Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeNov 24th 2017
     permalink
    Banan, nie sprawdzałam ostatnio przeciwcial. Ja zawsze podczas wizyty u mojej endo mam także usg. A mój obraz tarczycy jest typowy dla Hashi. Przy epizodach nadczynności sprawdzamy trab.
    U mnie ta chwiejnosc może wynikać z tego, że ja przez ostatnie lata mam huśtawkę hormonalna bo najpierw starania o ciążę, potem ciąża, karmienie potem 3 miesiące przerwy i znów ciąża i karmienie. Po drodze jeszcze 2 razy cukrzyca. Może ten organizm nie ma jak złapać balansu. Inna sprawa ze moja mama, która leczy się gdzie indziej niż ja, tez ma takie epizody dużych rozjazdow i może to geny.

    Elfika, jak to jest z tymi tranami? Które są dobre dla dzieci? Adasia chyba uczulil tran Moellersa. Wiem ze słaby ale maz mu kupił. I się zastanawiam czy tran sam w sobie czy te aromaty. Adaś się do krwi podrapal przez te uczulenie.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeNov 24th 2017 zmieniony
     permalink
    Isia , trany zwłaszcza mollersa to syf. Powinnismy unikać hodowlanych łososi ... Ja moim dziewczynom kupuje nordic naturals kwasy dha. Oni mają chyba najczystsze. Nie wiem czy to zbieg okolicznościom czy rzeczywiście wpływają na prace mózgu ale Klarka ruszyła od kiedy jej podaję. podobne opinie spotkałam na grupie dla autystów. Sobie suplementuję omega gold Olimpu z olejem z kryla, który z racji krótkiego życia jest dobrą opcją bo nie zdąży syfu nałapać ;)

    Treść doklejona: 24.11.17 13:58
    tu masz artykuł. ta sama treść był w zwykłej prasie internetowej ale o dziwo link wygasł...
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeNov 28th 2017
     permalink
    Dzięki elfika. Cóż, wychodzi na to, że za jakość trzeba zapłacić...
    Rozmawiałam wczoraj z naszą pediatra i pytam się czy tran może uczulac. A pediatra mi na to, że pewnie ten tran miał smak cytrynowy. Mówię że tak. Potwierdziła, że te aromaty i dodatki uczulaja i ze te dzisiejsze trany to nie to co kiedyś.
    Kurcze, przez te niedoczynność skóra tak mi się przesusza, że łuszczy mi się nawet na opuszkach palców :/
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeNov 28th 2017
     permalink
    no nordic naturals tanie nie są ale taniej niż w PL można je kupić na iherb
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeNov 28th 2017 zmieniony
     permalink
    Ja kupuje brytyjskie krople Omega 3 Dha, Epa dla syna. Tu znalazlam w Polsce : LINK
    Sklepu nie znam, nie zamawialam z niego tez nic. Tak zeby pokazac jakie my stosujemy.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeNov 28th 2017
     permalink
    Madzia, marniutkie te dawki.
    -- [/url]
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeNov 28th 2017
     permalink
    To ja się wtrace. Nie wiem czy czytałyscie kiedyś o Omegaregen. Polecany przez wielu lekarzy różnych specjalności, dzieło naszych wrocławskich badaczy. Pierwszy raz usłyszeliśmy o tym od Pani patomorfolog z Katowic, potem od kardiolog mojej mamy. Może warto się przyjrzeć. Ja właśnie zakupiłam i wdrażamy :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeNov 28th 2017
     permalink
    Elfika - to jakie Wy macie? Pytam z ciekawosci :)
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeNov 28th 2017
     permalink
    dla Klary wersja baby, dla Bianki w płynie bo nie ogarnia minikapsułek :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeNov 29th 2017 zmieniony
     permalink
    Ja też mam z Nordic Naturals - dla młodszego Childrens DHA w płynie, a dla starszaka Childrens DHA kapsułki oraz multiwitaminowe żelki.
    --
    •  
      CommentAuthorizzie1983
    • CommentTimeDec 2nd 2017 zmieniony
     permalink
    ewer, jeżeli tu jeszcze zaglądasz - leć w ciemno do dr Ewy Kaszuby-Wojtachnio (prywatnie Medic House, ul. Biały Kamień 7). Jest endokrynologiem, diabetologiem i internistą w jednym. Endokrynologię ogarnia super (leczy mi insulinooporność, tarczycę, a na piątkowej wizycie po androgenach podejrzewa chorobę nadnerczy), dodatkowo w razie potrzeby może Cię skierować na oddział endokrynologiczny na NFZ. Zawsze odpowie na każde pytanie. Jeśli Ci się nie spieszy możesz się zapisać do niej na NFZ do poradni przyszpitalnej przy szpitalu MSW na Wołoskiej.

    Odnośnie konwersji to ja w sierpniu startowałam z FT3 16% i FT4 78%. Zalecono mi Jodid 100 i Selen 110 (200% dziennej normy) i po 2.5 miesiąca FT4 99% a FT3 71%. W kontekście swoich skopanych wyników pytałam o kwestię co się robi przy wysokim TSH i bardzo wysokim FT4 to doktor mówiła, że w przypadku starań o ciążę i ciąży trzeba mieć odpowiednie TSH, a FT4 nie może być za niskie, więc dalej zbija się TSH nawet przy bardzo wysokich wolnych hormonach.
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeDec 5th 2017
     permalink
    kurka, już myślałam, że mi się tarczyca ustabilizowała a tu dupa.
    tsh 5,05 [0,27-4,2]
    fT3 3,12 [2,04-4,40] 45,76%
    fT4 0,95 [0,93 -1,71] 3,39%

    ciekawe co endo jutro wymyśli. oraz jak zareaguje na brak gastro - a tej nie zrobię bo nie ma potrzeby. tym bardziej, że najtrudniejsza do podniesienia, że tak powiem jelitowego, b12 mi się... podniosła :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 9th 2018
     permalink
    dziewczyny moja mloda ma przeboje z tarczyca, czy ktoras z was miala doczynienia wpadania z niedoczynnosci w nadczynnosc mimo przyjmowania leku?
    kurde martwie sie bo nikt nic nie wspomnial slowem tylko sama podejzalam wyniki online a ze naszej endokrynolog dzisiaj w szpitqalu nie bylo to tyle wiem co czytam
    w skrocie: mloda od kilku lat jest na euthyrox ostatnio dawka 37.5; wszuystko bylo w miare ok, juz spadło na 1.43 ale miedzy wizytami bylo 7 miesiacy kiedy to zjechalo na 0.73 (dokladnie 2tyg temu) i lekarka zmniejszyla dawke na euthyroxu do 25, po tygodniu kazala odsawic ze wzgl na akcje ze zbyt wysokim pulsem, mloda od piatku nie przyjmuje leku

    wyniki z dzisiaj
    TSH 3 gen. - 0.035µlU/ml [ 0.510 - 4.300 ]
    fT4 - 1.45ng/dl [ 0.98 - 1.63 ] (poprawilo sie w ciagu tygodnia)
    fT3 - 4.18pg/ml [ 2.56 - 5.01 ] (poprawilo sie w ciagu tygodnia)
    anty-TPO - 20IU/ml [ 0 - 34 ]
    anty-TG <10.00 IU/ml [ 0 - 115 ]

    wit D3 - 14.18ng/ml[ 20.00 - 60.00 ] (2 lata temu miala na poziomie 7.31 , rok temu na wiosne - 15)
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJan 10th 2018
     permalink
    MrsHyde: wit D3 - 14.18ng/ml[ 20.00 - 60.00 ] (2 lata temu miala na poziomie 7.31 , rok temu na wiosne - 15)

    przy niedoczynności minimum 80 powinna mieć więc zacznij suplementowac jej witaminę w dawkach leczniczych na dzień dobry 10 tys jednostek.
    zbadaj pozostałe niedobory - ferrytyna, żelazo, cynk, selen, witaminy z gr b.
    dopóki nie uzupełnisz braków - ma je bankowo, to nie licz na ustabilizowanie tarczycy.

    Treść doklejona: 10.01.18 12:00
    1
    2
    -- [/url]
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTime7 dni temu
     permalink
    Sprawdź jeszcze kwas foliowy
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTime7 dni temu
     permalink
    Gabcia, to kwas foliowy to B9 ;P
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTime7 dni temu
     permalink
    elfika: dopóki nie uzupełnisz braków - ma je bankowo, to nie licz na ustabilizowanie tarczycy


    Elfiko mloda lezy w szpitalu i miala mnostwo badan tylko bez selenu i cynku; wszystko ok
    wit D3 ma sumplementowana ale jak widac bez szalu
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTime7 dni temu
     permalink
    MrsHyde, ja tak miałam, ale ja nie dziecko ;) Mi moja lekarka tłumaczyła, że Hashi jest taka chorobą, która nie stoi w miejscu ale może się trochę cofać a potem znów atakować silniej. Także tak. Ja mam kontrolę najrzadziej co 3 miesiące bo inaczej robi mi się rozjazd. Może to być zwykła polekowa nadczynność ale w takiej sytuacji warto sprawdzić przeciwciała w kierunku Gravesa. Moja endo zawsze tak robi.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTime7 dni temu
     permalink
    Isia tyle ze moja mloda (zaraz 16lat) nie ma hashimoto
    zobaczymy co jej jeszcze zbadaja, lekarka dzisiaj mi powiedziala ze chca poczekac do wykonania pozostalych badan (diagnozuja probelmy z sercem)
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTime7 dni temu
     permalink
    MrsHyde: wit D3 ma sumplementowana ale jak widac bez szalu

    to ile ona dostaje tej witaminy?
    -- [/url]
    • CommentAuthorskapula
    • CommentTime7 dni temu
     permalink
    MrsHyda a badaliście nadnercza, kortyzol?
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTime1 dzień temu
     permalink
    tarczyca chyba sie "odbija" mimo odstawienie euthyroxu; 10dni temu bylo 0.035 a dzisiaj 0.291
    wypisali ja ze szpitala po 12dniach, glowne badania byly pod katem serca (bali sie ze ma zawal) a dopiero jak to wykluczyli wzieli sie za szukanie czegos wiecej zeby poszukac co oze powodowac takkie problmey z pulsem; diagnozy nie postawiono

    elfika: to ile ona dostaje tej witaminy?

    miala jakos tak od polowy pazdziernika dawke 4tys; taka byla uzgodniona z kardiologiem z kliniki z warszawy ktora mowila ze poziom d3 musi byc powyzej 30 a bazowala na wyniku sprzed roku (ok 15)
    co ciekawe na wypisie ze szpitala dzisiaj zalecenie dostala juz tylko 2tys (w szpitalu dostawala 3tabl po 400); wydaje mi sie stanowczo za malo przy tym wyniku

    skapula: badaliście nadnercza, kortyzol?

    miala dobowa zbiorke moczu zeby zbadali katecholaminy (metacos tam) ale probke wyslali do innego miasta i wynik bedzie za 2-3tyg; kortyzolu nie badali ale tak jak pisalam wyzej, ona trafila na oddzial z problemem kardiologicznym i te badania miala tak przy okazji (tarczyce leczy od ponad 3lat)
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTime1 dzień temu
     permalink
    MrsHyde: miala jakos tak od polowy pazdziernika dawke 4tys; taka byla uzgodniona z kardiologiem z kliniki z warszawy ktora mowila ze poziom d3 musi byc powyzej 30 a bazowala na wyniku sprzed roku (ok 15)
    co ciekawe na wypisie ze szpitala dzisiaj zalecenie dostala juz tylko 2tys (w szpitalu dostawala 3tabl po 400); wydaje mi sie stanowczo za malo przy tym wyniku

    oczywiście, że za mało! patrz mój post wyżej. jak dalej będziesz się trzymać zaleceń konowałów, bez samodzielnego poszerzania wiedzy i trzymania ręki na pulsie, to będziecie ciągle w ciemnej dupie z tarczycą, która będzie rozwalać serce i całą resztę.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTime1 dzień temu
     permalink
    ELfiko nie chce mi się wierzyć że każdy lekarz to konował a w kwestii mojej młodej i wcześniej i teraz wypowiadało się już kilku; dzieciak ma sporo choróbsk na koncie więc sądzę, że lekarze patrzą kompleksowo i nie chcą przegiąć. Raz przez chwilę miała zalecone 10tys ale to jakiegoś szału nie zrobiło w wyniku a przecież cały czas trudno taką dawkę podawać. Aha i dodam, że przy wcześniejszym niedoborze wit d3 (poziom 7) żadnych problemów z tarczycą nie było
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTime1 dzień temu
     permalink
    MrsHyde: ELfiko nie chce mi się wierzyć że każdy lekarz to konował

    może nie każdy, ale ale jak widzę jakie macie zalecenia przy poziomie 14 to trąci konowałem, który nie aktualizuje swojej wiedzy. bo o holistycznym podejściu to nawet nie marzę.
    popatrz na wykres, który wrzuciłam na poprzedniej stronie. mówisz, że tarczyca nie poleciała przy poziomie 7 a jednocześnie piszesz
    MrsHyde: dzieciak ma sporo choróbsk na koncie

    a to się samo z siebie nie bierze. i to też nie jest tylko kwestia wit d3.
    MrsHyde: Raz przez chwilę miała zalecone 10tys ale to jakiegoś szału nie zrobiło w wyniku

    chwila to za mało. druga kwestia to zaburzenia wchłaniania albo źle dobrany preparat.
    należałoby odrobaczyć, sprawdzić czy nie ma przerostu candidy, zmienić preparat.
    MrsHyde: przecież cały czas trudno taką dawkę podawać

    bo?

    proponuję troszkę inwencji własnej bo kurczowe trzymanie się lekarzy prawie nigdy nie wychodzi na dobre. gdyby moja matka tak się trzymała to bym skończyła z amputowaną ręką powyżej łokcia...

    a tu do poczytania o wit d. tak na początek. w ogóle bardzo polecam tę stronę.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTime1 dzień temu
     permalink
    Elfiko znamy sie nie od dziś i wiem doskonale ze dla ciebie to 95% lekarzy to konowaly
    Ja tam jednak wychodzę z założenia ze jeśli w jednej i drugiej klinice mówią o konkretnych dawkach to nie będę tego kwestionowała
    O witaminie D3 czytałam sporo bo sama zaliczyłam ja na poziomie 3 i mimo suplementacji lekami nie weszłam nigdy na poziom powyżej 16 (tarczyca u mnie ok)
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTime1 dzień temu
     permalink
    MrsHyde: Ja tam jednak wychodzę z założenia ze jeśli w jednej i drugiej klinice mówią o konkretnych dawkach to nie będę tego kwestionowała

    popatrz, a są miejsca, w których przy poziomie 9 zalecają suplementację 10 tysięcy jednostek.
    MrsHyde: O witaminie D3 czytałam sporo bo sama zaliczyłam ja na poziomie 3 i mimo suplementacji lekami nie weszłam nigdy na poziom powyżej 16

    to trzeba znaleźć przyczynę zaburzeń wchłaniania.

    ja miałam w październiku bodajże tragiczne wyniki i pierwsze co mi endo kazał zrobić to odrobaczyć się i wykluczyć celiakię. odrobaczyłam się, celiakię wykluczyłam na podstawie testów z krwi bez gastro ponieważ b12, która jest witaminą ciężko wchłanialną z przewodu pokarmowego, podniosła się.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTime23 godzin temu
     permalink
    ELfiko byc moze to tez kwestia ze mloda jest jeszcze jakby nie bylo dzieckiem i nie chca szafowac niewiadomo jaka dawka
    pasozyty zostaly u nas obydwu wykluczone, na celiaklie sie nie badalysmy (ja mam problem z glutenem ale w testach mi nie wyszlo)
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTime23 godzin temu
     permalink
    wiek tu nie ma nic do rzeczy. wykluczeniem pasożytów przez badania tez bym się nie sugerowała bo wszyscy jesteśmy zarobaczeni. ale luz trzymaj klapki na oczach dalej.
    -- [/url]
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.