Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTinamar
    • CommentTimeApr 1st 2016
     permalink
    Przy Ignasiu mieliśmy pneumokoki darmowe ale Tymcia też raczej zaszczepiony. Rotawirusy też bo to jedyna słodka doustne więc niech też ma coś z tych szczepień :)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeApr 1st 2016
     permalink
    ja na rota nie szczepie. a pneumo chyba dopiero przed zlobkiem jesli w ogole.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeApr 2nd 2016
     permalink
    Przy starszym rodzeństwie warto jednak zaszczepić p/rotawirusom... Mikołaja nie szczepiłam, ale Gajkę już tak.
    --
  1.  permalink
    No tylko koszta dosc spore....:/
    Jakie ja mam rozne dzieciaki... Starszak po 20 zasypia a wstal dzisiaj po 6, mlodszy zasnal po 23 i nie liczac cycowania nadal spi... A my nie wyspani:/
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    a u mnie starszak zasnal o 21 i spal do 8.
    mloda zasnela o 21 i ja tez. pobudka byla o 23:30, 2:30 i 5:30. regularna jest jak w zegarku;-P sama sie budzi, nie ze ja. ale lukam na zegarek bo zdziwona jestem ze ta pobudka to juz, przeciz dopiero co jadla, hehe
    -- ;
  2.  permalink
    Ewa - to u Ciebie extra. Mnie te jego wieczorne marudzenia przerazaja. Juz bym chciala miec dla siebie chwile by sie ogarnac a tu do 23 odlozyc go nie idzie bo zaraz steka i poplakuje:/ od polowy kwietnia mi przyjdzie jeszcze wstawac 0 7, nakarmic malucha i zabrac oboje w droge do przedszkola. Taszczenie fotelika po tych schodach juz mnie przeraza, czemu maluchy u nas maja sale na pietrze :devil:
    --
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    magdzik, ja kilka m-cy zastanawiałam się, skąd u mnie na łydkach tyle siniaków. Mam sklonność do ich powstawania, do pękania naczyń. Podejrzewałam Krysię, że mnie w nocy kopie, jak z nami spała, szukałam zaburzeń układu krwionośnego, bo nogi poniżej kolan sino-zielone. Aż w końcu załapałam :confused: - nosidełko kilka razy dziennie taszczone z Wojtkowym wkładem obijało mi się o nogi...
    Życzę, żebyś ty sinych nóg nie miała :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    madziik, ale taka malizna ti chce na rekach tylko. potem ta potrzeba slabnie.
    choc moja ma dni ze mnie pilnuje.
    ale ma dni ze spokojnie na lezaczku lezy i patrzy
    -- ;
  3.  permalink
    No moj ma godziny ze spokojnie lezy he he. Lezaczek wyjme za tydzien :) Ale potrafi godzine lezec u nas na kanapie czy u siebie w lozeczku.. Ale powiem Wam, ze przy drugim jak narazie mam wiecej cierpliwosci niz przy pierwszym... Moze to obycie sie z pierwszym i wiedza, ze takie rzeczy mijaja??? Przy pierwszym miala baby blues na 100% i to bardzo dlugo. Tutaj bardziej swiadomie i szczesliwie doswiadczam macierzynstwa, jestem mniej nerwowa gdy malych placze i chce byc na rekach lub przy cycku.
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Ja przy drugim o niebo mniej zestresowana. Wiadomo co kiedy i ze mija:-)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ja tez, ale tez teraz mam poki co ksiazkowe dziecko. a pierwsze wczesniak, wiec zupelnie niebo a ziemia. zdrowe donoszone dziecko chowa sie praktycznie samo.
    -- ;
  4.  permalink
    Ewa - ale sa spokojniejsze wersje i te mniej hi hi.:cool:
    --
  5.  permalink
    Ja mam drugą wersję dziecka o wiele bardziej wymagajaca. Ciężko jej się bączki puszcza,więc czasami pobolewa ją brzuszek,zasypia w dzień tylko w leżaku,często marudzi,postękuje...ehh.

Filip był bezproblemowy...
    Dopiero teraz wyszły problemy w sferze zaburzeń sensoryki u niego...
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    Dziewczyny synkowi z kikuta pępkowego wycieka jakaś wydzielina. Taka jakby ropa. Pępek troszkę się zaczerwienił, wcześniej taki nie był, co z tym robić?
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Musisz tę wydzielinę dokładnie oczyścić sterlnym Gaziki em nasączonym ocaniseptem lub spirytusem. Do ładnie odchylenia pępek.
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    Powinno pomóc? Bo wyczytałam że to grozi szpitalem :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    skonsultuj sie z lekarzem lub polozna. wg mnie moze byc potrezbny antybiotyk miejscowy
    -- ;
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Aż tak bardzo się zaogniło ? Bo taka biała wydzielina była u nas od początku i to nie była ropa. I kikut też czerwony był ale też od początku :/
    --
  6.  permalink
    anairda1986: Ja mam drugą wersję dziecka o wiele bardziej wymagajaca
    - no ja licze ze ta druga wersje bedzie mniej, bo mam wrazenie, ze gorzej byc nie moze. Maks ma teraz etap buntu 3-latka w polaczeniu z pojawieniem sie brata, armagedon jest.
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
    • CommentTimeApr 2nd 2016 zmieniony
     permalink
    http://28dni.pl/pictures/2583543.jpgJedziemy do szpitala na chirurgie dziecięcą. Był lekarz i dał skierowanie. Mówił że nie wygląda to strasznie ale żeby pojechać
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    No to kciuki trzymam :*
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    Tak to wygląda
    .
    Dziękuję
    --
  7.  permalink
    Daj znac co po wizycie.
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Lepiej sprawdzić i mieć spokojną głowę.
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    My już w domu, pominę obsługę i harmider jaki panował na IP... :/
    Niemniej okazało się że to nie stan zapalny a po prostu za słabo przemywany kikut przeze mnie :/ Jak on mu zaczął go wyginać w każdą stronę to ja prawie zawału dostawałam. W każdym razie zalecenia przez dwa dni przemywać octaniseptem, później spirytusem 70% i w środę kontrola w przychodni. Skończyło się na strachu na szczęście :)
    Dzięki dziewczyny za wsparcie :)
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Ja też miałam problem z tym dokładnym odginaniem i w końcu zaczęłam po prostu zakrapiać spirytus i ładnie się goi ło i odpadło a nie musiałam się stresować tym odginaniem i czyszczeniem. Super że to nie stan zapalny :)
    --
    •  
      CommentAuthorblackberry
    • CommentTimeApr 3rd 2016
     permalink
    A ja w końcu zapomniałam donieść, że po tym, jak się tu zaczęłam niepokoić o to, że Ola wciąż nie raczkuje, to oczywiście w ciągu tygodnia ruszyła :smile:
    Najpierw po kilka kroczków, ostrożnie, a teraz coraz większe odległości przemierza na czworaka. Jupi!
    Przesłodko wygląda takie raczkujące dziecko :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorashtar855
     permalink
    Dziewczyny mogę już prznieśc dziecko z gondoli do sportówki? Młoda ma prawie 5,5 miesiaca i w gondoli co chwile mi się podnosi nie siada ale próbuje, w dodatku jest strasznie ciekawa otoczenia.Nie wiem czy to nie za szybko wiec proszę o rady.
  8.  permalink
    No ja przenioslam mlodego jak mial 6 miesiecy, nie siedzial jeszcze wtedy ale juz mu ciasno w gondoli bylo.
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
     permalink
    Mój przeniesiony do spacerówki (rozkładanej na płasko) ok 5-6 m-ca. Tez sie ciasno zrobiło...
    --
    •  
      CommentAuthorblackberry
    • CommentTimeApr 3rd 2016 zmieniony
     permalink
    Ashtar, a podnosi się w Twoim wózku oparcie w gondoli? Tak, żeby dziecko leżało jakby z uniesioną główką?
    U nas to bardzo pomogło, gdy Ola zaczęła się dźwigać - łapać rączkami o boki gondoli i próbować podnieść z leżenia.
    A czasami ją kładłam na brzuszku, to też więcej widziała.

Jeśli do spacerówki przeniesiesz też na pozycję leżącą, to dalej nie będzie nic widziała. Może taka półleżąca pozycja będzie ok dla niesiedzącego dziecka. Wszystko zależy jaką masz w spacerówce regulację oparcia.
    --
    • CommentAuthorkarolciat
     permalink
    Mój Wojtek niesiedzacy w gondoli z podnoszonym oparciem spadał na boki. Przenieślismy go w wieku 6 m-cy do spacerówki w pozycji półleżącej własnie. Krysia też miała 5 m-cy jak ja przenieslismy, bo w gondoli był jeden wielki ryk...
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    A nam pediatra mówiła, ze jeśli dziecko próbuje się przekrecac (a co dopiero siadac) to należy zmienić gondole na spacerowke. Ze względów bezpieczeństwa. Pasy obowiązkowe :)
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Ja przeniosłam Aleksa do spacerówki jak miał 9 i pół miesiąca. Wiec dla mnie 5 miesięczne dziecko a w spacerówkę to o wiele, o wiele o wiele za wcześnie.
    Blackberry - super, ze Ola raczkuje. Ja tez zapomniałam sie pochwalić, ze II dnia świat Aleks tez pierwszy raz poszedł na czterech. Ale jest to leniwe... Woli sie czołgać, choć krótkie dystanse przejdzie na czworakach.
    -- ,
  9.  permalink
    Dziewczyny - maly mi furczy przez nos.. czyzby katar?? Tatus delikatnie katarkiem (ale zaciagal ustami a nie odkurzaczem) i nic nie poszlo... Pamietam, ze z pierwszym tez tak bylo i lekarka powiedziala ze moze mlekiem sie "zakrztusil" i nie zeszlo.. Mam sol fizjologiczna.
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
    • CommentTimeApr 4th 2016
     permalink
    Dziewczyny normalne to czy raczej jakieś uczulenie?
    http://28dni.pl/pictures/2583838.jpg
    .
    Madzik może faktycznie mleko, poobserwwuj
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    wg mnie uczulenie
    -- ;
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    Faktycznie dziwnie wygląda. Ja bym skonsultowała z lekarzem. Może to jeszcze gruczoły się oczyszczają albo taki trądzik niemowlęcy ale to chyba za wcześnie trochę :/
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Jak dla mnie to raczej trądzik nieowlecy albo jakieś lojotokowe zapalenie skóry? Na uczulenie mi to nie wygląda bo te grudki jakby podchodzily jakas treścią? Dobrze widzę?
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Dla mnie też to nie jest uczulenie. Moi obydwaj mieli (Aleks jeszcze ma) skazę białkową i to inaczej wyglądało. A dziecko niedługo po urodzeniu może mieć takie wypryski.
    -- ,
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    Tradzik niemowlecy, przechodzilysmy przez to..
    Nie przegrzewaj, nie natluszczaj za bardzo zejdzie samo do 3miesiaca :-)
    Ale jak masz watpliwosci to skonsultuj z polozna padz pediatra :-)
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
    • CommentTimeApr 4th 2016 zmieniony
     permalink
    Co do uczulenia to raczej nie mleko bo pije od początku to samo, ale w sobotę podałam trochę herbaty koperkowej bo strasznie płakał i się napinał.
    .
    W środę mam pediatre to zobaczę co powie, ale właśnie ja też obstawiam trądzik niemowlęcy. Chociaż herbatkę odstawiam, może to jednak ona.
    --
  10.  permalink
    Mnie to tez na tradzik wyglada. Ktos kiedys gdzies pisal by krochmalem przemywac.
    --
    •  
      CommentAuthordaga310
     permalink
    Tak to wygladalo u nas, choc tu dobrze nie widac..nie moge lepszej fotki znaleźć teraz na szybko..http://28dni.pl/pictures/2548903.JPG
    Juz tak szybko herbatke podajesz?
    Nie lepiej jakies kropelki na brzuszek?

Treść doklejona: 04.04.16 13:03
    Mala nawet glowke miala w tych kropkach cala i szyje..
    --
  11.  permalink
    madzik to sapka niemowlęca.
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    daga310: Juz tak szybko herbatke podajesz?
    Nie lepiej jakies kropelki na brzuszek?

Herbatka jest od 1 tygodnia a krople od 1 miesiąca. Pytałam w aptece i zdecydowanie lepiej mówiła żeby podać herbatkę
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Moja też miała takie wypryski na buźce niedługo po porodzie. zeszło samo.
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
     permalink
    Moj tez miał przez pierwszy m-c takie wypryski, potem zeszło. Daj spokoj z koperkiem bo to większe sensacje moze dawać. Masuj brzuszek, kładź na nim (np na sobie).
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
     permalink
    madziik1983: madziik1983

Madzik a wychodziłaś już na spacer?
    Bo u mnie jutro ma być 19 stopni i mnie kusi żeby wyjść :)
    --
    •  
      CommentAuthorTinamar
     permalink
    My też mamy problemy z brzuszkiem :( wczoraj do 23 był mega płacz. Na razie czekam z kropelkami. Ale spokojniejsza jestem pod tym względem niż przy Ignasiu.

Treść doklejona: 04.04.16 20:11
    No i pierwszy raz karmiłam dziś w parku :) fajnie :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.