Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor
    • CommentTimeMar 5th 2015
     permalink
    Mój syn miał odklejaną
    Ale miał ok 5 lat wtedy...potem jeszcze operację na wędrujące jąderko (przepuklina),to rok temu,mial 7 lat.pełen pakiet mu się trafił...
    Dii młody miał znieczulone tylko Emlą,chyba nie było traumy,sam widok bardziej go preraził
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Nasza pediatra mowi, ze do 3 roku życia nic nie robimy z siusiakiem, zadnego rozciągania itd.
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    A z wędrującymi jąderkami do kiedy się czeka zanim się to zoperuje ?
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
    • CommentTimeMar 5th 2015 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny, czy możecie polecić dobrego laryngologa dziecięcego w Warszawie (może być na nfz jak i prywatnie)
    Z góry dzięki!
    A co do siusiaków - nasza pediatra jest zdania, że jeżeli nie ma dramatu, nie należy ruszać do 4-go roku życia - jedyne co, to pozwalać dziecku bawić się siusiakiem i namawiać do samodzielnego odciągania w kąpieli - często takie majstrowanie wystarcza w zupełności. No chyba, że jest problem z oddawaniem moczu, robi się przy siusianiu bańka pod skórką albo są infekcje - wtedy każe interweniować. Teraz mamy pokazać przy bilansie 4-latka lub przy okazji innej wizyty w tej okolicy czasowej.
    W sumie się z nią zgadzam. Jeżeli ma szansę samo się poodklejać wszystko, to czemu na to nie pozwolić, a czy interwencja będzie w wieku 2, 4 czy 5 lat to chyba aż takiej różnicy nie ma - i tak małym chłopcom siusiak jest potrzebny jedynie do sikania, więc się nic nie stanie jak interwencja będzie później.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Agigi, mnie polecila Hydro i Livia Krajmed, ja podaje dalej, maja dobrych specow.
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    agigi: Dziewczyny, czy możecie polecić dobrego laryngologa dziecięcego w Warszawie

Tak jak Frag napisała - Krajmed, a tam dr Lipiec. Polecam bardzo bardzo - operował mojego synka.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    To może skonsultuję to u jeszcze jednego lekarza... Polecałyście tu jednego ortopedę w Warszawie. Możecie mi przypomnieć? Dotyczyło to stópek i doboru bucików, kapci, więc dwie sprawy bym od razu załatwiła...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Dii, Sionek, ale w Arce przyjmuje maluchy do 2 roku zycia. Wczoraj dzwonilam do Babki Mediki, bo z Krasnalem musze isc i tam sa do niego terminy na...grudzien.
    --
  1.  permalink
    Frag, ostatnio przerabiałam temat Sionka - na żelaznej są zapisy z miesiąca na miesiąc, więc tam jest szansa. w górze kalwarii obecnie zapisy są na lipiec/sierpień
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ceri, ale dla starszakow tez?
    --
  2.  permalink
    tak, nie ma raczej limitu wiekowego- w gk byłam z Krzysiem jak miał 2lata i miesiąc czy ciut więcej. na żelaznej nie kojarzę, żeby było obostrzenie.
    idziemy z Jankiem w najbliższą sobotę na żelazną, więc jak chcesz to dopytam
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    zadzwonie do nich, dzieki bardzo Ceri, bo zalezy mi na czasie, a ten lipiec to tez troche daleko :( tylko co ja na to poradze, ze tylko jemu ufam?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    A o tych wędrujących jąderkach nie wiecie nic może ?
    Czy to się operuje a jeśli tak, to kiedy ?
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    O ja też zadzwonię :) Dzięki ceri, frag
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Teo miałam w przedszkolu 3-latka po zabiegu. Czyli musi być w tych okolicach, może wcześniej....
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Na stronie żelaznej jest napisane, ze dr sionek przyjmuje dzieci do 2 r.ż.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 05.03.15 13:34</span>
    A tak pomyślałam, czy to ortopeda zajmuje się sprawami siusiakowymi czy może urolog bardziej?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Monia502: Teo miałam w przedszkolu 3-latka po zabiegu. Czyli musi być w tych okolicach, może wcześniej....

Ale do roku to sie chyba tego nie rusza co nie ?
    Coś mi świta, że którejś stąd synek miał ten zabieg i nie pamiętam która to była....
    --
    •  
      CommentAuthorbrombap
     permalink
    A co ma ortopeda do siusiaka?
    Urolog będzie zdecydowanie lepszym tropem. Pewnie ew. chirurg dziecięcy. Ale poszłabym do urologa.
    --
  3.  permalink
    Dii: czy to ortopeda zajmuje się sprawami siusiakowymi czy może urolog bardziej?

A czemu ortopeda????? :shocked:

Treść doklejona: 05.03.15 13:42
    Dii, ale Ty szukałaś namiarów na dr Sionka odnośnie "spraw siusiakowch"???
    --
    •  
      CommentAuthorbananowiec
     permalink
    Dziewczyny na łzawiące oczko przy przeziębieniu oprócz przemywania własnym mlekiem coś jeszcze polecacie? Stosować na przemian z solą fizjo?
    --
  4.  permalink
    uś: potem jeszcze operację na wędrujące jąderko (przepuklina),to rok temu,mial 7 lat.pełen pakiet mu się trafił..

My w pazdzierniku tamtego roku mielismy zabieg na wedrujace jaderko. Co do stulejki, hmm, ja jeszcze nie ingeruje, mlody sobie sam przy siusiaku maajstruje w czasie kapania. Calkiem nie jest ta skorka odklejona, ale widze po wpisach, ze jeszcze ma czas na odklejenie.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Hmm... Zmyliło mnie to, że ten lekarz, który zajmuje się siusiakiem Kacpra jest ortopedą, a zajmuje się tym tylko dlatego, że jest chirurgiem dziecięcym również... To może do urologa pójdę skontrolować to jeszcze, a stópki u sionka ale czy nas przyjmie skoro do 2 r. ż. niby...?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    kuleczka_69: My w pazdzierniku tamtego roku mielismy zabieg na wedrujace jaderko.

A do kiedy się czeka aż się takie jąderko samo naprawi ?
    Wiesz może ? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Bananowiec, kup herbatke z nagietka lekarskiego i przemywaj oczka.
    •  
      CommentAuthorWinni
     permalink
    Dii, Ty idź do kogoś kto jest specjalistą od spraw siusiakowych dziecięcych, do kogoś jak Dr Ozimek od pasożytów, kto na co dzień tę stulejki operuje i widział tego milion.
    --
  5.  permalink
    Teo, do 2 r.ż. Tak nam chirurg dziecięcy powiedział.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    A potem koniecznie zabieg tak ?
    W sensie nie może to tak zostać ?
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Teo, spokojnie u nas jeszcze jedno jąderko wędruje i na razie tylko obserwacja czy wraca:wink:. Chyba może do 8 rż (jakoś tak mi się kojarzy, że lekarz mówił).
    No chyba, że długo się nie pojawiają w mosznie to w tedy trzeba konsultować z chirurgiem.

I nam delikatnie kazał sprowadzać do moszny, jak sie da to nie ma problemu.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    O dzięki Bari !
    Opinia Twojego lekarza bardziej mi na rękę, bo kurcze wolałabym bez zabiegu jednak..
    Hugowi uciekają jajka oba, ale nie na długo, i dadzą się sprowadzić przez masaż.
    Więc może się samo zwynaprawia :wink:
    --
  6.  permalink
    Teo raczej tak, bo w kanaliku jest inna temperatura i jaderko moze przestac rosnac. U nas nie chcialo zejsc, cofnelo sie spowrotem do kanalika i masazem nie szlo go sciagnac. Konieczny byl zabieg :/
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Teo nam lekarz kontrolował co jakiś czas.najpierw mówił żeby przyjsc po 4rż,potem dał jeszcze szansę do 6rż by samo zeszło (sprawdzał czy wędruje czy na stałe jest w jamie brzusznej.ale wędrowało) i dopiero po 7 urodzinach zapisał nas na zabieg.
    prywatna klinika,malutka.ale wszystko na nfz.sam zabieg 30min,pod narkozą.jak tylko sie wybudził,zbadali go i moglam go zabrać do domu.w domu leżał plackiem 3 dni,przyjechał lekarz z wizytą domową,przy nim pierwszy raz wstał i już pozwolił sie ruszać.
    te 3 dni to noszenie go do toalety cały czas.po dobie mógł siadać

Treść doklejona: 05.03.15 14:55
    kuleczka_69: U nas nie chcialo zejsc, cofnelo sie spowrotem do kanalika i masazem nie szlo go sciagnac. Konieczny byl zabieg :/
    a no właśnie-to wszystko zależy od tego czy schodzi i wędruje czy na stałe jest w jamie brzusznej
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
     permalink
    uś: a no właśnie-to wszystko zależy od tego czy schodzi i wędruje czy na stałe jest w jamie brzusznej

Dokladnie. U nas do 7 miesiaca zycia bylo ok. Pozniej jaderko zablokowalo sie w kanaliku pachwinowym i dupa blada, zabieg :/
    Pamietam jak w szpitalu lekarze i pielegniarki patrzyli na mnie jak na debila jak stalam pod sala operacyjna i plakalam. Ta godzina czasu mi sie tak dluzyla..... wiozlam Matiego na sale plakal strasznie, ja ledwo wytrzymywalam, jak go wywozili z sali to juz histeria na calego, wolal non stop "mama".... nie moglam patrzec jak on lezal tak bezwladnie na tym lozku... o masakra, nawet teraz jak pisze o tym to galy mam mokre :/
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Dziewczyny, wpadam na chwilę - czy spotkałyście się z czarnymi wymiotami u dziecka? Krasnal tak raz zwymiotował rano, poza tym nic mu nie jest, ja oczywiście na necie się naczytałam o krwotokach innych przyjemnych rzeczach :confused: Nie wiem kurka, czy panikować i jechać do lekarza, czy zaczekać, bo poza wygląda i czuje się ok...
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Frag, a nic nie jadl np.czekolady? moja ostatnio tak czekoladowo wymiotowala.
    Ale jak sa fuzowate wymioty,to bym pojechala do lekarza,bo mogą swiadczyc o krwawieniu w ukl.pokarmowym.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Aaaa, jadł czekoladę, faktycznie! to bankowo nie była krew, tylko takie brązowe coś. Uff...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Dzięki dziewczyny za odp w sprawie tego jąderka :peace:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    A ja mam pytanie odnośnie jedzenia. Wszędzie zawsze słyszę o problemie niejadaka, a u nas jest na odwrót. Jeżeli chodzi o główne posiłki, jak mu coś zasmakuje zje dużą porcję. W międzyczasie ciągle o coś prosi, jak nie dostanie to awantura na całego. Staram się mu dawać różne przekąski, np.marchew, jabłko, ogórek, suche płatki, musli ale są też i herbatniki (zwłaszcza przy babci). Waży ok 12 kg. Nie wiem czy to normalne, czy powinnam się martwić. Boję się, że z czasem zostanie mu chęć ciągłego podjadania. Ja sama mam zburzenia na tym tle i jest mi z tym źle i nie wiem co w tej sytuacji mam uważać za normalne.
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Bari, sa osoby z rozna przemiana materii. Moze Kacperek tyle potrzebuje. A wazy przeciez normalnie. Jak dla mnie to nawet malo, bo Maks 15 kg wazy a przeciez o wiele mlodszy. Dopoki dziecko nie jest grube, to ja bym sie cieszyla, ze duzo je.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    A ja mam pytanie dotyczące ospy u pięciolatka (wiem, że to nie ta grupa, ale tam mało kto zagląda) - kiedy należy jechać na SOR? Miki ma ospę od poniedziałku i na razie z dnia na dzień jest gorzej - gorączka, bóle stawów, a syfy ma nawet na oczach :-((( Dzwoniłam dziś do szpitala zakaźnego i do naszej przychodni powiedzieli, żeby z tym okiem jeszcze poczekać i najwyżej jutro jechać na Niekłańską, ale ja już nie wiem...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Livia: a syfy ma nawet na oczach

Livia, na gałkach ocznych? :shocked: Ja nie pomogę, ale chyba bym lekarzy posłuchała... Biedny Miki, niech już mu przejdzie :(
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Frag, na powiekach na szczęście, ale lewe oko nieciekawie wygląda - właśnie jakby się coś na twardówce kluło. Jutro chyba jednak wyślę męża z Mikim na ten dyżur.
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Bari mam to samo z moją młodą.kurcze ciągle chce coś szamać,brak mi pomysłów na zdrowe przekąska.a ona łazi i jęczy jak jej coś pochrupac nie dam :shocked:
    z tym,że moja to przecinek,chuda jak patyk sie robi,więc chyba jej to na złe nie wychodzi....
    twoj mały też wclae duzo nie wazy.ponoć nie ma się co przejmowac narazie,ale martwię się ze jak sie tak nauczy to w okresie dojrzewania będzie szersza niż moja 3-drzwiowa szafa :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    uś: ponoć nie ma się co przejmowac narazie,ale martwię się ze jak sie tak nauczy to w okresie dojrzewania będzie szersza niż moja 3-drzwiowa szafa :neutral:

Tak sobie myślę, że jak się wpoi teraz w miarę dobre nawyki, to nie powinno być potem problemu. Jak waga prawidłowa, to bym się nie przejmowała.
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Livia, dostaje heviran?
    Ja bym podjechala do zakaznego szpitala,jak ciezki przebieg to podadza cos. ospa w oku jest bardzo niebezpieczna,nie zwlekalabym!
    •  
      CommentAuthorbrombap
     permalink
    Livia, a Miki dostaje jakieś leki? Moja przy ospie dostawała Heviran. I też dość wysoko - jak na nią - gorączkowała.
    I nie wiem, czy dobrze jechać na izbę - taki osłabiony organizm jeszcze coś złapie... Może lepiej wezwać lekarza do domu?
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    montenia: dostaje heviran?

No właśnie kurde nie :sad:
    W poniedziałek badała go przypadkowa lekarka i nie przepisała, a jak w środę mąż był u naszej, żeby coś przepisała na to potworne swędzenie, to powiedziała, że na acyclovir za późno :confused: Dostał tylko Hydroxyzinum, ale to siekiera jest i tylko doraźnie....
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    W zakaznym chyba kolejki nie powinno być. my jak teraz byliśmy z rota to od razu nas przyjęli.Ani chwili nie czekaliśmy.
    •  
      CommentAuthorEleusa
     permalink
    Kochane Mamy

Piszę do Was prośbę o pomoc w przeprowadzeniu sondy na temat: „CO PRZESZKADZA MI W ODCZUWANIU SATYSFAKCJI Z MACIERZYŃSTWA?” i kolejne „W JAKIM STOPNIU MOJA PRACA ZAWODOWA WPŁYWA NA MOJE RELACJE Z DZIECKIEM/ Z DZIEĆMI?”. Jeśli któraś Mama nie pracuje, proszę, by odpowiedziała, dlaczego podjęła taką decyzję.

Proszę, abyście wypowiedziały się w kilku punktach, albo w jednym, lub w równoważnikach zdań na ww. pytanie.

Rozumiem, że nie wszystkie chciałybyście odpowiadać otwarcie na te pytania, odpowiedzi zatem można słać na mój adres mailowy: olawojtyna@gmail.com

Będę wdzięczna za każdą odpowiedź i zobowiązuję się do przekazania/upublicznienia wyników sondy.
    Sonda ta zostaje przeprowadzona na potrzeby nowego serwisu dla mam, który już wkrótce wystartuje w ramach projektu dla mam.

Pozdrawiam serdecznie
    Ola :smile:

Zapraszam do nowego wątku: http://forum.28dni.pl/discussion/3526/zapraszam-do-wspolpracy-w-tworzeniu-nowego-serwisu-dla-mam/#Item_1
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Livia,najlepsze efekty daje podanie heviranu w ciągu bodajże 72h od pojawienia się krostek,ale nie slyszalam,ze może być za pozno. Jedzcie do zakaznego,lepiej żeby to Ktos obejrzał.
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    Winni: Dii, Ty idź do kogoś kto jest specjalistą od spraw siusiakowych dziecięcych, do kogoś jak Dr Ozimek od pasożytów, kto na co dzień tę stulejki operuje i widział tego milion.

No właśnie ten lekarz do którego chodzimy jest chirurgiem dziecięcym. Na znanylekarz.pl jest kilka opinii od rodziców dzieci z problemami siusiakowymi. Ten lekarz podobno przyjmuje w szpitalu bielańskim.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.