Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Bo rok temu.zostałam oskarżona o.to, że szatki nie kupiłam a ja się pierwszy raz w życiu z takim dziwnym zwyczajem spotkałam.
Akurat co kto ma przynieść, kupić, jest najmniej ważne.
Nasz region? Miejsca?
a nie dziwoląg.
A co jezeli chrzestna czy chrzestny nie kupi ubrania czy szatki?
Przeciez to są sprawy do ustalenia między ludźmi, nie odgórne
tam u przyjaciółki do chrztu by nie doszło...
Nie zależy od miejsca czy kościoła.
Else, jakie odgórne? J
To jest do ustalenia między rodzicami i rodzicami chrzestnymi, a nauki powinny dotyczyć spraw duchowych.
No ciemnogród.
A jeszcze tak mi przyszło do głowy - a jak matki chrzestnej nie stać na kupno szatki to co wtedy? Też obraza? Chyba, że się wybiera rodziców z powodów "kasiastych", a nie innych.
Odmowa chrztu z powodu braku szatki - Teo, dużo złej woli włożyłaś w wymyślenie tego problemu.
Dodam jeszcze, ze u nas nauki to bylo jedno spotkanie, podczas gdy u mojej szwagierki chyba ze cztery.
ktory mozna wrzucić do wora z księdzem, ktory odmówi udzielenia chrztu rodzicom żyjącym bez ślubu.
Ten problem, wg Else, był wielce prawdopodobny do zaistnienia
No, ale jakbym usłyszała, że jej się nie podoba taka tradycja i że to wyciąganie kasy to bym chyba już nie wytrzymała.
Wcale mi się on nie podoba. Chrzestny ma być pomocą do wychowania dziecka w wierze katolickiej a nie sponsorem.
. Bo jeszcze w międzyczasie padły słowa o moim brzuchu i ze "mówiłam nie bierze się ciężarnej za chrzestną" no to sorry gregory.
Chrzestny ma być pomocą do wychowania dziecka w wierze katolickiej a nie sponsorem.
I u nas własnie zanika obowiązek tych nauk...