo on cały dzień lata, skacze, wspina się i dyskutuje :P
Tak się zastanawiam czy można być w ogóle neutralnym światopoglądowo.
tak samo jak montessori.
Hanny, chyba to kwestia jakichś certyfikatów, tego, ile grota istnieje. My chodzimy do takiej, która już od wielu lat "dobrze" funkcjonuje, ma jakąś opatentowaną technologię budowy itp ;) Jak to sprawdzic czy to prawdziwa grota solna?TAKA Zakładam, że gdyby było coś z nią nie tak, to szybko przestałaby funkcjonować.
Bo bawic to sie Dawid moze w domu, na podworku, mamy mase tych plastikowych zabawek.
nie mozna;-P ale chcialam delikatnie naisac o jakie osoby mi chodzi. chyba zrozumialyscie, co nie?
Ja tego typu przedszkola znam tylko z doświadczeń koleżanek, które mają dzieci w takim przedszkolu i są bardzo zadowolone.
a na serio to duzo daje na oskrzela
Frag, grota solna to pomysl katki i Misimy zgapilismy po nich
u mnie dzieci mialy grote solna w przedszkolu ale moja pulmonolog mowila ze trzeba z tymi grotami koniecznie sprawdzic jak z ta sola jest bo niektre groty to pseudo groty i maja sol wysypywana tylko na ziemi a na scianach to jakies tworzywo
zajęcia z rytmiki, kólko teatralne które uwielbia i uczy się ról, kółko plastyczne, gdzie ostatnio książkę robili na konkurs wojewódzki, zajęcia z gimnastyki korekcyjnej,
i to wszystko jednego dnia, czy po prostu po jednym kazdego dnia?
przedszkole nie ma mieć funkcji edukacyjnej
A przechowalnia dlatego ze jedzenie, spanie, zabawa na placu zabaw, samodzielna zabawa a takich prawdziwych zajęć zorganizowanych to godzina.
Ja wiem ze są różne przedszkola, te prywatne i panstwowe. Niczego nie neguje, po prostu dla mnie Dawid moze lezakowac w domu nie musze za to placic, jezdzic samochodzikami tez moze w domu nie musi w przedszkolu. Tak jak pisze u nas to sie chyba sprawdza bo zrezygnowano ze zwyklych przedszkolu.
one sie te 3 godz ucza, nie spia, nie lataja po placach zabaw tylko sie ucza i doswiadczaja
jeśli jakieś dziecko lubi malować to robi to i 3 godziny a nie na przyklad idzie na rytmike bo teraz to jest w planie
Tak Hydro chodzi o to aby byc sobą i wlasnie to jest podstawa montessori,
no wlasnie tu to przedszkole ma jedynie funkcje edukacyjna, one sie te 3 godz ucza, nie spia, nie lataja po placach zabaw tylko sie ucza i doswiadczaja. Nie ma sniadan, obiadow, nikt im nosow nie wyciera. Tu wogole nie ma funkcji opiekunczej.
Chodzi mi o to ze jest wybor co chcesz robić i robisz to jak dlugo chcesz a jednoczesnie jak ci sie znudzi to dolaczasz do innej grupy ze starszymi dziecmi na przyklad i z nimi uczysz sie cyferek. A następnego dnia znów mozesz malować od samego rana, mimo ze reszta poszla na plac zabaw np a za chwile mozesz zmienić zdanie i jednak z nimi isc.
A przecież wszystkie zabawy i pomoce dydaktyczne w montessori są dokładnie zaplanowane.
czasem nakierowując dziecko na jakąś aktywność, możemy sprawić, e coś czego ie lubiło do tej pory, zacznie mu się bardzo podobać.
uważam że teraz dzieciom jest potrzebne ruch i sport niż malowanie czy komputer
Winni, a drogie to to?
A jak dzieciak się wtedy chce po prostu bawić, to co?