Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthor~adrianna
    • CommentTimeJul 24th 2018
     permalink
    Elfiko... ja nie spożywam produktów mlecznych, cukru, glutenu i nawet na kilka mies odstawiłam mięso, a problemy skórne występowały bez najmniejszej różnicy. Miałam i świąd, i alergie na wszystkie podpaski, proszki do prania, dodatkowo jakieś schorzenia typu łupież gilberta i rożnego typu dziwne wysypki na ramieniach lub łydkach. Wszystko zniknęło, włącznie z alergiami i suchą skórą.
    •  
      CommentAuthorIwonkaLA
    • CommentTimeJul 25th 2018
     permalink
    U mnie zmiany łuszczycowe obejmują wyłącznie (na ten moment) kilka płatów na skórze głowy.
    Poza tym, moja skóra głowy źle reaguje na wysokie temperatury, i w lato bardziej wypadają mi włosy oraz mam uczucie „bólu” skory głowy po dłuższym nasłonecznieniu.
    Kiedyś chodziłam do solarium.
    Ale w pewnym momencie zaczęłam tam słabnąć, tak z dnia na dzień i już nie mogę korzystać.
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJul 25th 2018
     permalink
    Adrianna, hmm to dość nietypowo.. i fajnie, że pomogło tylko na dłuższą metę jest to mocno niezdrowe :/ a odrobaczałaś się i oczyszczałaś?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor~adrianna
    • CommentTimeJul 26th 2018
     permalink
    Tak, odrobaczalam preparatem od pani dr, a potem suplementowalam takie ziołowe tabletki dodatkowo. Oczyszczam się regularnie i zasadniczo nie znam przyczyny problemu. Pamietam tez, ze miałam koleżankę w pracy , która przez hashimoto miała mega alergie, tez potrafiła się wybudzić w srodku nocy i zdejmować poszewki , bo wszystko ja swedzialo. Ona miała jakaś kuracje retinolem, albo pomyliłam nazwy. W każdym razie po tym musiała bardzo natłuszczać skore, bo byla sucha. Wiec w tym przypadku to chyba nie pomoze.. może olej kokosowy byłby na dłuższa mete lekko pomagający? Ma dosyć dobre właściwości regenerujące skore i jest łagodny
    •  
      CommentAuthorkermitka82
    • CommentTimeJul 27th 2018
     permalink
    Hej. dziewczyny spotkałyście się z czymś takim, że po zmianie dawki eutoryxu spóźnia się okres.???
    Wcześniej miałam dawkę 37,5 od 1,5 miesiąca 50 a w 2dni tyg.75..do tej pory miałam okresy równo trwające 28dni...aż do teraz spóźnia się już 6 dni...
    test ciążowy zrobiony - negatywny

    gdzieś słyszałam że może tak być...
    -- •••
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJul 27th 2018
     permalink
    nie, nie spotkałam się z czymś takim. a dawki miałam zmieniane już pare razy po ustabilizowaniu cykli po porodzie.
    -- [/url]
  1.  permalink
    Co powiecie o tych wynikach, zaznacze ze to sa Olka wyniki:
    TSH - 0.575 (norma - 0.820 -5.560)
    Ft4 - 1.13 (0.80 - 1.36)
    Ft3 - 2.66 (brak normy, bo podali mi telefonicznie)
    --
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeOct 4th 2018
     permalink
    tylkonadzis: Co powiecie o tych wynikach, zaznacze ze to sa Olka wyniki:
    TSH - 0.575 (norma - 0.820 -5.560)
    Ft4 - 1.13 (0.80 - 1.36)
    Ft3 - 2.66 (brak normy, bo podali mi telefonicznie)

    A jesteś pewna, że to są normy dl dzieci a nie dla całej populacji?
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
  2.  permalink
    Nie, nie jestem, takie normy podalo laboratorium na wyniku
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeOct 4th 2018
     permalink
    Ja kiedyś znalazłam TAKIE normy dla małych dzieci.
    --
  3.  permalink
    Wedlug tego, to miesci sie w normie, a lekarz nam dal skierowanie do endokrynologa na "pilne", a ze u nas dlugo sie czeka na nfz, to zalecila bym poszla prywatnie
    --
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeOct 4th 2018
     permalink
    tylkonadzis: Wedlug tego, to miesci sie w normie, a lekarz nam dal skierowanie do endokrynologa na "pilne", a ze u nas dlugo sie czeka na nfz, to zalecila bym poszla prywatnie

    Jak ja lubię takie podpowiedzi :(
    Ale poszukajcie dobrego endo, który się zna na leczeniu a nie na patrzeniu na wyniki. Wydaje mi się, że TSH jest w normie albo ciut poniżej ale to i tak wymaga konsultacji.
    A dlaczego zbadałaś synkowi hormony tarczycy?
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
  4.  permalink
    Lekarz zalecil, przy tych wymiotach jego.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeOct 4th 2018
     permalink
    przy skierowaniu na pilne nie powinnaś długo czekać, obdzwoń okoliczne przychodnie może coś w miarę szybko będzie
  5.  permalink
    Bede probowac, zobaczymy jakie terminy, moze nie mam napisanego, ze pilne, ale napisala, ze prosi o wizyte w ciagu 2 miesiecy
    --
    • CommentAuthorkarolciat
    • CommentTimeOct 4th 2018 zmieniony
     permalink
    taaa, kolezanka miała skierowanie do szpitala chorób zakaźnych z podejrzeniem boreliozy u dziecka. Na skierowaniu było pilne- 2 m-ce czekania. Bez pilnego- 9 mcy...
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 30th 2018
     permalink
    Dziewczyny. Bada Dawidkowi tarczyce. Rok temu miał ft4 za wysoko obecnie wszystkie hormony i przeciwciała w normie. Ale... Byłam dziś z nim na usg. Niby wszystko ładnie. Jednak Pani zapytała czy Dawidek ma niedoczynność tarczycy, bo ma intensywnie unaczynione płaty. Świadczy to o stanie zapalnym. Czy to znaczy, że mimo dobrych przeciwciał hashi się przyplatalo? 23 listopada mamy endo...
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeOct 30th 2018 zmieniony
     permalink
    Else: Czy to znaczy, że mimo dobrych przeciwciał hashi się przyplatalo?

    może być hashi bez przeciwciał - dlatego robi się badanie usg. i uściślając. hashi to nie jest niedoczynność. może występować bez niej, i może do niej prowadzić. podnieś mu d3 i wywal z diety wszystko co działa prozapalnie.
    ja no mam niewielkie przeciwciała a na usg nie ma stanu zapalnego. jedynie widać coś po węzłach ale to tylko dlatego, że ta sama lekarka mi robi usg i wie na co patrzeć.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 30th 2018
     permalink
    Teraz d3 5000j mu podaję. Takie ma zalecenie od immunolog. Latem 2000j, jesień, zima 4000 do 5000.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeOct 30th 2018
     permalink
    a jaki ma poziom? i czy podajesz z k2mk7?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorIwonkaLA
    • CommentTimeOct 30th 2018
     permalink
    Pytanie, czy niedawna infekcja nie miała wpływu na taki a nie inny obraz?!
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 30th 2018
     permalink
    Poziom na dolnej granicy. K2 nie podaje na razie. Infekcja wpływu nie miała bo obecnie wszystko wyleczone. I te naczynia wyszły na miąższu tarczycy.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeOct 30th 2018
     permalink
    no to kiesko skoro przy takich dawkach jest nisko. a jaki preparat podajesz?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 30th 2018
     permalink
    Teraz na swanson przeszłam. I zobaczymy.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeOct 30th 2018
     permalink
    żaden swanson. kup mu dr jacobsa w kroplach. zajebiście podnosi poziom, który powinien wynosić minimum 70.

    Treść doklejona: 30.10.18 16:48
    tylko pamiętaj by podawać z k2mk7. możesz kupić 2w1.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 30th 2018
     permalink
    On teraz apteczne miał z K2. Ja na razie mu K2 nie podaje, bo u mnie są przeciwwskazania a nie wiem ile on po mnie odziedziczył. Takze niech ma przerwę.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeOct 30th 2018
     permalink
    apteczne są gówniane. dr jacobs i proved są sprawdzone na sporej liczbie ludzi i na serio podnoszą poziom. a k2 mylisz z k1.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorIwonkaLA
    • CommentTimeOct 30th 2018 zmieniony
     permalink
    Wiem, że to nie jest jakaś górnolotna strona ale...
    Klik
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 30th 2018
     permalink
    Nie mylę z k1. Po prostu przy K2 mam zapchaną żyłę. Jak odstawiam to się udraznia. Lekarz mówi, że to może mieć związek. Szczególnie że jednak już kilka razy sprawdzałam te zależność.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeOct 30th 2018
     permalink
    Iwonka, bardzo często wirus EBV jest winowajcą jeśli chodziło nt i hashi.

    Else a jak w takim razie u Ciebie wyniki wapnia. Nie krąży po krwiobiegu w nadmiarze zamiast być przetransportowany do kości przez d3+k2?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 30th 2018
     permalink
    Mam nadmiar wapnia.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeOct 30th 2018
     permalink
    bo nie stosujesz k2. nie wierzę, że k2 zapycha Ci żyły. musi być jakiś inny czynnik.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 30th 2018
     permalink
    Badania robiłam po suplementacji wit d z K2. To apteczne było w prawdzie.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeOct 30th 2018
     permalink
    Else: To apteczne było w prawdzie.

    to może tu jest pies pogrzebany? w wypełniaczach np.
    także zmień na te co Ci podałam i pamiętaj o magnezie i w razie możliwości betakarotenie i wit e.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 30th 2018
     permalink
    Magnez lykam. Od dawna. Też wiecznie mi spada. I ferryryna też.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeOct 30th 2018
     permalink
    jak odrobaczanie? jak stan jelit?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 30th 2018
     permalink
    No ja mam chorobę zrostowa jelit. Ale ogólnie po kolono jestem. Na ile dało się obejrzeć, bo przez zrosty nie udało się całych obejrzeć to lekarz uznał, że na te czasy tak zdrowych jelit nie widział. Żadnego stanu zapalnego, ognisk, polipow... No gdyby nie te zrosty to wygląda to co widział super. Raczej niedobory wynikają z mutacji mthfr, która mam.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeOct 30th 2018
     permalink
    Kochana, ale przed mthfr jest stan jelit bo to w nich następuje wchłanianie substancji odżywczych. masz zrosty a to spore obciążenie. ponadto to, że nie masz stanu zapalnego nie oznacza, że masz kosmki. mtfhr to zaburzenie procesu metylacji czyli np przekształcanie metioniny do homocysteiny i znów do metioniny dlatego należy suplementować metylowane formy witamin. ale to się tyczy tylko wit z gr b. a gdzie cala reszta?
    poza tym jeśli masz mutację to wielce prawdopodobne, że masz podwyższoną homocysteinę, której norma to 6-8
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 31st 2018
     permalink
    Ja to wiem. Ale też pewnie wiesz, że wybadać przy tej mutacji tak do końca co szkodzi co nie nie jest tak hop siup. A jak chcesz wiele rzeczy sprawdzić to koszta nie są małe. Z grupy b przyjmuje witaminy. Te nie apteczne. Metylowane. Na ile mogę to badań poziom tego z czym mam problem, czyli d, B12, Ferry, kwas foliowy, morfo, wapń, magnez, potasrozmaz, tarczyca, i teraz nie pamiętam co jeszcze. Największy problem u mnie to ferryryna, bo żeby było trudniej mam okresy obfite. Cała niestety się nie przebadam ze względu na ograniczony budżet. Ale to co robię już i tak bardzo mnie podreperowalo. Stan mojej formy poprawił się kolosalne. Odkąd wlaczylam suplementacji nawet hormony tarczycy się pięknie wyrównały. Takze i tak nie narzekam.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeOct 31st 2018
     permalink
    powiem Ci tak. miałam w planach pełen panel mthfr za dobre 900zł. a ponieważ nie lubię wydawać kasy od tak to zaczęłam grzebać żeby sprawdzić czy jest sens. okazało się, że sensu nie ma. panel pokazuje to co może być a nie to co jest faktycznie. sama mutacja wiąże się ze zmianami w życiu. w wywaleniu syfu i nietolerancji z jadłospisu, wywaleniu syfu i chemii z otoczenia, redukcji stresu[hahaha ;)], dobrej suplementacji.
    ja to wszystko zaczęłam wdrażać dobry rok temu ze względu na tarczycę. panelu nie zrobiłam ale podstawowych bada genetycznych też nie. zrobię za jakiś czas. przy niej i tak trzeba badać okresowo poziom b12, b6, b9 i homocysteiny co też robię.

    jeśli u Ciebie jest wciąż kiepsko to może też trzeba przyjrzeć się temu co masz i wprowadzić zmiany.
    z suplami jest niestety tak, że nie wszystkie są dobre, różnią się składem [np wypełniacze są] albo dawkami. ja np wywaliłam receptę na glucophage bo b12 nisko, homocysteina prawie 20, a lek jeszcze by to pogłębił. a po tym jak ten fakt endo wyśmiał wręcz w zeszłym tygodniu podjęłam decyzję, że widzieliśmy się ostatni raz. nie będę tracić pieniędzy na ignoranta...
    więc ponieważ b-complex nie dawał rady zmieniłam go na homocystex plus. laski na grupie mają super wyniki po nim więc i ja na to liczę. żelazo i ferrytyna też u mnie nisko więc muszę wrócić do picia herbaty pokrzywa-mięta bo przez wakacje nie dałam rady no i siadło. i chyba dorzucę do niej sok z pokrzywy a Ty pomyśl o floradixie.
    no i jeszcze trzeba pamiętać aby brać suple umiejętnie bo niektóre się znoszą, a niektóre podkręcają. ja mam w tej kwestii sporo do ogarnięcia bo już nie będę się wstrzymywać z protokołem jodowym a on wiąże się z 2 miesięczną suplementacją przed [w trakcie też] przy hashi...

    dobre suple są z seeking health ale potwornie drogie i często trzeba czekać na dostawę.
    medverita
    dr's best
    alliness
    formeds
    swanson
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 31st 2018
     permalink
    Powiem Ci, że mnie najbardziej dobił stres właśnie. Brak snu, brak czasu, ws ystko w biegu, terapie, choroby dziecka, szpitale, walka... Mocno mnie to sponiewierało. Wówczas największych już nie niedoborów, a skrajnych deficytów się dorobiłam. Niestety mając niepełnosprawne dziecko, z wieloma problemami mamy to wpisane w życiorys. Niestety też idąc do lekarza zero pomocy. Jesteś zmęczona, bo masz niepełnosprawne DZIECKO. Zero badań czy zaleceń. Myślę, że trzeba oprócz tych supli, etc coś zrobić by ten stres ograniczyć. Mi troszkę odeszło gdy rok spokojniejszy chociaż pod kątem chorób Dawidka było. Gdy pobytów w szpitalu z 9 na rok zrobiło się 2. Ale jak tak wymienilam ten stres to właśnie to jest nasz największy wróg kurczę.

    Treść doklejona: 31.10.18 09:51
    A pro po supli. No ja te swansona sobie upodobakam właśnie. No nie wiem czemu ale lepiej mi po nich. Inne też wypróbuję.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeOct 31st 2018
     permalink
    Ja przes stres kładę dietę, która jest absolutną podstawą :/
    Jesli chodzi o suple to ja mam mix.
    Homocystex plus - seeking health
    Selen - swanson
    Wit a - now food
    B2/b3, wcześniej b-complex, cynk, magnez - formeds przy czym b muszę zmienić na dr’ s best ze względu na dawki
    Wit e - holistic
    D3 + k2mk7 - dr jacobs
    Olejek z wiesiołka - seeking health
    Olej z czarnuszki - olini
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 31st 2018
     permalink
    Ja dietę staram się trzymać, ale bywa, że cały dzień poza domem to się zgrzeszy. Bo u mnie na domiar wszystko dieta cukrzycowa, więc najbardziej jak już grzeszy to staram się cukrów nie podnosić. Oleju z czarnuszki u nas nie widziałam. Kupuje ziarenka czarnuszki.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeOct 31st 2018
     permalink
    Stacjonarnie nawet nie masz co patrzeć tego oleju bo są źle przechowywane. Z olini dostajesz zabezpieczoną zimną butelkę. Po czarnuszkę zamawiam konopny u nich :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeNov 17th 2018
     permalink
    Mam świeże wyniki badań - co sądzicie?

    TSH - 0,458 µIU/ml (0,350 - 4,940)
    FT3 - 2,94 pg/ml (1,71 - 3,71)
    FT4 - 0,85 ng/dl (0,70 - 1,48)
    anty-TPO - 0,00 IU/ml (0,00 - 5,61)

    FT4 19.23%
    FT3 61.50%
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeNov 17th 2018
     permalink
    Barfzo dobre wyniki.tarczyca bez zarzutu
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeNov 17th 2018 zmieniony
     permalink
    Gorzej z innymi - z roku na rok Ca-125 mi powolutku rośnie...

    CA-125 (norma 0-35):
    2013 r. – 30,4
    2015 – 32,7
    2017 – 41,6
    2018 - 46,1

    Plan na przyszły rok to badanie BRCA1.
    --
    •  
      CommentAuthorIwonkaLA
    • CommentTimeNov 17th 2018
     permalink
    A robiłaś (teraz lub w przeszłości) anty TG?
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeNov 17th 2018
     permalink
    IwonkaLA: A robiłaś (teraz lub w przeszłości) anty TG?


    Tak. Ale tylko raz - w 2012. Oprócz TSH, FT3, FT4 i anty-TPO dorzuciłam wtedy:

    anty-TG - 13,35 IU/ml (norma: poniżej 115,00)
    TRAb - 0,86 IU/l (wynik ujemny: poniżej 1,8)
    Tyreoglobulina - 21,6 ng/ml (norma: poniżej 55,00)

    A dlaczego pytasz?
    --
    •  
      CommentAuthorIwonkaLA
    • CommentTimeNov 17th 2018
     permalink
    Bo u mnie długie lata wszystkie parametry poza anty TG były idealne. I jak się teraz okazało, miałam wrodzoną niedoczynnosc tarczycy...

    <span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 17.11.18 18:42</span>
    Wiem też, że często wlasnie „nie docenia” anty TG ponieważ niezbyt często bywa podwyższone...
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.