Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeSep 29th 2015
     permalink
    Gucio... Mi się wydaje, że można kupić, bo troszkę pochodzi, szczególnie jeśli nie będzie śniegu... Podejrzewam, że gdzieś w listopadzie, grudniu rzucą śniegowce... i wtedy można dokupić...

U nas na szczęście rzadko są takie kolejki w Lidlu... Chyba, że coś markowego jest ;).
    ja się czaje na te kurtki zimowe co będą w październiku...
    --
  1.  permalink
    U nas takze trzeba byc wczesnie z rana bo inaczej nawet recznika nie dostaniesz hi hi

Treść doklejona: 29.09.15 19:22
    P.S.
    Mnie wygladaja na zimowe, ale do szalenst na sniegu raczej nie. Ladne te kurtki, musze poszukac czy mam na zime bo jak nie to skocze kupic.
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    My w zeszlym roku kupilismy kurtki simowe i spodnie ocieplane w lidlu i... wszystkie dzieci w okolicy mialy takie same. Maz moj "zakazal" kupowania w lidlu rzeczy dla Maksia. Wszedzie w zime Maksia widzial:) Ale faktem jest, ze u nas to po ubranka dzieciece to trzeba z ranca leciec. Ja bardzo lubie te niemowlakowe , bo te dla starszych dzieci (od rozmiaru 98)juz mi nie podobaja sie. Dziwne sa- szerokie a krotkie.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    A to u nas mimo, że kupilam Lidlowe, to rzadko spotykalam drugie dziecko ubrane podobnie... W tym roku kurtke tylko muszę dokupic, bo narciarki wziełam dużo za duże i powinny jeszcze w tym roku posłuzyć.
    --
  2.  permalink
    U nas dosc kiepska noc. Wieczorem mlody w lozku zaczal sie wiercic i pojekiwac. Pytalam czy cos go boli to nie umial sie okreslic. Goraczki nie mial ale spytalam czy chce syropek i chcial wiec dalam i po nim zasnal. Wstal po 7. Nos zatkany totalnie jak jeszcze nigdy. Strasznie powoli schodzi wydzielina. A jak lezy to wogole nos sie zatyka... Biedaczek :(

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 30.09.15 15:50</span>
    Uzywal ktos z was te plastry aromactiv?
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 1st 2015
     permalink
    pisalyscie ostatanio, ze niektore z waszych dzieci lubia bardzo slodycze. ja to poki co troche nie ten watek, ale wam powiem jak mi wczoraj oczy wyszly z orbit.
    zjednlismy sobie po lodzie, a ze mnie tam ciagle na cos ssie to wzielam po kolacji sobie 2 cukierki czekoladowe, i piotrkowi dalam 2. otworzylam sobie jednego, palaszuje z zadowoleniem, a piotrek wial te swoje dwa i mowi - mamo, ja dziekuje, ja juz dzis jadlem cos slodkiego. moj cukierek mi w gardle stanal.
    piotrek odmowil slodkiego bez problemu, mi bylo glupio i dostalam wyrzutow sumienia ze bede gruba, oczywiscie jak zasnal to nie dosc ze zjadlam swoje to i jeszcze jego cukierki.
    chcialam wam pokazac jak nauka nie idzie w las, i jakie dzieci sa madre, madrzejsze od swoich lakomych rodzicow.
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Ewasmerf: piotrek odmowil slodkiego bez problemu, mi bylo glupio i dostalam wyrzutow sumienia ze bede gruba, oczywiscie jak zasnal to nie dosc ze zjadlam swoje to i jeszcze jego cukierki.
    chcialam wam pokazac jak nauka nie idzie w las, i jakie dzieci sa madre, madrzejsze od swoich lakomych rodzicow.

Przepraszam, ale padłam ze śmiechu. Ten tekst to o mnie :devil: Moje dzieci też potrafią sobie zostawić słodycze "na potem", a ja durna, zawsze znajdę powód, żeby swoje zeżreć naraz :wink:
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Tosia też potrafi zamknąć pudełko np z ciastkami i powiedzieć że to na jutro, bo dziś już jadła

Dziś byłyśmy w centrum handlowym. I Tośka wpadła mi po raz pierwszy w histerie. Nie pisała bym o tym gdyby nie sytuacja.

Byłyśmy w smyk i tam zazwyczaj się pobawić zostawiamy zabawki dla innych dzieci i dla niej na następny raz i sama spokojnie wychodzi ze sklepu mówiąc zabawki papa i ze do nich wróci.
    No ale dziś stwierdziła że chce siku to się jej spytałam czy idziemy do łazienki i potem od razu wrócimy do sklepu. Odłożyła hulajnoge i pobiegłyśmy do wc. Ze na dole mają remont to musiałyśmy biec piętro wyżej. I w połowie drogi w płacz ze ona chce spowrotem do sklepu.
    Spytałam się jej jeszcze raz czy chce iść siku . Powiedziała ze tak. Więc wzięłam ją na ręce i poszłysy do wc.
    No ale nie doszły my tylko usiadłyśmy na kanapie przy wc. Tu była histeria itd.
    I pani która tam sprząta stanęła i zaczęła się na nas gapić i chyba bym tego nawet nie zauważyła gdyby nie jakaś inna kobieta, która do tej pani sprzątającej powiedziała.
    No i co pani się tak patrzy. I wtedy sobie poszła ta sprzątająca.
    A ta pani co zwróciła jej uwagę potem się okazało że czekała na swoje 3 córki. Chciały Tosie poczęstować ciasteczkami owsianymi. Oczywiście Tośka odmówiła.
    No i mama tych dziewczynek zapytała się mnie najpierw czy można Tosie tym poczęstować.
    --
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    TO napiszę moją historię. W gościach. Kacper je ciasto. Miał już ostatni kawałek, który upadł mu na podłogę. Ciotka go zgarnęła i wyrzuciła do kosza. Kacper w histerię, bo to jego kawałek ciasta! Mąż dał mu drugi. Podziabał na kawałki i podał widelczyk. Kacper zjadł z talerzyka jeden kawałek i resztę odstawił. Zapytałam, dlaczego nie je? A on na to, że on już zjadł swój ostatni kawałek :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeOct 2nd 2015
     permalink
    Madziik, ja używałam, kiedy Michasia miała katar, jednak nie potrafię powiedzieć, czy coś jej ulżyło to to. Ja tam zawsze przez pierwsze 3 dni psikam jej nos nasivinem, bo u nas on zdaje najlepiej egzamin. Życzę szybkiego powrotu do pełni sił ;)
    --
  3.  permalink
    Katka - dziekuje za odpowiedz.
    Chyba kupie sobie ten inhalator, polecacie jakis szczegolni?
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    madziik1983: Chyba kupie sobie ten inhalator, polecacie jakis szczegolni?

Ja mam taki zwykły dla dzieci:

http://allegro.pl/inhalator-nebulizator-care-life-2-gratisy-smoczek-i5285016569.html

I zawsze byłam zadowolona. teraz jednak po tym turnusie rehabilitacyjnym, gdzie robiono nam inhalacje odkryłam, że może jednak warto poszukac lepszy??? Oni tam mieli ultradźwiękowy i ta mgiełka była bardziej obfita niż w moim. Nie mniej nie mogę mówić, że się nie sprawdził, bo czy sterydy Dawidek miał, czy sól bocheńską, to jednak te infekcje słabły... U nas w szpitalu mają też tego typu co mój i też funkcjonują, więc podejrzewam, że najgorszy nie jest, a cena dość w porządku...

Teraz kupiłam taki nawilżacz:

http://allegro.pl/nawilzacz-ultradzwiekowy-steryliz-tech-med-tm-2005-i5008478079.html

Bardzo fajnie działa... Wlewam tam solankę zabłocką...
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    A ja czytalam ze ultrafzwiekowe nie sa dobre.ale nie pamietam co i jak.
    -- ;
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Nie wszystkie leki można do ultradźwiękowego wlać. My mamy philips family - wzięłam go ze względu na to, że w razie czego pewnie łatwo będzie o części zamienne.
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    No pewnie, że nie wszystkie, ale solanki można... To już obcykałam będąc na turnusie... A te solanki są super...
    --
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    doti_p: My mamy philips family - wzięłam go ze względu na to, że w razie czego pewnie łatwo będzie o części zamienne.

Potwierdzam :wink:
    --
    • CommentAuthorskapula
     permalink
    przepraszam, że sie wtrącę, ale też mamy katar od ponad 4 tygodni, wodnisty, lejący, a nos tez wygląda na zapchany. Inhaluje, nawilżam. Lekarz osłuchiwał 2 razy i niby infekcja tylko w nosie… Mały jest w trakcie ząbkowania, ida wszystkie czwórki, czy to może byc przyczyna takiego kataru??

I jeszcze pytanie odnośnie soli bocheńskiej, można z tego zrobić roztwór i wlać do nebulizatora?
    \
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    skalpula - pewnie :) Mojej Madzi za każdym razem jak idą zęby to i katar się pojawia. Przy czwórkach było to samo. Wodnisty katar... Pomagał nam psikacz Euphorbium. Rewelacja. Lekarka nam zaleciła kiedyś jeszcze u Kacpra jakbym nie decydowała się na zakup inhalatora. To to ładnie oczyszcza nosek. I faktycznie. Sprawdza się u całej naszej czwórki :)
    U nas na tapecie teraz trójki. ale już się przebiły szczytami a katar pomału mija, tzn teraz jest już gęstszy i żółtawy...
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    skapula: I jeszcze pytanie odnośnie soli bocheńskiej, można z tego zrobić roztwór i wlać do nebulizatora?

Tak... ja stosuję od jakiegoś czasu u synka... Tylko u maluszka zrób mniejszy roztwór niż zalecany, bo jest mocny. Dawidek az kaszlał podczas (chociaż o to mi chodziło, bo o odkrztuszenie wydzieliny mi głównie chodziło, ponieważ Dawidek nie ma odruchu kaszlu i zwykle kończy sie zapaleniem płuc)... Ale ta sól ma świetne właściwości, że względu na ilość jodu i bromu... Ma nawet więcej niz sól zabłocka...
    --
    • CommentAuthorskapula
     permalink
    Dzięki za info. Euphorbium też mam w domu:)
    -- [/url][/url]
  4.  permalink
    Dziekuje :)
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Dziewczyny orientujecie sie czy przeprowadzajac sie z dzieckiem poza granice kraju powinnam zabrac z przychodni karte szczepien?
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeOct 2nd 2015 zmieniony
     permalink
    Us, warto zabrac chocby potwierdzenie. U nas wpisano do ksiazeczki szczepien wpisy ze szpitala (urodzilam starsza corke jeszcze w PL) z adnotacja, ze wpis z obcych dokumentow.
    --
  5.  permalink
    Ja niewiem co z tym moim malym... Bylismy na dworze. Cieplo dzisiaj i bez wiatru praktycznie. Wrocilismy i po 30 minutach maly zaczyna plakac i pokazywac ze go pupa (otwor) boli a tam nic nie bylo. Obmylam z jego wielkim cierpieniem bo tak zaciskal poslady ze szok. Posmarowalam kremem. Ma goraczke 37.8. Zasnal w mig. Iewiem skad to... Zaczynam sie martwic bo oczywiscie weekend idzie...
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    madziik1983: Ma goraczke 37.8.

Obserwuj temperaturę, bo na razie nie jest źle... Objawy dziwne... A kiedy kupsko było?
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeOct 4th 2015
     permalink
    Muszę przesadzić Tosie na przednie siedzenie w samochodzie. Jak to jest z tą poduszką w czasie wypadku?
    Co się może stać dziecku jak jest włączona?
    I czy może to tylko do jakiegoś wieku / wzrostu / wagi dziecka wyłącza się tą poduszkę ?
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeOct 4th 2015
     permalink
    Acia - poduszkę bezwzględnie należy wyłączyć jak dziecko siedzi w foteliku montowanym TYŁEM do kierunku jazdy. Jeśli siedzi przodem - to fotel, na którym jest fotelik - musi być odsunięty na maksa do tyłu.
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
    • CommentTimeOct 5th 2015
     permalink
    Acia - Tak jak Livia pisze. Generalnie taka poduszka jak nawet dorosły za blisko siedzi może krzywdę zrobić a co dopiero u małego dziecka. Dlatego trzeba jak najdalej odsunąć fotel, żeby w razie wypadku nie uderzyła maluszka.
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Dziewczyny ile ważą wasze 3-latki?
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Tinamar: Generalnie taka poduszka jak nawet dorosły za blisko siedzi może krzywdę zrobić a co dopiero u małego dziecka. Dlatego trzeba jak najdalej odsunąć fotel, żeby w razie wypadku nie uderzyła maluszka.

Z tego co wiem, zaleca się jej wyłączenie także przy foteliku montowanym przodem do kierunku jazdy.
    •  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeOct 5th 2015 zmieniony
     permalink
    Bari
    Filip waży 14,5-15 kg, około 101-102 cm, ubrania nosi na 104. Według komputerowego wykresu u pediatry w gabinecie waga w normie, wzrost ponad normę.
    Wygląda normalnie, jak większość dzieci.
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    judka25: około 101-102 cm,

Łał faktycznie wysoki ;) u nas 93 cm i 12,8 kg i ta waga mnie trochę martwi, wszystkie kości można policzyć, 0 tkanki tłuszczowej
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ja bym się tą wagą nie przejmowała wcale. Musisz porównać wagę do wzrostu. Kacper nie jest za wysoki, więc według mnie waga ok. Zresztą Filip też jakoś tak podobnie ważył. Teraz też wystają mu żebra, ma szczupłe nóżki, ale wygląda normalnie, po prostu jest drobny.
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Dziękuję za odpowiedź .
    Tośka waży 12.8 kilograma.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Mój Miki ok 13kg, wzrost 92
    --
    •  
      CommentAuthorkermitka82
     permalink
    Rzeczywiście z tą wagą bywa różnie u dzieciaków.
    Moja waży 16 kg i ma wzrostu ok 100.
    -- •••
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Moja waży 15,5 kg - ale schudła ostatnio 0,5 kg. Wzrost 96cm.
    Jak na niejadka - słuszna postura :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Majka waży 17kg, wzrost 97cm. Ubrania kupuje jej na 4-5 lat :devil:
    --
  6.  permalink
    Maks niewiem ile wazy ale spodnie nosi 92 i koszulki tez :)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    moja ma 98cm wzrostu a waży 14kg.
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Po tygodniu w przedszkolu Kacper przyszedł przeziębiony, lekarz przepisał syropy, które średnio pomagały. I teraz w 4-tym tygodniu choroby okazało się, że jest angina i dostał antybiotyk. Kurcze długo się to wykluwało, albo załapał w międzyczasie:angry:
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Piszę tutaj, bo tu większy ruch :wink:
    Dziewczyny, mój starszak strasznie kaszle - tak sucho, krtaniowo, aż przykro tego słuchać :sad: Dałam mu Nurofen i Sinecod na ten kaszel, jutro rano idziemy do pediatry. Czy jest jeszcze coś przeciwkaszlowego (może z naturalnych sposobów?) co mogę zastosować, bo jakoś słabo działa ten Sinecod, a Miki kaszle aż do wyrzygu prawie :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Livia mi bardzo pomaga sok malinowy przy takim właśnie szarpiącym kaszlu. Dwa porządne łyki.
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
     permalink
    Zaraz pogrzebię w historii, ale może macie aktualnie jakieś dobre rady-dobre zakupy odnośnie łóżka dla 2-3 latki? Przed nami zakup, bo mała już nie taka mała, i nie wiem jak się zabrać do tematu :cool:

Treść doklejona: 05.10.15 20:50
    Jak moja miała suchy, to Sinecod też nic a nic nie dawał, jedyne co, to otwarcie okna, nawilżenie powietrza i podawanie picia po łyczku.
    --
    • CommentAuthorigni
     permalink
    Livia my mamy krtaniowca, no i z naturalnych sposobów to otwarcie okna i inhalacje. Niestety zazwyczaj działają na krótko. U nas krok pierwszy to inhalacje z berodualem, jak nie zadziała to sterydy, czyli inhalacja z nebbudem. Mamy te leki w domu bo ostatniej zimy przechodzilismy zapalenie krtani 4 razy :sad: niestety najczęściej schodzi na oskrzela
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeOct 6th 2015
     permalink
    Livia,zrob mu nebulizacje z soli fizjologicznej,powinien kaszel zrobic sie mokry
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeOct 6th 2015 zmieniony
     permalink
    Ja też zapytam tu. Moje dziecko znów chore (przedszkole) i strasznie kaszle plus ma katar. Całą noc nie spałyśmy, tak kaszlała :/ Przysypiałyśmy trochę i w pewnym momencie obudziło mnie gwizdanie. Normalnie aż na łóżku usiadłam, słucham a to Michalinie gwiżdże podczas oddechu przez usta - ale to jak głośno :/// Szok. Zapalenie płuc??? :/
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Dzięki dziewczyny, niestety otwarcie okna nie pomaga, bo kasłał najbardziej, jak wieczorem z placu wracalismy, czyli było chłodno. Ale inhalacje dziś mu zrobię, w razie czego mam Pulmicort, ale to juz w ostateczności. Sok malinowy tez wyprobuje, tylko wezme od Mamy :-)
    No i oczywiście wizyta u pediatry - niech go oslucha, zajrzy tu i tam...
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    katka_81: Zapalenie płuc??? :/

na zapalenie oskrzeli stawiam, ale może byc w połączeniu z zap. płuc... Nie mniej zwykle przy zapaleniu płuc raczej charczenie występuje (lub też brak objawów nawet osłuchowo), a w infekcjach oskrzeli własnie świszcze... Czasami jak dziecko leży, to napływa do oskrzeli wydzielina i tez może gwizdać... Nam kazali oklepywać... Na pewno konieczna jest wizyta u lekarza...
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Elyanna, my dla Majki kupiliśmy w Ikei łóżko hemnes i jesteśmy mega mega zadowoleni. Bedzie je miała już na lata, bo wymiary to 80x200 i jest rozsuwane, wiec za jakis czas dziewczyny będą tam spały razem :) No i szuflady są też ogromnym plusem!
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.