Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoriris30
    • CommentTimeFeb 7th 2015 zmieniony
     permalink
    Luba gratulacje :) mam nadzieję, że Kaziu grzeczniutki pozostanie jak najdłużej :)

Cytrynko, jak ten czas szybko płynie, całkiem niedawno informowałaś nas o 2 zarodeczkach a teraz to już 2 poważnych człowieczków :) super, że na usg genetycznym wszystko ok :) niech maluchy rosną zdrowo.
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
    • CommentTimeFeb 7th 2015
     permalink
    Cytrynko cudowne wiesci!!!masz jakies przeczucia co do płci maluszków?" :)

Luba gratulacje dla szczesliwej mamy! Jak sie czujesz? WItaj Kaziu :heart:
    --
    • CommentAuthormonaliza666
     permalink
    Luba gratulacje

Czy skurcze porodowe mogą być jak przy grypie?
    Co jakiś czas bolą mnie jakby skurcze jelitowe, defekowałam się chyba już z 5 razy. Sama nie wiem niby mnie boli żołądek. Te skurcze jelit nie są jakieś straszne. Teraz jeszcze mam trochę dreszcze jak na grypę.

Pamiętam kiedyś kumpela pojechała ze skurczami do szpitala. Lekarz ją zbadał i mówi, że spokojnie jeszcze nie urodzi, bo to nie są jeszcze skurcze porodowe, ale została przyjęta na oddział. Mija godzina, dwie przychodzi inny lekarz i mówi mu, że ma chyba grypę i jelita jej się skręcają jak na rozwolnienie. Czy dostanie jakieś leki przeciwbólowe. :shocked::shocked::shocked: Lekarz popatrzył na nią z poirytowaniem i do niej "a może Pani rodzi" :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    Stąd takie moje skojarzenia :wink:
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    Luba gratuluję niech Kaziu rośnie jak na drożdżach.
    Cytrynko gratuluję udanego genetycznego oby szybko ci leciała ciąża :-*
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    monaliza666: Lekarz popatrzył na nią z poirytowaniem i do niej "a może Pani rodzi" :bigsmile::bigsmile::bigsmile:

no ale to, co powiedział lekarz, to chyba mało istotne, istotne jest to, czy była to grypa, czy jednak urodziła :bigsmile:
    Myślę, że albo jelitówka Cię bierze - sądząc pod dreszczach albo się oczyszczasz przed porodem.
    --
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    Luba, gratuluję!
    Mój mąż chciał naszemu synowi dać Kazimierz na imię, co by królewskie było :)
    Ale że on córce wybierał, to młody Wojtusiem został.

Monaliza, kto wie? Mnie przed porodem czyściło ale dreszczy nie miałam.

Dawaj znać jak rozwój wypadków :)
    --
  1.  permalink
    katka_81: istotne jest to, czy była to grypa, czy jednak urodziła

Tak, urodziła :bigsmile: Teraz po kolejnych ciążach kumpela twierdzi, że to było takie oczywiste, że to skurcze porodowe. No, ale przy pierwszej ciąży skąd miała wiedzieć.

U mnie może faktycznie jakaś grypa, bo strasznie jestem zmęczona, a cały dzień w łóżku przeleżałam. Młoda tylko wyjątkowo boleśnie się wypina. Nic jak będzie tak bolało, że nie będę mogła nic powiedzieć, to będzie już :wink:
    może jakiś stres mnie dopada, bo od wczoraj moje 2 kotki na krok mnie nie opuszczają. Pewnie podświadomy lęk się ujawnia.
  2.  permalink
    Oj faktycznie czas szybko leci. Kończy się 14 tc. I w końcu brzuch mi zaczął rosnąć; ) Ciekawe jak to będzie. Mam dużo obaw czy sobie poradzę. Jak z karmieniem. Jeszcze niunia taka mała. Do przedszkola jej nie oddam. Szkoda mi jej. I tak będą to dla niej trudne chwile. No i pewnie będzie chorować bo póki co tylko 2 razy miała lekki katarek i kaszel bez goraczki jak miała 3 msce i drugi raz na roczek. W domu wszyscy chorowalismy a ona nie. W przedszkolu tego nie uniknie a nie chce żeby maluszki od niej lapaly.
    Dorit nie mam żadnego przeczucia co do płci. Póki co intensywnie myślę o imionach;)
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Gratulacje Luba. Kaziu - jakie śliczne imię:) królewskie:))))
    -
    Halo, czy są tu jeszcze jakieś wielkie brzuchy poza mną? Bo dopadają mnie dolegliwości związane z przyrostem kg, m. in. nie mogę stać, bo nogi mi się w tyłek wbijają, po 5 minutach na stojąco już nie wytrzymuję. Już końcówka, ale chyba sobie kupię stołek barowy do kuchni, bo nic przy blacie nie mogę zrobić - wszystko na raty przez te męczące się nogi. Co można na to poradzić w ciąży - czy ktoś wie jak można sobie ulżyć?
    --
    •  
      CommentAuthorbladykot
    • CommentTimeFeb 8th 2015
     permalink
    _azja_: Halo, czy są tu jeszcze jakieś wielkie brzuchy poza mną?
    _azja_: po 5 minutach na stojąco już nie wytrzymuję.

Też tak mam, ale moje dolegliwości zaczęły się przed ciążą. W maju będę mieć MRI. Najlepiej się czuję wykonując wszystko na siedząco. Dzisiaj nad ranem (po niespaniu od 3) bolał mnie kręgosłup L-S w pozycji leżącej na boku.
    --
    •  
      CommentAuthorduszkaga
    • CommentTimeFeb 8th 2015 zmieniony
     permalink
    Gratuluje ! Lista pedzi jak szalona :bigsmile:

Azja mi to rece odpadaja, tak szybko sie mecza !!! z nogami mam spokoj :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Dziewczyny, jAk ktoras z Was potrzebuje cisnieniomierza to s Lidlu są firmy Sanitas za 60zl. Mąż mi wczoraj taki romantico prezent zrobil ;)
    .
    AZJA mnie przy staniu dokuczaja plecy, wiec nie pomoge, ale moze stolek to nieglui pomysl. Na olx kub w ikei mozna pewnie cos tanio kupić.
    .
    Dziewczyny, dzieki za odpowiedzi w temacie objawow przedporodowych.
    Ja dzis mam wizyte i pierwsze w zyciu ktg - sooooł eksajting! ;))))
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    Magdalena: Dziewczyny, jAk ktoras z Was potrzebuje cisnieniomierza to s Lidlu są firmy Sanitas za 60zl. Mąż mi wczoraj taki romantico prezent zrobil ;)

Mi mąż też kupił jakieś 2 tygodnie temu. Bardzo jestem z niego zadowolona:)))
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    No w mordę jeża, tak wysoko w klasyfikacji to jeszczem nie była :wink:
    A ktoś cos wie, co tam u Jagody?
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Magda, weź sobie coś do poczytania na ktg :)
    --
    •  
      CommentAuthordoti86
     permalink
    Luba gratulacje :clap::clap::swingin::swingin:

ooo Maaatko :shocked::shocked: ja już 19-ta ? :shocked::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Cudowne wiesci od Stefki :) : dziś o 2:57 przyszła na świat Michalinka (3200, 52 cm), 10 pkt
    dziewczyny czują się dobrze, Mała to śpioszek, więc Mama może odpocząć.

Gratulacje Stefko:heartbounce::flowers:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Magdalena, miłego słuchania malutenkiego serduszka! :)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Gratulacje Stefka ;))
    Magdalena - jesteś w pierwszej piątce! ;))))) Gratuluje, i chciałabym aby me piękne oczy ujrzały Cię na podium ;))
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Wow gratuluję dziewczyny ;)
    Takim sposobem jestem 15 i to chyba najwyższy czas wziąć się za wyprawkę?!
    --
    •  
      CommentAuthorkama27
     permalink
    Luba, Stefka gratulacje!!!
    ja melduje po wizycie że mała waży 3220g, wszystko ok,28.02 mam ktg, jeśli wyjdzie ok to 2.03 idę do szpitala a 3 mam cc...
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Jestem nie do życia :/ moze mieć to związek z moim ciśnieniem - kurde, dzisiaj to juz sięgnęłam "dna":wink: ciśnienie 90/50.... Martwić sie az tak niskim, czy olać sprawę? Jakoś działać? jak?
    --
  3.  permalink
    Ulcia też mam takie. I przy tym puls około 100. Z Natalka mój "rekord" 88/45 ;) Jakoś trzeba żyć. Mi nic nie pomaga no chyba, że mnie ktoś wkurzy;)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    :devil::devil: patrz, moj maź dzisiaj od rana dba o podniesienie mi tego ciśnienia i pomimo wkurwa na niego (jak stad na Księżyc) to nadal dolina :/ znaczy sie taka uroda
    Ja puls 65
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Luba, Stefka, gratuluję !!! :)
    Ulcia, ja też mam takie.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Gratuluję rozpakowanym mamusiom!

Ja też mam takie niskie ciśnienie i do tego puls poniżej 60.
    Ja siedzę jak na szpilkach i czekam do wtorku, żeby potwierdzić ile tych dzidzi siedzi w brzuchu. Już się nie mogę doczekać.
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    1. jagodalg84 – 09.02.2015 (dziewczynka)
    2. monaliza666 – 21.02.2015 (dziewczynka)
    3. migotynka - 28.02.2015 (dziewczynka)
    4. kama27 - 01.03.2015 (dziewczynka)
    5. Magdalena - 07.03.2015 (chłopiec)

6. duszkaga - 10.03.2015 (dziewczynka)
    7. Ewelajna87 - 11.03.2015 (chłopiec)
    8. adaja78 - 13.03.2015 (chłopiec)
    9. Moya212 - 17.03.2015 ( chłopiec)
    10 Olenka01 - 18.03.2015 (dziewczynka), lecia_28 - 18.03.2015 (chłopiec)
    11. niunia32 - 23.03.2015 (dziewczynka)
    12. _azja_- 26.03.2015 (chłopiec), Dorit - 26.03.2015 (chłopiec), _Isia_ - 26.03.2015 (chłopiec)
    13. Malgoska15 - 02.04.2015, justyna883 - 02.04.2015 (dziewczynka)
    14. bladykot - 04.04.2015 (niespodzianka)
    15. flavia - 17.04.2015 (chłopiec)
    16. MamaKubusia - 18.04.2015 (dziewczynka)
    17. a_net_a - 20.04.2015 (dziewczynka)
    18. doti86 - 02.05.2015 (chłopiec)
    19. blackberry - 06.05.2015 (dziewczynka), anula36 - 06.05.2015 (chłopiec)
    20 agigi - 13.05.2015 (dziewczynka), andzik81 - 13.05.2015 (chłopiec)
    21. Wisienka3 - 19.05.2015 (dziewczynka)
    22 migg - 25.05.2015 (chłopiec)
    23. Calypso77 - 26.05.2015 (chłopiec)
    24. dżasti - 27.05.2015 (chłopiec), bari_87 - 27.05.2015 (chłopiec)
    25. dinka24 - 10.06.2015 (dziewczynka), Hania89 - 10.06.2015 (chłopiec)
    26. lolita1983 16. 06. 2015 (chłopiec, chłopiec)
    27. brombap - 17.06.2015
    28. Eliza_12 - 18.06.2015 (chłopiec)
    29. igni - 21.06.2015
    30. karooo24 - 8.07.2015
    31. misinka26 - 09.07.2015
    32. puelka - 15.07.2015
    33. Środa - 19.07.2015
    34. iris30 - 24.07.2015
    35. Figowa_mama - 31.07.2015
    36. cytrynka251 - 10.08.2015r (bliźniaki)
    37. Malisiek - 12.08.2015
    38. kolonialka - 16.08.2015
    39. Motylica1 - 17.08.2015
    40. Tomira - 20.08.2015
    41. Ul_cia - 24.08.2015
    42. I_ida - 25.08.2015
    43. karolinka81 - 28.08.2015
    44. Kinga - 3.09.2015
    45. Libra1610 - 10.09.2015
    46. Ew3ame - 29.09.2015
    47. subiektywna7 - 30.09.2015
    --
    -- ,
  4.  permalink
    Magda, zgrubłaś!!! :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorduszkaga
     permalink
    Magdalena: Ja dzis mam wizyte i pierwsze w zyciu ktg - sooooł eksajting! ;))))

KTG fajna sprawa, ja w tamtym tyg mialam "swoj pierwszy raz" :bigsmile:

cerisecerise: Magda, zgrubłaś!!! :swingin:
    --

:clap::cheer::clap:

Treść doklejona: 08.02.15 18:17
    Teraz wysyp samych dziewczynek, oprocz madziowego rodzynka :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Zaczynam drugi trymestr :)
    Czekam na : przypływ sił witalnych, koniec mdłości i ruchy :) no i poznanie płci !
    -- [url
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    Steka gratuluję :-* zdrówka dla misi
    Pierwsze ktg są niezapomniane :-)
    Niunia zapomniałaś dopisać mnie i subiektywnej do listy ja termin na 29/09 a ona na 30/09. Z góry dziękuję :-*

Treść doklejona: 08.02.15 19:29
    A nie subiektywna jest przepraszam :_) ślepa jestem
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Ul_cia: ciśnienie 90/50.... Martwić sie az tak niskim, czy olać sprawę? Jakoś działać? jak?

Ula, ja całą ciążę takie ciśnienie miałam :) Takie może grozić omdleniami jedynie, niemniej lepsze takie, aniżeli za wysokie, bo to już wiadomo, niebezpieczne :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Stefka, gratulacje!

Magda, i jak ktg poszło?

Ulcia, ja też takie zdechłe całą ciążę miałam... Ratowałam się kawą, która co prawda ciśnienia nie podnosiła, ale poprawiała humor :)))
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    kolonialka: Zaczynam drugi trymestr :)
    Czekam na : przypływ sił witalnych, koniec mdłości i ruchy :) no i poznanie płci !
    Za tydzień zaczynam trzeci i czekam na to samo :rolling: (No może prócz ruchów i płci :D)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Znaczy sie ciśnienie trupa to norma, trzeba pokochać ;))
    Z Martynka w ciąży tez miałam niskie alenieaz tak ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    No, Dziewczęta, dzięki za doping, aż mnie to rozczulilo :))))))) :*
    .
    Ula, u mnie 90/50 to całkiem czesto było w I i II trym. Dopiero w trzecim zaczęłam osiągać swoje wyżyny - np dzis 108/53. Tak wiec chyba luz, o ile nie czujesz sie osłabiona bardzo.
    .
    Ja po wizycie i po ktg, trwało tylko 15min, zapisało sie kilka pokurczy, takich 20-30 proc. No ale co ma sie zapisywać w 36t3d ciazy.
    Szyjka nieciążowa. Mikołajek pulchniuki, taki wykończony, buzia śliczna, główka nisko, usteczkammial przy samym spojeniu lonowym.
    ALE
    on juz wazy 3300!!!!! W 5 tyg przykoksowal prawie 1300g.
    Lekko mnie to przeraziło. :/ w sensie wizja, ze on przekroczy te 4 kg, blizna nie wytrzyma albo w ogóle mi nie dadzą rodzic SN i każą zrobic cc...
    Jeszcze moja ginka jakoś tak nastawiona, ze lepiej, żebyśmy domowymi sposobami próbowali wywołać przed terminem, żeby nie urósł za bardzo. Powtórzyła to chyba z 3 razy. Aż uwierzyłam.
    No i tyle. Oczywiście sie cieszę, ze wszystko oki i w ogóle (choc nic nie mówiła o przepływach ani stopniu łożyska), ale jakis taki niepokój czuje.
    Moze po prostu sie wewnętrznie zaczynam bać :wink:
    No. A co do częstotliwości wizyt, to juz mnie nie umówiła na następna, tylko kazała co tydzien robić ktg i gdybym nie urodziła w ciagu dwóch tygodni, to wtedy będziemy sie "umawiać". Ona ma teraz egzamin specjalizacyjny (ten po 8latach praktyki) i ma mało czasu, ale sie jakoś taka olana poczułam. Nie wiem... Moze to normalne, ze jak wszystko jest ok, to nie trzeba mieć częściej wizyt? Ale jednak chyba bym sie lepiej czuła wiedząc, ze mam za 2 tyg kolejną. A tak to sie czuje pozostawione sama sobie trochę. Wyobrażałam sobie, ze pod koniec kobieta jest pod czujniejsza opieką.
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Ul_cia: Znaczy sie ciśnienie trupa to norma, trzeba pokochać ;))
    Z Martynka w ciąży tez miałam niskie alenieaz tak ;)

Ja miałam podobne i zalecenie jednej kawy dziennie :) Bardzo mnie to cieszyło, bo kocham kawę i nie chciałam jej odstawiać na czas ciąży. Za to warto mieć ze sobą w torebce zawsze jakiś pobudzacz jakbyś się słabo poczuła - ja kilka razy prawie zemdlałam, normalnie mroczki przed oczami i mnie ratowały suszone żurawiny.
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Magdalena: Wyobrażałam sobie, ze pod koniec kobieta jest pod czujniejsza opieką.
    Magda, nie zrozum mnie źle, ale jeśli masz zdrową, za chwilę donoszoną ciążę, to naprawdę nie ma powodu być pod jakąś czujną opieką :) Tzn. wiadomo, warto się przejechać na ktg, kontrolować ruchy itp. ,ale tak poza tym, to po prostu za niedługo urodzisz :) Ja dostałam skierowanie do szpitala tydzień przed terminem z terminem na 42 tydzień, gdybym miała przenosić - i tyle. Spokojnie. Tzn. domyślam się, że masz obawy przez poprzednią ciążę.
    A wyniki z usg mnie zawsze zastanawiają, bo np. moja ginka dwa dni przed terminem prognozowała 3500 a wyszło dziecko 2890 :) Jak główka jest nisko to łatwo się pomylić w pomiarach :)
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    migg: Magda, nie zrozum mnie źle, ale jeśli masz zdrową, za chwilę donoszoną ciążę, to naprawdę nie ma powodu być pod jakąś czujną opieką :)

Mig, absolutnie Cie zle nie rozumiem i niech Ci Bóg w dzieciach wynagrodzi :smile: Liczyłam na taki głos rozsądku.
    Ja ufam tej mojej gince i cenie ją za to, ze nie panikuje i stara sie mnie normalnie traktować a nie jak pacjentkę "po przejściach", tylko ze akurat ostatnio tu na wątku dziewczyny pisały jak czesto miały wizyty i mnie to zaniepokoiło.
    To dobra, luzuje :smile:
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Jak w przeciągu dwóch tygodni nie urodzisz, to po prostu się umówisz na wizytę :)
    --
    •  
      CommentAuthorMagdalena
     permalink
    Jeszcze co do wagi, to tak sobie myśle, ze u nas w ogóle dzieci długie są, Młody od polowkowego juz miał kość udową dużo dłuższa niż resztę ciała, to tez pewnie zaburza szacunki.
    Tak czy siak, zdaje sie na naturę, co ma być to będzie. Tymczasem, skoro szyjka nieoporodowa, to sobie dzisiaj muszę jakoś miło odreagować :wink: :tongue:
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Magdalena, ja mimo,że w 20tc miałam szyjkę długości 2cm i założony pessar w 21tc,miałam nisko łożysko, jestem po poronieniach i nadal biorę dużo progesteronu i zastrzyki przeciwzakrzepowe, to wizyty miałam co 4 tyg i dopiero od III trymestru mam wizyty co 3 tygodnie.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorl_ida
     permalink
    Hej przyszłe mamusie:-) świeżo upieczonym gratuluje:-)
    Dziewczyny prosze o dopisanie do listy - mój termin to 25.08:-)
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Niunia, taka mała uwaga :tongue: Zamiast dodawać 3 listy na jednej stronie mogłabyś edytować te pierwszą, którą wklejałaś? Bo tak to sie robi bajzel..
    --
    •  
      CommentAuthormisinka28
    • CommentTimeFeb 9th 2015
     permalink
    kolonialka: Zaczynam drugi trymestr :)

Nie chce straszyć ale ja też liczyłam na koniec mdłości a tu dalej męczą i mam wrażenie, że bardziej niż z I trymestrze :angry:
    --
    •  
      CommentAuthoriris30
     permalink
    Kolonialka, mi natomiast przeszły tak ok 14 tyg :) i od tej pory tylko sporadyczne pawiki (najczęściej po połknięciu tabletek), ale tak to czuję się bardzo dobrze :) każda z nas ma inaczej. Mam nadzieję, że u Ciebie ustąpią w miarę wcześnie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoreliza12
    • CommentTimeFeb 9th 2015 zmieniony
     permalink
    To ja jeszcze raz sie zglaszam i prosze o dodanie. Moj termin 18.06 - synek.
    Czy tez macie problem z ciagle zapchanym nosem? Od miesiaca mnie juz tak meczy i strasznie ciezko przez to mi sie oddycha.
    --
    •  
      CommentAuthormisinka28
    • CommentTimeFeb 9th 2015 zmieniony
     permalink
    eliza12: Czy tez macie problem z ciagle zapchanym nosem? Od miesiaca mnie juz tak meczy i strasznie ciezko przez to mi sie oddycha.

Mi tylko wieczorem przed spaniem zatyka.
    Wycofują kwas foliowy!- Acidum Folicum Richter!
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    eliza12: To ja jeszcze raz sie zglaszam i prosze o dodanie. Moj termin 18.06 - synek.
    Czy tez macie problem z ciagle zapchanym nosem? Od miesiaca mnie juz tak meczy i strasznie ciezko przez to mi sie oddycha.

Dopisana :)
    Ja mam też od miesiąca zatkany nos.

Treść doklejona: 09.02.15 11:08
    misinka26: Wycofują kwas foliowy!- Acidum Folicum Richter!

Dlaczego?
    -- ,
    •  
      CommentAuthormisinka28
     permalink
    Tu jest link:
    http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-gif-wycofuje-z-aptek-jeden-z-kwasow-foliowych,nId,1661382
    Przepraszam, że tak ale inaczej nie umiem go wrzucic.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.