Mnie się wydaje, że ten wynik jest zbyt pobieżny. U nas tez taki wyszedł bo był tylko oglądany pod mikroskopem bez wybarwiania preparatu. Następne badanie dokładniejsze z wybarwieniem wykazało znaczne wady u chłopaków. Z 80 (paru) procent prawidłowych w pierwszym badaniu zrobiło się 7 % w tym drugim dokładniejszym.
W sobotę idę do gina i zobaczymy co on powie. Na inne badania musiałabym pewnie wybrać się do Płocka albo Torunia ale ze względu na pracę mojego M może to być ciężkie...Mam nadzieję że mnie podleczy i już będzie ok
Dziewczyny robiłam badania w 5 dniu cyklu: FSH 6,52 mlU/ml LH 9,24 mlU/ml Estradiol 31,44 pg/ml Prolaktyna 8,92 ng/ml Wszystko mieści się w normach podanych przez laboratorium tylko czy to wystarczy do zajścia w ciążę. Staramy się od sierpnia i póki co bez rezultatów. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji. Pozdrawiam:-)
Hej dziewczynki, jestem nowa na forum. Od dłuższego czasu się staramy o dziecko. Zrobiłam badania w 2 dc FSH 7.09 LH 5.92 Estriadol 46.30 Prolaktyna 12.79 Co o tym sądzicie??
Pytałam już na jednym forum, ale nie otrzymałam odpowiedzi, więc może Mi pomożecie. Biorę duphaston i ostatnio zamówiłam przez internet od dziewczyny i przysłała mi w dwóch róznych opakowaniach i sie zastanawiam czy tak może być, bo zawsze w aptece w Lublinie miałam w opakowaniu biało-żółtym. Niby głupota ale jak człowiek ma to jeść to się zastanawia.
Prosze o interpretacje moich wyników amh 3,0 ihibilina b 47 prolaktyna 15,80 testosteron 44,80 i tsh 1,738 mam problemy z zajściem w ciąże prosze o odpowiedż z góry dziękuje.
mam straszne wahania nastroju, i owłosione stopy (podobno u kobiet to nienormalne), lekarz rodzinny skierował mnie na badanie krwi i niby wszystko jest ok... ale nic sie nie nie zmieniło napady złości są, nrwowośc też, wypryski jak u nastolatki, proszę o pomoc
jeżeli Twój lekarz podejrzewa problem z hormonwami to takie badanie hormonów nalezy zrobić w odpowiednich dniach cyklu. Najlepiej udać się do endokrynologa
ja też mam straszliwe wahania nastroju, płacze i się śmieje, kiedyś tak nie miałam, nigdy takich wahań nie miałam do tej pory TSH, prolaktyna były ok
teraz przed in vitro robiłam wszelkie możliwe badania wszystko w porządku jedynie wyszło TSH w normie ale i wyższe niż zawsze (norma do 4,2 a mi wyszło 3,65, a zawsze miałam 1,8) , i prolaktyna 31 a norma do 29,5, niby zawsze miałam 15
ale mam plamienia, przed miesiączką, 2 dni krwawienia i potem plamienia następny tydzień ech idę do kliniki w piątek z tym
bardzo proszę, żeby pomogły mi zinterpretować osoby zorientowane w temacie.. otóż zrobiłam w 3 dniu cyklu badanie estradiolu i wyszło mi 153,3 pmol/l. Norma w tym laboratorium dla fazy folikularnej wynosi od 46,0 - 607,0. Myślałam, że wynik jest rewelacyjny i w ogóle, bo mieści się w normie. Ogromne było wczoraj moje zaskoczenie na wizycie u ginekologa, który powiedział, że w 3 dniu cyklu E2 powinien być poniżej 80. Powiedział, że mam zaburzoną rezerwę jajnikową ( cokolwiek to znaczy), i że pęcherzyki mi nieprawidłowo wzrastają, powiedział, że w ogóle nie wzrastają... wczoraj miałam wymrażaną nadżerkę, za tydzień mam przyjść na monitoring, żeby zorientować się, cie dzieje się z pęcherzykami, jeżeli nie będą wzrastały to lekarz proponuje stymulację owulacji. Bardzo proszę o pomoc. czasem wyniki podawane są w innych jednostkach, może tutaj nastąpił jakiś błąd?
Robiłas oprócz estradiolu inne badania? Wynik jest jak najbardziej w normie, bardzo możliwe, ze lekarz pomylił jednostki bądź postawił taką diagnozę na podstawie innych badań.
Witam, Bardzo proszę o pomoc i ewentulane podzielenie się swoim doświadczeniem Wykryto u mnie przeciwciała przeciwjądrowe ANA tryb świecenia homogenno -ziaristym miano 1:320, zrobiłam badania na swoistośc tych przeciwciał wyniki za 5 dni .... sprawa dotyczy immunologii!!!Czy któraś z Was borykała się z tym problemem? Wiecie co może on oznaczac w przypadku starań o dziecko?. Staramy się z męże ponad 2 lata o drugie dziecko. Pierwsze poczeło się w 6 cyklu starań. Dzięki za informacje!
Dziewczyny bardzo prosze o pomoc. Otóż wykonałam badania hormonalne w 19dc i nie wiem jaka faze cyklu przyjac dla wyników ponieważ nie było u mnie skoku, pomożecie?
Czy ktoś pomoże mi zrozumieć co jest nie tak z tymi parametrami we krwi synka??? Wiem tylko, że są nieprawidłowe (bo są zaznaczone), ale nie wiem ani czy są to za wysokie czy za niskie i o czym to może świadczyć... Dodam, że synek był leczony na anemię (i nadal jest)...
Dziewczyny mam pytanko. Wybieram się dzisiaj na badania hormonów ( godz 12.30) czy w związku z tym mogę wypić sobie kawe? Wspomne że będą to badania: TSH,LH, prolaktyna, estradiol i progesteron
Prolaktynę miałam badaną w tamtym cyklu, w tym badam bo ona jest w pakiecie który jest tańszy. Także mi na niej nie zależy, w związku czy na tamte badania kawa może mieć jakiś wpływ?
Witam proszę o pomoc w interpretacji wyników oceny nasienia partnera. Do gina idę dopiero w następnym tygodniu a chciałam się dowiedzieć conieco wcześniej. Oto one: Barwa: szare Upłynnienie: 20 Objętość: 6 Lepkość: 0 ph:7,8 Koncentracja: 30 Ruch postępowy: 15 Ruch całkowity: 30 Brak ruchu: 70 Całkowita liczba pl. w ejakulacie: 180 WBC: 0 Morfologia: 3 Żywe plemniki: 75 Aglutynacja ( 0,1,2,3,4 ): 0 Komórki okrągłe 3 Będę bardzo wdzięczna za informacje :-)
Dzięki ale ja bym prosiła tak na chłopski rozum..Czy to badanie ma coś wspólnego z rozwiązywaniem problemów z niepłodnością czy tylko zwykły progesteron coś powie w tej sprawie?
Powstaje z progesteronu, a cały układ hormonalny jest od siebie zależny. Wkleję część tekstu, który znalazłam moze on ci cos wyjaśni.
"17-OH progesteron w pierwszej fazie cyklu menstruacyjnego produkowany jest wyłącznie przez nadnercza, a w drugiej także przez ciałko żółte. Kliniczne znaczenie w diagnostyce przerostu nadnerczy ma stwierdzenie podwyższonego stężenia 17-OH progesteronu i znaczny jego wzrost po stymulacji ACTH. Podwyższone poziomy 17-OH progesteronu obserwuje się w zespole policystycznych jajników."
czyli na pewno ma znaczenie.
Ja w swojej diagnostyce oznaczałam 17 oh prg z androstendionem chyba 2 razy w ciągu roku, a prg kilka razy.
To może raz jeszcze. Nie jest napisane wg jakiej metody było wykonane badanie. Co do dokładnych wyników z normami to wygląda to tak: Barwa: szare - wartość referencyjna - szara/opalizująca Upłynnienie: 20 min - wartość referencyjna - mniej lub równa 60 Objętość: 6 - wartość referencyjna - większa lub równa 1,5 Lepkość: 0 - wartość referencyjna - mniej lub równa 2 ph:7,8 - wartość referencyjna - większa lub równa 7,2 Koncentracja: 30 - wartość referencyjna - większa lub równa 15 Ruch postępowy: 15 - wartość referencyjna -większa lub równa 32 Ruch całkowity: 30 - wartość referencyjna -większa lub równa 40 Brak ruchu: 70 - wartość referencyjna - - Całkowita liczba pl. w ejakulacie: 180 - wartość referencyjna - większa lub równa 39 WBC: 0 - wartość referencyjna - mniejsza lub równa 1 Morfologia: 3 - wartość referencyjna - większa lub równa 4 Żywe plemniki: 75 - wartość referencyjna - większa lub równa 58 Aglutynacja ( 0,1,2,3,4 ): 0 - wartość referencyjna - 0 Komórki okrągłe 3 - wartość referencyjna - mniejsza lub równa 5 Czyli z tego wszystkiego wychodzi, że nieprawidłowe są: Ruch postępowy, całkowity, morfologia ??? Co to może oznaczać??
O to już coś mówi. Tego że 17 OH Progesteron jest podwyższony przy PCOS to niewyczytałam nigdzie. Planuje zrobić progesteron w fazie lutealnej żeby sprawdzić czy jest na właściwym poziomie bo mam tę fazę strasznie któtką. Dzieki za pomoc.
Morfologia- to nieprawidłowa budowa, ją ciężko zmienić, ale nie jest beznadziejnie. Słaby ruch może wynikać z nieprawidłowej budowy (morfologii). Także najlepiej poczekać z oceną na wizytę u lekarza, a w między czasie jakieś witaminki dla mężczyzn partnerowi podawać.
Marzrz - moze to oznaczac, ze Twoj partner ma mniej plemnikow o prawidlowej budowie (zdolnych do zaplodnienia) i sa malo ruchliwe badz tez w wiekszosci maja ruch nieprawidlowy, co moze powodowac problemy z zajsciem w ciaze. Zaleca sie wtedy dodatkowe badania partnera oraz witaminy/badz tez leki. O tym juz decyduje lekarz. Najlepiej jest przedzwonic do swojego ginekologa z wynikami i poprosic o wstepna ocene /badz tez wyslac maila.
Czy się martwić czy nie oceni ci lekarz my nie jesteśmy specjalistami i nie będziemy prognozować Zawsze mogło by być gorzej, dodatkowe badania wyjaśnią na pewno jakie macie szanse bo to co tu nam przedstawiłaś to nie jest dokładne badanie. Lekarz może wprowadzić jakieś witaminki/leki i za jakiś czas powtórzyć badanie, a najlepiej z dokładniejsza morfologią gdzie występują nieprawidłowości.