Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoreja86
    • CommentTimeJul 17th 2015
     permalink
    Eeeee tam. Ja miałam owulacje w 56 dc i nie biorę pod uwagę terminu z usg bo by wyszło, ze owulacje miałam 4 dni orzed skokiem a tu ciąża byłaby niemożliwa bo serca strzeliliśmy dwa i jeden dzień orzed skokiem ;-) ja sobie poprostu obliczam 14 dni wstecz przed skokiem i mam piękny 28 dniowy cykl ;-)
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/klz98u697yycoenz.png[/img
    •  
      CommentAuthoriris30
    • CommentTimeJul 18th 2015
     permalink
    Figowa gratulacje! trzymaj się ciepło :)
    --
    •  
      CommentAuthorl_ida
     permalink
    Figowa gratulacje:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    Figowa! Gratulacje!!!:flowers:
    --
    •  
      CommentAuthorrybcia82
     permalink
    figowa super !!! i zazdroszcze ze juz po;)
    ja dzis nie spalam prawie bo sie maly wwiercal w szyjke i wierzgal jak szalony az myslalam ze to juz cos sie rozkreca -skurcze mocne co dziesiec minut ale dupa
    po polnocy sie uspokoilo
    dzis od rana,pranie sprzatanie i inne czynnosci zaliczone-teraz chwila relaksu przy kompie i poleze do obiadu bo spojenie i pachwiny no i inne narzady nie daja mi sie ruszyc....;)
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    Figowa-Gratulację ! :)
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Ostatnio czytałam o 5S, jako naturalne spospoby na ruszenie porodu: seks, sutki, schody, sprzątanie i spacery:bigsmile:

A bierze któraś z Was lub planuje olejek z wiesiołka na końcówce? Ja zaczne po 37tc, bo poczytałam, że fajnie wpływa na szyjke - szybciej się rozwiera podczas porodu i pomaga uniknąć pęknięcia:wink:
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    Figowa gratulacje;-)
    __
    Ja zamierzam tez łykać wiesiołka i dodatkowo mam w planach robić masaż krocza co by właśnie nie popekac i może tym razem uda się bez cięcia;-) ale jak to wyjdzie to się okaże dopiero:-)
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Masaż też robie, olejkiem migdałowym :) Mam nadzieje, że uda sie ochronić krocze. Przy pierwszym porodzie się udało, ale Majka była malutka, a teraz druga córa szykuje się większa ;)
    --
    •  
      CommentAuthorrybcia82
     permalink
    no ja nie widze sensu-u mnie oczywiscie-mlody kolos sie szykuje wiec jeden szew w te czy w tamta str. to juz pikus,oby poszlo ładnie sn...i oby juz cos ruszylo...te czekanie to męka
    --
    •  
      CommentAuthorewelissa84
     permalink
    Dziewczyny czy w drugiej ciazy ruchy dziecka czulyscie wczesniej?(niz w pierwszej)
    --
    •  
      CommentAuthorrybcia82
     permalink
    Ja w 17 tyg w obydwu ciazach-od razu wiedziałam że to to
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    Tak-w pierwszej ok. 19tc w drugiej w 15 tc ;)
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
    •  
      CommentAuthormotylica1
    • CommentTimeJul 18th 2015 zmieniony
     permalink
    Ja biorę wiesiołka w formie Oeparolu, od 35 tygodnia, 3x1, od 37 mam brać 3x 2, do tego od 36 tyg masaż krocza, tylko polozna uprzedzała żeby samej nie robić bo można sie uszkodzić i najlepiej żeby maz majstrował, takie 5 min powinno wystarczyć. Do tego raz dzienni herbata z liści malin od 36 tyg i od 37 codzienny sex - takie zalecenia od położnej dostaliśmy żeby Sobie pomóc.
    Oeparol na niepekniecie ale i na ewentualne hemoroidy - wiadomo uelastycznia wszystkie śluzówki.
    Masaż na niepekniecie.
    Herbata na lepszą pracę macicy.
    Sex na lepsze rozwieranie sie szyjki i jej zmiękczenie.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
     permalink
    U mnie ruchy w pierwszej w 18 tc, a w drugiej dokładnie gdy wypadało 16 tygodni :)
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    ewelissa84: czy w drugiej ciazy ruchy dziecka czulyscie wczesniej?(niz w pierwszej)

tak, o jeden dzień :tooth:
    w obu ciążach w 17 tygodniu
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    W pierwszej ciąży w 20 tyg, w drugiej w 16tc a w tej dziś mi się wydawało że czuję ale to chyba jakiś omam bo to za wcześnie, co myślicie?
    --
    •  
      CommentAuthorewelissa84
     permalink
    Ja w piwrwszej kolo 19, teraz wiadomo ze jeszcze nie czuje wiem ze nie przegapie wiec tak czekam:)
    Mońka nie wiem sama mi sie tez niby zdawalo ale to chyba mi cos po brzuchu sie przewracalo jakis obiad albo cos :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    ja w pierwszej ciaży tak 16-17tydz, a teraz w drugiej juz od 12tyg czulam:smile:
    motylica a nie boisz się tak szybko zacząć brać tego wiesiołka? kurcze ja to bym sie chyba bała ze coś moze zacząc się jednak dziać za szybko hmmm
    no ale skoro to zalecenia położnej to chyba aż tak szybko by nie podziałało?:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    Hej dziewczyny wpadam tu regularnie i czytam co u was ale weny nie ma zeby pisac... u nas roznie dzis akurat szpital ale ostatnio bylo dobrze. Ja ruchy kolo 15tc w tej poczulam a w pierwszej okolo 18. Trzymam kciuki za mamy na koncowce oby szybko poszlo :*
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Wiesiołek porodu nie powinien wywołać, a jedynie go usprawnić, jak już się zacznie :)

Co do ruchów - w pierwszej ciąży 19tc, teraz 17tc.

Ew, kciuki za Was :*
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    a ja czulam ruchy w 1ciazy 21tyg w drugiej 19tyg w trzeciej 21tyg
    a teraz musniecie w 15tyg ale pozniej dluuugoo nic i tak naprwde od kilku dni czuje juz konkrety :)
    --
    •  
      CommentAuthormotylica1
     permalink
    daga310, tez myślałam, ze to za wcześnie ale polozna powiedziała ze jak nic sie nie dzieje to można, a ja pozamykana i tylko czasem jakieś spięcia mam wiec biorę i nic sie więcej nie dzieje.
    Pamietam, ze przy staraniach tez brałam w pierwszej fazie cyklu, a od owulacji przestawalam...
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeJul 19th 2015 zmieniony
     permalink
    motylica1: Do tego raz dzienni herbata z liści malin od 36 tyg i od 37 codzienny sex - takie zalecenia od położnej dostaliśmy żeby Sobie pomóc.Oeparol na niepekniecie ale i na ewentualne hemoroidy - wiadomo uelastycznia wszystkie śluzówki.Masaż na niepekniecie.Herbata na lepszą pracę macicy.

Ja od 32 tc piłam herbatę z liści malin (rano i wieczorem po 1 szklance) oraz łykałam Wiesiołek Oeparol (3x dziennie 2 tabl.). Od 35 tc masowałam krocze olejkiem WELEDA. Problemów żadnych nie miałam - urodziłam w terminie. Nacinane krocze miałam, bo miałam poród kleszczowy - gdyby nie to, to by mnie nie nacięli.
    Co do naparu z liści malin, to już w II trymestrze ciąży powinno się pić raz dziennie, w III trymestrze częściej - jeden, dwa razy dziennie.
    •  
      CommentAuthormotylica1
     permalink
    Każdy ma inne zalecenia i doświadczenia.
    Na opakowaniu herbaty jest napisane żeby nie przekraczać dawki 2 łużek naparu, jak robisz np. 2x dziennie z 1 łyżki to chyba ok, ale jak pijesz 2x2 to według nich za dużo.
    Ja wszystko chce zastosować bo wierze ze sobie nie zaszkodzę, tylko pomogła wlasnie, od wtorku wprowadzam zwiększony Oeparol i liście malin oraz masaż krocza, a tylko z serem czekamy jeszcze tydzień ;)))

Marion a ten masaż to ile czasu trwał? I raz dziennie czy dwa?
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeJul 19th 2015
     permalink
    Podobno trzeba robić przerwy w piciu herbaty, bo inaczej da odwrotny skutek.
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    Tez czytalam ze tydzien sie pije i tydzien przerwy.
    My zostajemy kolejna noc... nadal mam brazowe oplawy a w nocy bylo troche skurczy i malej serduszko brzydko zwalnialo. Sterydy w zadek podane dzis druga dawka. Potem usg w 32tc 2d sprawdzic czy lozysko przykrywa nadal cale ujscie macicy potem usg w 36 jezeli nadal cale zakrywa cc 36-38tc jezeli nie zakrywa calkowicie 39tc cc. Taki plan na dzis chyba ze mala zechce wyjsc wczesniej to cc z buta bo boja sie o krwotok i zagrozenie dla zycia matki i dziecka. Martwie sie okropnie...
    --
    •  
      CommentAuthorpuelka
     permalink
    Dziewczyny zwalniam pierwsze miejsce :-)
    Dzis nad ranem o 4:46 przyszla na świat Melania :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    Udalo się silami natury tak jak chcialam. Ma 2900 i 51cm.
    Pozdrawiamy wszystkie mamusie oczekujace na swoje Malenstwa!:heartsabove:
    -- [
    •  
      CommentAuthorrybcia82
     permalink
    Puelka brawo cudownie
    --
    •  
      CommentAuthorbananowiec
     permalink
    Puelka gratuluję:wink:Ty pierwszy porodód miałaś cc ,prawda? Z jakich przyczyn? No i czy teraz szybko poszło?:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormotylica1
     permalink
    Puelka, gratulacje ogromne. Melania to moje najukochańsze imię ;)))
    Taka fajna kruszynka Ci sie urodziła.
    A jak Ty sie czujesz?
    --
    •  
      CommentAuthorl_ida
     permalink
    Puelko jeszcze raz gratuluje:-)
    •  
      CommentAuthorkoteczek1
     permalink
    puelka Gratulacje :)
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    Puelko gratuluje malutka ta twoja iskierka :)
    --
    •  
      CommentAuthormotylica1
     permalink
    Środa jesteś pierwsza teraz na liście!
    Cytrynko kiedy Was do domku puszczą, jak Ty sie czujesz? Dajesz radę ogarnąć dwójeczkę?
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    puelko gratulacje ;-)
    a możecie podlinkowac tą herbate z malin jaką macie? bo nie wiem czy tutaj w Norwegii taką dostanę czy musze zamawiać z PL ehhh

Treść doklejona: 19.07.15 16:49
    ten olejek z Weledy tutaj bardzo polecają położne, ponoć też rewelacyjny aby uniknąć rozstępów, ale jest mega drogi u mnie i nie kupowałam..używam Bio oil cały czas
    ale chyba na te krocze to jednak zdecyduje się na ten z Weledy
    --
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    puelka, gratulacje!!!

Jezu, jestem pierwsza, zostałam liderką w terminie porodu :wink:

Ale u mnie póki co cisza i spokój, żadnych objawów- jutro muszę się na KTG umówić w szpitalu i będę jeździć co drugi dzień.
    Mała napiera na szyjkę- jak się czasami rusza, to czuję ją bardzo, bardzo nisko.

Liczę na poród w środę, ewentualnie czwartek :wink, żeby była lwem :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorrybcia82
     permalink
    Ja mam jutro ktg
    dziś mam takie bolesne przepowiadajace i częste ze myślałam że odjade aż już nospe lyknelam bo mnie wszystko boli
    masakra
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    Puelka gratuluję!
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    motylica1: Marion a ten masaż to ile czasu trwał? I raz dziennie czy dwa?

Masowałam raz dziennie wieczorem po kąpieli.
    daga310: a możecie podlinkowac tą herbate z malin jaką macie? bo nie wiem czy tutaj w Norwegii taką dostanę czy musze zamawiać z PL ehhh

To nie ma być herbata z malin, tylko susz z liści malin.
    W internecie znajdziesz w wielu sklepach - link.
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    marion dzięki, poszukam:smile:
    --
    •  
      CommentAuthormotylica1
     permalink
    Dzięki, mąż ciągle dopytuje kiedy wreszcie będzie mógł zacząć masować ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    My jutro startujemy z masowaniem :wink:
    A dzisiaj mężu złożył łóżeczko, ja poprałam materiały z wózka i fotelika, jutro wysyłam GBS do badania, pakuje trobe i jestem gotowa i czekam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorcytrynka251
    • CommentTimeJul 20th 2015 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny żegnam się z tym wątkiem raczej na zawsze; ) spotkamy się na rozpakowanych. U nas ciężko ale daję radę. Staram się karmić dwójkę naraz chociaż z przeciętnym na pól brzuchem i na bardzo niewygodnym łóżku szpitalnym jest ciężko. Położne dają mnie za przykład innym mamom i w szoku są jak ja sobie daje radę. A nikt mi nie pomaga. Mąż tylko na godzinkę wpada bo leci z powaznym remontem a po położne nie dzwonię. Synus trochę leniuszek i nie chce mu się ssać. Karolinka prawie samoobslugowa. Piotrusia będę musiała dokarmiac. Dzieci miały usg brzuszka główki serduszka i bioderek i poza dziurkami w serduszkach ktore ponoć do 3 msca mają zniknąć wszystko ok. Dzieci zdrowe:) Karolinka ma większą dziurkę i u niej do obserwacji a u Piotrusia ponoć kwestia killku dni. Wczoraj się dowiedziałam że byly powody do szybszego cięcia. Potrisiowi spadało tętno był owiniety bardzo mocno pepowina. A do domku pewnie dzisiaj jak nie będzie zoltaczki :)
    Ja po cc czuję się dobrze i jeżeli miałabym wybierać wolę cc niż poród naturalny taki jak miałam zNatalka. Nie ma nnawet porownania w skali bólu ale to tylko dlatego że poród z Niunia miałam bardzo ciężki. To tyle od nas . Pozdrawiamy :)
    --
    •  
      CommentAuthorl_ida
    • CommentTimeJul 20th 2015
     permalink
    Cytrynko trzymajcie się ciepło. Będzie tu Ciebie brakowało.
    Niech dzieciaczki zdrowo rosną!

Ja nie śpię od kilku godzin. Mojej współlokatorce która pod koniec tygodnia miała mieć planowe cc właśnie odeszły wody i poszła na porodowkę. Z wrażenia chyba nie zasnę....
    Dziewczyna 7 lat starała się o dziecko i zaraz w koncu zobaczy upragnioną córcię:-)
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Cytrynko będzie dobrze, już niedługo będziecie całą rodzinką.
    I_ida trzymaj się dzielnie, pewnie Ci się strasznie dłuży w szpitalu, ale jesteś co raz bliżej :bigsmile:
    Ja się stresuję, że za dwa tygodnie kładę się w szpitalu, martwię się czy wszystko będzie dobrze, czy synek będzie zdrowy, czy wytrzymam ten ból i jak zareaguje Oskarek na brata.
    -- [url
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    A ja to podziwiam Was, że Wy mężom dajecie się masować :cool::tongue::wink:
    Ja od poprzedniej ciąży mam taki niski poziom libido, że jak tylko on biedny próbuje coś nadmienić w temacie to ja od razu widły wystawiam:confused:
    --
    •  
      CommentAuthormotylica1
     permalink
    Malisek, że też masz sile na szykowanie, nie dość że upał to jeszcze sama końcówka ciąży, ja to prawie wegetuję, a zawsze taka aktywna byłam...
    Cytrynko, domyślam się że łatwo nie jest, podziwiam za jednoczesne karmienie, właśnie ze względu na cc. Wracajcie już do domku, tam sobie wszystko poukładasz :)

Ul_cia ale ja tylko o masowaniu mowię, na nic innego nie mam ochoty bo czuje sie jak olbrzym i nie mogę patrzeć na swoje ciało jakie wielkie sie zrobiło... Kompletnie nie czuje sie atrakcyjna, raczej jak wielka wiejska dziołcha... Do tego jak pomyśle, ze kolejne zalecenie to sex codziennie to nie wiem jak to ma wyglądać, mój maz wrażliwy na estetykę, ja mam takie fałdki na udach aż, wiec po prostu nie wiem jak on biedny da radę....

Przynajmniej jeden dzień oddechu z chłodniejsza temperaturą jest, od jutro znowu lampa :(
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    A wiesz co, ostatnio jakoś mam więcej siły i chęci, aż sie dziwie, skąd ;) No i upały u nas odpuściły. Na szczęście, bo tak to ledwo żyłam na początku lipca:confused:

Co do seksu to w ciągu dnia miewam ochote i się wieczoru doczekać nie mogę, a potem wole iść spać:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    :) Motylica - ale jak on Cię tam tak podotyka to nie bedzie miał ochoty ?:devil::wink:
    .
    Ja patrze nas swój suwaczek dzisiaj i nie mogę zrozumieć o co chodzi - 35 weeks along, 35 days to go ….. czytam, czytam i nie kumam - popsuł się czy co? Sobie myślę zaciął sie jak nic …. :)))))
    Jednak zaćmienie ciążowe to nie mit ;-))
    .
    Czyli mówicie, ze Oeparol na uelastycznienie działa ? Nie na wywołanie? TO moze pobiorę?
    Brałam w cyklu zajściowym, śluz po nim miałam piękny ;-) I jeszcze na skórę ponoć dobrze działa - więc może warto ;-)

Treść doklejona: 20.07.15 09:40
    Ja to jeszcze w niedzielę musze wygladać jak milion dolarów ;-) (ważna impreza) więc musze sie w karbach "dobrej formy" trzymać przynajmneij tydzień :devil:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.