Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeDec 13th 2021
     permalink
    Hyde, a próbowała witaminę którą proponowałam czyli dr jacobs albo proved? I jakimi dawkami próbowałaś?
    -- [/url]
    • CommentAuthorsolis
    • CommentTimeDec 13th 2021
     permalink
    Mnie dr jacobs bardzo podniosl wit d, az w szoku bylam. Zwlaszcza ze bralam nie do konca regularnie, ale wysokie dawki, miedzy 10 a 20 tysiecy. Bardzo szybko mi sie podniosl poziom do prawie 60 (z 30). W szoku bylam bo raczej naczytalam sie o tym, ze ciezko podniesc wit d.
    A byc moze to kwestia osobnicza..
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeDec 13th 2021
     permalink
    U mnie i męża też zarówno dr Jacobs jak i Proved działają rewelacyjnie. Zeszłej zimy mieliśmy poziomy 110 i 96. Wtedy na Proved. Teraz kupiłam dr Jacobsa, bo chyba wychodzi taniej.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 14th 2021 zmieniony
     permalink
    Ani mi ani mlodej dr Jacobs nie podnosił jakoś szczególnie. Ona biorąc regularnie 6tys jednostek doszła do poziomu 24. Ja bralam mniej regularnie ale 10tys dalej się nie ruszało. Teraz mloda ma 8tys ale 2 różne preparaty i już widać różnicę w wyniku spora


    Dostalam letrox 50, z usg tarczyca bez guzków. Jednorodna czy jakoś tak, niedoczynność to skutek IO
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeDec 14th 2021
     permalink
    Moja droga, przy takich niedoborach d3 to się bierze 20 tyś j dziennie a nie 6z
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeDec 14th 2021
     permalink
    Tak, też mi się tak wydaje. My co roku po lecie mamy około 50, tak więc szybko podnosimy do 70-80 czy nawet więcej.
    Jak się startuje z niskiego poziomu to trzeba dać mocniejsze dawki.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 14th 2021
     permalink
    elfika: Moja droga, przy takich niedoborach d3 to się bierze 20 tyś j dziennie a nie 6z

    zle sie czulam przy takiej dawce, poza tym tez mi nie podnosilo poziomu powyzej 20 (i to wlaśnie wtedy dr jacobs brałam)
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeDec 14th 2021
     permalink
    Czyli coś Ci zżera tę witaminę. Jak stoisz z odrobaczaniem?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 14th 2021
     permalink
    Nie odrobaczany się.ja niekoniecznie w to wierzę
    O D3 rozmawialam kiedys i z moja alergolog (której akurat ufam) i ponoc to częste u alergikow/astmatykow ze sie D3 zle wchlania
    Zreszta u mnie nie tylko D3, żelazo tak samo
    •  
      CommentAuthor~adrianna
    • CommentTimeDec 15th 2021
     permalink
    Bo d3 nie wchłonie się jeśli masz niedobory witaminy C, magnezu i wapnia. Tez konieczna jest witamina K.
    A jeśli chodzi o żelazo, lepiej jest łykać laktoferynę, nie ma działań niepożądanych i jest efektowniejszą - tutaj tez witamina C jest niezbedna. Dodatkowo jakby każda alergia pokarmowa, każda nietolerancja faktycznie znacząco utrudnia wchłanianie w jelitach czegokolwiek
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 15th 2021
     permalink
    Witaminy K nie mogę, mam zakrzepicę w wywiadzie i niejasne wyniki więc hematolog nie pozwolił. Alergie mam wziewne skórne i pokarmowe także ten :/
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeDec 15th 2021
     permalink
    Do D3 bierze się K2, prozakrzepowo działa Wit. K1.

    Treść doklejona: 15.12.21 08:10
    Dziewczyny, a czy slyszalyscie o sposobie brania D3 raz w tygodniu czy nawet raz w miesiącu? Koleżanka wczoraj była u endokrynolog i dostała zalecenie brania 10 000 jednostek raz w tygodniu. Podobno organizm sam sobie dawkuje. We Francji takie trendy. A w Danii podobno podają raz w miesiącu jakąś mega dawkę.
    • CommentAuthorGabcia_I
    • CommentTimeDec 15th 2021
     permalink
    Kardiolog mojego teścia tak proponowała
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 15th 2021
     permalink
    alfaromeo: Dziewczyny, a czy slyszalyscie o sposobie brania D3 raz w tygodniu czy nawet raz w miesiącu? Koleżanka wczoraj była u endokrynolog i dostała zalecenie brania 10 000 jednostek raz w tygodniu. Podobno organizm sam sobie dawkuje. We Francji takie trendy. A w Danii podobno podają raz w miesiącu jakąś mega dawkę.

    moja mama tak ma i też jej przepisała to kardiolog, dostaje dawkę 20tys tylko nie pamiętam z jaką częstotliwością, ta jej d3 tylko na receptę i dość droga ale poprawa w wynikach jest
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeDec 15th 2021
     permalink
    A myślicie, że to lepszy sposób?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 15th 2021
     permalink
    Ja bym tak wolała. Raz na jakiś czas i z głowy

    Aaa mama ma raz na 2tyg, 30tys - solderol
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeDec 15th 2021
     permalink
    Ale chyba takiego "zwykłego" preparatu tak nie powinien nno się stosować? To chyba jest specjalna forma?
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeDec 15th 2021
     permalink
    Ja mam Dekristol, 20 tys. jednostek, na receptę. Biorę w schemacie 2 x w tygodniu.
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeDec 15th 2021
     permalink
    Dzięki.
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeDec 17th 2021
     permalink
    MrsHyde: Nie odrobaczany się.ja niekoniecznie w to wierzę

    ale masz świadomość, że to nie jest kwestia wiary?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 18th 2021
     permalink
    Różne są opinie lekarzy co do odrobaczania bez podstaw. Ja znam takich którzy są temu przeciwni (i są to lekarze moi znajomi a nie z łapanki)
    • CommentAuthorsolis
    • CommentTimeDec 18th 2021
     permalink
    Lekarze lubia miec wynik na papierze. Jak przyjdziesz z papierem, ze w kale wykryto pasozyty to lekarz bedzie leczyl.
    Problem tylko jest taki, ze bardzi trudno wykryc to w badaniu.
    Ja akurat nie jestem za odrobaczaniem profilaktycznym, uwazam, ze w naszym ciele (przewodzie pokarmowym) i tak rozne rzeczy sie znajduja. Trzeba patrzec na diete i na regularne wyproznianie, nie doprowadznie do zaparc. . Wtedy to dziadostwo nie ma czasu sie namnozyc.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 18th 2021
     permalink
    Zaparć to ja nawet w ciąży nie mialam. W kibelku to ja minimum 2x dziennie bywam a bywa że i pięć
    • CommentAuthorsolis
    • CommentTimeDec 18th 2021
     permalink
    Zazdroszcze 😉
    Ja sie musze nastarac, zeby to bylo raz dziennie..
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 19th 2021
     permalink
    uwierz mi nie ma co zazdrościć, po każdym jedzeniu zastanawiasz się czy zostanie czy przez ciebie przeleci;
    glucophage już też działa, dzisiaj juz 7x a wstalam o 9ej
    • CommentAuthorsolis
    • CommentTimeDec 19th 2021
     permalink
    Hmm to moze trzeba sie temu przyjrzec? Moze jest jakas tego przyczyna?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 20th 2021
     permalink
    Przyczyna są liczne alergie/nietolerancje pokarmowe, m.in na leki
    Dzisiaj od 9 do północy zaliczyłam toaletę 18x, ostatnie razy to już mi łzy leciały. Mam nadzieję ze to będzie faktycznie kwestia 3_5dni i organizm przyzwyczai się do leki i mi minie.
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeDec 20th 2021
     permalink
    Hyde, a może trzeba przejść na te wstrzykiwacze? Drogie ale chyba nie robią krzywdy. Koleżanka strzela sobie raz w tygodniu.
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 20th 2021
     permalink
    to byla 1 doba po 1 tabletce, dzisiaj już jest lepiej ale znajoma któa to samo przyjmuje podpowiedziała, żeby łyknąć od razu po jedzeniu
    więc dzisiaj już rozstroju żołądka nie ma a jedynie cały czas mnie mdli, jak na początku ciąży; jeśli tylko to zsotanie to do przeżycia
    co do zastrzyków to różne są opinie i reakcje, na necie sporo osób opisuje że po podaniu zastrzyku 2-3 doby są wyjęte z życia przez uboczne, no i lekarz powiedział, że chce spróbować od najlżejszego że może zadziała zwłaszcza, że nie stosuję antykoncepcji hormonalnej
    •  
      CommentAuthor~adrianna
    • CommentTimeDec 20th 2021 zmieniony
     permalink
    Generalnie jeśli łykasz po obfitym posiłku powinno być ok, jeśli nie - to nie wyjdziesz z łazienki. Mi się niestety nie poprawiło po nastu tygodniach. Za to forma XR przyjęła się bez złudzeń.

    PS podeśle badania, jeśli angielski nje jest przeszkoda, berberyna naprawdę ma porównywalne działanie z metformina.

    PS2 u mnke takie stany biegunkowe uspokoiły się po diecie niskohistaminowej. Miałam problemy po bliżej niezidentyfikowanych produktach (wino, kapusta kiszona, fermentowane rzeczy, dlugodojrzewajace, grzyby) i dietetyk prosił o zbadanie DAO. I wyszło, ze faktycznie to tutaj ukrył się problem :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 20th 2021
     permalink
    Wieczorem nie jestem w stanie zjeść obfitego posiłku, biore na razie 500xr. Ale samo to że wzielam zaraz po zjedzeniu jednak pomogło.
    Ogólnie to u mnie na raz 4 leki weszły - letrox, glucophage, neurovit i klacid więc i obciążenie żołądka spore. Liczę jednak ze juz tylko lepiej będzie
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 23rd 2021
     permalink
    Czy któraś z Was się orientuję jaki e powinno być idealne tsh u 14letniego chłopca? Mlody ma 3.03 pryz normie do 3.41. Oczywiście rodzinny uważa że idealne ale to już wiemy jak to jest z tymi lekarzami pierwszego kontaktu
    •  
      CommentAuthorobe
    • CommentTimeDec 23rd 2021
     permalink
    MrsHyde: Czy któraś z Was się orientuję jaki e powinno być idealne tsh u 14letniego chłopca? Mlody ma 3.03 pryz normie do 3.41. Oczywiście rodzinny uważa że idealne ale to już wiemy jak to jest z tymi lekarzami pierwszego kontaktu

    Poszukaj norm u dr Magdy Jagiełło.
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeDec 23rd 2021
     permalink
    Moja koleżanka leczy syna endokrynologicznie - 14 lat dokładnie - i lekarka mówi, że TSH w tym wieku to max 2,5, a najlepiej do 2,0. Z tym, że to przy normie do 5,0. Masz bardzo niską górną granicę normy.
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeDec 23rd 2021
     permalink
    Jeszcze raz. Najważniejsze są wolne hormony tarczycowe a nie tsh.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 23rd 2021
     permalink
    Rodzinna tylko na tsh dala a że pobierają u nich w przychodni to nic dokupić nie szlo. Za jakiś czas zrobię mu wszystkie pozostałe i najwyżej podpytam jak ze swoimi wynikami pojadę
    •  
      CommentAuthor~adrianna
    • CommentTimeDec 26th 2021
     permalink
    Elfika, ważne są ft3, ft4, tsh i usg. Mi w ft3 i ft4 nie wychodziło nic. A tsh >20.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMar 7th 2022 zmieniony
     permalink
    dziewcyzny mam wyniki mojej kuzynki lat 50
    TSH - 5,46 (0,27 - 4,2)
    ft3 - 3.32 (2.04-4.4)
    ft4 - 1.17 (1-1.6)
    anty tpo 55.56 (0-34)
    anty tg 38.26 (0-115)

    z kalkulatora ft4 28.33%, a ft3 54.24%
    moim zdaniem powinna szukać endo

    Treść doklejona: 07.03.22 21:32
    A moze macie namiar na endokrynologa-diabetologa w warszawie? Wyszla jej dodatkowk cukrzyca i IO więc ktoś patrzący kompleksowo by soę przydał
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeMar 7th 2022
     permalink
    Lekarz medycyny patrzący całościowo to okaz bardzo rzadko spotykany.
    Niech posłucha braci Rodzeń. Wprowadzając ich zalecenia ogarnie cukrzycę a w jej efekcie praca tarczycy też się unormuje.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeMar 29th 2022
     permalink
    Dziewczyny czy te wyniki są ok ?



    TSH 1,66 (0,27-4,20)
    Ft 3 3,93 (3,1-6,8)
    Ft 4 13,7 (12-22)
    Anty TPo 9 (norma >34)
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeMar 29th 2022
     permalink
    Wolne nisko. Selen, b complex, d3. I wątroba do wsparcia.
    Możesz sobie zawczasu sprawdzić poziom d3, b12, żelaza i ferrytyny. To takie minimum przy tarczycy.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeMar 30th 2022
     permalink
    O rany. Szkoda ze nie wiedziałam jak mnie w sobotę igłą kłuły ...
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeMar 30th 2022
     permalink
    Było pytać 😝
    -- [/url]
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.