Tak samo jak to, ze przebywają w szpitalu nie powinno sie przyjmować własnych leków, tylko szpital powinien je zapewnic. to w moim przypadku dostałam receptę, musiałam wykupic, a w szpitalu położne mi moje zastrzyki podawały...
Karolciat SZOK. No to chyba sporò sie zmienilo... W 2016 lezalam przeszlo miesiac w szpitalu w Lublinie i tam nikt o nic nie pytal. Pokazalam wyniki badan i bez niczego mialam clexan - szpitalny. Potem lezalam jakies 3 tygodnie w Rzeszowie i tam tez clexan byl szpitala. Dwa rozne wojewodztwa, wszystko to w czasie ciazy bylo oczywiscie.
A w którym szpitalu w L. leżałaś? Ja na SPSK1 i też podawali mi swoje leki (łącznie z wynalazkami, które miałam zlecone). Za to jak leżałam w Klinice Gastrologi w SPSK4 i dostałam uczulenia od środka do dezynfekcji to musiałam sobie sama kombinować leki, bo jak mi to powiedziała lekarka - to nie dermatologia, to gastrologia ;)
U mas często mówią, że maja zamiennik i np jak G leżała to euthyrox zostawiałam bo mieli tylko letrox, aaa i claritine swoją musiała mieć bo mie maja szpitalnej (dali swoją D3)
Mi również wyszły żylaki na nodze oraz wargach sromowych. Byłam u naczyniowca, zrobił dopplera-zakrzepicy nie mam. Zalecenia to pończochy uciskowe, w których mam również rodzić i nosić 3 miesiące po porodzie oraz cyclo3fort. Smarować niczym nie mam, bo przenikanie przez skórę jest minimalne:) Ogólnie trzecia ciąża daje w kość, mam anemię jak się patrzy. Przy okazji chciałam zapytać jakie żelazo brałyście?
Akirko u mnie FLORADIX w płynie dopiero dał radę i ładnie podniósł hemoglobine ale u mnie też były problemy żołądkowe po Sorbiferze i Ascoferze ale wyniki też aby aby poszły w górę po nich .
Akirko, u mnie podobnie jak u Zabki zadzialalo to zelazo w płynie, myslalam ze mialam to samo, ale biore Feroplex, popijam z wit c (ulatwia wchlanianie) i z duza przerwa od magnezu
A jeśli macie żylaki sromu to co w przypadku nacięcia? U mnie przy 1 ciąży nie było ich widać i nie wiedziałam że posiadam a przy porodzie jak mnie nacinano to je przecieli i był mega krwotok i tak się zastanawiam czy jeśli teraz natną to samo miejsce to te żylaki znów tam będą czy jak to jest ?
W pierwszej ciąży były mniejsze i szybko zniknęły (niemal od razu po urodzeniu), w drugiej trochę że mną pozbyły. Byłam cięta 2 razy i oba razy cięły tam gdzie ich nie było. Dały radę. Zaleta w tym przypadku jest, jeśli je widać. W sytuacji jaką opisuje żabka to loteria...
My jesteśmy po wizycie. Młody waży już 2.2kg. Mały klocek. Muszę powtórzyć poziom przeciwciał bo lekarce nie spodobało się że spadły z poziomu 128 na 64. Za 1.5 tyg przepływy w szpitalu. Mam się stawić na wszelki wypadek ze spakowana torbą.
Ja też narazie brak koszmarów i się z tego cieszę hhe Przyszłe mamy się kiedy wam się maleństwa obracaly główka do dołu u mnie 28tydzien i mała nadal pupa do dołu?
Ja koszmarów nie mam. Jeśli chodzi o obrót, to mój praktycznie od początku leży główka w dół (na każdym usg). Mam nadzieję że przed porodem nie zrobi mi niespodzianki i nie fiknie.
Ja mam bardzo realistyczne sny dot ciąży, dziecka ale na szczęście nie są to koszmary. Moj mały chyba ok 26t obrocil sie juz główka w dół i tak zostal. Dzisiaj bylam u gina i jednak wg niego moge rodzic naturalnie :-) wczesniej była mowa o cc, ze wzgl na lozysko nisko i naczynia błądzące, teraz wszystko sue podniosło i w sumie jest bezpiecznie. Bardzo sie cieszę.
Mi ginek mowil ze nawet do 37 tc mozna czekać na obrót dziecka...
A z innej beczki.. Powiedzcie prosze czy mogę cos uzywac w ciazy na hemoroida? Pojawil sie po pierwszej ciazy i nie bolal a teraz sie uaktywnil... Ech... Dziękuję
Ja miewała sny w ciąży dotycxące dziecka, porodu itp., ale pozytywne - nie koszmary.
Co do obrotu - z Fryckiem pamiętam bardzo dokładnie. 27 tydzień, dwa dni mu to zajęło - sylwester i nowy rok. Czułam się fatalnie, brzuch jakiś dziwny, obolały, spinał się trochę, a ruchy dziecka minimalne. Od 1 stycznia popołudniu (do końca ciąży) kopał już tylko po żebrach, a w dole brzucha jedynie delikatne smyranie palców dłoni.
Tamara z tego co wiem to przy naczyniach błądzacych jest duże ryzyko krwotoku przy naturalnym porodzie, bo przy peknieciu pęcherza płodowego naczynia te mogą zostać przerwane i dziecko może się wykrwawić zanim się urodzi, dlatego wątpię żeby pozwolono ci rodzić naturalnie. To jest duże wskazanie do cc.
Anecia, to jest opinia juz drugiego lekarza. Ryzyko byloby duże wtedy gdyby te naczynia były przodujace czyli bezpośrednio nad ujsciem wewn. U mnie bylo tak, ze one najpierw byly 2cm od ujścia i wtedy rzeczywiście była mowa o cc. Teraz sie okazało, ze i łożysko i naczynia znacznie sie podniosly i można rodzić. Wcześniej obczytalam sieznać roznych rzeczy a akurat na ten temat w necie sa same przerażające historie, chciałam kłaść sie do szpitala od razu, od tamtej pory oglądało mnie dwoch i trzech lekarzy i zaden nie przejawia paniki.
Gosiu u mnie Borys się obracał następująco : 32 tc główkowo, 35 tc miednicowo, 37 tc glowkowo, 39 tc miednicowo i w 2 dni przed terminem kiedy miałam się stawić w szpitalu znowu się obrócił tym razem poprzecznie :d Lekarze byli w szoku jak on się kręci tym bardziej, ze nie miałam dużego brzucha. Stawiali ze jest mały i ma miejsce, a urodził się 3780 g :p
nasz Piotruś calutką ciążę leżał poprzecznie, w 35tc usłyszałam że jest ryzyko że będzie konieczna cesarka ale na szczescie do 37tc sie zdążył przefiknąć (dzień przed wizytą w sumie) Nie wiem na ile moje obracanie było skuteczne ale te dwa tygodnie spędziłam na kolanach z dupskeim w gorze a głowa przy podłodze lub z nogami ma ścianie jak do świecy plus cały czas się bujalam osemeczki a jak juz siadałam to tylko okrakiem brzuchem do oparcia krzesła
Cześć Dziewczyny. Dawno nie zaglądałam ale jestem, jestem. Mała się wierci , najbardziej tak koło godz. 22. Teraz czuje się cudnie. Już mnie nie mdli, wiec odzyskalam wigor. Jednak mam mało czasu na tą ciąża. Chłopaki W domu, praca, ogród, remont. No a gdzieś w międzyczasie ciąża. Muszę pomalować rzeczy dla.malutkiej, ale nie mam jakoś weny ani czasu. Nauczyłam się kupować dla chłopców hehehe
U mnie narazie cały czas miednicowo zobaczymy 31 czy się obrucila czy dalej uparcie w jednej pozycji mnie tam jest bez różnicy jaki poród ważne by mała była zdrowa i nic jej nie było jak narazie przy mojej dwójce nie bylo problemu z obracaniem obydwa porody SN i nie długo trwały 😀 Pamiętam słowa teściowej ty to możesz rodzic tak szybko Ci poszło 😀 oby tym razem też tak bylo Żabka a wy jak tam? Jak się czujesz
Dla mnie ciąża to idealny stan, tyle lat walki i marzeń, teraz tylko dni nas dzielą od spotkania
Treść doklejona: 21.07.19 20:48 Obiecałam relacje więc właśnie jedziemy do szpitala . Odeszły wody choć nie dużo, skurcze co 4 minuty ,boli krzyż,zdrętwiało krocze i pośladki. Trzymajcie kciuki aby szybko poszło,zostało nam 30 km do szpitala ...
Żabka, a jednak cisza przed burzą :-))) Pewnie już jesteś po i tulisz córkę w ramionach.
Treść doklejona: 21.07.19 21:51 Ja miałam koszmary senne w obu ciążach. Teraz jeszcze nie mam. Dobrze że mi o tym przypomniałyście. Mojej siostry trzecie dziecko obruciło się w 38 TC. Siostra wykonywała trzy tygodnie ćwiczenia które jej położna zaleciła i udało się.
22:03 urodziłam 😍 poród ekspres,dojechaliśmy z 8cm rozwarcia. Udało się bez nacięcia ,w środku lekko pękłam . Mamy 3450 i 54cm szczęścia a ja już chodzę 👌 Polecam piłkę i masaż sutków
Żabko, serdeczne gratulacje :-* cieszcie sie sobą :-) Jak czytam o takich ekspresowych porodach to zaczynam się bać, że nie dojadę do szpitala te 120 km :-)
I aktualna lista 1.Tamara6 - 18.08. (chłopiec) 2. Klementynaaa – 05.09. (chłopiec) 3. Sisi1992 - 09.09.
Dopiero się chwalilam że nie mam koszmarów to i mnie dopadło. Od dwóch dni mnie męczą. Chciałabym aby już był ten 20 sierpień. Jeszcze nigdy tak długo w ciąży nie chodziłam. Czarek urodził się 32+5 a Wiktor 33+1. Teraz chcę wytrwać do skonczonego 38tc ale mam już dość.
Super ale exspres teraz się cieszcie sobą odpoczywajcie pozdrawiam
Treść doklejona: 22.07.19 16:16 Mam pytanie czy któraś ciężarna nosiła pas ciążowy by odciążyć troszkę plecy Ja mam gigantyczny brzuszek i tak mnie plecy nawalaja że szok wieczorem spać nie mogę z bólu proszę o opinie