Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Dołączam do pytania Karolci.
    Też myślę o pro familii,z tym że liczę na pojawienie się regularnej czynności albo odejścia wód bym płacić nie musiała:-).

Ile w pro kosztuje KTG? Ja płace w poradni 35 zl
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorTinamar
    • CommentTimeFeb 16th 2016
     permalink
    Dziewczyny, wyszedł mi dodatni wynik posiew w kierunku GBS. Czy wiecie czy można to teraz przed porodem zwalczyć antybiotykiem czy ? Bo przeczytałam właśnie że to niebezpieczne dla malucha i że po porodzie dożylnie antybiotyk dla mnie a tego nie chcę strasznie bo przy Ignasiu z innego powodu antybiotyk spowodował grzybicę brodawek i się nacierpiałam trochę i dłużej w szpitalu byłam :( ehhh, zmartwień mnie to :(
    --
    •  
      CommentAuthorAgnike
     permalink
    Ana-my w pro famili o ile dobrze pamiętam płacilśmy 40zł za ktg albo 50 ale 50 to max.
    -- Zu 10.2010 & Li 11.2015
    •  
      CommentAuthorashtar855
    • CommentTimeFeb 16th 2016 zmieniony
     permalink
    Ewasmerf ja przemywałam pępek oceniseptem i było ok pepuszek odpadł po tygodniu ( w sumie lekarz go oderwał). Co do kp to przy pierwszym nie karmiłam długo jak zaszłam w druga ciąże to miałam nastawienie ze bede karmiła tylko i wyłącznie piersią i czar prysł :P Urodziła się i wisiała mi 24 na cycu, spała z cycem w buzi i domagała się go co 30 minut. I może jestem wygodną matką bo przeszłam na butle ale zwyczajnie psychicznie wysiadałam.W najwieksze poczucie winy wpedziła mnie babka z poradni laktacyjnej która stwierdziła ze wszystkie choroby śmiertelne jak rak to wina ze się piersią nie karmi...
  2.  permalink
    No ja wlasnie ja tez jestem ciekawa jak to z ta opieka.. w 2012 roku lekarka sie spytala czy moj chce ale on juz mial planowany urlop, za to w teraz w styczniu w tym samym szpotalu rodzila znajoma i jej mimo prosby nie wypisali na meza opieki i musial u gina zalatwiac....

ashtar855: wszystkie choroby śmiertelne jak rak to wina ze się piersią nie karmi...
    - ale bzdeta....

Treść doklejona: 16.02.16 16:45
    anairda1986: Zazdroszczę wam tych mężów będących miesiąc w domu. Mój jak będzie max 2 tyg to finito...i to jeszcze będzie musiał pociągnąć z urlopu.
    - u mnie bedzie to samo.. 2 tygodnie i to z wlasnego urlopu
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Muriah: Marion chciałam zapytać o tą opiekę nad żoną po porodzie. Czy to jakieś nowe rozporządzenie?

Położna mi potwierdziła, że po porodzie w szpitalu trzeba poprosić o opiekę (płatne 80 %) i podać konretną osobę (mąż, babcia itp.).
    TUTAJ jest wzmianka o tym.
    anairda1986: Zazdroszczę wam tych mężów będących miesiąc w domu. Mój jak będzie max 2 tyg to finito...i to jeszcze będzie musiał pociągnąć z urlopu.

madziik1983: u mnie bedzie to samo.. 2 tygodnie i to z wlasnego urlopu

No ale dlaczego z urlopu??? Skoro należy się opieka 14 dni po SN i CC dla członka rodziny. Niech Wasi mężowie wezmą, co im się należy!
    Poza tym jest coś takiego jak urlop okolicznościowy z okazji urodzenia dziecka 2 dni, no i 14 dni urlopu ojcowskiego.

Mój ma pracę zmianową, więc wystarczy, że weźmie okolicznościowy oraz opiekę po porodzie i posiedzi w domu miesiąc. Ojcowski wybierze kiedy indziej (jest na to rok czasu).
    Tinamar: Dziewczyny, wyszedł mi dodatni wynik posiew w kierunku GBS. Czy wiecie czy można to teraz przed porodem zwalczyć antybiotykiem czy ?

Teraz nic z tym nie zrobisz. Musisz powiedzieć w szitalu i w miarę szybko do niego dotrzeć, bo muszą mieć czas na podanie antybiotyku. Jak podadzą, wszystko będzie OK.
    •  
      CommentAuthornowa2012
     permalink
    Dziewczyny za KTG place 40 zł. Za szpital i poród nie płacę. Można pokombinować żeby tam się dostać i nie płacić ;) jeśli chcecie iść prywatnie to jest drozsze niz w Salve bo tam za naturalny 2850zl sn a za cesarke 4tys. Jak ja tam rodzilam to zapłaciłam za sn 3400 zł a że skończyło się cc nie z mojej winy to nie musiałam dodatkowo dopłacać teraz już regulamin się zmienil i podobno trzeba różnice dopłacić. W Profamili bez względu jaki poród ostatecznie nastąpi jest jedną kwota 4 500zl.
    --
    •  
      CommentAuthorgucio8
     permalink
    Potrzebuję szybkiej rady kosmetycznej - coś naturalnego, ciążowego, silnie nawilżającego. Chyba lepszy będzie jakiś olejek? Balsam z Rossmanna nie daje rady :(
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    gucio8: Chyba lepszy będzie jakiś olejek?

Ja jedynie mogę doradzić że właśnie olejek mi wysuszał skórę i to strasznie, aż płatami mi schodziła :/
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Wszelkiego rodzaju olejki, oliwki wysuszają skórę
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Dzięki Marion za odp. Ehh, czyli znowu antybiotyk :( wtedy ten wenflon mi bardzo doskwierał i potem to bolesne kp :( ihhh...
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    marion, na ojcowski jest ponoc 2 lata od tego roku.
    moj na dzialalosci, wiec opieka odpada, ale ojcowski wezmiemy jak pojedziemy na urlop;-P
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    katka_81: Wszelkiego rodzaju olejki, oliwki wysuszają skórę

Ja smaruję brzuch olejkiem i nic mi nie wysusza. Skóra gładka. I co ważne - bez rozstępów :swingin:
    Ewasmerf: marion, na ojcowski jest ponoc 2 lata od tego roku.

Ooo, to chyba coś pozmieniali. 5 lat temu było rok na wykorzystanie.
    Ewasmerf: moj na dzialalosci, wiec opieka odpada

A przy działalności nie można wziąć opieki? Bo nie wiem. Zasiłek opiekuńczy przysługuje wszystkim osobom objętym ubezpieczeniem chorobowym. Czy nigdy Twój mąż nie brał np. na chore dziecko? W tym przypadku zasiłek jest taki sam, tylko że na żonę po porodzie.
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    marion, oczyiwscie ze mozna na dzialalosci. 80% z 1000 zl miesiecnzie czy cos? za 2 tyg wyjdzie jakies 600 czy 800 zl, czy nawet 1000 jakby zawiesil dzialalosc natenczas...jak zyc?

Treść doklejona: 16.02.16 18:39
    a na urlopie to wiadmo ze i tak i tak nie prtacuje wtedy. wiec wtedy jak najbardziej mozna ojcowski;-P

Treść doklejona: 16.02.16 18:42
    zreszta nie wiem co on by mial w domu 2 tyg robic. siedziec i patrzec jak ja karmie?
    wiadomo, ze pomoze, malego odstawi do przedszkola, odbierze, zajmie sie nim, zrobi zakupy, cos tam pomoze jak trzeba bedzie ale nie widze tego ze mialby ze mna siedziec caly dzien wlasciwie bezproduktywnie...i chyba TV ogladac z nudow;-P
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Ewasmerf: zreszta nie wiem co on by mial w domu 2 tyg robic. siedziec i patrzec jak ja karmie?

No mój będzie odwoził i przywoził starszego do i z przedszkola. Poza tym posprząta, ugotuje itp., czyli to co robi bez problemu na co dzień. Poza tym przy pracy zmianowej (na zmianę 5 dni w pracy i 5 dni w domu) potrafi sobie zorganizować czas.
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    marion: No mój będzie odwoził i przywoził starszego do i z przedszkola. Poza tym posprząta, ugotuje itp., czyli to co robi bez problemu na co dzień. Poza tym przy pracy zmianowej (na zmianę 5 dni w pracy i 5 dni w domu) potrafi sobie zorganizować czas.

Podpisuję się :) Ja na pewno znajdę temu mojemu mężowi coś do roboty podczas wolnego :P
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Mój mąż [też na działalności] został ze mną jeden dzień po tym, jak wróciłam z Hugiem do domu.
    Kolejnego dnia już pojechał i powiem szczerze, że lepiej się organizowałam sama z dwójką [Ninka nie chodziła wtedy do przedszkola] niż jak chłop w domu był :tooth:
    No, ale ja znowu mam tak, że sama muszę ugotować, posprzątać etc :tongue::wink:
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Mój mąż gotuje lepiej ode mnie, także teeego :tooth:
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Teo mój to samo :bigsmile:
    a wielce ustalalismy że z tydzień bedzie ze mną.

Ewa zgadzam sie. Tym bardziej , ze pierwsze 2 tyg w sumie dziecko je i spi. Przynajmniej moja Ninka rowniusienko co 3h jadla i spala. I tyle było tej opieki.

natomiast po 3 czy 4 tyg jak Nina mi ryczala przez kilka h to bogu dziekowalam ze mąż na działalności i np o 12 w poludnie przyjezdzal po moim tel ze ja już tego nie zniose...
    ehhh hormony i chyba baby blues...
    --
  3.  permalink
    A to u nas te 2 tyg. Byly jak znalazl. Mlody malo spal i glownie ryczal. M chodzil zalatwiac wiekszosc spraw i "szkolil" sie z przewijania itp, skoczyl do sklepu czy zrobil sniadanko. Bylo super :)
    --
  4.  permalink
    Nie wyobrażam sobie żeby M nie było po moim porodzie. Chcemy być sami we czworo. M zabawi starszaka,zrobi obiad,pojedzie cos załatwić jak będzie trzeba. Jego obecność jest dla mnie niezbedna.
    Później tesciowa przyjedzie.

M tez ma działalnośc ale na innych zasadach. Wyższa pensja,niby zasady urlopów te same co na etacie jak tam pracował,ale nie do końca
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    A ja po wizycie u położnej i bardzo mnie uspokoiła z tym GBS. Więc jakby, któraś też się martwiła to przekazuję, że antybiotyk dostaje sie z reguły raz przed porodem i możliwe jest to bez zakładania wenflonu :) ufff :)
    --
  5.  permalink
    Tinamar ja z tego co pamiętam dostalam dwie dawki podczas porodu,plus oksytocyna szła wiec wenflon był potrzebny.

W ciąży z Filipem mialam dodatni gbs w tej wyszedł minus.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    No wiem, ze może być potrzebny ale jakby wszystko szło bez większych komlikacji to wystarczy wkłucie lub własnie dwa i bez wenflonu :) Przy Ignasiu niestety miałam wenflon przez 5 dni i bardzo było to dla mnie nieprzyjemne doświadczenie bo mi zapalenie żył się robiło i żyła była cała taka twarda i bolesna i nawet cięzko było mi karmic i brac na ręce Ignasia więc bardzo mażę o tym, żeby tego uniknąć. Ale wiadomo, jak będzie znowu jakieś zakażenie jak wtedy to wyjścia nie będzie :/

Treść doklejona: 16.02.16 21:28
    Albo niech nawet jak będzie to po prostu krócej, żeby nie zdążyło tak boleć :/
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Gucio, olejek arganowy jest rewelacyjny. Nic nie wysusza, pięknie nawilża.
    --
  6.  permalink
    Tinamar wenflon nic przyjemnego,nie dziwię się że nie chcesz go mieć.
    Czasami niestety sytuacje które opisujesz się zdarzają. U mnie w szpitalu na dzień dobry zakładają wenflon. Po prostu położne wolą mieć od razu założoną "drogę ".
    Oczywiście prawa ręka zarezerwowana dla anestezjologow.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeFeb 17th 2016 zmieniony
     permalink
    ja tez mialam czesto zapalenia zyl od wenflonu, po 2-3 dniach wymiana, ale wiecie dlaczego to? bo wenflony szpitalne sa do dupy, sa najtansze, same pielegniarki mowily ze sie do niczego nie nadaja. Ja przy cc na bank bede miala wenflon, jakos przezyje. I cewnik. Nie wiem co gorsze;-P
    Wczoraj ogladalm jakis program na tv, kawalek, akurat bylo pokazane cc od kuchni. Myslalam ze zwymiotuje, okropienstwo. Dobrze, ze bede zaslonieta parawanem i nie bede tego widziala, wrrr. Ale i tak sie juz zaczelam bac, mimo ze raz to przechodzilam.
    A kataru nie bylo i zas jest, wszystko mam opuchniete, cale sluzowki, lacznie tez w gardle, generalnie momentami boje sie ze sie udusze. Odliczam dni do porodu, jeszcze 7...
    -- ;
  7.  permalink
    Ewasmerf: Ja przy cc na bank bede miala wenflon, jakos przezyje. I cewnik. Nie wiem co gorsze;-P
    - ja mam wrazenie, ze skurcze byly niczym w porownaniu z zalozeniem cewnika hi hi
    --
    •  
      CommentAuthordanap
    • CommentTimeFeb 17th 2016
     permalink
    madziik1983: ja mam wrazenie, ze skurcze byly niczym w porownaniu z zalozeniem cewnika

mi zakładali cewnik po znieczuleniu, nic nie czułam.
    a jak mi wenflon zaczął dawać w kość odmówiłam kolejnych kroplówek i mi wyjęli. Rano miałam cc, wieczorem już byłam bez wenflonu
    •  
      CommentAuthorKamisia_Le
     permalink
    Nie straszcie tym cewnikiem :-) nigdy w życiu go nie miałam ale licze na to że przeżyje przy jego zakładaniu ...
    U nas Mąż będzie z nami mc :-) 2tyg opieki i 2 tatusiowego ...:-) do tego na początku będzie z nami moja mama by nam pomóc i oswoić się z tym wszystkim (to nasze pierwsze dziecko), no chyba że będziemy sobie radzić to Ją odwieziemy :-D
    --
  8.  permalink
    mi pielęgniarka zakładała cewnik przy prawie 100% skurczach bolało i to bardzo :/ noi samo znieczulenie też do przyjemnych nie należało jak ci kłóją 8 razy :/
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Nie straszcie tym cewnikiem :-) nigdy w życiu go nie miałam ale licze na to że przeżyje przy jego zakładaniu ...

Ja miałam cewnik dwa razy w życiu, z czego raz aż na 9 dni...
    Samo zakładanie mnie jakoś specjalnie nie bolało, ale tuż po założeniu wkurzało mnie takie uczucie parcia na mocz... Przez kilkanaście godzin czułam się jakbym miała mega zapalenie układu moczowego... Potem przeszło i zylismy sobie z cewnikiem w symbiozie ;)... W każdym razie bólu jako takiego nie odczuwałam ;)
    --
  9.  permalink
    Kamisia - zobaczysz, ze spokojnie dacie rade. To sie wydaje przerazajace hi hi, ale jakos samo wychodzi :)
    --
  10.  permalink
    Ja cewnika też się boje,czeka mnie to gdyby poród się nie zaczął sam,a może tak się zdarzyć.

Wczoraj na ktg nic nie wyszło. Żadnych skurczy. Następne w sobotę. M jedzie w piatek ostatecznie mieszkanie,upoważnienie ma sporzadzone. Nie chciał mnie zabrać 70 km od domu do teściów bo boi się że zacznę rodzić. Nawet ginka mu tłumaczyła ze po odejściu wód ma dwie godz na dojazd ale gdzie tam....
    -- [/url[/url]
  11.  permalink
    No jak to facet hi hi. Moja kolezanka przy trzeciez ciazy to jak zaczela miec skurcze to nasmazyla kotletow na 2-3 dni dla rodziny by mieli co jesc ha ha
    --
  12.  permalink
    Madzik daj spokój z tym chłopem moim :-). Przed porodem wolę odpuścić. Tak samo jak on nie będzie przyspieszal porodu,bo mała ma rosnąć.
    Gorzej jak urośnie do 3300 a ja nie będę miała siły wypchnąć. U mnie druga faza trwała 40 minut,bo z początku głowa się źle wstawiała,a później chcieli mi go wypychać. Kleszcze czekały w pogotowiu.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Przeklejam listę, bo były prośby o dopisanie.
    .
    .
    1. nowa2012 - 14.02.2016 (chłopiec )
    2. Ewasmerf - 24.02.2016 (dziewczynka)
    3. anairda - 29.02.2016 (dziewczynka)
    4. madzik1983 - 10.03.2016 (chłopiec)
    5. salinos - 16.03.2016 (dziewczynka)

6. Tinamar - 18.03.2016 (chłopiec)
    7. asiunia899 - 19.03.2016 (chłopiec)
    8. Kamisia_Le - 29.03.2016 (chłopiec)
    9. Bett - 01.04.20016 (dziewczynka)
    10. lilijeczka - 04.04.2016 (dziewczynka), marion - 04.04.2016 (chłopiec)
    11. poziomkaUK - 6.04.2016 (chłopiec)
    12. anecia_ - 09.04.2016 (chłopiec)
    13. °Agata° - 14.04.2016 (dziewczynka)
    14. kkasia4 - 17.04.2016 (chłopiec)
    15. Renata_ - 20.04.2016 (chłopiec)
    16. Muriah - 23.04.2016 (chłopiec)
    17. czarnulka_91 - 25.04.2016 (chłopiec)
    18. Lopeziatko - 29.04.2016 (dziewczynka)
    19. emillka - 14.05.2015
    20. Ratownik - 17.05.2016 (chłopiec)
    21. sara32 - 20.05.2016 (dziewczynka)
    22. marzenka1303 - 24.05.2016 (chłopiec)
    23.PaulinaMała1983 - 03.06.2016 (dziewczynka)
    24. kaamii - 13.06.2016 (dziewczynka)
    25. Mysiamm - 18.07.2016 (chłopiec)
    26. artystka80 - 20.07.2016
    27. Klementynaaa - 21.07.2016
    28. Sewila - 25.07.2016 (dziewczynka)
    29. mooniia - 31.07.2016
    30. skapula - 01.09.2016
    31. moya212 - 05.09.2016
    32. monii9797 - 12.09.2016
    33. tejsha - 13.09.2016
  13.  permalink
    Marion - uprzedzilas mnie o sekunde bo wlasnie tez ja skopiowalam hi hi
    --
    •  
      CommentAuthorKamisia_Le
     permalink
    OMG, jestem już 8, aaaa ...
    U nas "dopiero" 34tc a mój już nie chce seksu by coś się nie stało, i nie przyśpieszyć ;/
    --
  14.  permalink
    My nie mogliśmy całą ciążę,bo pessar.

Z resztą przez całą ciążę był ze mnie żaden kompan do łóżkowych uciech.

Ginka też zdziwiona że mimo pessara wody nie odeszły. Ciało obce,wiec ciągła możliwość infekcji.
    Do jutra biore jeszcze globulki i koniec.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Anairda, ty jeszcze PO mnie urodzisz, zobaczysz;-)
    -- ;
  15.  permalink
    Ewa też tak czuję :-). Może się okazać że moja córka jeszcze z marca będzie. Na 29.02 da mi pewnie skierowanie do szpitala,w międzyczasie zrobi masaż szyjki. Zanim zaczną indukowac.poród powitamy 1 marca.
    -- [/url[/url]
  16.  permalink
    Drogie Panie trzymac sie kolejki hi hi

Treść doklejona: 17.02.16 14:19
    anairda1986: Na 29.02 da mi pewnie skierowanie do szpitala
    a czemu?? Ja mialam sie zglosic tydzien po terminie i Nowa tez narazie w domu czeka.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    anairda1986: w międzyczasie zrobi masaż szyjki

I zgodzisz się?!
    Ten zabieg jest barbarzyński i zakazany. Ale jak widać chyba nie wszyscy ginekolodzy o tym wiedzą...

Ja w planie porodu nie wyraziłam zgoy na masaż. Jak omawiałam plan z położną, to stwierdziła, że nie mam się czego obawiać, bo nie ma opcji, żeby mi go wykonali. Zakaz!
    •  
      CommentAuthorDaisy1991
     permalink
    Witam się nieśmiało i proszę o dopisanie do listy - termin mamy na 17.09 :bigsmile:
    -- [url=http://www.suwaczki.com/]
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    marion: Ten zabieg jest barbarzyński i zakazany.

serio? Ja rodziłam 18h po czym miałam cc, bo poród nie postępował i szczerze byłam bardzo zła, że mi nikt masażu szyjki nie zrobił :) Nawet nie wiedziałam, że to zakazane :))))) Dobrze wiedzieć :)
    --
  17.  permalink
    Ja chcę mieć poród za sobą. Sam Masaż trwa chwilę i podejrzewam że gdyby nie on nic by nie ruszyło i rodziłabym ze 40 godzin.

Dla mnie barbażyńskie jest wyciskanie dziecka przez powłoki brzuszne,co także miałam okazję przez chwilę poczuć,aż do momentu kiedy położna nie zainterweniowała.

Madzik to moja 4 ciąża,łożysko 2-3 stopień,osobiście wolałabym być po 40 tc w szpitalu już.
    Z resztą zapytam się koleżanek które pracują na perinatologii tam gdzie zamierzam rodzić co prof robi w takiej sytuacji.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    laski, co to sa niedojrzale granulocyty?? Pierwsze widze na wynikach krwi. oczywiscie mam nieznacznie podwyzszone. mi sie to kuzwa z bialaczkami kojarzy, wrr, ktos cos?
    -- ;
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Ja nic nie mówię, ale będąc w poprzedniej ciąży właśnie na 5 miejscu urodziłam Dominisię. Dzisiaj otrzymałam wspaniałą wiadomość - GBS ujemny ;DDD U mnie poród zbliża się wielkimi krokami, bo już nie mam apetytu, nic bym nie jadła, zwiększona ilość śluzu z pochwy (nie czop, bo wiem jak wygląda), no i pojawiają się bóle okresowe. Dziś na ktg 2 maksymalne skurcze, tętno młodej na szczęście ok, także czekam spokojnie na szczęśliwe rozwiązanie, oczywiście siłami natury :)))
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
  18.  permalink
    Kurde,przestanę chyba wchodzić tu na forum,bo wszystkim coś dolega tylko nie mnie ;-).

Mąż zabiera mnie dziś do IKEI. Pewnie po tej podróży to jedyny jaki ból będę miała to krocza i pupy. Pff...
    -- [/url[/url]
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.