Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorAnia_1982
    • CommentTimeJul 12th 2017
     permalink
    No ja też budzę się ok. 5.00 idę siku i juz nie mogę zasnąć. .. stąd te drzemki później w dzień.
    •  
      CommentAuthorperła2010
     permalink
    Melduję się po wizycie u gina (36tc).
    Szew trzyma.Zapis ktg słaby, ale na usg serduszko i przepływy ok.Płeć nadal nie potwierdzona, no uparte mam dziecko ... waga 3300g więc od ostatniej wizyty sporo urosło, no ale też widać jak mi brzuchol urósł :-P
    Na poniedziałek mam skierowanie do szpitala. Będę miała zdejmowany szew i prawdopodobnie urodzę. Mam być na czczo i spakować się już jak do porodu.
  1.  permalink
    Ja na poprawe jakosci snu polecam olejek lawendowy. Mnie pomaga. Mam prace na zmiane, w zwiazku z tym o regularnym spaniu nie ma mowy. Raz 5 godzin, a raz 10. Wstawanie o 5 rano, powrot z pracy o 23. Uzywam nawilzajacego dyfuzora i naturalnego olejku. Jesli zapomne go wlaczyc to krece sie po calym lozku. Pomaga na zasypianie, a reszta nocy to juz inna bajka...
    --
    •  
      CommentAuthorAnia_1982
     permalink
    Perła2010 , super wiesci☺ a może jeszcze pochodzisz troszkę bez szwu, kto wie☺ i tak pięknego tygodnia doczekałas☺
  2.  permalink
    Perła świetnie, a co płci to nasz Ania też taka ukryta była tyle że do 34 tygodnia :)
    -- ❤️Martusia2004 Aniulka2011 Dorotka2013 Marcinek2017❤️
    •  
      CommentAuthorvitani_82
     permalink
    Ja wciąż nierozpakowana...
    :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorbananowiec
     permalink
    Vitani a coś się w ogóle u ciebie dzieje?:wink: skurcze jakieś czy coś? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorvitani_82
     permalink
    bananowiec: Vitani a coś się w ogóle u ciebie dzieje? skurcze jakieś czy coś?

Niestety szyjka 2 cm, bez rozwarcia, na z KTG zero skurczy. W sobotę miałam przez godzinę skurcze przepowiadające ale nic nie dały...:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorbananowiec
    • CommentTimeJul 13th 2017
     permalink
    Współczuję, czyli jesteś z tych pancernych, tak jak ja....uskuteczniaj naturalne metody indukcji porodu....w końcu urodzisz :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeJul 13th 2017 zmieniony
     permalink
    bananowiec: uskuteczniaj naturalne metody indukcji porodu

Gdy minął termin porodu - naturalne metody wywołania porodu
  3.  permalink
    Który masz tydzień, u mnie w szpitalu od 40 jeśli nic się nie dzieje balonik na 12 godzin, jeśli nadal nic oxy.
    •  
      CommentAuthorNicto
     permalink
    Mysiorek ja tez w 33 tygodniu mam podobne problemy w nocy , wiem o czym piszesz ;) I do tego dochodzi potworny ból w kościach miednicy promieniujący do uda , z utęsknieniem czekam na poród ;) Może ten olejek lawendowy faktycznie coś pomoże.
    A ja trochę z innej beczki - ile masz w obwodzie? Bo mój brzuch za chwilę eksploduje taki mam wrażenie jest gigant - 102 cm i naprawdę nie wiem jak dotrę do 40 tygodnia :shocked:
    --
    • CommentAuthorMysiorek80
     permalink
    Nicto, tez mam ten bol w nodze, ogolnie mam problemy z zylakami. Jak pochodze dluzej to w nocy z bolu sie zwijam. Na nogi pomoga siedzenie z wyciagnietymi nogami i co kolwiek robie np. W kuchni to staram sie siedziec a nie stac bo to bardzo obciaza stawy. No i magnez, do tej pory bralam rano ale biore go wieczorem i pomaga. Maz mi nogi smaruje takim zelem do nog dla ciezarnej + amol, tez pomaga.
    Jezeli chodzi o obwod to serio nie mierzylam i chyba nawet nie chce tego wiedziec, na wage wchodze jak mi lekarz kaze, nawet maz nie wie ile waze -:(.
    W poprzedniej ciazy przybralam ok 20 kg ale od razu po wyjsciu ze szpitala mialam 10 kg mniej.
    Dzis w nocy tez zasnelam kolo godz. 2 i o 6.30 pobudka, no i nocne wedrowki do wc.
    Jestem zalamana, polozylam sie na godzine rano ale to tylko takie lezakowanie bo sen i tak nie przyszedl.
    Tak bardzo marze juz o cesarce, ze chyba ublagam lekarza na 38 tc bo dzidzia rozwija sie dobrze
    •  
      CommentAuthorNicto
     permalink
    Ja nie mam problemów ze skurczami ale mam wrażenie, ze kości mnie bolą i chyba ba to nie ma rady..
    Współczuje tego rannego wstawania - ja przynajmniej pośpię zawsze do 8.
    I nie daj sie myśli o cesarce , 2 tygodnie krócej ale potem regeneracja dużo dłuższa ;)
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Dziewczyny współczuję z tym snem. Ja mam na odwrót - wogóle nie mam siły i mogłabym spać cały czas. Całe dnie prawie leżę co wstanę i zrobię to za chwilę nie mam siły i musze się położyć. Nie mogę doczekać kiedy to minie. :/
    -- [/url]
  4.  permalink
    jeżynka: Nie mogę doczekać kiedy to minie. :/
    - a jak badania? Moze masz anemie?
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Badania miałam ok. Tsh na granicy ciążowej, ale tylko do obserwacji.
    Mam nadzieje że zaraz to minie i będę normalnie funkcjonować.
    -- [/url]
  5.  permalink
    Ja nie mam anemii a mam tak jak jeżynka...może to też wiek
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Agnieszka 79, to Ty jeszcze tak masz.? No to pocieszające. :/
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAgnieszka79r
     permalink
    Nooo ,ale moim zdaniem to wiek i liczba ciąż, niskie ciśnienie.
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Z wiekiem być może, ale niestety z ilością dzieci i ciśnieniem nie mogę się porównywać. Mam nadzieje, że się niedługo zmobilizuje i będę znowu latała.:p
    -- [/url]
  6.  permalink
    Mam dni że latam,ale są dni gdzie nawet mrugać mi się nie chce, szczególnie od rana.Popołudniu ciśnienie idzie w górę i jest lepiej.
    •  
      CommentAuthorAgaMama
     permalink
    Jeżynka a jeśli mogę wiedzieć, jakie masz TSH? Jaka jest granica w ciąży?
    Moje wyniki aktualne
    TSH 2.450
    FT3 4.76
    FT4 16.54
    Myślicie,ze są ok? Wizyte mam dopiero 24.
    -- Hubert 24.07.2009, Bruno 13.05.2013 i Igor w drodze :D
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Myszorek, mowiłaś ginowi o problemach z żylakami? Niewykluczone, że będziesz potrzebować profilaktyki przeciwzakrzepowej. Oby gin tego nie przeoczył.
    Tym bardziej że po porodzie wzrasta ryzyko zakrzepicy i jej konsekwencji.
    Tej dziewczyny nikt nie ostrzegł - ku przestrodze. ;-(
    Tutaj jest też rozmowa z ekspertem o tym przypadku
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    Aga, TSH na pograniczu. Brak norm do wolnych by sprawdzić konwersję.
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    A pro po zylaków. Teraz jak byłam z moim synem u genetyka, to wiadomo, że był szczegółowy wywiad i dowiedziałam się, że jak kobieta, szczególnie w ciąży ma problemy z żyłami, to koniecznie powinna podejść do poradni genetycznej przebadać się w kierunku trombofilii. Ja oczywiście nie wiedziałam, bo lekarz nic nie powiedział, ani nawet żadnego przeciwdziałania przeciw zakrzepicy nie było, mimo, że przed ciążą miałam zakrzepicę :P.
    --
    • CommentAuthorMysiorek80
     permalink
    Amazonka, mowilam. W pierwszej ciazy bralam do konca cyclo3forte, teraz tez bralam przez 4 tygodnie ale przez 2 tyg. mialam biegunke i okazalo sie ze to przez ten lek wlasnie wiec odstawilam i nic innego mi nie przepisal.Mialam robione jakies badania na zyly i stwierdzil, ze jest ok. Nie pamietam nazwy ale jak cos to moge poszukac.
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    Else, to ja do trombofilii dorzucę mutację mthfr bo to się może łączyć...
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    Elfika drogie te badania są? Robilas sobie?
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Dokładnie... Dlatego jak juz pójde na badania (bo kazała mi przyjść) to zaraz po badaniach na trombo, wyproszę mthfr. U nas niestety po jednym badaniu na raz robią...
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeJul 14th 2017
     permalink
    Nie wiem czy mthfr jest refundowane.
    Ja mam Tsh 2,210 a dwa miesiące przed ciążą miałam 1,12.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Perła, super! Może naprawdę udany się donosić do tego 37 tygodnia? Ja bardzo to wierzę :)
    Ja bym duzo dala za taką pancerna szyjkę, jaką macie. Oj dużo. Wolalabym mieć wywoływany poród niż przez kilka miesięcy leżeć i umierać ze strachu o każdy skurcz, każdy ruch.
    Ja w tej ciąży pod względem wydolności organizmu czuje się lepiej niż w pierwszej. Myślę że dieta dużo daje. Organizm jest dobrze odżywiony i ma siły nosić ciążę. Żadnej anemii ani tego typu kłopotów nie mam. W tej ciąży tez spojenie lonowe nie dokucza. Serio, staje na jednej nodze, z boku na bok przewracam się bez kłopotów raz dwa. Spie dobrze. Wszystko lepiej niz w pierwszej ciazy. Na wieczor czuje juz zmeczenie, jakby mi zasilanie powoli siadalo ;) Jedynie brzuch czasem przeszkadza w codziennych czynnościach. No gdyby nie ta szyjka i cukrzyca to czuła bym się naprawdę nieźle...
    Tymczasem do donoszenia zostały dwa tygodnie (licząc z om, z usg tydzień i jeden dzien). Niby mało ale jakoś mnie strach oblecial, że się rozsypie na ostatniej prostej.
  7.  permalink
    Dziewczyny, musicie wierzyc, ze sie uda donosic. Ja w pierwszej ciazy od 20 tc mialam nakaz lezenia, bo szyjka zrobila sie bardzo krotka. Liczylam tygodnie..szyjka miala 10 mm, funkcjonowalam do konca bez szwu czy pessaru. Urodzilam w 39 tc. W drugiej ciazy szyjke do konca mialam pancerna i dluga. No i w tej drugiej ciazy cukrzyca mnie ominela rowniez, a w pierwszej niestety nie.
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Dzięki kuleczko. U mnie w kolejnej ciazy te same powikłania co w pierwszej tylko szybciej się zaczynają... Ale też szybciej wykryte i lepiej opanowane. No jeszcze tylko ciut ciut. Walizka spakowana, ciuszki uprane, wózek pojechał na profesjonalne pranie. W domu wyczyścimy tylko fotelik, bujak, mate i zabawki. Dziś mąż złoży kolyske. Może mi ziemi nastrój poprawi.
    Ja na szybko kupiłam jeszcze koszule na ramiączkach do porodu. Na wypadek jakby był upał. Nie mam zamiaru męczyć się w koszuli z rękawami. Nie cierpię jak jest mi za gorąco. Kupiłam rozmiar s italian fashion ale jakiś taki duży się wydaje.
    •  
      CommentAuthorElyanna
     permalink
    ja rodzilam, a teraz karmie i spie w koszulach italian fashion i dobranocka i jest super wygodnie, ale obiecalam mężowi, że te wyrzucę je w cholerę jak skończę karmić, bo już ma dość tych karmników, bardzo czeka na coś sexi :P
    --
  8.  permalink
    U mnie szyjka zawsze pancerna(teraz np ma 52mm) ale za to poród samoistny nie wykonalny,mimo że ( w 2 ciązy) wody odeszły szyjka twarda zamknięta dziecko wysoko...takie coś za coś.
    •  
      CommentAuthorperła2010
     permalink
    U mnie w poniedziałek będzie się zaczynał 37tc i tak czuję, że to będzie TEN DZIEŃ ...
  9.  permalink
    Będziemy trzymać kciuki, a chciałabyś już w ten poniedziałek, czy bardzo Ci zależy żeby jeszcze nie?
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    jeżynka: Nie wiem czy mthfr jest refundowane.

Może być refundowane. Juz się dowiadywałam. Oczywiście szału nie ma. Nie jest to często refundowane badanie. Ale co szkodzi próbować :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Italian fashion są super jakości. Z poprzedniej ciąży mam dwie. Nosiłam je przed porodem, potem jak karmiłam i teraz w ciąży tez. Żyją, nic im nie jest ;) Miałam też dwie inne kupione na szybko w szpitalnym kiosku i juz dawno się rozlecialy.
    Teraz kupiłam dwie z rekawkami chyba właśnie dobranocki i ta jedna z italian fashion na ramiączkach. Ta na ramiączkach to właściwie żaden karmnik, tylko gumkę złapać i rozciągnąć. Miałam takie satynowe, normalne, żadne ciążowe i działały tak samo. Tylko że ja już nie mogę w takim materiale spać. Skóra nie oddycha, latem gorąco. Dla mnie teraz tylko bawełna. Ale ciotkowatych fasonów koszul i infantylnych wzorów nie znoszę.

Perła, trzymam kciuki za poród w terminie, żeby był łatwy i szybki.

Agnieszko, a masz jakieś poczucie niespełnienia w związku z tym, że nie rodziłas sn? Najważniejsze przeciez żeby dziecko było zdrowe. A na formę porodu zwykle nie mamy żadnego wplywu, bierzemy od losu co nam daje. Ja się zastanawiam czy teraz znów uda się urodzić sn. Nigdy nie wiadomo. Ale póki co porodu się nie boję.
  10.  permalink
    Elyanna: a teraz karmie i spie w koszulach italian fashion i dobranocka i jest super wygodnie, ale obiecalam mężowi, że te wyrzucę je w cholerę jak skończę karmić, bo już ma dość tych karmników, bardzo czeka na coś sexi :P
    - ja od dawna spie w normalnych pizamach, w niczym mi nie przeszadzaja w karmieniu a wstaje sredno co 1-1.5 h..
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    Laski, badania mutacji mthfr nie są refundowane. ja co prawda Klarkę do poradni genetycznej w czd mam zapisaną ale już dostałam cynk, że nas ciepłym moczem zleją... badanie 330zł od łepka... do znalezienia w necie.

co do wzrostu tsh w ciąży to jest ono indukowane przez bhcg. także do oceny u endo i na pewno do pilnowania.
    •  
      CommentAuthorperła2010
     permalink
    Agnieszka ja mogę rodzić nawet dzisiaj, byle by tylko mąż zdążył wrócić z pracy na czas i przejąć dwulatka :-P mam wadę macicy, przez co mała ma tam mniej miejsca a jest już spora (3300g), mam już tak napięty brzuch, normalnie czuje, że zaraz eksploduje :-( no i cholernie mnie już boli ten brzuchol przy najmniejszym ruchu ... skarpetek i butów już od dawna sama sobie nie zakładam :-( A w ciąży przytyłam tylko 3kg. Od wczoraj wieczora mam też masakrycznie opuchnięte stopy. Mam już dość. Szew będę miała ściagany tak szybko, żeby szybciej urodzić ... Jak dotrwam do poniedziałku to i tak będzie moja najdłuższa ciąża i największe dziecko :-)

Isia dzięki, ale mam nadzieję, że nie dotrwam do terminu ... ja już naprawdę nie mam sił ...
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Elfika, ale ja znam dwie laski z forum, co za badanie nie płaciły... W poradni genetycznej zlecane miały...
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Na początku ciąży tsh zwykle rośnie bo trzeba swoją tarczyca obsłużyć jeszcze malucha. Ja w obu ciazach miałam przykazane przez endo zwiększyć dawkę euthyroxu zaraz po pozytywnym teście ciazowym. Ale akurat ja mam zdiagnozowane Hashimoto. Natomiast w obu ciazach po paru miesiącach na diecie cukrzycowej moje Hashimoto lekko odpuszcza. Teraz juz trzeci raz mam zmniejszona dawkę leku i po porodzie będę brała mniej leku niż przed ciążą :)

Perła, rozumiem Cię. Mnie też już ruchy tak bolą momentami, że nie wiem co mamam ze sobą zrobić. Mała się kręci strasznie. Jakby się próbowała obracać :shocked: Synek tez się wiercil ale nie dawało mi to aż takiego odczucia dyskomfortu. Tymczasem jak mi Basia wejdzie na jakiś nerw to mam wrażenie, że zaraz oszaleje. Czekanie aż do terminu mnie nie cieszy. Najchętniej urodziłabym po skończonym 38 tc.
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    Else: Elfika, ale ja znam dwie laski z forum, co za badanie nie płaciły... W poradni genetycznej zlecane miały...

że w czd?
  11.  permalink
    Perła no tak to się nie dziwię
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    a nie to różne placówki były...
    Ja tez nie do CZD...
    Natomiast se myślę, że skoro gdzieś można, to może warto (przy konkretnych objawach) sie domagać... Aczkolwiek, może nie wszystkie placówki maja umowy na to badanie ;(
    --
    •  
      CommentAuthorperła2010
     permalink
    Isia mnie moje własne ruchy rozpierdzielaja z bólu ... czuję jak mi brzuch rozrywa od środka :-( Mała to się prawie nie rusza tak ma ciasno ... czasem się trochę wypnie, ale wtedy to autentycznie taki ból, że mam łzy w oczach ...
    No to sobie ponarzekałam na końcówce :-P

Jedno co to bym chciała urodzić naturalnie. Oby nie trzeba było robić jakiegoś awaryjnego cc.
    Dwa ostatnie porody miałam bardzo szybkie. Mam nadzieję, że ten też taki będzie.
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Można używać Octanisept w ciąży?
    -- [/url]
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.