Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    • CommentAuthorskapula
    • CommentTimeNov 3rd 2015
     permalink
    Madziauk, ja się szykuje do zrobienia tego http://krainagarow.blogspot.com/2015/03/chleb-gryczany-na-zakwasie.html
    niestety pierwszy zakwas mi nie wyszedł, ale będę próbować dalej..
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeNov 3rd 2015
     permalink
    Kachaw, może z tego coś wybierzesz: kukurydza, ryż, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo :) To są produkty naturalnie bezglutenowe.
    Pszenica, w żadnej odmianie nie jest dobrze tolerowana przez osoby z nietolerancją glutenu :( Ale osoba zdrowa może mieć zupełnie inne odczucia ;)
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeNov 3rd 2015
     permalink
    Skapula - jak Ci wyjdzie to daj znac :) To gryczano ryzowy, wyglada calkiem fajnie. Pieklabym bardziej dla Meza, bo on przez te moje 2 lata bezglutenu tez sam z siebie przestal jesc. ;)
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeNov 3rd 2015
     permalink
    Ja nie mam celiakli ani nietolerancji, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo, ale chciałabym wybierać zdrowszą wersję.
    Kiedyś upiekłam ciasto na mące gryczanej, jedliśmy je łyżeczką tak się sypało, ciekawe jak wam wyjdzie ten chlebek
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
    • CommentTimeNov 4th 2015
     permalink
    Chciałam zapytać czy ma ktoś doswiadczenia z mąką sojową? akurat taką mam w szafce, nie chciałabym jej zepsuć, słyszałam, że sojowa i amarantusowa mają w miarę neutralne smaki. Co można z niej zrobić?
    --
    •  
      CommentAuthorWinni
    • CommentTimeNov 4th 2015
     permalink
    Wrzucam, na prośbę:

    ( skopiowałam z wątku o odrobaczaniu ):

    Najprostsze naleśniki bezglutenowe, które zawsze wychodzą:
    Mąka gryczana
    Woda zimna
    Ewentualnie jajko lub siemię lniane
    Prawdziwa wanilia ( niekoniecznie, ją daję dla zneutralizowania aromatu kaszy, mi nie przeszkadza, ale mężowi bardzo )
    Wszystko mieszasz łyżką i odstawiasz na 3- 5 minut. Potem smażysz.
    Adaś się zajada :wink:

    Treść doklejona: 04.11.15 17:30
    Często dodaję też 2-3 łyżki mąki amarantusowej, dla wzbogacenia zdrowotnych właściwości :wink:
    Jeszcze dodam, że ilości muszą być na oko, ja najpierw nalewam wodę, potem dodaję mąkę i odstawiam na minutę żeby zobaczyć, czy gęstość jest ok ( po odstawieniu konsystencja ciasta gęstnieje ), jak nie to daję jeszcze trochę mąki gryczanej albo amarantusowej właśnie.
    --
  1.  permalink
    ooo dzisiaj sobie zrobę Winni ;) tylko bez wanilii bo dodam szpinak jako farsz :D

    Treść doklejona: 06.11.15 08:53
    mam pytanie - macie sprawdzony przepis na rogaliki bg??
    •  
      CommentAuthoremza
    • CommentTimeNov 6th 2015
     permalink
    Ewasmerf, machnęłam Twoje mufinki. Wyszły całkiem smaczne (i mimo opisu mi wyrosły), choć mogłyby być słodsze:cool: Następnym razem dodam trochę cukru;)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeNov 6th 2015 zmieniony
     permalink
    mi tez wyrosly calkiem fajnie, jak glutenowe;-)

    Treść doklejona: 06.11.15 18:14
    my dzos robilismy z piotrkiem ciasteczka bezglutenowe
    sa kruche jak cholera, ale calkiem niezle i co najwazniejsze da sie znich wykraac wzorki.
    -- ;
    •  
      CommentAuthoremza
    • CommentTimeNov 25th 2015
     permalink
    Dziewczyny, w Lidlu pojawiła się mąka kukurydziana i gryczana Melvitu (i mleko ryżowe, gdyby ktoś poza glutenem nie tolerował rownież laktozy;)

    Treść doklejona: 02.12.15 10:36
    Mam pytanie, czy któraś z was miała styczność z mąką kasztanową (madziauk?)?
    Chcę ją dziś przetestować do naleśników i zastanawiam się, czy ma jakiś specyficzny smak, jak np. mąka gryczana, czy raczej mało konkretny, jak ryżowa? Dobrze 'zachowuje się' podczas pieczenia/gotowania?
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeDec 5th 2015
     permalink
    upieklam dzis chleb ryzowy, z gotowca, dodalam tylko siemienia lnianego i otrebow no i rosl nie 30 minut tylko po porstu tyle zeby wypelnil forme, jakies 2 godziny

    powiem wam, ze wyszedl super. no niestety dodatki robia swoje, ale przypomina chleb, puszysty, z dziurkami niczym prawdziwy chleb, mieciutki, smaczny.
    -- ;
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeDec 5th 2015
     permalink
    emza: Mam pytanie, czy któraś z was miała styczność z mąką kasztanową (madziauk?)?
    Chcę ją dziś przetestować do naleśników i zastanawiam się, czy ma jakiś specyficzny smak, jak np. mąka gryczana, czy raczej mało konkretny, jak ryżowa? Dobrze 'zachowuje się' podczas pieczenia/gotowania?


    Testowalas juz? Mi maka kasztanowa najbardziej przypadla do gustu. Jest delikatna, drobna i super na placki i omlety. Nalesnikow nie robilam jeszcze - takze daj znac jak wyszly.
    Jedyny minus to to, ze droga jest. Jak dla mnie nie ma ona az takiego wyczuwalnego posmaku, ja zazwyczaj robie ja z jajkami i bananem (omlet) na slodko ;)
    --
    •  
      CommentAuthoremza
    • CommentTimeDec 5th 2015
     permalink
    Madziauk, zrobiłam te naleśniki i wyszły przepyszne! Zakochałam się w tej mące:) Jak dla mnie ma posmak rumianego gofra:))
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeDec 5th 2015
     permalink
    Emza - nie dziwie Ci sie, ze sie zakochalas :) Tez moja ulubiona :))

    Treść doklejona: 05.12.15 14:44
    Emza - podaj prosze przepis jak robilas nalesniki? Mam jeszcze w domu pyszny dzem z kaktusa (przywiezlismy z wakacji) i mi smaka narobilas ;)
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeDec 5th 2015
     permalink
    To ja tez podpytam- jaka mąkę kasztanowa kupujecie i gdzie ja można nabyć?
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeDec 6th 2015
     permalink
    Gabcia_I: To ja tez podpytam- jaka mąkę kasztanowa kupujecie i gdzie ja można nabyć?


    Ja kupuje kasztanowa bezglutenowa z firmy Amisa. Mieszkam w Londynie, wiec zamawiam albo z Ocado albo z Amazona w UK :)
    Jak ktos jest z UK to polecam :)
    --
    •  
      CommentAuthoremza
    • CommentTimeDec 6th 2015
     permalink
    Korzystałam z tego przepisu: http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/05/nalesniki-z-maki-kasztanowej.html?m=1
    Ale uwaga... Chciałam zrobić z połowy porcji i się pomyliłam, dałam połowę mąki, 1 jajko, a potem zapomniałam i dałam pełną ilość wody (gazowanej) i mleka. Wyszły cieniuteńke i w ogóle się nie rozwalały. Dopiero po kilku godzinach zorientowałam się, że pomyliłam przepis (na szczęście na korzyść).
    Do naleśników zrobiłam krem laskowy z Jadłonomii (jak zwykle po swojemu) i smakował niczym nutella:)
    Madziauk, chyba polubiłaś/skomentowałaś na fb przepis Natchnionej na pierogi?? Poznałam po zdjęciu:) Swoją drogą wreszcie jakiś obiecujący przepis na ciasto pierogowe.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeDec 6th 2015 zmieniony
     permalink
    Emza - tak, tak :) Skomentowalam. Lubie jej przepisy, zawsze mi wychodza ;)
    Ostatnio tez robilam na Wigilie pierogi z jej bloga (o ile dobrze pamietam).

    Dzieki za linka. :)

    ps. Chyba musze zmienic fotke ;)
    --
  2.  permalink
    madziauk podaj prosze linka do tych pierogów?? :wink:
    •  
      CommentAuthorisiula
    • CommentTimeDec 7th 2015
     permalink
    Ja też chętnie przygarnę jakiś sprawdzony przepis na pierogi, bo chodzą za mną okrutnie ;)
  3.  permalink
    chyba znalazłam - dziewczynki to ten??
    http://www.natchniona.pl/weganskie-pierogi-bez-kukurydzy-ii/
    •  
      CommentAuthoremza
    • CommentTimeDec 14th 2015
     permalink
    Dziewczyny, polecam banalnie prosty chleb z kaszy gryczanej niepalonej: http://www.natchniona.pl/chleb-doskonaly-bez-maki-i-drozdzy/
    Zrobiłam - wyszedł i jest całkiem smaczny:)
    --
    • CommentAuthorskapula
    • CommentTimeDec 14th 2015
     permalink
    Emza, tez się szykuje do upieczenia tego chleba. Piekłaś? Super te przepisy u Natchnionej:)

    Ten który wyżej podawałam przepis nie zachwycił...
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthoremza
    • CommentTimeDec 14th 2015
     permalink
    Dziś upiekłam:) Miejscami popękał, ale i tak był wart upieczenia:)
    --
    • CommentAuthorskapula
    • CommentTimeDec 14th 2015
     permalink
    [quote=emza][/quote]
    To muszę koniecznie wypróbować.
    A ja dzisiaj zrobiłam pierogi z przepisu http://www.olgasmile.com/pierogi-bezglutenowe-gryczane.html
    do tego farsz z kaszy gryczanej niepalonej, dużego ugotowanego ziemniaka, czosnku, cebulki i pietruszki i wyszły przepyszne:)
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeDec 14th 2015
     permalink
    ]
    Kierownica31: madziauk podaj prosze linka do tych pierogów?? :wink:


    Rok temu robilam te LINK. Pierwszego dnia byly super, pozniej juz troche sie kruszyly. Ale nadal smaczne :)


    Co planujecie robic na Swieta?
    Ja mam bigos zrobiony.

    Planuje pierniczki z linka tego KLIK, wyszly przepyszne. Chyba w tym roku zrobie to samo.

    Planuje upiec schab ze sliwka.

    Rybe usmaze.

    Macie jakis fajny i sprawdzony przepis na sledzie?

    Barszcz czerwony zrobie tez ;)

    I zastanawiam sie co jeszcze?


    Sapula - calkiem fajne te pierogi z gryczanej. :) i przepis latwy. Moglabym z kaszy gryczanej niepalonej zrobic.
    --
    • CommentAuthorEvellyn
    • CommentTimeDec 14th 2015
     permalink
    Moje dziecko jest też bezglutenowe, na pewno skorzystam z waszych przepisów, ponieważ są ciekawe i smaczne. Ja tej diety cały czas się uczę, bo odkryto u nas powiązanie z glutenem dopiero niedawno.
    • CommentAuthorskapula
    • CommentTimeDec 20th 2015
     permalink
    Dziś upiekłam polecany tutaj chleb gryczany Natchnionej, super jest. Najlepszy z bezglutenowych jakie piekłam, mało roboty, dużo czekania, ale warto:)
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthoremza
    • CommentTimeDec 20th 2015
     permalink
    Skapula, ja właśnie zalałam kolejną porcję kaszy:) Chleb fajny, tylko szybko mi spleśniał:(
    --
    • CommentAuthorskapula
    • CommentTimeDec 21st 2015
     permalink
    o to dzięki za info, część zamrożę:)
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeApr 27th 2016
     permalink
    Orientuje się ktoś, jak to jest z testami na celiakie? Przez jaki czas trzeba jeść gluten, żeby wyszło wiarygodnie? Od 2 miesięcy jestem na diecie bezglutenowej(czasem zdarza mi się zjeść coś zakazanego), a testy na celiakie będę robiła za ponad miesiąc i nie wiem, jak to ogarnąć.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeJan 10th 2017
     permalink
    odswiezam. Malisiek, robilas te testy na celakie?
    Ja mam prawdopodobnie chorobe Duhringa, przeciwciala przeciwko endomysiom wyszly mi 160, objawy typowe, ale nie mialam jeszcze biopsji skory i nie bylam zwynikami u dermatologa.
    W kazdym razie znow na diecie bezglutenowej;-((
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeJan 10th 2017
     permalink
    Robiłam, ale wyszedł mi negatyw. A caliakie raczej mam, bo źle reaguje na gluten. Do tego mam chorobę autoimmunologiczna, a te lubią chodzić w parze. No i moja mama i siostra obie mają celiakie.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeJan 10th 2017
     permalink
    a jaki test robilas?
    -- ;
  4.  permalink
    ja miałam przeciwciała w normie a internista mi mówił, że może to być nietolerancja nie musi być zaraz celiakia i jak się źle czuję po glucie to mam go nie jeść
    ja sobie na diecie radzę - nie jem tylko tych produktów bg wolę jeść po prostu czysto (kasze, ryże i inne)

    Treść doklejona: 10.01.17 08:14
    Malisiek - ja jadłam około 6 tygodni a przeciwciała wyszły w normie
    lekarz mi od razu powiedział, że jeśli nie jem dłużej to te 6 tygodni nawet może być za krótko

    Treść doklejona: 10.01.17 08:14
    a robiłaś te badanie genetyczne?
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeJan 10th 2017
     permalink
    mnie juz niestety swedziawka bierze nawet po sladowych ilosciach glutenu, musze czytac etykiety pod katem glutenu. nie moge sie przyzwyczaic. zwlaszcza ze ten gluten we wszystkim jest. ostatanio kupilam jakas czekolade,a tam ze moze zawierac gluten, no plakac sie chce.
    -- ;
  5.  permalink
    jak objawia się ta swędziawka?
    wiem Ewa współczuję bardzo :(
    moja koleżanka kiedyś miała właśnie uczulenie po ketchupie - ponoć tam też może być glut tylko chowa się pod jakąś tam nazwą :(
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeJan 10th 2017
     permalink
    w keczupie jest skrobia. nie wiem jaka, ale na wszelki wypadek tez nie jem.
    no jest cos jak wysypka, na posladkach,na lokciach, doszly kolana. typowe miejsca. idzie sie zadrapac.
    cos jak tutaj
    -- ;
  6.  permalink
    masakra... bardzo współczuję :(
    pytałam jak objawia się ta swędziawka bo ja jak jadłam gluta to np mogłam się zadrapać po prysznicu i kąpieli....
    najpierw myślałam że uczulenie na szampon, żel czy nawet na płyn do płukania (ręczniki)
    minęło jak przestałam jeść
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeJan 10th 2017
     permalink
    moze to to samo.
    pod skora odklada sie gluten czy jakos tak i to sa takie jakby podskorne guzki,ktore cholernie swedza. nie miem tego lepiej wytlmaczyc.
    -- ;
  7.  permalink
    Kurczę gulek nie zauważyłam, hmmm
    a napisz mi Ewo proszę czy Ty miałaś jakieś badania na chorobę Duhringa?
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeJan 10th 2017
     permalink
    mialam zlecone badania krwi:
    iga i igg przeciw transglutaminazie tkankowej - oba ujemne
    igg przeciw endomysium - ujmene
    i iga przeciw enodmysium - wykryto 1:160
    16.01 ide do dermatologa, zobacze co mi zleci.

    Treść doklejona: 10.01.17 08:40
    ja najpierw bylam u jednej dermatolog to mi zasugerowala AZS.ale swiad nie ustepowal wiec przeszlam sie do jakijes z tytulemdr. I ta jak obejrzala to od razu zasugerowala alergie na gluten i zlecila te badania.
    ta moja druga ciaza okupiona zostala chorobami autoimmunologicznymi. zreszta chyba czesto tak bywa jak sie czyta, ze porod jest niejako przyczyna zeswirowania ukladu immunologicznego.
    -- ;
  8.  permalink
    zaraz zobaczę co ja miałam

    Immunoglobulin IgA

    P/ciała p. transglutaminazie tkankowej (anty-tGT)
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeJan 10th 2017 zmieniony
     permalink
    Ja miałam badane przeciwciała, ale nawet nie wiem które. W Polsce chce sobię zbadać gen, który pokazuje, czy ma się predyspozycje do celiakii.

    Ewa, moja mama miała takie wysypki, na łokciach, kolanach, pośladkach, swędzące bardzo. Do tego afty na języku co jakiś czas, mega bolesne. Wzdęcia i biegunki rano. I dopiero niedawno sama poprosiła o testy na celiakie i jej wyszło wszystko podwyższone, a po biopsji celiakia została potwierdzona.

    Ja jak jem gluten, to mam potworne bóle brzucha, problemy z wypróżnieniem, biegunki, krew w stolcu, wzdęcia i takie przyćmienie w głowie, tak wiec ewidentnie mi szkodzi.

    Moja mama ma teraz ze mną dobrze, bo ja codziennie robię śniadania na słodko, co rusz piekę jakieś ciastka, ciasta, a że mieszka dom obok, to zawsze przychodzi na degustacje :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeJan 10th 2017
     permalink
    no wlasnie ja zadnych rewolucji ze strony przewodu pokarmowego na glucie nie mialam. czulam sie super. a tu taka niespodzianka;-(
    -- ;
  9.  permalink
    ja mam bóle brzucha, wzdęcia (w pracy zawsze się śmiali, że wyglądam jak w ciąży)
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeJan 10th 2017
     permalink
    ja sie nie bede klula, niepotrzebne mito, tak mysle. tak czy smak musze nie jesc gluta.dobrze ze niedlugo wiosna,lato,tobede jadla salatki i owoce, bo w zimieto lubilam tlusto i macznie, no ale co zrobic.
    a twoja mamanie je glutenu w ogole, czy dopuszcza rzeczy w ktorych moze byc sladowa ilosc glutenu poprzez proces produkcyjny?
    bo ja na razie tak jem. mam nadzieje ze to wystarczy
    -- ;
    •  
      CommentAuthorKierownica31
    • CommentTimeJan 10th 2017 zmieniony
     permalink
    Ewa jak jest potwierdzone celiakia to nawet tych śladowych nie wolno bo organizm nigdy się nie oczyści do końca
    Ewa a zupy na teraz? grochowa z ziemniakami, fasolka po bretońsku, frytki domowej roboty? to wszystko treściwe jest :P

    Treść doklejona: 10.01.17 09:21
    jest fajna pozycja chyba nazywa się WOLNI OD GLUTENU
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeJan 10th 2017
     permalink
    Stara się nie jeść, ale np ptasie czasem skubnie.

    Ja u siebie jeszcze podejrzewam nietolerancję laktozy, bo wydaje mi się, że jak zjem coś, to mam wzdęcia, ale muszę się nastawić psychicznie do odstawienia, żeby to zdradzić :tongue:
    --
    • CommentAuthorluminka
    • CommentTimeJan 8th 2019 zmieniony
     permalink
    Niezależnie od tego, czy o chorobie dziecka rodzice dowiedzą się już w czasie trwania edukacji przedszkolnej, czy przed naborem, konieczna jest szczera rozmowa z dyrektorką placówki. Warto się do niej przygotować, np. wydrukować listę produktów bezpiecznych i zabronionych lub zdobyć w naszym stowarzyszeniu książeczkę o celiakii. Plusem na pewno jest to,ze coraz więcej szkół wprowadza dietę bezglutenową dla swoich uczniów.

    Warto jest również edukować dziecko.Tłumaczyć mu jakich produktów powinno unikać i z jakiego powodu. https://bezgluten.pl/pl.dieta_bezglutenowa_dla_dziecka_w_szkole_i_przedszkolu.html
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.