Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeMay 26th 2017
     permalink
    Ja mialam wstepna konsultacje z dietetykiem. I teraz czekam na rozpiske. Mam w polowie tygodnia dostac. Ponoc moje nadnercza slabo funkcjonuja, morfologie bedziemy poprawiac dieta i suplementacja i oczywiscie obnizac przeciwciala. Juz sie doczekac nie moge :D
    --
    •  
      CommentAuthorkalfasek
    • CommentTimeMay 26th 2017
     permalink
    A czy któraś z was ma też insuloopornosc?
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeMay 26th 2017
     permalink
    no kilka dziewczyn ma. np ja.
    są nawet dwa wątki z nią związane.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeMay 26th 2017
     permalink
    Ja mam hashimoto i celiakie.
    --
    •  
      CommentAuthoragat233
    • CommentTimeMay 26th 2017
     permalink
    Kuleczka suche lokcie to akurat ja mam chyba od zawsze ale nie sa przebarwione. A kolana moje wygladaja teraz koszmarnie. Jak to w opisach objawow niedoczynnosci pisza wygladaja jak brudne:((. A jeszcze niedawno zobaczylam ze na wierzchach stop tez chyba zaczyna sie to samo. W przyszlym tygodniu moze uda mi sie isc do endo to popytam. Mam nadzieje ze uda sie cos z tym zrobic.

    A jeszcze odnosnie insulinoopornosci wystarczy jak na poczatek zbadam na czczo insuline i glukoze?. Da to jakis obraz sytuacji? Na razie nie dam rady zrobic krzywej.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeMay 26th 2017
     permalink
    agat233: A jeszcze odnosnie insulinoopornosci wystarczy jak na poczatek zbadam na czczo insuline i glukoze?. Da to jakis obraz sytuacji?

    tak! jak najbardziej.
    -- [/url]
  1.  permalink
    Ja po wizycie... generalnie to jakos taka zniesmaczona jestem. Zrobil mi USG tarczycy, to jest jeszcze mniejsza niz byla, guzy jak byly tak sa, myslal nad kolejna biopsja, ale w koncu zrezygnowal z tego pomyslu, bo nie urosly, letrox mi zmniejszyl z 200 na 150. I to wsio.
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeMay 29th 2017
     permalink
    No własnie, a co oznacza za mała tarczyca?
    Kolezanka mi ostatnio pisała, że obraz USG dobry, ale, że tarczyca za mała.
    --
  2.  permalink
    W wyniku Hashimoto tarczyca zanika.
    --
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeMay 29th 2017
     permalink
    Dziewczyny, ile po porodzie trzeba zbadać hormony? Nie zdążyłam zapytać endo na ostatniej wizycie. Szczerze? Nawet jeszcze o tym nie myślałam :(
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą monetę
  3.  permalink
    Obe a w szpitalu Ci nie zrobili? Powinni przynajmniej. I gratuluje :)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeMay 29th 2017 zmieniony
     permalink
    obe, nie pamietam dokladnie, ale jakos 4-6 tyg mi sie kojarzy.
    i od dnia porodu polowa dwaki ciazowej. tak mi przynajmniej dwie endo mowily.
    edit - dawka sprzed ciazy. w moim przypadku (bo mi hashi wyszlo w ciazy) - polowa

    Treść doklejona: 29.05.17 18:51
    chociaz tak spojarzalam u siebie i ja bylam 3 miesiace po porodzie u endo. te 4-6 tyg to chyba u dziecka trzeba zbadac. sama nie wiem
    -- ;
  4.  permalink
    ja u endo bylam teraz, prawie 4 miechy po porodzie, i tak g*wno sie dowiedzialam.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeMay 29th 2017
     permalink
    ja miałam chyba prikaz by pokazać się 2 miesiące po, ale mi się endo połamał.
    summa summarum badania i wizytę miałam 11 tygodni po. dawkę poporodową dostałam już dwa miesiące przed.

    Treść doklejona: 29.05.17 21:35
    Obe, a jak Wy się czujecie tak w ogóle?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeMay 29th 2017
     permalink
    obe, dopiero po pytaniu elfiki zjrzalam na mamusie.
    dolaczam do pytania.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeMay 30th 2017
     permalink
    No w szpitalu nie było czasu na badanie tsh :( Miałam robione 13 maja, więc uznano za świeże. Umówiłam się do endo na przyszły tydzień to zobaczę co tam w trawie piszczy. Ja w ciąży miałam dawkę euthyroxu mniejszą niż przed ciążą. Moje hormony zwariowały. Ciekawe jak będzie teraz?
    .
    I dziękuję, ja czuję się dobrze :) CC miałam w trybie nagłym i ta nagłość to było 15 minut. Nawet się dobrze nie rozeszło znieczulenie. Ale w końcu poród musi boleć ;)
    Młody jest malusieńki ale powoli daje radę :)
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą monetę
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeMay 30th 2017
     permalink
    Ale po porodzie nie bada się tsh. Lekarze wychodzą z założenia, chyba słusznego, że pacjentka ma swojego endokrynologa i z nim ustala leczenie.
    Obe, ja też się nie zdążyłam zapytać endo jak z dawka euthyroxu po porodzie a miałam podobnie jak Ty, pod koniec ciąży brałam mniejsza dawkę leku niż przed ciążą. Zapytałam się ginekologów w szpitalu co robić i po prostu zdecydowali ze mam te ostatnia ciążowa dawkę euthyroxu zmniejszyć i zobaczyć po miesiącu jak funkcjonuje organizm. No i oczywiście kontrola u endokrynologa. Nie pamiętam już dokładnie jaka to była dawka ale to było zejście typu z codziennej 75 do codziennej 50. Jeśli chcesz mogę poszukać w papierach, w wypisie ile to było dokładnie.


    Kuleczko, przy poporodowym zapaleniu tarczycy nie podaje się żadnych dodatkowych leków. Ona zazwyczaj sama mija. Albo się zmniejsza dawkę euthyroxu albo się go na jaki czas odstawia i obserwuje się. Jeśli takie postępowanie nie pomaga to podaje się leki przeciwzapalne. Nie ma konieczności leczenia lekami na nadczynność. No chyba ze hashimoto przejdzie w inną chorobę tarczycy ale tego nie da.się stwierdzić bez obserwacji. Usg i zmniejszenie dawki leku to zalecane w takiej sytuacji postępowanie.
    W moim przypadku po dwóch miesiącach nadczynność zniknela. Potem moja endo na nowo dopasowywala mi dawkę euthyroxu.
    --
  5.  permalink
    _Isia_: Ale po porodzie nie bada się tsh


    I tu se z Toba nie zgodze. Ja mialam badane w szpitalu po porodzie.

    _Isia_: Kuleczko, przy poporodowym zapaleniu tarczycy nie podaje się żadnych dodatkowych leków. Ona zazwyczaj sama mija


    No ja jakos za dodatkowymi lekami nie tesknie, myslalam, ze mi calkiem odstawi opisujac objawy jakie mna szargaly przez ostatnie dni.
    Pisząc, że sie nic nie dowiedzialam, mialam na mysli to, ze moj endo nawet slowem nie pisnal o tym zapaleniu, nic. DLatego czuje sie zniesmaczona jestem, bo wyszlam stamtad z zerowa wiedza.
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeMay 30th 2017
     permalink
    Może nie miałaś własnych nowych wyników? Ja będąc w szpitalu miałam cala swoją dokumentacje, świeże wyniki i nie wydaje mi się aby mi sprawdzali. Zresztą co się moze nagle zmienić w dzień czy dwa po porodzie?
    Kuleczko ale Ty bierzesz tak duze dawki leku ze może nie można tak odstawić całkiem. Ja brałam jedna trzecia tego o Ty i tez najpierw miałam zmniejszona dawkę i zaleje ie kontroli za miesiąc a jak to niewiele.dało to dopiero wtedy odstawienie euthyroxu całkiem. Po miesiącu od odstawienia byłam już z kolei w głębokiej niedoczynnosci. Organizm sam radzi sobie z zapaleniem. Trzeba czasu.
    --
  6.  permalink
    Isia mialam caly komplet badan. Dawki biorę takie, bo mi strasznie swiruje tarczyca.
    --
    •  
      CommentAuthorToonney
    • CommentTimeMay 30th 2017
     permalink
    kalfasek: A czy któraś z was ma też insuloopornosc



    Ja mam Hashi, niedoczynnosc, insulinoopornosc, pcos, celiakie I pare innych przypadlosci
    • CommentAuthorkarolciat
    • CommentTimeJun 7th 2017
     permalink
    Sama tarczycowa nie jestem, ale obiecałam komuś, że się zapytam tutaj, bo tu wiele mądrych głów.
    Dziewczyna w ciąży, wcześniej dwa poronienia, teraz 11 tc. Jeszcze przed ciążą stwierdzili jej Hashimoto. Plami, nie mogą jej uregulować tsh.
    Jaka może być przyczyna, co można robić? Gdzie szukać pomocy?
    Może to istotne, ale dziewczyna rozstała się z ojcem tego dziecka już będąc w ciązy, w domu rodzinym też ma napiętą sytuację. Myślę, że to również ma wpływ na huśtawkę hormonów i plamienia.
    Wiem, że wiadomości mało precyzyjne, ale tylko tyle wiem, bo to rodzina znajomej.
    Mimo wszystko pytam- jakiś ślad, trop? Podpowiecie?
    Dziewczyna z Krakowa.
    I tak chodzi do lekarza prywatnie, to może polecicie jakiegoś fachowca?
    --
  7.  permalink
    Dziewczyny potrzebuję namiary na dobrego, ale na prawdę dobrego Endokrynologa we Wrocławiu
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeJun 13th 2017
     permalink
    Czy TSH na poziomej 0,57 jest dobrym wynikiem?
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeJun 13th 2017
     permalink
    Aga - samo TSH niewiele mowi. Ja mialam ostatnio taki wynik a mam hashimoto.
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeJun 13th 2017
     permalink
    Czyli tzreba jeszcze ft3 i ft 4 i usg aby stwierdzic cos wiecej?
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJun 13th 2017
     permalink
    dokładnie.
    a jeszcze lepiej z przeciwciałami oraz usg tarczycy.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeJun 13th 2017
     permalink
    No tak pciala jeszcze zapomnialam. Dzieki 😃
    --
    • CommentAuthoramcm
    • CommentTimeJun 13th 2017
     permalink
    Truskavka, ja mogę polecić dr Katarzynę Dunajską. Nie wiem jaki masz problem, ale jak ona nie da rady, to Ci jeszcze kogoś poleci.
    •  
      CommentAuthorŻabka221
    • CommentTimeJun 21st 2017 zmieniony
     permalink
    Hej dziewczyny, staramy się już około roku o dzidzie i dziś odebralam wyniki,pomożecie?
    Tsh: 3,21uU/ml norma 0,27-4,2
    Ft4: 1,11ng/ dl 0,8-1,7
    Ft3: 2,71pg/ml 2,6-5,1
    Anty TPO 57,2IU/ml <34
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeJun 21st 2017
     permalink
    Truskavka, możesz podejść do dr Teresy Żak. U mnie zleciła wiele badań i dodatkowo opowiedziała o nietolerancjach często dodatkowo wystepujących. Spróbuj.

    We Wrocławiu brakuje endokrynologów, a dobrych to juz zwłaszcza :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJun 21st 2017
     permalink
    Żabka221: Hej dziewczyny, staramy się już około roku o dzidzie i dziś odebralam wyniki,pomożecie?

    brakuje norm oraz a/tg ale już widać po TSH niedoczynność
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeJun 21st 2017
     permalink
    I anty TPO moga swiadczyc o tym, ze jest hashimoto. Zabka, mialas usg tarczycy?
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
    • CommentTimeJun 22nd 2017
     permalink
    Mialam z 5 lat temu i były wolę,teraz mam zrobić ponownie. A czy takimi wyniki jest w ogóle szansa zajsc w ciążę?
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJun 22nd 2017
     permalink
    Żabka221: A czy takimi wyniki jest w ogóle szansa zajsc w ciążę?

    powiem tak. w teorii nie. praktyce bywa różnie udaje się i wychodzi przy okazji, udaje się i ciąża kończy się przed czasem. ale nie bierz ze mnie przykładu ;) ja zaszłam przy TSH 6,688 i hashi...
    po włączeniu hormonów i ustabilizowaniu pracy tarczycy powinno się udać [jeśli problem dotyczy tylko tarczycy]
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeJun 22nd 2017
     permalink
    ja zaszlam przy TSH 4,2 i hashi.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJun 22nd 2017
     permalink
    Ewasmerf: ja zaszlam przy TSH 4,2 i hashi.

    moja kumpela przez rok z takim tsh nie mogła ;)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeJun 22nd 2017
     permalink
    no to na pewno indywidualne
    -- ;
    •  
      CommentAuthorŻabka221
    • CommentTimeJun 22nd 2017 zmieniony
     permalink
    U mnie dodatkowo problem z PRL biorę dostinex. Owu jest potwierdzona kilka razy monitoringiem Ale jak widać bezskutecznie.gin twierdzi że tsh jest ok i jeśli ft3 i ft4 jest w normie to leków mi nie da i że kobiety z tsh 8 zachodzą. Jeśli chodzi o ANTY TPO to mam przyjsc na usg tarczycy i ewentualnie za pół roku powtórne badanie. Łykam castagnus i w 2 tyg tsh spadło o 0.2 . Jutro termin @ .zawsze mam prZed 2- 3 dni plamień Ale teraz sucho ,ciekawe jak ten cykl się zakończy
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJun 22nd 2017
     permalink
    Żabka221: U mnie dodatkowo problem z PRL

    ale podwyższona PRL przy nieprawidłowo pracującej tarczycy to norma.

    Żabka221: gin twierdzi że tsh jest ok i jeśli ft3 i ft4 jest w normie to leków mi nie da i że kobiety z tsh 8 zachodzą.

    zmień gina bo kretyn totalny. szukaj dobrego endo.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorŻabka221
    • CommentTimeJun 22nd 2017 zmieniony
     permalink
    Nie wiem czy kretyn czy nie Ale bardzo ceniony lekarz, ide za tydzień do Endo zobaczę co powie . Bylam też w klinice niepłodności u ginekologa- endokrynologa który leczy typowo niepłodność mialam tsh 2,7 i też nic nie mówił także już sama nie wiem co myśleć..
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJun 22nd 2017
     permalink
    Żabka221: Nie wiem czy kretyn czy nie Ale bardzo ceniony lekarz

    jeżeli nie widzi nic złego w tsh 8 a już w ogóle w ciąży to ja Ci mówię, że kretyn i zastanawiam się za co jest ceniony?

    Żabka221: Bylam też w klinice niepłodności u ginekologa- endokrynologa który leczy typowo niepłodność mialam tsh 2,7 i też nic nie mówił

    niestety ale takie kliniki są nastawione na zysk...
    natomiast co do samych endo, to niestety ale u wielu z nich wiedza zatrzymała się jakieś 15 lat temu przy samym tsh, gdzie może byc ono super a konwersja leży i kwiczy.

    mój gin, a potem polecana endo powiedzieli, że w moim wieku 30+ najlepszy poziom tsh do zajścia w ciążę nie powinien przekraczać 1,5. ja osobiście najlepiej się czuję z tsh poniżej 1.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorŻabka221
    • CommentTimeJun 22nd 2017
     permalink
    Może w końcu mi ktoś pomoże :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJun 22nd 2017
     permalink
    Żabko, a skąd jesteś?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorŻabka221
    • CommentTimeJun 22nd 2017
     permalink
    Okolice Szczecina/ Gorzowa tzn tak po 50-60 km tam mam
    --
    •  
      CommentAuthorerozp
    • CommentTimeJun 22nd 2017
     permalink
    cześć dziewczyny, mam pytanie odnośnie przeciwciał antyTG - co oznacza jeżeli są przekroczone? Jak ostatnio robiłam to miałam 122 a norma była do 40, dodam, że TSH zawsze w granicach 1, FT3, FT4 i anty TPO też w normach
    Jestem już po 10 nieudanych transferach pojedyńczych zarodków i w sumie to już daliśmy sobie spokój ale ostatnio moja kuzynka, która też nie może zajść w ciążę od jakichś 5 lat wyczytała, że podwyższone antyTG mogą powodować nieimplantowanie zarodka lub poronienia a mi endokrynolog powiedziała, że to nic nie znaczy. Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?
    •  
      CommentAuthorbananowiec
    • CommentTimeJun 22nd 2017
     permalink
    Żabko a do endo do kogo idziesz? W szczecinie polecam dr n. med. Lilianna Osowicz-Korolonek.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJun 22nd 2017
     permalink
    Erozp, a jak wygląda obraz tarczycy w usg?
    bo podwyższone a/tg to też hashi.
    tego co prawda się nie leczy jak niedoczynność, nie podaje się leków ale jest to choroba autoimmunologiczna i np dieta może mieć wpływ na poziom przeciwciał.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorerozp
    • CommentTimeJun 22nd 2017
     permalink
    usg nie robiłam bo endokrynolog nie kazała :( chyba musze znaleźć inną endo
    •  
      CommentAuthorŻabka221
    • CommentTimeJun 22nd 2017
     permalink
    bananowiec ja ide do Myśliborza do Endo ale nazwiska nie pamiętam przyjeżdża Pani dr ze Szczecina prywatnie. Na NFZ wiadomo jakie kolejki.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.