Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeMar 25th 2019
     permalink
    A mierzylas sobie ciśnienie? Nie boli Cię często głowa?
    Odchudzanie odchudzaniem ale serce przy nadczynności cierpi. Ja dostałam leki na nadciśnienie kiedy miałam kiedyś (poza ciąża i kp) okres nadczynność.
    Agata, dużo jedz. Dobrych i wartościowych posiłków. I umów się do lekarza.
    --
    •  
      CommentAuthor°Agata°
    • CommentTimeMar 25th 2019 zmieniony
     permalink
    Ciśnienie mam w porządku. Faktycznie głowa mnie częściej ale nie ma to związku z ciśnieniem . Ostatnio 118 na 74. Z sercem prawda bo kluje mnie w klatce ale to rzadko, raz na pare dni. Dzwoniłam już do lekarza ale nie odbiera;)
    -- [url=https://www.suwaczki.com/]
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeMar 25th 2019
     permalink
    Zrób jeszcze przeciwciala bo pewnie lekarz i tak zleci dla pełnego obrazu
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 27th 2019
     permalink
    Dziewczyny mojej mamie wyszło hashimoto; zawsze miała dobry wynik z tarczycy a tu nagle się mocno posypało.
    Chciałabym jej podrzucić coś do czytania w temacie, jakąś rozpiskę dot.diety itd; Podlinkujesz jakieś sprawdzone strony? Ewentualnie jakaś książka w papierze?
    Mama dodatkowo ma problemy cukrzycowe, nadciśnienie i zalrzepicę więc dietę trzeba by na spokojnie ogarnąć
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeMar 27th 2019
     permalink
    dieta przeciwzapalna. przede wszystkim dużo surowego, wywalenie nabiału i cukru, jedzenia przetworzonego, gluten przynajmniej do ograniczenia. dieta paleo albo keto się dobrze sprawdzają. suplementacja witamin d3, c, magnez, a+e, selen dla wsparcia pracy tarczycy, bcomleks.
    do poczytania Ajwen, tłuste życie - to są dietetyczki kliniczne.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorNicto
    • CommentTimeMar 27th 2019
     permalink
    Agata , ciesz się jeśli to poporodowe - samo minie. Ale koniecznie zrób tez przeciwciała , szczególnie traby , czy to przypadkiem nie coś poważniejszego. Nadczynność to nic fajnego, początkowo masz więcej energii ale z czasem czyjesz sie jak zajechana - szara twarz , wielkie wory pod oczami , przerzedzone włosy. To jak być na dopalaczach czy jakiś dragach , prędzej czy pózniej wysiadasz. Nie wiem Ewa co w tym takiego fajnego do wspominania. Wiele osób z permanentna nadczynnością jak ja Gravesa Basedowa kończy depresja , początkowa energia wyczerpuje sie i padasz na twarz ..
    --
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeMar 27th 2019
     permalink
    Elfi, pani od tłustego życia jest informatykiem i naturopatą ;) Pamiętam jak na początku kariery jej strona sugerowała, że jest lekarzem ;) Jest naturopatą ale nie dietetykiem klinicznym.
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthortamara6
    • CommentTimeMar 27th 2019
     permalink
    Obe, no ja nie wiem czy ona sobie wlasnie tego dietetyka nie zrobila, tylko ze w Stanach. Udostepniala kiedys dyplom, pisała ze wreszcie skonczyla edukacje, ale nie pamiętam jak tlumaczyla te uprawnienia na polski.
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeMar 27th 2019
     permalink
    Kurs korespondencyjny;) Coś jak SKK ;)
    Mnie podpadła "udawaniem" lekarza ;)
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeMar 27th 2019
     permalink
    Obe, a to już nie można się przekwalifikować? a powiedz, na jakich na źródłach bazuje jak nie medycznych? poza tym samej naturoterapii bym tak nie negowała. jest wielu lekarzy po studiach medycznych idących w tę stronę oraz w stronę homeopatii. co do podawania się za lekarzy [swoją drogą poproszę o dowód na podawanie się za lekarza] nie zapominajmy też o marnotach, które przez studia medyczne prześlizgiwały się na najniższych notach i nie raz jeden z drugim wylądował na specjalizacji tylko dlatego, że tam było miejsce. np taka onkolog, która neiumiejśtnie mnie badała parę lat temu w akompaniamencie stwierdzenia, że na mammo jestem za młoda.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeMar 27th 2019
     permalink
    elfiko, można się przekwalifikować, oczywiście. Tylko trzeba o tym mówić wprost. A pani od tłustego życia pracowała w jednej z wrocławskich korporacji jako informatyk, w wolnych chwilach konsultując ludzi i zalecając im dawki hormonów :) Ale recepty już nie dawała ;)
    Dość długo na jej stronie internetowej przed nazwiskiem zamiast (jak teraz) mgr (swoją drogą niezły obciach;)) był skrót md, który jest anglosaskim oznaczeniem lekarza. Potem się tłumaczyła, że to skrót od medycyny naturalnej i takie tam ale w końcu usunęła. Na własne oczy to widziałam i nawet jakiś czas temu o to się spierałam na forum z dziewczynami.
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeMar 27th 2019
     permalink
    Pytanie jakie mama ma objawy i czy jest już w niedoczynności?
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeMar 27th 2019
     permalink
    obe, ale to chyba już dawno było bo ja juz kilka lat czytuję i nie kojarzę zupełni takich zapisków.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeMar 27th 2019
     permalink
    elfi, jestem na forum od 2013 roku i tutaj o niej usłyszałam. Szkoda, że nie zrobiłam prt sc ;)
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 28th 2019
     permalink
    Gabcia trudno stwierdzić kiedy sie zaczęło, rok temu tsh miała ok 3 a jak na jesieni zaczęła mowic o ciągłym zmęczeniu, senności, przesuszonej skórze to ja na wyniki wysłałam bo młoda przy niedoczynnosci tez to miała
    Aha wit D3 mama wcześniej brała, teraz od lekarki dostała solgar zeby raz w miesiacu łyknąć (poziom na badaniu rok temu był ok 30 a teraz ma w lipcu zrobić), selen dostała teraz od endo.
    Ogólnie to problem jest taki ze mama wielu leków nie moze przyjmować ze wzgl na zalrzepice i chory żołądek plus alergie na składniki tabletek (nie pamietam jak sie to nazwa ale jest składowa „otoczek” tabletek i skutkuje to opuchlizna ust o języka lub uderzenia i gorąca. Dlatego chce jej poszukać info o diecie.



    Jej wyniki tarrczycowe (ma 65lat)
    Tsh - 5,9
    Ft4 - 1,12
    Ft3 - 2,73
    Anty tpo - 98
    Anty tg - 318
    •  
      CommentAuthorjakaka
    • CommentTimeMar 29th 2019
     permalink
    Hej, dzis odebralam wyniki tarczycy, lekarz mi napisal ze sa w normie, ale jak patrze na rysunek Elfiki to chyba nie sa w normie???
    TSH 1,36 mu/l <norma 0,27 - 4,2>
    ft3 4,92 pmol/l <norma 3,1 - 6,8>
    ft4 16,09 pmol/l <norma 12-22>
    p-ciala peroksydazie tarczycowe 24,41 iu/ml <norma < 34

    Lekarka obliczyla pojemnosc tarczyc i jest duzo powyzej normy, plus mam liczne guzki.
    Chcialam zeby mi dala skierowanie na ilosc jodu w moczu, ale powiedziala ze sie nie praktykuje.

    Czy mam szukac jakiegos dobrego endokrynologa czy moze te wyniki jednak w normie??? Dzieki z gory!!
    •  
      CommentAuthorcarottka
    • CommentTimeApr 18th 2019
     permalink
    Cześć dziewczyny, pomożecie w interpretacji wyników?
    TSH 2,350 (0,270-4,200)
    Ft3 6,06 (3,10 a 6,8)
    FT4 16,9 (12-22)

    Skorzystałam z kalkulatora i konwersja wynosi:
    FT4 49.00% [ wynik 16.9, norma (12 - 22)]

    FT3 80% [ wynik 6.06, norma (3.1 - 6.8)]
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTime20 godzin temu
     permalink
    mojej młodej strasznie wypadają włosy, tsh na lekach ma 3,76 ale ze względu na tachykardię nie bardzo idzie manewrować dawkami
    Endokrynolog zaproponowała, żeby młoda zaczęła łykać preparat SOLGAR - znacie może? polecacie czy niekoniecznie? Lekarka mówi, że jej po operacji i ze stresu jak zaczęły włosy lecieć to ten preparat wydaje się, że pomaga ale bierze go trochę ponad miesiąc dopiero. U nas odpadają wszelkie ziołowe, tak jak ja ma alergię na pokrzywę, kłącza trawy i skrzyp polny czyli składnik większości leków. Przyjęła paczkę vitapilu i nic, teraz seboradin ampułki i lotion poszły w ruch ale zastanawiam się właśnie nad tym solgarem bo tani nie jest

    da

    Składniki: MSM (metylosulfonylometan), krzem (krzemionka, proszek z czerwonych alg (L.calcareum)), witamina C, L-Lizyna (L-lizyna HCL), L-Prolina, cynk (cytrynian cynku), miedź (diglicynian miedzi); substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna; substancje: dwutlenek krzemu, roślinny kwas stearynowy, roślinny stearynian magnezu; substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, glicerol roślinny (z oleju z ziarna plamowego i kokosowego), substancje zagęszczająca: guma celulozowa.

    1 tabletka zawiera: MSM (metylosulfonylometan) 500mg, krzem (krzemionka, proszek z czerwonych alg (L.calcareum)) 75mg, witamina C 60mg (75%)*, L-Lizyna 25mg (L-lizyna HCL), L-Prolina 25mg, cynk (cytrynian cynku) 7,5mg (75%)*, miedź (diglicynian miedzi) 1000mcg (100%)*.
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTime19 godzin temu
     permalink
    Jakie tsh powinien mieć 12 letni chłopiec?
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTime19 godzin temu zmieniony
     permalink
    alfaromeo: Jakie tsh powinien mieć 12 letni chłopiec?

    0,6-6,3
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTime18 godzin temu
     permalink
    Alfa, nie patrz na tsh tylko na wolne hormony. moja Bianka ma tsh w normie a wolne hormony niziutko. więc lekka niedoczynność jest. na razie walczę suplami, bo głupot jakich się nasłuchałam od dwóch lekarek w tym jednej endo to już dawno nie słyszałam....
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTime17 godzin temu
     permalink
    Wolne T3 6,66 (3,10-6,80)
    Wolne T4 16,30 (12,00-22,00)
    TSH 4,43 (3,80-5-80)

    To całe wyniki.
    •  
      CommentAuthorask28
    • CommentTime15 godzin temu
     permalink
    Hyde tylko wez pod uwage, ze miesiac przyjmowania/stosowania jakiegos preparatu to moze byc za malo/za krotko by powiedziec czy dany preparat dziala.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTime15 godzin temu
     permalink
    Ask dlatego pytam czy któraś z Was ten solgar już stosowała.
    Lelarce to doradziła jej kuzynka farmaceutka że jest bardzo chwalone. Vitapil paczka to 2miesiace kuracji (wcześniej przyjmowała przez miesiąc biotebal ale mi na vitapil radzili zmienić) także 3miesiace już ją faszerujemy a zero poprawy więc szukam
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTime14 godzin temu
     permalink
    Alfa, no troszkę rozrzut pomiędzy wolnymi jest
    FT4 43.00% [ wynik 16.3, norma (12 - 22)]

    FT3 96.22% [ wynik 6.66, norma (3.1 - 6.8)]

    idzie troszkę w kierunku niedoczynności. ewidentnie czegoś brakuje tarczycy stąd niskie ft4. ja bym spróbowała od supli, nawet jakiś fajny zestaw dla dzieci. albo nawet formeds multi bo ma fajny skład z niewielkimi dawkami. i po pwóch miesiącach kontrola. a że okres dojrzewania już to taki komples jest w sam raz.
    no i często ft 4 niedomaga a ft 3 szybuje do góry przy niedoborze jodu, więc albo morze albo chociaż jodid. choć ma syfiaste wypełniacze. dla odważnych płyn lugola ;)

    Treść doklejona: 20.08.19 16:35
    a i jeszcze można pokusić się o olej z ostropestu na wątrobę, w której zachodzi większość konwersji.
    -- [/url]
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.