Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
No ale chodzi! Ludzie nie mają mózgów,chyba:/
Najbardziej denerwują mnie teksty,że inne dzieci są młodsze od Kapiego i już- no a skad ja to znam.... nasz znowu nie mowi nic a nic i tez ludzie dziwnie patrza jak cos do niego mowia a ja odpowiadam, ze jeszcze nie mowi :(

już brak mi sił do teściowej i jej bezmyślności. Kacper wie do kogo iść by dostać coś słodkiego i tego bardzo nadużywa bo wie, że babcia coś wyciągnie na każde jego zawołanie. I tak bywa, w ciągu dnia dostanie od babci 2 batoniki, gumy, cukierki, kinder niespodziankę. Żadne tłumaczenia do niej nie docierają. Jak zrobiłam o to w końcu awanturę to kazała mi wziąć tabletki na uspokojenie bo przesadzam. Już mi siły brak, mój mąż słowem się w tej kwestii nie odezwie, a mnie cholera bierze. Ja wiem, że dziadkowie są od rozpieszczania ale cholera można też w iny sposób...

usłyszałam, że ona się nim też zajmuje więc nie jest tylko mój...
Bari, w takim przypadku to nie wiem co Ci doradzić. Może ja jestem ostra, może za ostra, ale nie dałabym się jeśli chodzi o zdrowie MOJEGO dziecka.

;
Ale nie ma w tym nic nadzwyczajnego.
moja mama, która opowiada, że jej dzieci (w tym ja) załatwiałam się na nocnik jak miałam pół roku a w wieku 9 miesięcy już biegaliśmy, gadaliśmy i pewnie jeszcze sobie sami posiłki przygotowywaliśmy
;
Dzieci -wiadome-mówią niewyraźnie, nie wymawiają niektórych głosek itd. Dla kogoś kto pierwszy raz słyszy i to z nagrania, wiadomo, że nie będzie to słuchowisko pierwszej klasy
Nie mniej jednak, wiele dzieci w tym wieku jest się w stanie świadomie komunikować i to składając zdania.
a jak widac, niektore nawet szybciej:-D
;
Wiadomo że nie cały czas takie pełne zdania kleci, ale ogólnie to się jej japa nie zamyka od rana do wieczora i naprawdę z sensem nadaje. Np. dziś przy kolacji zobaczyła w lustrze odbijające się z pokoju lampki i mówi - "tata awiesił siateła w potoju"
Co dla nas jest akurat proste i logiczne, że tata zawiesił światełka w pokoju. Ale chyba i dla innych też, bo nie ma dnia żeby ktoś nas nie zaczepił w sklepie czy na spacerze z komentarzami na temat jej wygadania

Czym innym jest komunikacja a czym innym wyrazne mowienie.
"Jeśtem z mamusiom w domku i ogjądam bajkę, a ty co robisz tatusiu?"- na tej zasadzie.Dla obcych nie zawsze będzie to zrozumiałe, ale nie zw na sens tylko wymowę.

Ja do niedawna przejmowałam się postepami synka w różnych etapach ale przestałam teraz.