Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
rób jak dziewczyny piszą, wwr i ks. Pamiętaj o nauczycielu wspomagającym.
Na legitymację osoby niepełnosprawnej chyba składa się oddzielny wniosek.
A stopień niepełnosprawności to chyba komisja dopiero orzeka?
- autyzm to jaki stopień niepełnosprawności? Lekki czy umiarkowany (bo znaczny, to zapewne nie)
- czy przy wnioskowaniu o orzeczenie o niepełnosprawności trzeba składać wniosek o wydanie legitymacji osoby niepełnosprawnej?
- czym się różni zasiłek opiekuńczy od dodatku opiekuńczego? który nas dotyczy?
nie, o to wnioskujesz dopiero po uzyskaniu orzeczenia
pierwsze słyszę o zasiłku opiekuńczym
Do wniosku o orzeczenie niepełnosprawności trzeba mieć zaświadczenie lekarskie - w przypadku autyzmu od psychiatry. Znów trzeba będzie zabulić 150 zł za wizytę prywatną, bo czekać 3 mies. na termin w ramach NFZ nie zamierzam...
Tak wiem - ale pytałam w sensie czy trzeba/powinnam?
świadczenie pielęgnacyjne jeśli są przyznane pkt 7 i 8 w orzeczeniu a Ty rezygnujesz z pracy oraz zasiłek pielęgnacyjny, który jest przyznawany niezależnie od przyznanych pkt.
na pewno w momencie uzyskania orzeczenia zmienia Wam się dochód na rodzinę do 500+. jeśli nie będziecie przekraczać 1200 na osobę to na pierwsze dziecko wtedy też otrzymujecie.
żadnego kurwa psa!badania nie potwierdzają skuteczności dogoterapii u autystów!
A Ty masz
A potwierdzają pogorszenie stanu?
Co mam zaznaczyć we wniosku o wydanie orzeczenia o niepełnosprawności?
Ja mam psa od zawsze, ale zwykły kundel. Dopiero po 4 urodzinach syn go zauważył.
Ulga na przejazdy jest wtedy kiedy masz potwierdzone że jedziesz na zajęcia czy turnus.
od psychiatry jest ważne 30 dni. Tyle masz czasu aby zanieść papiery do orzeczenia.
Jeśli się nie mylę to w przedszkolach integracyjnych i terapeutycznych nw jest na 5 dzieci. Jakoś tak.
ale przyznasz, że czym innym jest kiedy pies już jest od dawna, a czym innym kupowanie bo autyzm?--
Nw nauczyciel wspomagający
faceci, wbrew temu co sami o sobie myślą, mają tendencje do całkiem nieprzemyślanych decyzji.
z tego co pamiętam marion pisała, ze chyba nie do końca dopuszczał do siebie pewne informacje. A tu wczoraj mu lekarz wyłożył i może dotarło?
Ja zupełnie inaczej podchodzę do autyzmu.
Marysia, dopóki nie zaakceptujesz Fryderyka to będziesz się tak męczyć.
Diagnoza autyzmu - żałoba, którą da się przeżyć!
Daję sobie jeszcze trochę czasu, bo to wszystko bardzo świeże jest jeszcze. Mam prawo do takiego a nie innego przeżywania sytuacji. Sama pisałaś o 'żałobie'.
Byłam wczoraj w ProFuturo umówiona z Łucją na 11.00, siedziałysmy chwilę przy stole, i tak mi coś zaczęło świtać w głowie, że może to wy... weszłyśmy na spotkanie z neurologopedą, wy z synkiem za chwilę do sali przez ścianę słyszałam jak plakał.
Metodą prób i błędów, tak jak ze wszystkim.
ja umowilam marte teraz na oseewacje pod katem autyzmu
podstawową kwestią, którą musisz sobie uświadomić jest to, że autyzm to nie choroba więc tego nie wyleczysz. to zaburzenie, w którym przy odpowiednim wsparciu można wiele wypracować.
Natomiast chcę stworzyć mu warunki