Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJul 28th 2017
     permalink
    Armagiedon wyszedł... Normalnie się ryczałam...
    Ale już wczoraj podczas zapisu widziałam, że jest dupa... Co tam się działo na monitorze... Znaczne zmiany napadowe zlokalizowane niezależnie w okolicach centralnych.

    KutFa, tego nie było na poprzednim eeg... Skąd to tera się wzięło????
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJul 28th 2017
     permalink
    czy między tymi eeg było szczepienie?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJul 28th 2017
     permalink
    Owszem. Nawet pisalam na odpowiednim watku o naszych problemach po ostatnich dwoch szczepieniach.
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeJul 28th 2017
     permalink
    Nie stawiałabym tak szybkich diagnoz. Monia musi wspólnie z lekarzem odpowiedzieć na pytanie czy to mogło mieć wpływ. Może ale nie musi. Szukałas dobrego neurologa a najlepiej dwóch żeby skonsultować przypadek Dawidka? Może warto czasami pomyśleć o innym mieście?
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJul 28th 2017
     permalink
    Gabcia ja już jestem po konsultacjach z lekarzem i to nie jednym na ten temat... Neurologa mam mojego, od lat sprawdzonego... Wcześniej poleconego przez kilka osób... Nigdy mnie nie zawiódł pod względem diagnostyki.

    Treść doklejona: 28.07.17 18:19
    Oraz dodam, że to własnie lekarz w "innym mieście"...

    Treść doklejona: 28.07.17 18:26
    Z reszta teraz to jakby mniej istotne skąd padaczka, a istotne jak z tym żyć... Oraz jesli o powyższy wątek chodzi to co z tym ft3???
    Dawidka objawy to ciemne łokcie (kiedyś już o tym pisałam), chudość, sucha skóra, nadpobudliwość...
    Czy to by pasowało do tego wyniku???

    Nie wiecie ile się czeka na termin na NFZ do endo dla dzieci???

    Dzis wzięłam skierowanie, ale jeszcze nie "upatrzyłam" sobie lekarza.
    --
    •  
      CommentAuthorbananowiec
    • CommentTimeJul 28th 2017
     permalink
    Ja do dziecięcego endo na wizytę czekałam pół roku....poszłam w międzyczasie prywatnie:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJul 28th 2017
     permalink
    Pewnie też tak uczynię. Ale chciałabym prywatnie na wizytę pójść do takiego, u którego kontynuowałabym leczenie na NFZ.
    --
    • CommentAuthorskapula
    • CommentTimeJul 28th 2017
     permalink
    Else, współczuję bardzo...EEG chyba tylko potwierdziło to, co juz obserwowałaś od jakiegoś czasu, bo pamiętam, że pisałaś o regresie u Dawida.
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJul 28th 2017
     permalink
    Dziekuję... No i dokładnie... Dobrze, że mam czujną neurolog, bo ja nawet byłam zła o to skierowanie na EEG. Byłam pewna, że niepotrzebnie, że to nie to badanie... A jednak...

    No ale tak czytam o ft3 i w sumie te wyładowania tez mogą psuć tarczycę... Niby Ft3 ma duzy związek z OUN... Trzy noce nie śpię, więc jak bzdury plotę to mnie poprawcie...
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJul 28th 2017
     permalink
    Gabcia, ja nie stawiam diagnoz. tylko przestańmy do jasnej cholery udawać, że szczepienia nie szkodzą! a stan Dawida jest tego dowodem!
    Monika, pamiętam jak mówiłaś o regresie ale nie miałam rozeznania co do terminów eeg... teraz masz niestety twardy dowód na NOP, którego i tak nikt nie uzna... :( mam tylko nadzieję, że w końcu znajdziesz mądrego lekarza, który [choćby cichaczem uzna ten fakt i który mądrze Was poprowadzi...

    a tarczyca? chyba nie ma w ludzkim ciele miejsca, z którym nie byłaby powiązana.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJul 28th 2017
     permalink
    U nas to powiem Ci szczerze będzie kłopot. Dawciu potrzebuje już tylu specjalistów, że o ile jednego czy dwóch w 100% odpowiadających mi lekarzy byłoby szanse znaleźć, tak taki porządny zespół zebrać to chyba niewykonalne ;(. A największy problem (przynajmniej w tematyce szczepień) mam z immunologami.

    Tak, wiem że tarczyca to właściwie cały organizm, ale tak czytałam o tej ft3 i dla nas ten "problem" może mieć duże znaczenie. Ciekawa jestem co powie endo, czy i jakie leczenie wdroży i na ile pomoże to mojemu dziecku... jakby chociaż cześć problemów złagodziło, to będzie fajnie.
    --
    •  
      CommentAuthorSabakuma
    • CommentTimeJul 31st 2017
     permalink
    Dziewczyny wracając do moich wyników wczoraj sprawdziłam swoje wyniki z kwietnia kiedy miałam ogólnie cały kompleks badań i wtedy TSH miałam 1,64 Czy ten spadek na 0,290 nie jest spowodowany tym że byłam w ciąży i poroniłam ? Może za krótki czas był 2 tygodnie od poronienia??
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJul 31st 2017
     permalink
    może być spowodowany ciążą i poronieniem. przydało by się usg żeby wykluczyć zapalenie tarczycy.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeJul 31st 2017
     permalink
    Kiedy zrobić badania Tsh, TPO, TG po poronieniu.? Przed ciążą miałam ładne Tsh 1,67 chyba, natomiast w ciąży wzrosło mi do 2,210 niby tez w normie, ale wolę sprawdzić.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
    • CommentTimeJul 31st 2017
     permalink
    Jeżynko, ja robiłam mniej więcej wtedy kiedy beta spadła. Z tego co kojarzę to można nawet ze 3 miesiące odczekać dla unormowania wszystkiego
    --
    •  
      CommentAuthorbananowiec
    • CommentTimeJul 31st 2017
     permalink
    Mi się wydaje, że tak jak po prorodzie zalecają czyli po 6tyg.
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeJul 31st 2017
     permalink
    A nie lepiej właśnie do. 6 tygodni po, żeby zobaczyć jak to się miało w trakcie.?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeJul 31st 2017
     permalink
    Ja od endo dostałam zalecenie kontroli tsh 2 tygodnie po porodzie. Plus zmiana dawki leku.
    --
    • CommentAuthorskapula
    • CommentTimeJul 31st 2017
     permalink
    Mi endo po poronieniu, kazała odczekać z badaniami 3 miesiące, tyle, że ja miałam TSH ponad 3 (badałam krótko po poronieniu), po 3 miesiącach spadło do 1,5
    -- [/url][/url]
    • CommentAuthorAnecia84
    • CommentTimeAug 22nd 2017
     permalink
    U mnie pół roku po porodzie i tsh szaleje. W czerwcu przy dawce euthoryxu n88 miałam tsh 2,5 ft4 0,96. Lekarka zmieniła mi dawkę na 100 a dzisiaj zrobiłam badania kontrolne z przekonaniem że tsh pewnie spadło a tu zonk tsh 4,910 a ft4 0,86. Kurczę pierwszy raz mam problem z ustabilizowaniem tsh. Ale czuje to po sobie waga zamiast spadać (karmię jeszcze piersią i dokarmiamy mm) leci w górę. Czuje się źle w swoim ciele. Masakra jakaś. Już napisałam do mojej lekarki ciekawa jestem co mi powie.
    -- ;;
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeAug 22nd 2017
     permalink
    u mnie też szał pał. objawy niedoczynności, w badaniach nadczynność...
    jutro endo, ciekawe co powie?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeAug 24th 2017
     permalink
    Laski, czy któraś przerabiała wtórną niedoczynność tarczycy?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorŻabka221
    • CommentTimeAug 29th 2017 zmieniony
     permalink
    Muszę iść na badanie kontrolne TSH i anty TPO. Muszę być na czczo i bez euthyroxu?
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeAug 29th 2017
     permalink
    Nie.nie musisz być również rano
    -- ;
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeAug 29th 2017
     permalink
    na czczo nie ale bez euthyroxu. co do godziny to im później tym wyższe stężenie tsh.
    a dlaczego tylko tsh i a/tpo? powinnaś co najmniej dorzucić ft4.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeAug 30th 2017
     permalink
    Hormony powinno się robić rano. Tak jak pisze elfika, potem stężenie hormonów się zmienia.
    --
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeAug 30th 2017
     permalink
    W sumie jeśli się zażywa euthyrox to wiadomo, że badanie robi się na czczo, bo przed tabletką a tę bierze się na czczo ;)
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą monetę
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeAug 30th 2017
     permalink
    tyż prowda ;)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeAug 30th 2017
     permalink
    A słuchajcie. Mój syn maił 2 razy badane tsh i za każdym razem kazali byc na czczo. Niby nowe jakies wytyczne. Pediatrzy mi mówili.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeAug 30th 2017
     permalink
    Ja robię zwykle po pracy
    -- ;
    •  
      CommentAuthorŻabka221
    • CommentTimeAug 30th 2017
     permalink
    Ja jadę rano;) a robię Tylko Tsh i anty TPO bo ostatnio te wyniki były zbyt wysokie i chcem sprawdzić czy po eythyroxie coś spadły , a w piątek do gina i na usg tarczycy :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeAug 30th 2017
     permalink
    Żabka, ale co Ci po samym tsh jak konwersja jest ważna. a na przeciwciała euthyrox nie działa.

    mi zastępca mojego endo, kiedy ten leżał z nogą w gipsie, kazał robić tylko tsh. na szczęście dorzuciłam starym zwyczajem ft4. i się okazało, że jest jedna wielka kicha bo wyniki się nie pokrywają i to plus objawy dało podstawę do dalszej diagnostyki. w moim przypadku wykluczenie /bądź potwierdzenie wtórnej niedoczynności.

    Ewa, to robisz źle.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorŻabka221
    • CommentTimeAug 30th 2017
     permalink
    Ok to zrobię ft4 też :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormazda__
    • CommentTimeAug 31st 2017
     permalink
    Ja też zawsze rano badam... I jakoś już chyba przezornie, na czczo... ;-)
    Elfika, a powiedz jaki stosunek czy generalnie jaka zależność TSH do FT4... też niedługo będę musiała powtarzać badania i mam i jedno i drugie, ale endo dopiero w styczniu...:(((
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
    • CommentTimeAug 31st 2017
     permalink
    Dziewczyny piszę tu po raz pierwszy :/
    Zawsze wszystkie badania w normie,a dziś:
    Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji 2,74 norma 0,27-4,2
    Wolna tyroksyna (FT4) 15,4 norma 12-22
    Testosteron 1,99 norma 0,29-1,42
    Globulina wiążąca hormony płciowe (SHBG) 72,2 norma 32,4-128
    Insulina 26,7 norma 2-25
    Glukoza 87 norma 77-99
    Kortyzol rano 15,83 norma 4,82-19,5

    Co możecie o tym powiedzieć?
    W marcu robiłam TSH i było 1,540 skąd taki wzrost?
    Lekarz dopiero za tydzień, a mnie nerwy zżerają :/
    -- Oskar i Tymuś- Moja Miłość
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeAug 31st 2017
     permalink
    _Aneta_: Co możecie o tym powiedzieć?

    ja się odniosę przede wszystkim do poziomu insuliny - !!!
    powinien być poniżej 10 [nie patrz na normy lab] IO jak w mordę strzelił. a to prawdopodobnie indukuje problemy z tarczycą stąd wzrost tsh. szkoda, że masz tylko tsh i ft4.

    mazda__: Elfika, a powiedz jaki stosunek czy generalnie jaka zależność TSH do FT4...

    dobre pytanie ;)
    ostatnio miałam tak
    tsh 0,266
    ft4 1,17
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
    • CommentTimeAug 31st 2017
     permalink
    elfika: szkoda, że masz tylko tsh i ft4.

    Tylko tyle kazał mi endokrynolog zrobić

    elfika: ja się odniosę przede wszystkim do poziomu insuliny - !!!

    Nigdy wcześniej nie badałam, nawet nie wiem od kiedy taki poziom
    Za tydzień wizyta więc może jakieś leki dostanę.
    Od tygodnia (czyli od wizyty) stosuję dietę i mam nadzieję że ona też dużo pomoże :)
    -- Oskar i Tymuś- Moja Miłość
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeAug 31st 2017
     permalink
    _Aneta_: Tylko tyle kazał mi endokrynolog zrobić

    a zlecał Ci wcześniej pełny pakiet tarczycowy?


    _Aneta_: Za tydzień wizyta więc może jakieś leki dostanę.

    powinnaś bo przy takim poziomie sama dieta nie wystarczy.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorŻabka221
    • CommentTimeSep 1st 2017
     permalink
    Odebralam wyniki : ostatnie były takie :
    TSH 3.21
    FT4 1.11
    FT3 2.71
    ANTY TPO 57.2
    DZISIEJSZE (BIORĘ EUTHYROX 25 OD 2 MIES):
    TSH 0.066
    FT4 1.7
    ANTY TPO 133.7 (<5.6)
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
    • CommentTimeSep 1st 2017
     permalink
    elfika: a zlecał Ci wcześniej pełny pakiet tarczycowy?

    Nie, to była moja pierwsza wizyta i pierwsze badania.
    .
    elfika: powinnaś bo przy takim poziomie sama dieta nie wystarczy.

    wizyta za tydzień to pewnie coś dostanę
    A jak się ma taki poziom insuliny do starań o dziecko oraz ciążę? (bo ja akurat już 7 cykl się staram i nic, w prawdzie teraz to już ostatni cykl i robię przerwę, ale co może być gdybym zaszła?)

    Treść doklejona: 01.09.17 11:44
    Żabka221: TSH 0.066

    tsh jak ładnie spadło :)
    na innych się nie znam :)
    -- Oskar i Tymuś- Moja Miłość
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeSep 1st 2017
     permalink
    _Aneta_: Nie, to była moja pierwsza wizyta i pierwsze badania.

    to już Ci mówię, że endo do zmiany.
    powinien zlecić pełen pakiet czyli tsh, ft4, ft3, a/tpo, a/tg, opcjonalnie trab oraz usg tarczycy. to jest podstawa podstaw. już nie wspomnę o poziomie d3, ferrytyny, selenu itp

    _Aneta_: A jak się ma taki poziom insuliny do starań o dziecko oraz ciążę? (bo ja akurat już 7 cykl się staram i nic, w prawdzie teraz to już ostatni cykl i robię przerwę, ale co może być gdybym zaszła?)

    utrudnia.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorkalfasek
    • CommentTimeSep 1st 2017
     permalink
    Ja mam insulinę 12.5 i juz diagnozę insulinoopornosc Tak jak mówi efika powinno być poniżej 10 chociaż normy są inne w tarczycy tez tsh ma norme do 4.coś a to i tak jest za wysoko niestety
  1.  permalink
    Tylko endo może zlecić te badania, czy jakiś inny lekarz też?
    Co warto zbadać?
    Nie wiem czy mam coś z tarczycą, nigdy jakoś nie badana ponad tsh, a podejrzewam, że może coś być na rzeczy... Strasznie mi wypadają włosy i od marca/kwietnia (wtedy zmieniałam okulary) poleciał mi wzrok, znów źle widzę... Nie wiem czy to od tego, ale gdzieś czytałam, ze to może być przyczyna. Dlatego chciałabym zbadać.
    Ogólnie jeszcze chciałabym się dowiedzieć, czy od tarczycy może być to, że ja nie mogę przytyć? Całe życie mam niedowagę, a lekarze nic z tym nie robią...
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeSep 1st 2017
     permalink
    tarczycowe endo, na IO czyli ogtt 3 punktowe plus krzywa insulinowa endo, diabetolog.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormazda__
    • CommentTimeSep 1st 2017
     permalink
    A ja właśnie zdałam sobie sprawę, tak Was czytając, że nie badała nigdy tej insuliny............
    TSH wysokie, cały panel tarczycowy + usg i generalnie diagnoza Hashi... ale nigdy nie było insuliny, zawsze tylko glukoza...
    Kto może dać skierowanie na badanie insuliny, ogólne może??
    •  
      CommentAuthorŻabka221
    • CommentTimeSep 1st 2017
     permalink
    Aneta moje TSH niestety za bardzo spadło i z niedoczynności zrobiła sie nadczynność :sad:
    --
    •  
      CommentAuthor_Aneta_
    • CommentTimeSep 1st 2017
     permalink
    Żabka221: Aneta moje TSH niestety za bardzo spadło i z niedoczynności zrobiła sie nadczynność :sad:

    no to nieźle, kurczę tak źle tak niedobrze :/
    -- Oskar i Tymuś- Moja Miłość
    •  
      CommentAuthorŻabka221
    • CommentTimeSep 3rd 2017
     permalink
    Zerknijcie proszę jeszcze raz na moje wyniki. Trochę poczytałam i wskazuje na to że mam nadczynność polekową. Endokrynologa mam dopiero 23 i nie wiem co robić czy zmniejszyć sobie sama dawkę?
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeSep 3rd 2017
     permalink
    Ile bierzesz?
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeSep 3rd 2017
     permalink
    ja osobiście wpadłam ale w niedoczynność tak wielką, że odstawiłam leki całkowicie. tylko nie ma co porównywać thyrosan z euthyroksem.
    -- [/url]
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.