Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Nikt mi nic nie musi pokazywać. Umiem czytać ;) Nie rozumiem po prostu dlaczego innym ludziom przeszkadza to jak moje dziecko ma na imię?
To jakie imię nadajemy swojemu dziecku to kwestia gustu. Jeden woli imię nietypowe, inny będzie się trzymał tych popularnych wyborów. Dla innych to czy imię często występuje, nie ma żadnego znaczenia.
Jeśli ktoś mówi mi, że nie lubi popularnych imion to krytykuje mój gust. Tak jakbyś do mnie przyszła Marion i powiedziała "ale masz brzydka sukienke. Taka zwyczajna. Nic lepszego w sklepie nie bylo?".
Zanim znów się uczepisz kolejnego Kubusia, Lenki, Zuzi czy Adasia pomysl sobie, czy to miłe i grzeczne kiedy ktoś krytykuje imiona Twoich dzieci bo są nietypowe.
Magdalena Różdżka ma córkę Wandzię :)
Ja sobie tak myślę że niektórym brakuje jaj by nadać imię mniej spotykane, rzadkie bo co inni powiedzą.
A ja się zastanawiam ile rodziców zastanawia się jak będą się czuły dzieci z rzadkimi/dziwnymi imionami?
Ja mam na imię Monika... I też z powodu tego imienia miałam "kłopoty"
a myślisz, że to wina tego konkretnego imienia? Zapewne dzieciaki wyuważyły Twoje zamknięcie
Fakt, Monika dobrze się rymuje, ale uwierz, z każdego imienia można zrobić jakiś wierszyk-przytyk
nie komentuję tego, czy imię jest takie czy inne.
a od ewentualnej weryfikacji czy nie za bardzo "zaszaleli" są urzędnicy.
Nawet jeśli ktoś celowo piszę czy mówi coś co nas zaboli, no to na zdrowie karma wraca :)
Że nasz Marcinek jest pospolity, trudno
Czy ja Ci sprawiłam przykrość stwierdzeniem (prawdziwym!), że Marcin jest imieniem pospolitym? C
A ja sie w sumie zastanawiam dlaczego ten Marcin niby pospolity. Pracowałam w przedszkolu 16 lat i ani jednego Marcinka... Może ta "pospolitość" to za "duże" słowo bo są rejony gdzie imię to wręcz wymiera. Znam Marcinów, ale to już dorosłe chłopaki 35-40 lat.
Cytuję za słownikiem języka polskiego: pospolity - często się zdarzający, spotykany lub powszechnie znany, taki, jakich wiele. Ani słowa o brzydocie!
No litości, dziewczyny...
No nie wiem czy wszystkie znaczenia zacytowałaś? Ja znalazłam w tymże jeszcze jedno: mający odcień trywialności lub w innym: prostacki, chamski, wulgarny
I wg mnie problem stanowią dorośli - to oni "komentują" imiona. Bo dziecko pyta inne dziecko "jak masz na imię" i po usłyszeniu przyjmuje to do wiadomości. I koniec. Nie ma zastanawiania się - czy imię Bartek jest mniej dziwne od Albina. To rodzice komentują w stylu "pfff, co to za imię!", a ich dziecko usłyszawszy to, wyśmiewa potem tego, którego imię zostało skomentowane.
zobaczcie ranking bardzo rzadkich 2016:
Ale więcej kontrowersji nie wiem czemu wywołuje fakt, że mój syn nazywa się Kuba (nie Jakub) I ciagle w szkole musi wszystkich poprawiać. I ja w urzędach też
Potrafisz sobie wyobrazić jak Anglicy czytają Jakub? Ja słyszałam i podziękuję
Yann i yaqoob (albo yacoob albo jeszcze Jacob) sa czesto spotykanymi imionami we Francji.
Moj syn ma na imię ilyas,też bys napisala że to "kwiatek " i moja fantazja? No nieladnie tak się wyśmiewać nie wiedząc do końca skąd pochodzi takie czy inne imię.
Marion- za to mnie zdziwiło, że nie sprawdziłaś, a skomentowałaś :P
I potem taka Janka zostanie prezesem np. Orlenu ;)))
profesor Tola Nowak, profesor Kuba Kowalski albo choćby biskup Kuba Nowak