Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

Choroby autoimmunologiczne to takie, w których organizm "fiksuje" i wytwarza przeciwciała przeciw swoim własnym, zdrowym komórkom. Tak jest np. w chorobie Hashimoto (to wiem, bo sama mam), której przebieg może się wiązać z nadczynnością (w początkowej fazie) lub z niedoczynnością tarczycy (to później). Często rozwój choroby bywa powolny i nie daje wyraźnych objawów. Ciężko mi coś więcej powiedzieć, bo to już dla mnie wyższa szkoła jazdy
i bardziej szczegółowo tego nie ogarniam.
Poszłam w sprawie zupełnie innych badań do lekarza ogólnego, będąc w ciąży, a lekarce "nie podobała się" moja szyja i dała mi skierowanie na TSH, miałam poniżej normy, potem badali mi jeszcze TSH, fT3, fT4, TPO i coś jeszcze, nie pamiętam. U mnie, z racji ciąży, sytuacja była dość specyficzna, bo ciąża zmienia poziom hormonów tarczycy i nie do końca było wiadomo, czy to coś, co miałam przed ciążą, a teraz się "zaktywizowało", czy normalne ciążowe wahania hormonów. Nie miałam jakichś objawów, które mnie skłoniły do podejrzewania, że z moją tarczycą jest coś nie tak. Czasem trzęsły mi się ręce, ale nie wiązałam tego zanim nie poczytałam o chorobach tarczycy.