Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Dii - ja miałam wyniki z posiewów zawsze dobre i zawsze po 7 dniach, więc dlatego tak piszę:)
Dii ja wg usg mam co wizyte inny termin. Ale za kazdyn razem pozniej niz OM.
Dii, kopiko?hmmm nie brzmi to zachecajaco;) kupilam juz i zaraz sprobuje.
to mnie pocieszyłyście :)
tylko, że Wy jesteście na już w bardziej zaawansowanej ciąży a ja ciągle na początku ;)
Po pierwsze miała dwa podejścia z oxy (była tydzień po terminie), nic nie ruszało. Za 3 podejściem coś ruszyło, ale dziecko było ciągle wysoko i szyjka się odpowiednio nie rozwierała. Miała masaże, zastrzyki wszystko. Darła się w niebogłosy. Rozcinali ją i to konkretnie. Na końcu lekarz musiał z całych sił naciskać na brzuch- dziecko wyszło praktycznie siłą.
Dziewczyny, które z Was rodziły sn dzieci z wagą 4kg i powyżej? Da się?
, pracuję nad elastycznością z pomocą olejku migdałowego - zaszkodzić, nie zaszkodzi... Duzo zalezy od budowy kobiety i jej elastyczności
no właśnie z "wywiadu środowiskowego" wśród znajomych mam, te słynne 15% w kwestii błedu pomiaru szło w stronę niedoszacowania... ja najczesciej spotkalam sie z opinia ze usg w okolicach porodu zaniza wage
Wydaje mi się, że akurat w tym wypadku nie waga dziecka miała wpływ na to, jak przebiegał poród, a raczej szereg medycznych ingerencji. Dziecko wysoko, ale wywołali poród, szyjka nie gotowa, ale co tam- rodzić...
pracuję nad elastycznością z pomocą olejku migdałowego - zaszkodzić, nie zaszkodzi...
Dziewczyny, które z Was rodziły sn dzieci z wagą 4kg i powyżej? Da się?
Penny, Twoja córcia chyba też prognozowana w tych okolicach? Jak Twoje samopoczucie/nastawienie?
sugerowany przez położną masaż krocza 5x w tygodniu, najlepiej po wieczornej toalecie (olejek migdalowy tloczony na zimno ponoć świetnie uelastycznia) oooo... a możesz zdradzić w jaki sposób pracujesz? :)
Czy to możliwe, żeby w 12 tygodniu coś już ?
Montever, Wojtek miał obwód glowy 37cm- to sporo..
Ja to raczej sie spotkalam z tym ze usg zawyza wage.
Teo ruchy wydaja sie az niemozliwe bo przeciez ten dziec taki malenki
co do tetna to tez normalne pewnie mamy tam jakas duza tetnice ;).
Gin mi powiedział, ze to wszystko zależy od długości dziecka.
Tzn nie wiem czy sporawą, ale 35 - 36 cm przy wadze 3500 gr to chyba dość tak.
bo syn mój miał obwód łebka 37
I ogolnie az nie urodzilam Henia to ciasno tam bylo ze az za bardzo. Maz z nostalgia wspomina tamte czasy
Więc Ninka jakby nie patrzeć troszkę tą główkę większą miała, bo obok leżały dzieci ważące 3,3 - 3,5 kg a główki miały po 33 cm.
Na szczęście pomiary urodzeniowe nie zawsze rokują na przyszłość: wielka czy za małą głowę, krótkie nogi itp.
Są przydatne... Koleżanki synek od urodzenia w okolicy 50 centyla. Ale w okolicy 4roku przestał przybierać na wadze - tłumaczenie że rośnie że się wyciąga lato wiecej ruchu przecież je itd... Obecnie jako 5cio latek z wagą zjechał poniżej centyli i zaintrygowało to lekarza (prześledził wszystką wagę jaka była zapisywana w książeczce na szczepieniach i bilansach wprowadził na siatkę) od ponad roku prawdopodobnie dziciak miał glistę ludzką... i tak se karmił pasożyta O wlasnie to. W UK zaprzestali tych pomiarow po porodzie. Pytalam dlaczego nie mierza i polozna mowila ze te wymiary i tak nijak sie maja do pozniejszych wymiarow dziecka wiec do niczego nie sa przydatne.
tak - głowa, kość udowa i obwód brzuszka (często gdy dziecko jest juz nisko cieżko zmierzyć głowę i zostaje się na 2ch pozostałych pomiarach) Ale czy przypadkiem brzuszka tez sie nie mierzy w celu oszacowania wagi płodu?
A co do zmian w dolnych partiach po porodzie, to nie ludze sie ze jestbtak jak bylo kiedys. Oczywiscie poporodowa jama smoka wawelskiego zniknela, ale 4.5 godziny parcia niestety pozostawily po sobie slad nie do naprawienia. Dla mnie to roznica taka ze z tamponow mini przetrzusilam sie na normal (ewentualnie super) :)