Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeSep 16th 2019
     permalink
    Ft4 do podciągnięcia. Trza wspomóc wątrobę oraz podnieść ferrytynę. Dorzuć mu też selen.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMalisiek
    • CommentTimeSep 17th 2019 zmieniony
     permalink
    Cześć dziewczyny, robiłam wczoraj badania Mai, bo trochę mnie ostatnio niepokoi jej zachowanie - jest humorzasta, nerwowa, płaczliwa, do tego przytyła mi chyba z 5kg( nie no 5 może przesada, ale brzuch jej z 3kg na bank, brzuch jej urósł, uda, pupa) w wakacje, a cały czas jemy to samo.

    Zrobiłam jej pakiet tarczycowy(tzn okazało się, że pani nie wklepała anty-tg :///) + morfologie

    TSH 3,110 µIU/ml (0,600 - 4,840)
    FT3 5,21 pg/ml (2,53 - 5,22)
    FT4 1,14 ng/dl (0,97 - 1,67)
    anty-TPO 11,47 IU/ml (0,00 - 18,00)

    FT4 24.29%
    FT3 99.63%

    Monocyty 16,2% (1,0 - 6,0)
    Eozynofile 8,9% (1,0 - 5,0)

    Ja się totalnie na wynikach nie znam. Hormony tarczycy ma coś pokopane i już kiedyś miała podwyższone ft3 lub ft4, będę ją jeszcze umawiać na usg. O tych monocytach i eozynofilach wyczytałam między innymi, że może być pasożyt lub alergia.
    --
    • CommentAuthorkarolciat
    • CommentTimeSep 17th 2019
     permalink
    aTG mozesz jeszcze zlecić z surowicy. Do 2 tygodni ja zwykle przechowują.
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
    • CommentTimeOct 27th 2019
     permalink
    Dziewczyny zrobiłam dziś badania kontrolne po ciąży no i jest dramat :d
    Nie ma co ukrywać, ze jakoś nie po drodze mi było z witaminami po ciąży i morfologia jest dramat..
    ale tez martwią mnie wyniki tarczycowe.. niby w normie ale chyba jednak nie..
    tsh 1.48 (0.27-4.2)
    Ft3 3.1 (1.8-4.6)
    Ft4 1.03 (0.93 - 1.7)

    Ft4 12.99%
    Ft3 46.43%

    Oczywiście już się naczytałam, ze niski ft4 przy prawidłowym tsh to już jakieś guzy i inne a z moim przewrażliwieniem na punkcie chorób to już mam sraczke :D

    Jak mogę podciągnąć te ft4? :sad:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 27th 2019
     permalink
    wg mnie to super wyniki
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_Asiula
    • CommentTimeOct 27th 2019
     permalink
    Serio ?
    Kurde ja się naczytałam ze ft3 i ft4 powinny być ok 50% i odpaliłam wujka Google to już zaczęłam czytać to mi włosy stawały :p
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeOct 27th 2019
     permalink
    nie wklejajcie wszystkiego do tych procentow. Pierwsza zasada - leczy sie pacjenta -nie wyniki. Masz jakies objawy czegokolwiek? Po drugie - przy takich wynikach to co bys chciala? dostac lewotyroksyne? po trzecie - nie widzialas chyba slabych wynikow. Wszystko masz ladnie w normie, zostaw te tarczyce:-)
    ciekawa jestem jaka to ta dramatyczna morfologia...
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_Asiula
    • CommentTimeOct 27th 2019
     permalink
    Jak na moje to kiepscizna :d
    null
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 28th 2019
     permalink
    Asiula do przeleczenia na bank masz anemię. Tarczycowe bym skontrolowała za jakiś czas z przeciwciałami tpo i tg.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeOct 28th 2019 zmieniony
     permalink
    Ja w sobotę byłam w labie.

    TSH - 0,4986 µIU/ml (0,350 - 4,940)
    FT3 - 2,82 pg/ml (1,71 - 3,71)
    FT4 - 0,89 ng/dl (0,70 - 1,48)
    anty-TPO - 0,56 IU/ml (0,00 - 5,61)

    Procenty (obliczam tutaj):

    FT4 - 24.36 %
    FT3 - 55.50 %
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
    • CommentTimeOct 28th 2019
     permalink
    Else wiem, wiem.. ja mam od zawsze anemię, choć nie wyglądam...
    i mój ogranizm co najgorsze nauczył się z nią żyć, bo objawy pojawiają mi się przy wartości hemoglobiny ok.7,5...
    tak to normalnie funkcjonuje, choć lekarze twierdzą ze powinnam chodzić po ścianach..
    jak tylko odpuszczę sorbifer to hgb leci na łeb na szyje..
    lekarz w szpitalu zasugerował żeby zrobić badanie szpiku, choć stwierdzili i tak ze tyle co dalej będą mnie leczyć w dotychczasowy sposób...
    wiec nie skierował mnie na nic więcej.
    Ostatnio mi się z 1.5 msc temu skończyło żelazo i jakoś nie po drodze miałam z lekarzem po receptę.
    Wróciły mi @ po porodzie mega obfite i chyba się to skumulowalo..
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeOct 28th 2019
     permalink
    Ja też wiecznie w anemii i to takiej ostrej. Niestety mam mega obfite miesiączki i co sobie uzupełnię to tracę. I przyznam szczerze. Przy hgb 9 śpię na stojąco.
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
    • CommentTimeOct 28th 2019
     permalink
    A to ja mam tak samo, ze właśnie co @ to spada mega, ale no funkcjonuje ok...
    póki co... bo dziś byłam przy okazji u pediatry to mówiła ze to właśnie może zebrać swoje pokłosie dopiero.. wiecznie niedotleniony i niedożywiony organizm...
    ale wzięłam od niej sorbifer mam brać teraz 4 tabletki, kwas foliowy 5mg, witaminę B6.
    Za miesiąc kontrola morfologii to zobaczymy co i jak
    -- [/url]
  1.  permalink
    Dziewczyny pomóżcie:
    TSH: 2,64 (0,35-4,9)
    Ft3: 3,99 (1,72-4,34)
    Ft4: 1,04 (0,4-1,48)
    Przeciwciała Tpo: 956
    Przeciwciała Tg: 229
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeNov 23rd 2019
     permalink
    Monisiunia USG jeszcze, bo na hashimoto wygląda. Na moje oko... Więc usg wyjaśni wiele.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.