Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeNov 5th 2017
     permalink
    szałwię. zrób napar i płucz nim jamę ustną.
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    A szałwia nie powoduje poronień?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorobe
     permalink
    jeżynka: A szałwia nie powoduje poronień?

Ma płukać a nie pić ;) I żeby poronić trzeba wyduldać cysternę - nie przesadzajmy ;)
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorAgnieszka79r
    • CommentTimeNov 5th 2017 zmieniony
     permalink
    WalkaTrwa już rozpakowana?
    -- ❤️Martusia2004 Aniulka2011 Dorotka2013 Marcinek2017❤️
  1.  permalink
    Ja szałwię omijam. Niby trzebaby wypić nie wypić ale po co ryzykować? Ja bym zrobiła płukankę z sody oczyszczonej.:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Już prawie samo zeszło. Ewentualnie przejde sie jutro do stomatologa.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    Figowa, ale o jakim Ty w ogóle ryzyku mówisz?
    przecież płukanie nie równa się połykanie!
    jak byłam z Klarką w ciąży to jak mnie trafił stan zapalny jamy ustnej, zęba i gardła działa tylko szałwia. żadne tabletki, psiukacze. tylko i wyłącznie szałwia. do płukania.
    • CommentAuthora_net_a
     permalink
    Ja multum razy wyleczyłam sobie zapalenia dziąsła płukankami z sody oczyszczonej, woda w temperaturze ciut cieplejszej niż temperatura ciała. Sposób od dentysty - dla mnie działał genialnie. Jak zaniedbałam to parę razy skończyło się na parszywym bólu i laserach.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeNov 6th 2017 zmieniony
     permalink
    Figowa_mama: Ja szałwię omijam. Niby trzebaby wypić nie wypić ale po co ryzykować?

To tak jak z naparem z liści malin - że niby poród wywołuje i powinno się go pić 2 tyg. przed terminem. Guzik prawda! On jest na wzmocnienie macicy pod kątem porodu.
    Ja w obu ciążach piłam 2-3 szklanki dziennie - w pierwszej ciąży od 32 tc, w drugiej od 29 tc. I porodu to nie przyspieszyło - dwukrotnie urodziłam w 40 tc.
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeNov 7th 2017 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny czy któraś z Was stosowała jakąś maść przeciwzapalną typu Voltaren miejscowo na ból naderwanego mięśnia? Czy jest to dozwolone w II trymestrze?

Boli mnie mięsień pod pośladkiem, prawdopodobnie naciągnięty/naderwany (początkowo myślałam, że to biodro), ale mąż mi to masował wczoraj i dziś i stwierdził, że to przy przyczepie mięśnia.
    Nie mogę spać od dwóch dni, wczoraj musiałam wziąć ibuprofen w nocy, połowę dawki, bo wyłam z bólu, paracetamol wcześniej ledwo zadziałał.

I teraz myślę czy nie lepiej maść miejscowo od czasu do czasu. Ibuprofen w II trymestrze niby można sporadycznie, ale są różne doniesienia i miałam straszne wyrzuty sumienia jak wzięłam.
    Z kolei miejsce uszkodzenia mięśnia jest dosyć blisko macicy bo pod pośladkiem więc też ryzyko, że miejscowo się trochę maści wchłonie.

Na razie nie mogę się skontaktować z lekarzem, co myślicie?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeNov 7th 2017
     permalink
    Ja przy Ninie smarowałam kostkę jak sobie przykręciłam, też byłam w II trymestrze.
    Lekarz mi wtedy powiedział, że w I i w III absolutnie nie wolno, ale w II jak trzeba to żeby trochę posmarować.
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Mangaa, a to nie przypadkiem rwa kulszowa?
    •  
      CommentAuthorobe
     permalink
    Też stawiam na rwę :(
    Voltaren nie pomoże, niestety :( Witaminy z grupy B trochę pomagają.
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeNov 7th 2017 zmieniony
     permalink
    Nie, to nie jest rwa bo to nie od kręgosłupa, poza tym test na rwę negatywny - przy kaszlu mnie nie boli, a akurat jestem chora, więc mam okazję testować ;)
    To naciągnięty/naderwany mięsień w miejscu przyczepu, w górnej części uda, tuż pod pośladkiem.
    Mój M. wyczuł tam zgrubienie i rozmasowanie tego miejsca pomaga.
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Ja też stawiam na rwe, przerabiałam w drugiej ciąży - masakra. Mnie właśnie tak bardziej biodro /pośladek bolał rozmasowanie pomaga (chodziłam do fizjo) no i apap brałam jak już było źle że nawet kroku zrobić nie mogłam.
    Nie przeforsowałaś się przypadkiem. Najgorsze ataki miałam jak poprzedniego dnia dużo po schodach chodziłam albo byłam wyjątkowo aktywna
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeNov 8th 2017
     permalink
    Wiem o co chodzi ale wg mnie to nie rwa bo ona chyba od ucisku na kręgosłup pochodzi? Nawet wiem kiedy mogłam sobie naciągnąć ten mięsie. Tak jak mówię u mnie też test na rwę wychodzi negatywnie i generalnie chodzenie przynosi ulgę. Natomiast gdy mięsień nie jest naciagniety i się kurczy - boli. Teraz też już nie śpię bo apap i voltaren słabo działa. Może też podejdę do jakiegoś fizjo by to zobaczyl.

Przerąbane. Flavia jak długo to u Ciebie trwało?
    --
    •  
      CommentAuthorobe
     permalink
    mangaa, jak słyszysz tętent kopyt to myślisz, że to konie a nie żyrafy ;) W ciąży rwa to właśnie te konie. A że boli pośladek? Cóż, mnie bolała łydka ;) Idź do lekarza, bo masaż robiony przez męża może nie być wskazany (chyba, że mąż jest fizjo) :)
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Manga mnie pod koniec ciazy mloda robila ucisk i mialam takie uczucie jakby mi ktos w miesien posladka trafiał z pięścią. A zeby bylo smieszniej to nie caly a od polowy w dół. Potrafi bolec stopa lydka itd. Ucisk na nerw i bol zlokalizowany w roznych partiach
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Dziewczyny, jakich kosmetyków używałyście w początkach ciąży? Dlaczego większość kosmetyków jest od 13 tc.?
    Co piłyście oprócz wody? Jakie herbatki ziołowe? Mi bardzo smakuje melisa z gruszką , a wiem, że nie można przesadzać.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeNov 8th 2017 zmieniony
     permalink
    Laski oprócz rwy są jeszcze inne kontuzje w ciąży, naprawdę. :tooth:
    Uparciuchy jedne.
    Pisałam wyżej dlaczego to nie rwa.

U mnie pomaga rozćwiczenie/rozchodzenie mięśnia, to jak taki punktowy zakwas, po prostu za wysoko podniosłam nogę równocześnie kierując ją w prawo bo chciałam sobie wyłożyć nóżkę na mojego M. jak sobie popijaliśmy kawkę. :tooth:
    Najgorzej jest jak nie używam mięśnia, siedzę lub leżę.

Ten na szczęście potrafi masować i w 100% mu ufam.
    --
    • CommentAuthorszonik1
     permalink
    Nie zastanawiałam się, czy jakis kosmetyk można w ciąży czy nie. Ogólnie staram się nie stosować tych z fenoksyetanolem i innymi dodatkami tego typu, wolę naturalne sklady, mydlo z Aleppo, itp. Ale włosy i paznokcie malowalam/farbowalam jak zawsze, pilam to, co lubię, czyli roiboosa, herbaty owocowe itp. Nie ma co dać się zwariować.
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    Jeżynko, z herbat ziołowych jeśli pijasz to ogranicz zieloną herbatę gdyż albowiem wypłukuje kwas foliowy.
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    mangaa: test na rwę negatywny - przy kaszlu mnie nie boli

jeśli to test na rwę jedyny jaki istnieje to ja też w takim razie nie miałam... ale fizjo ( byłam u dwóch w ciąży) zajmujący się kobietami w ciąży postawił taka diagnozę
    nigdy poza tym o tym nie słyszałam. ból mi np sprawiało na wyprostowanej nodze przekręcałam stopę w prawo/ odchylałam do zewnątrz i to już powodowało że pośladek dokuczał

trwało to miej więcej od połowy ciąży ( może chwile przed) do porodu, na kilka godzin przed urodzeniem Kosmy byłam na ostatniej wizycie u fizjo
    bałam się że mnie ból w czasie porodu sparaliżuje i nie będę w stanie przeć ;/
    jak wcześniej pisałam najgorzej było jak poprzedniego dnia przegięłam z aktywnością np ubierałam trzy choinki wchodząc na drabinę... następnego dnia przez kilka godzin nie byłam w stanie nawet do toalety wstać z łóżka ale na codzień tez mnie często "podcinało"

Jeżynko nie wiem o jakich kosmetykach piszesz, ale ja nigdy nie sprawdzałam ... nawet nie wiedziałam że są takie co w pierwszym trymestrze nie wolno
    fakt że za wielu też nie używam ...
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    To się nacierpiałaś :(

Wierzę M., że u mnie tego nie ma i że się nie myli bo tak się bujać do końca ciąży z takim bólem to masakra...
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Trzymam kciuki by Ci szybko przeszło!
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeNov 9th 2017
     permalink
    Ze wzgedu na to, że chodze prywatnie do ginekologa i płace sporo kasy to zapisałam sie dodatkowo do ginekologa w enel med gdzie mam abonament w celu oszczędności na badaniach.
    I pojawił sie problem. Byłam dzisiaj i dostałam recepty na Provag i Pimafucin. Czy ktoś to brał.? Nie wiem co mam zrobic, czy brać czy nie. W sumie oprócz biało - żółtych upławów i niekiedy troche ciemniejszych nic mi nie dolega. Wtniki czystości pochwy dopiero za tydzień. Była to pierwsza wizyta wiec nie mam jeszcze zaufania do tego lekarza.:(
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    brałam pimafucin, w obu ciążach. skoro przepisał to znaczy, że trzeba. no chyba, że chcesz aby rozwinęła się infekcja.
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    pimafucin jest na infekcje, bralam w ciązy. Pytałam, czy mogę pimafucort (bo miałam w domu)ale powiedział że nie, bo jest ze sterydem. A pimafucin jest bezpieczny. Lepiej wziąć, bo rozwijająca się infekcja nie pomaga dziecku ani tobie.
    A provag to kwas mlekowy, który ma naprawić florę bakteryjną po leczeniu i zapobiec kolejnym infekcjom.
    --
    •  
      CommentAuthorWalkaTrwa
    • CommentTimeNov 10th 2017
     permalink
    hej dziewczyny we wtorek o 17.40 urodziłam Ulcię. Młoda waży 3795 i ma 59cm. Udało się szybciej niż za pierwszym razem. Poród indukowany, bo 10 dni po terminie. Dzisiaj wróciłyśmy do domku :D
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Gratuluje.
    Dziś zobaczyłam ile wydałam już kasy od poczatku ciąży. Wyszło mi już 3000 zl, a to dopiero początek. :shocked:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorflavia
    • CommentTimeNov 10th 2017 zmieniony
     permalink
    WalkaTrwa gratuluję ! 'wysoka' dziewczyna :)))

jeżynka: Wyszło mi już 3000 zl, a to dopiero początek

wow! :shocked: ja też ciążę prywatnie prowadzę no i tyle to za całą mniej więcej wychodzi...

ile mogą trwać przepowiadające skurcze... ? noc ze śr na czw nieprzespana, bolesne minutowe skurcze co 5-7 min
    gdyby nie położna do której przed drugą w nocy dzwoniłam to byśmy na IP wylądowali na falstarcie
    w poprzednich ciążach jak już boleć zaczęło to było TO, jak mnie ma tak do połowy grudnia męczyć to ja dziękuję

w czwartek miałam wizytę i szyjka skrócona, przepuszcza palec, dwa- na siłę
    ale podobno u pierworódki to już by było coś a ja mogę sie tak bujać do terminu

1. flavia - 30.11.2017 ( chłopiec )
    2. Czarnulka_91 - 15.12.2017
    3. figowa mama - 12.01.2018 ( dziewczynka )
    4. Vestin - 13.01.2018 ( dziewczynka )
    5. AgaMama- 14.02.2018 (chłopiec )

6. marzycielka7 - 23.02.2018 ( dziewczynka )
    7. werisa - 28.02.2018 ( chłopiec )
    8. Salinos - 07.03.2018
    9. Ratownik - 15.03.2018 ( chłopiec )
    10. mangaa - 05.04.2018 ( chłopiec i dziewczynka )
    11. Sabakuma - 13.05.2018
    12. momigj - 15.05.2018
    13 .justyna883- 22.05.1018

lista chyba nigdy nie byłą tak krótka :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Flavia u mnie szyjka na palec przepuszczala z tym ze byla odwrócona do krzyza i dopiero na porodowce mialam przyjemność w obracaniu jej do przodu.
    Zreszta jak polozna otwierala mi szyjke po cm co jakis czas tez bylo fajnie:wink: od 5cm jak wsadzila reke to liczyla .. mamy 6 mamy 7 mamy 8 cm. Wyjela reke a tu nagle 10 i parte :devil:
    A co do skurczy to w trzeciej ciazy zdecydowanie czesto i wlasnie "mylące " te skurcze przepowiadajace mialam. Tez juz myslalam ze juz a wstawalam rano i cisza.
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeNov 10th 2017 zmieniony
     permalink
    WalkaTrwa gratulacje! :)))

Flavia ja przepowiadające tak bolesne miałam tuż przed porodem (w obu przypadkach 1-3 dni przed) i czop mi wtedy odchodził, więc nie wiem...

A teraz zupełnie ustało?
    --
  2.  permalink
    Walka Trwa Gratulacje :)!:clap:
    -- ❤️Martusia2004 Aniulka2011 Dorotka2013 Marcinek2017❤️
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    No właśnie cisza :) położna mi powiedziała że mogę teraz częściej takie akcje mieć.. Cała noc może męczyć i nad ranem się wyciszyć, wkurzające i stresujące. Najbardziej boję się urodzić w samochodzie :tooth:

Bonim weź mi nie przypominaj, cieszę się że mi na siłę nie masowali szyjki, ale badania rozwarcia na skurczu wspominam najgorzej.. Gdyby mi tam gmerali i rozciagali to bym chyba noga położnej przykopała 😫🙈

Treść doklejona: 10.11.17 22:06
    Manga a jak Twoje bóle pośladkowe? :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorAgaMama
     permalink
    WalkaTrwa gratulacje!

Lista króciutka i stresujaca:wink: Mam termin na luty,a już w pierwszej piątce :shocked:
    -- Hubert 24.07.2009, Bruno 13.05.2013 i Igor w drodze :D
    •  
      CommentAuthorTomira
     permalink
    WalkaTrwa gratulacje! Piękne imię wybraliście!
    -- Gniewuś 10.08.2015
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Ha ha ha :D
    Mój mąż cały czas wspomina z badania szyjki podczas porodu, ze kazałam mu i położnej trzymać mi nogi bo ostrzegałem, ze jak przywale to będzie odruch bezwarunkowy :D
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorkasiektg
     permalink
    Żeby rozwiać Wasze wątpliwości wstawiam tu filmiki , gdzie kolega dokładnie tłumaczy jak rozpoznać skąd pochodzi ból pośladka.

https://www.youtube.com/watch?v=ZO8_ytMkT5M

https://www.youtube.com/watch?v=ZO8_ytMkT5M

https://www.youtube.com/watch?v=XODEsrcBiCo

P.s. jeżeli okaże się, że to jednak mięśień, to ja polecam nie 30 sekund rozciągania, a 2-3 minuty - tkanka łączna lepiej reaguje na takie dłuższe rozciaganie, pod warunkiem, że nie ma objawów drętwienia i promieniowania wzdłuż nerwu. Wcześniej można zrobic łagodne ciepło ( czyli najlepiej po kapieli lub prysznicu rozciagać).
    •  
      CommentAuthorbonim
    • CommentTimeNov 11th 2017
     permalink
    Hehe Asiu dalabys czadu kopiac polozna.
    Mnie na badania szyjki nikt nie trzymal i nawet to reczne rozwieranie mi nie przeszkadzalo bo wiedzialam ze wtedy szybciej sie skonczy.

Flawia u mnie porody szybkie i wpisane mam ze ostatnie fazy z synem 13 min
    Z kolejna 10 min
    A z ta kluską 5 min
    Tez sie balam ze urodze w aucie. Ale jednak musi to potrwac. To rozwieranie i rozpedzanie skurczy. O 15 odeszly wody a dopiero o 18 mialam pierwsze bole. Pozniej przeszly w nieregularnie skurcze. Mialam tez 1 czy 2 skurcze 100 % ktore sa znosne. Bo po podaniu oxy skurcz 100 % zdecydowanie sie rozni od naturalnego. Niby chcialam naturalnie ale tego dnia i pare dni wcześniej wstawalam o 4 i spac nie moglam wiec na sama mysl ze to moze trwac pare godz zdecydowalam sie na oxy. Bol jak skór.. ale u mnie kazdy porod na oxy wiec dalam rade. Ciesze się ze poznalam roznice bolu naturalnego. Ale ciesxe sie tez ze szybko poszlo
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Zaczełam kuracje Pimafucin i Provag. Jejku jak ja sie boje brać jakiekolwiek leki. Ktoś brał Provag.?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElyanna
     permalink
    jeżynka, ogarnij się, lepiej zastosować lek, który prawdopodobnie nie zaszkodzi, zwłaszcza że lekarz przepisał (a większość leków po prostu nie jest testowanych na ciężarnych, więc żaden producent nie zaryzykuje twierdząc, że jest całkowicie bezpieczny i niemal każdy pisze żeby nie stosować), za to nieleczona infekcja to realne zagrożenie dla płodu.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Nie miałam bólu pośladka, a uda w miejscu przyczepu (pod pośladkiem) :)
    Stopniowo łagodniało aż przedwczoraj ból ustąpił, chociaż czasami jak zrobię odwodzenie nogi to jeszcze czuję, ale nie jest to silny ból.
    Wczoraj już pół domu wysprzątałam.;)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Jezynko, Ty bardziej szkodzisz dzidzi tym permanentnym stresem anizeli tymi lekami. Pamiętaj, ze podczas ciągłego stresu wydziela się kortyzol a to nie działa zbyt dobrze na dziecko.
    --
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    jeżynka, provag to probiotyk. W czym on ci ma zaszkodzić? On jest potrzebny żeby ci naprawić środowisko bakteryjne, żebyś kolejnej infekcji nie złapała. Pisałam ci już wcześniej... Provag w żelu to się u dzieci nawet stosuje- ja używam u córki od drugich urodzin...
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeNov 13th 2017
     permalink
    Mam wyniki czystości pochwy - wszystko ok. Przy okazji usg spytałam sie dzisiaj czy musze brać ten Pimafucin to dostałam odpowiedz, żeby profikatycznie wybrać wszystko co mam. Chyba nie dokończe niby kuracji bo nie widze sensu sie truć.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorŻabka221
    • CommentTimeNov 13th 2017 zmieniony
     permalink
    Ale to nie trucie. Wydaje mi się że działa jak suplement. Wspomaga odbudowę flory i chroni przed kolejną infekcją. Krzywdy ci nie wyrządzi A pomóc może.
    --
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    jeżynka, a ile ty tego pimafucinu dostałaś? Zasadniczo należy wybrać serię. A potem koniecznie coś co przywróci właściwą florę. Dlatego po pimafucinie dostałaś ten provag. Nie trujesz się, lek podajesz miejscowo, a wszystko po to, żeby było lepiej, a nie gorzej...
    Ja byłam karną pacjentką i jak miałam brać to brałam tyle, ile mi ginekolog zalecił.
    Może są tu mamy, które mają większe doświadczenie w leczeniu ciążowych infekcji?
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Dostałam 6 globulek. Provag mam brać w trakcie. Wzielam 3 globulki. Nie widze sensu brania reszty jak wszystko było ok. Infekcji nie było żadnej, co potwierdziły badania.
    Ja mam ograniczone zaufanie do lekarzy.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Ja też bym wzięła. Zwłaszcza że pisałaś że miałaś upławy o dziwnej barwie, infekcji poważnej Ci nie wykazało ale upławy nie są 'zdrowym' objawem - przerabiałam w pierwszej ciąży...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.