Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 11th 2012 zmieniony
     permalink
    czy ktoras z was posiada i moze polecic kawiarke/zaparzacz do kawy na indukcje????
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeNov 14th 2012 zmieniony
     permalink
    MrsHyde: czy ktoras z was posiada i moze polecic kawiarke/zaparzacz do kawy na indukcje????

    Haha, Ania, odpisuję Ci siedząc przy kawie z kafetiery właśnie. Ale nie na indukcję.
    Natomiat jeśli chodzi o odpowiedź na Twoje pytanie, niemal w ciemno mozna kupować kawiarki BIALETTI. Porządna włoska firma i ja używam tylko takich. Mają całą serię na indukcję, ,mozna zobaczyć np. tutaj. Ale w tym sklepie mają dość wysokie marże, więc obejrzyj, która Ci się podoba i poszukaj na ceneo, nokaucie czy allegro - mozna znaleźć 10-20 zł taniej.
    ja mam teraz taką piękną, ciocia-zakonnica rezydująca w Rzymie mi przeszmuglowała :wink:

    https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/578755_3870580161183_1314411484_n.jpg


    btw, polecam mojego bloga o kawie Kawowy.blogspot.com :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 14th 2012 zmieniony
     permalink
    Magdalena: niemal w ciemno mozna kupować kawiarki BIALETTI. Porządna włoska firma i ja używam tylko takich. Mają całą serię na indukcję,

    dzieki za info. wlasnie mialam na allegro te firme do obserowwanych dodana, myslalam o tej badz o tej ale ja jestem kompletna ignorantka wiec stad prosba o podpowiedz


    Jaheira: Rozpakowałam dziś 3 ostatnie kartony z książkami... I kurde jestem przerażona. Skąd ja mam tyyyle książek i gdzie je trzymać? Półka okazałą się być "na styk". No, ale to oznacza,że nie mogę mieć ŻADNEJ nowej książki


    ja wystawilam troche ksiazek na allegro i kupilam sobie nowe :) teraz chyba bede musiala znowu podobny manewr wykonac zeby kilka nowych zmiescic bo 2 rzeczy i kladzenie na wierzch juz nie pomaga
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeNov 14th 2012
     permalink
    Mrs.Hyde najważniejsze, zeby była na indukcję a marka ma mniejsze znaczenie. Bialetti to akurat najdroższa możliwa marka, choć trzeba przyznać, że świetna. Dobry jest GAT, którego ja używam, ale nie wiem, czy są na indukcję. Każdy sklep internetowy z kawą ma w asortymencie takie kawiarki teraz. Niedługo będzie Dzień Darmowej Dostawy - zwykle na początku grudnia. Zorientuję się tam, gdzie mam rabaty, może uda się połączyć zamówienia, bo ja będę pewnie kupowac kawę a jak nawet nie to i tak może uda się wytargować.
    Pyanie tylko, jak duża ma być, bo kawa z kawiarki wychodzi bardzo esencjonalna i to, co Polak nazywa kawą - kubek 250ml z kawiarki to "morze" naparu. Na dwie osoby to powinna być dobra 4cup lub 6cup. No i jeszcze ważne - zużycie kawy na kawiarkę wzrośnie Ci lawinowo, bo sitko napełniasz całe a nie jest ono małe. Ja nie prowadze blogu, ale tez chętnie pomogę, choćby w wyborze kawy, palarni i młynka, żeby zmielić swieżo palone ziarno.
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 14th 2012
     permalink
    o super, dzieki za propozycje :)
    w sumie na kawiarke max do stowy bym chciala wydac, co do kawy to na razie lecimy na tym co przysyla mi "ciocia z hameryki" lub lavazza bo znajomy z wloch jadac troche nam przywiozl
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeNov 14th 2012
     permalink
    MrsHyde: myslalam o tej badz o tej

    widzę, że Peaberry odpisała w kwestii wielkości - zwróć na to uwagę. Bo to, co oni określają 4cup dla mnie osobiście było za małe. Jak chcę kubek kawy, to używam 6cup. U mnie w domu 6cup starcza dla 2 osób.
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeNov 14th 2012
     permalink
    Ja mam 3cup i to daje ok. 100ml naparu, czyli przeciętną filiżankę. Jak uda mi się z przemiałem i wypełnieniem sitka rzecz jasna. Ale ja piję sama, Małż pijał z French Pressa.
    Co do wyboru kawy to tutaj kwestia gustu. Nie polecam z pewnością nic z półek marketowych. Może poza Lidlem, ale tam Bellarom to są ziarna a nie mielonka. Teraz w promocji w Lidlu są całkiem przyzwoite mielone single za 7,77zł. Sama mam zamiar się zaopatrzyć do pracy. A jak macie dostęp do Tesco Extra to polecam stoiska YouBean - świeże ziarno, które można na miejscu zmielić w dobrej, jak na świeżą kawę cenie - 7,19 za 100g.
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthoraravls
    • CommentTimeNov 14th 2012
     permalink
    Peaberry, a jaki młynek żarnowy do ekspresu ciśnieniowego możesz polecić?
    No to mnie pocieszyłyście z tą kawą. Póki co, to mogę z pewną taką dozą nieśmiałości myśleć o frappé, ale co to za kawą :devil:
    Dobrej nocy, Dziewczęta!
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeNov 14th 2012
     permalink
    Łoj, to nie moja bajka! Ja espresso nie pijam, wolę alternatywne metody. Używam młynka ręcznego, bo do kawiarki dripa i FP mi wystarcza. Skupiam się raczej na świeżej, dobrej jakościowo kawie.
    Jaki masz ekspres i ile budżetu? Mogę na PW podać Ci miejsca, gdzie z pewnością doradzą coś dostosowanego do potrzeb.
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    • CommentAuthorewa74
    • CommentTimeNov 14th 2012
     permalink
    To ja z M ,chyba z innej planety jestesmy bo w ogòle kawy nie pijemy...
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeNov 14th 2012 zmieniony
     permalink
    ewa74 we wloszech kawy nie pijesz???:shocked::shocked::shocked::shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    No właśnie!
    A wiecie, że mimo tylu możliwości spróbowania, nie piłam jeszcze tych najsłynniejszych włoskich mieszanek? Może dlatego, że nasłuchałam się, że Włosi bardzo ciemno palą kawę a ja wolę jaśniejsze palenia. Ale jednego mieszkańcom Włoch zazdroszczę - łatwego dostępu do świeżej, niedrogiej, dobrej kawy.
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeNov 15th 2012 zmieniony
     permalink
    Jak mieszkalam w Pl nigdy nie pilam zadnej kawy!
    Dopiero tutaj sie do niej przekonalam, dlatego sie zdziwilam, ze Ewa nie lubi.
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    Peaberry: Ale jednego mieszkańcom Włoch zazdroszczę - łatwego dostępu do świeżej, niedrogiej, dobrej kawy.

    no dokładnie! jak to się mówi, prawdziwe włoskie espresso zaczyna się... na pierwszej stacji benzynowej po przekroczeniu granicy.

    A my ostatnio wzięliśmy capu w na jakiejś stacji w PL i myślałam, ze sie scheftam w samochodzie. jakiś sztuczny syf z proszku.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    Magdalena: prawdziwe włoskie espresso zaczyna się... na pierwszej stacji benzynowej po przekroczeniu granicy.

    Jakbym slyszala mojego Antka:cool:
    --
    •  
      CommentAuthormad1
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    ewa74: Dzien dobry ,to wy juz pewnie po kawie porannej, bo lubicie.


    Ja uwielbiam zapach kawy, używam jej w celach kosmetycznych, ale... smak mi niespecjalnie odpowiada i piję bardzo rzadko. No chyba, że Inkę ;)

    Za to uwielbiam herbaty, zwłaszcza zielone, białe i owocowe. Czarną porzuciłam, robię wyjątek tylko dla "Chopina" :D
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    Madrill, a wiesz, ze dobra kawa, dobrze zaparzona potrafi być tak delikatna i pełna ciekawych aromatów jak herbata? Napar jest delikatny, pachnący cytrusami albo ciemnymi owocami, albo bergamotką. Pycha! No nic mi się tak nie marzy jak kurs cuppingu...
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthormad1
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    Musiałabym spróbować takiej delikatnej kawy :)
    Dla mnie ogólnie wszystkie, które do tej pory piłam, były mniej lub bardziej kwaskowate w smaku, a to ani mojemu podniebieniu, ani żołądkowi nie pasuje :/ Może mój organizm po prostu nie akceptuje kawy (podobnie jak nie przepada za alkoholem)...
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeNov 15th 2012
     permalink
    Jasno palony singiel świeży (do miesiąca od daty palenia), grube mielenie i zwykły plastikowy filtr Fackelman i filtry 4 Jana Niezbędnego. Wystarczy... Poszukaj palarni w swojej okolicy, tam zmielą Ci na miejscu. I ważna sprawa - nie zalewaj kawy wrzątkiem - jak masz wrażliwy żołądek, zaparz kawę wodą w temp 90-95st.
    Gdzieś czytałam, że najprostrzy sposób sprawdzenia, czy kawa jest dobrej jakości, to zalać fusy wrzątkiem i zostawić na noc. Jak rano napar daje się wypić, to kawa jest zacna. :wink:
    Ja jestem gadżeciara, wypatrzyłam sobie taki fajny dzbanek do zaparzania herbaty, bo wyczytałam, że liście herbaciane muszą mieć miejsce, żeby się rozwinąć i oddać cały aromat i smak do wody. No a do kawy marzy mi się teraz aeropress. Moze mi św. Mikołaj przyniesie?
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthormad1
    • CommentTimeNov 17th 2012
     permalink
    Dziękuję za info :)

    Peaberry: do kawy marzy mi się teraz aeropress. Moze mi św. Mikołaj przyniesie


    zatem życzę dobrze poinformowanego Św. Mikołaja ;)

    Co dziś robicie ciekawego? Ja z Małą wybieram się za 1,5 godziny na przystanek tramwajowy, bo ma jechać tramwaj, co to książki rozdaje za free :D
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 17th 2012
     permalink
    znajomy jedzie w grudniu zawiezc wycieczke d Wloch, moze mi kupic kawe tylko mam podac jaka bym chciala, doradzicie cos?
    do tej pory zawsze lavazze nam przywozil ale jesli cos doradzicie w ziarnach to bede wdzieczna
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeNov 17th 2012
     permalink
    MrsHyde, Włochy to kraj, gdzie w każdym większym mieście jest kilkanaście palarni kawy. To lokalni producenci. Ja nie piłam nigdy włoskich mieszanek, ale jeśli zależy Ci na marce a przy tym nie chcesz przepłacić to faktycznie, prywatny import z Włoch ma sens. Duże, dobre marki to Bazzara (najpopularniejsza, ponoć pyszna i droga to Bazzara Top 12 Gran Cru), La Brasiliana Marfisa, Pellini Top, Agust Natura. Zaznaczam, że nie piłam żadnej z nich, być może na święta zafunduję sobie Bazzare na spróbowanie i od dawna "chodzi za mną" najdelikatniejsza ponoć Agust Natura Equa. Nie powiem Ci nic o ich smaku, bo ich nie znam, ale to są ciemno palone mieszanki dedykowane głównie do ekspresów ciśnieniowych, gdzie espresso wychodzi silne, z wyraźnym body, tzw. potente.
    Ja pijam kawy z polskich palarni, czasem zamówię coś z czeskiego DoubleShot. Nie chcę nikogo reklamować, bo polskich palarni jest całe mnóstwo. W Łodzi zaopatruję się na miejscu TUTAJ ale Goran zaopatruje w zasadzie restauracje i robi tylko czasem wyjątki...
    Z TEJ PALARNI mogę polecić mieszanki z czystym sumieniem. Pijam je regularnie i stosunek jakości do ceny jest zdecydowanie do zaakceptowania. Kawa palona jest na sposób włoski, zwłaszcza do mieszanek, single palone są dość jasno, tak jak lubię. Są mieszanki czystych arabik i z zawartością robusty do 20%. Jest w czym wybierać. Polski jest też Kelleran, AproTrade, Borówka, dużo ich...
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 17th 2012
     permalink
    loooo matko, czarna magia dla mnie, skopiuje mezowi na maila to moze on cos zrozumie :)
    ja tylko kjawe pijam, on ja parzy i mi serwuje - glownie z ekspresu cisnieniowego ale licze na kawe z kawiarki jak ja juz na prezent dostanie ;)
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeNov 17th 2012
     permalink
    W zasadzie podstawowym kryterium jest data palenia. Im krótsza tym lepiej. Reszta to kwestia gustu, serio. Ja od roku szukam olśnienia w kwestii smaku - takiego kawowego świętego Graala. To co smakuje mnie, Tobie może zupełnie nie podchodzić. Jedne kawy nadają się na espresso, inne na napoje mleczn na bazie espresso - cappucino, latte, latte macchiato.
    Ale tak szczerze? Odpuść sobie tę lavazze, bo na świecie jest tyyyle lepszych kaw... ;) Tak jak pisałam powyżej - najprościej? Tesco Extra i stoiska YouBean, albo nawet alledrogo i też mogę poszukać jakiś sprawdzonych dostawców włoszczyzny w miarę świeżej.
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 17th 2012 zmieniony
     permalink
    niestety u nas nie ma tesco, do najblizszego jakies 130km
    a lavazze mialam w baaaardzo dobrej cenie jak sie nie myle to po jakiesj 2 ojro wiec ten tego, szkoda nie skorzystac :P
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeNov 17th 2012 zmieniony
     permalink
    Zerknij do kiedy ważna i odlisz półtora roku - będziesz znać prawdopodobną datę palenia. Lavazza jest palona przemysłowo i chłodzona wodą - przechowuj w lodówce. Kawy z chłodzienia powietrzem powinno przechowywać się w szczelnych puszkach w suchym miejscu, bo wtedy nie chłoną wilgoci i nie wietrzeją. Przypomniało mi się z marek włoskich jeszcze Izzo. :)
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 17th 2012 zmieniony
     permalink
    kawe od lat trzymam w lodowce, zawsze w zamykanej na haczyk puszce, juz dawno sie przekonalam ze wtedy aromat nie ucieka; nawet jak kupie w "czas na herbate" jakas aromatyzowana to zawsze laduje w lodowce (nawet jesli w sloik musze ja schowac) no i zawsze miele przed parzeniem a nie wieksza ilosc na zas
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeNov 17th 2012 zmieniony
     permalink
    Mieli się tylko na parzenie. Te aromatyzowane to sama chemia, szkoda młynka, bo potem nawet najlepsza kawa pachnie wanilią, czekoladą, albo nie daj... wisienką albo brzoskwinią. A wiesz, ze kawy aromatyzowane to stare kawy, które są już mocno nieświeże i tak maskuje się fakt, że są zwietrzałe?
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 17th 2012 zmieniony
     permalink
    trudno :)) uboooooostwiam mietowa kawe a nie zawsze udaje mi sie kupic likier mietowy
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeNov 17th 2012 zmieniony
     permalink
    Hyde, wiesz z dobrą kawą jest jak z NPR ;)
    Nie spróbujesz, nie zobaczysz różnicy, nie przekonasz się. Nie namawiam, ale uważam, że warto się trochę wysilić, jeśli się chce pić coś dobrego. Oczywiście, jeśli ktoś nie jest takim freakiem jak ja, nie zamierzam wciskać na siłę... Ja po prostu nie lubię jak kawa smakuje czymś innym niż kawą. Potrafię w niej wyczuć aromat cytrusów, czekolady, żywic, chlebowy, ale to są naturalne aromaty, profile smakowe kawy. Każda mieszanka, każdy singiel smakuje ineczej, nie warto psuć sobie tego smaku sztucznymi aromatami...
    Jak już kawa smakowa, to jednak z syropem... Serio, szkoda młynka na ten ulep... Ja do swojego nie wsypałabym tego za nic.
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorJudyta08
    • CommentTimeNov 18th 2012 zmieniony
     permalink
    Hmm, zapachniało kawą w powietrzu... Peaberry przytoczyłaś wiele przydatnych informacji. Wydawało mi się, że mam wymagające podniebienie, jeśli chodzi o kawę, ale czytając Twoje wpisy, zrozumiałam, że takiej prawdziwej kawy raczej nie zaparzyłam... Tzn. my ostatnio pijamy kawę tylko z ekspresu. Od jakiegoś czasu kupujemy kawę ziarnistą, ale mamy problem z właściwym zmieleniem kawy. Przez to zapewne zniechęcamy się do ziaren... Czy kawa do ekspresu ciśnieniowego powinna być zmielona grubo, średnio czy raczej drobno?
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeNov 18th 2012 zmieniony
     permalink
    Pytanie pierwsze: jaki macie ekspres, jaki młynek?

    Gradacja mielenia:
    pył -> tygielek
    bardzo drobne -> ekspres ciśnieniowy
    drobne -> kawiarka
    dość grube -> french press
    grube -> dripp

    Najbardziej tolerancyjny na zmiany grubości przemiału jest ponoć aeropress, ale tego jeszcze nie sprawdziłam.
    Do eskpresu ciśnieniowego ważne jest kilka elementów. Podstawa to 25/25, czyli umowne 25ml naparu w 25 sekund ekstrakcji. Na to ma wpływ - świeżość kawy, stopień mielenia, stopień ubicia w PF, temperatura wody, rozgrzanie ekspresu...
    Ale na początek - jaki ekspres, jaki młynek.

    Edit. A przygotowanie espresso to proces i poszukiwanie optymalnych ustawien dla konkretnej kawy to czasem kilka shotów wylanych do zlewu. Czasem jeden obrót śrubą młynka sprawia, że nagle z PFa wypływa płynne złoto. A czasem wilgotność powietrza sprawia, że ziarna nijak nie dają się oswoić.

    Treść doklejona: 18.11.12 11:12
    Acha i jeszcze jedno. Absolutnie żaden ze mnie specjalista od espresso. Ja napisałam na jednym z forów kawowych - ekspres kupię jak mi coś ciężkiego na głowę spadnie... ;) Za dużo zmiennych do ogarnięcia a ja lubię dobry efekt przy niewielkim wysiłku. :bigsmile:
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeNov 18th 2012
     permalink
    kawowy temat
    --
    •  
      CommentAuthorJudyta08
    • CommentTimeNov 19th 2012 zmieniony
     permalink
    Peaberry: Pytanie pierwsze: jaki macie ekspres, jaki młynek?


    Wszystko raczej z dolnej półki na dzisiejsze czasy. Ekspres kupiliśmy już 4,5 roku temu. SAECO NINA. http://28dni.pl/pictures/1669136.jpg
    Młynek mam zwykły, najzwyklejszy i mielę zawsze "na oko".
    Heh, a wydawało mi się, że piję pyszną kawę :wink:
    My kupujemy w DE Dallmayr Promodo w ziarnach. Jakoś nam tak podpasowała w smaku.
    Teraz zakupię którąś polecaną przez Ciebie włoską kawę :smile:
    Jestem ciekawa też Twoich wrażeń smakowych po wypróbowaniu aeropressa. Mam nadzieję, że wspomnisz tutaj co nieco, ale to już po spotkaniu z Mikołajem :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeNov 19th 2012
     permalink
    Judyta - jeśli to młynek ostrzowy to raczej się go nie poleca. Ostrza gniotą i przegrzewają ziarna kawy i olejki eteryczne odpowiedzialne za aromat bardzo szybko się ulatniają. Najtańsze młynki Tchibo żarnowe już nadają się do pracy z kawą. Ja dla swoich potrzeb mam młynek ręczny - do metod alternatywnych wystarczy grubsze mielenie, ale ten z kolei pyli a pył może wpływać na smak kawy i klarowość naparu. Ale mnie raczej zależy na fajnych doznaniach, niż na superklarownym naparze, gdzie wyczuję "wibracje cytrusów" z delikatnym aromatem bergamotki. ;)
    Tak serio to do zrobienia dobrej kawy potrzebne jest... dobre ziarno i młynek. Reszta to kwestia wyboru - najprostrzy, najbliższy zalewajce jest french press. I ważne - nigdy nie zalewa się kawy wrzątkiem - nawet zalewajka może smakować, jeśli nie zaleje sie jej wrzątkiem a poczeka 3-4 minuty po zagotowaniu. Nie lubicie kawy z fusami - plastikowy filtr z dziurkami i filty nr 4 do ekspresów przelewowych - gruby przemiał, świeża kawa i aż miło popatrzeć jak sączy się zmaczny napar. To nie wymaga wiele wysiłku a jedynie poszukania wokół siebie palarni, która zmieli w miarę świeżą kawę na nasze potrzeby.
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorJudyta08
    • CommentTimeNov 29th 2012
     permalink
    Czy w Hiszpanii jest jakaś kawa godna polecenia? Tym razem kierowcy nie trafili do Włoch niestety, ale są obecnie w Hiszpanii i Francji. Zastanawiam się czy stamtąd nie mogliby czegoś przywieźć?

    Treść doklejona: 05.04.13 11:58
    Planujemy zakup nowego ekspresu do kawy.
    Macie jakiś godny polecenia?
    Jaką moc powinien mieć dobry ekspres? Który nie ma zbyt słabego ciśnienia?
    Chcielibyśmy, aby ekspres miał wbudowany młynek do kawy. Będę wdzięczna za wasze sugestie.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeApr 5th 2013
     permalink
    w sklepie AKCESORIA BARISTY w dniach 5-6-7 kwietnia jest darmowa wysylka, moze akurat komus sie przyda ta info, ja kupie mezowi jakis 'bibelot'
    --
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeApr 28th 2013 zmieniony
     permalink
    O kurcze, nie sądziłam, że Akcesoria tutaj trafią. :)

    To bardzo dobry sklep, polecam z czystym sumieniem, fachowcy z sercem do kawy. Jeśli decydujecie się na grubsze zakupy, typu młynek, czy ekspres to warto tam. Z anielską cierpliwością Robert odpowie na każde pytanie. Zajrzyjcie na ich profil na FB, tam można się dowiedzieć wielu fajnych rzeczy o imprezach kawowych w Polsce. Ostatnio byłam na Cup Tasting w Łodzi, gdze Akcesoria Baristy dostarczały sprzęt do degustacji a polskie lokalne palarnie dostarczały ziarno. Bardzo fajna impreza.
    Tymczasem zapraszam na nowe forum kawowe, które ruszyło w piątek. Wszystko o kawie które jest częścią portalu o podobnej nazwie. Startujemy z nową inicjatywą, której celem jest rozpowszechnienie w Polsce kultury kawowej na dobrym, europejskim poziomie. By filiżanka espresso nie kojarzyła się jedynie z kwaśnym, gorzkim świństwem a w każdej szanującej się kawiarni z ekspresu płynęły same dobre napary. Zapraszam również na nasz profil na FB gdzie staramy się umieszczać jak najwięcej informacji z kawowego świata. Kto wie, może wkrótce też będziemy mogli pochwalić się publikacjami na naszej stronie głównej. Tymczasem na FB możecie podzielić się z nami swoimi doświadczeniami kawowymi, obejrzeć zdjęcia latte art w wykonaniu moich kolegów - amatorów i pasjonatów. Zapraszam do zabawy i wspierania tej inicjatywy!

    Treść doklejona: 28.05.13 08:02
    Poranek przy kawie. :bigsmile:
    Dziś mam w kubeczku pyszną Cafe Las Flores kawę zbieraną z krzaka, gdy na krzaku są jdnocześnie kwiaty i owoce. Niezykły aromat kwiatowy podczas mielenia powala.
    Pokażę Wam moje zbiory kawowe. Mamy na forum takie miejsce, gdzie pokazujemy nasz domowe kąciki kawowe. Jestem jedyną chyba osobą, która nie posiada ekspresu. Czysta alternatywa. Oto mój kawowy kącik.

    Treść doklejona: 28.05.13 08:02
    Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeDec 1st 2014 zmieniony
     permalink
    Co sadzicie o tych ekspresach do kawy na kapsulki? Typu nescafe dolce gusto? Zdrowa taka kawa? Podobaja mi sie wizualnie i malo miejsca zajmuja. Rozumiem, ze pojedyncza kawa jest drozsza (koszt kapsulki) ale ogplnie jak to sie speawuje? Jaka kawa?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 1st 2014
     permalink
    ja pilam tylko raz cappuccino u kolezanki i mnie nie zachwycilo, jak ktos ma troche pojecia to sam lepsze zrobi
    osobiscie ekspresu na kapsulki bym nie kupila ze wzggledu na ich koszt; warto tez pamietac ze do danego ekspresu tylko kapsulki z tej firmy pasuja
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeDec 1st 2014
     permalink
    Ale generalnie co jest w tych kapsulkach? No bo niby kawa zwykla zdrowsza niz ta chemiczna rozpuszczona i zastanawiam sie czy w tej kapsulce nie ma jeszcze wiecej chemii. Moi rodzice maja zwykly ekspres. Taki co przy okazji mieli kawe i kawa jest rewelacyjna no ale tu nie ma.chemii. za to jest on olbrzymi. Ja do swojej kuchni nie mialabym gzie tego ustrojstwa wstawic:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeDec 1st 2014
     permalink
    MrsHyde: ja pilam tylko raz cappuccino u kolezanki i mnie nie zachwycilo

    ja miałam podobne odczucia.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeDec 1st 2014
     permalink
    Te ekspresy tez nie sa drogie, wiec pewnie wlasnie lipa:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
    • CommentTimeDec 1st 2014
     permalink
    My mamy dolce gusto nie korzystamy jakoś często,z raz na tydzień ;) ale nam smak odpowiada :) przeważnie pijemy latte,choco caramel,chai tea latte i ristretto ;)
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeDec 1st 2014
     permalink
    Zagladalas/wiesz co jest w kapsulkach? Jak wychodzi koszt jednej kawy (kapsulki)?
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
    • CommentTimeDec 1st 2014
     permalink
    Nie zaglądałam ;) ja raczej z tych co zaglądają w skład tylko produktu dla dzieci ;)
    U nas w tesco/leclerc kupujemy całą paczkę 8 sztuk po 15 zł. , ristretto jest za 17 ale tam jest 16 sztuk ;)
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeDec 1st 2014
     permalink
    Ja mam tassimo i też nie narzekam ;) Jak zaparzam gościom to też zadowoleni ;)
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka01
    • CommentTimeDec 1st 2014
     permalink
    tez mam tassimo. wiekszość kaw to normalna parzona kawa, fusy zostaja w środku. niektore sa na zasadzie jak zwykle capuccino i sie rozpuszczaja
    -- []
    • CommentAuthora_net_a
    • CommentTimeDec 1st 2014
     permalink
    Frances jak nie masz miejsca na ekspres to może pomyśl o zwykłej kawiarce :) do tego młynek żeby mieć na świeżo i już - my tak mamy i kawa pyszna :) kapsułki drogie i nieekologiczne ;)
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeDec 1st 2014
     permalink
    to może pomyśl o zwykłej kawiarce :)


    Równiez posiadam i jestem zakochana ;)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.