Dziewczyny pamiętajcie że istnieje niepłodność diopatyczna tzn bez znanej jakiejkolwiek przyczyny.
Co do badań to wszystkie miałaś w złych dc :( a co do monitoringu to masz do tego prawo wcześniej nie wiem czy chodzisz prywatnie czy nie ale prywatnie idziesz i mówisz że chcesz usg i Ci robią, a niestety znam wykresy dwufazowe z dodatnimi testami owu bez owulacji :(
Paulinko zawsze mnie dziwi fakt podawania badania prl 7dpo, więc pytam dlaczego? Skoro normy prolaktyny dla każdego dc są podane takie same a i mi gin też powiedział , że można ją badać w każdym dc.
I jeszcze chciałam tutaj zapytać co do niedoczynności tarczycy, pytanie do osób , które mają. Czy rzeczywiście potwierdza sie reguła , że osoby z niedoczynnościa, w 1 fazie mają niskie temperatury?
no pod pachą co jakiś czas niewiele mi mówi, chodzi o to , że czytałam iż osoby z niedoczynnością maja w fazie niskich temperatur bardzo niskie pomiary. Ja też stale pod pachą to mam 35,4 a w 1 fazie cyklu mam tempki 36,2-36,4 czyli bardzo nisko. Wiecznie mi zimno, stopy i dłonie to ciągle jak lód. No i to takie uczucie zmęczenia z niczego...
eveke szczerze nie wiem czemu ale od wielu lekarzy to słyszałam i w kilku artykkułach miałąm napisane, żeby badać 7-8 dpo podobno w drugiej fazie cyklu badanie jest dokładniejsze
acha... no ja ostatnio robiłam chyba własnie 7dpo , bo robiłam przy okazji progesteronu co by za jednym ukłuciem i wtedy wyszło mi 73ng/ml natomiast po miesiącu bromka powtórzyłam , ale w 8dc i wyszło mi 7,49 wiec już teraz sama nie wiem kiedy powtarzać... bo na pewno za 2-3 tyg ponownie powtórze , bo teraz biorę mniej bromka.
Eveke ja u siebie badając dla na początku w środku i w drugiej fazie cyklu miałam wahania i to spore natomiast badając zawsze w drugiej fazie te powiedzmy 7-8 dpo to miałam praktycznie identyczne wyniki tak więc zaczęłam słuchać lekarzy i mądre książki i badać 7-8 dpo
Ale czemu tak nie powiem Ci tym bardziej, że wielu lekarzy mówi, że dzień cyklu czy godzina nie mają znaczenia, a w książkach piszą, żeby badać najpóźniej do 10-tej więc bądź mądry pisz wiersze
eveke: Czy rzeczywiście potwierdza sie reguła , że osoby z niedoczynnościa, w 1 fazie mają niskie temperatury?
Też mam niedoczynność i mam dość wysokie temperatury (przy czym wiecznie mi zimno - nawet latem!) w fazie niższych 36,6 - 36,8 a wyższych nawet powyżej 37;) Także chyba nie ma reguły;)
Cześć dziewczynki :) właśnie założyłam profil tutaj i od razu znalazłam ten wątek. Około 4 lata temu wykryto u mnie wole Hashimoto, jest to rodzaj autoagresji, czyli moj organizm uznaje moja tarczyce za ciało obce :( najpierw przyjmowałam LETROX 25, później 50, teraz EUTHYROX 75 :) moja endo mnie nastraszyła, że będę miała problemy z zajściem w ciążę, że mogę poronić, lub urodzić chore dziecko.. ale nie poddaje się, w końcu to żaden wyrok, a ja wierzę w cuda :) pozdrawiam Was dziewczęta i ściskam ! :)
a tak na marginesie to @ spóźnia mi się już drugi tydzień, robiłam test ale wyszedł negatywny :( nie staramy się z narzeczonym o dzidzię, ale bardzo chcielibyśmy mieć w przyszłości :) byłam u gina, powiedziała mi, że jeszcze za wcześnie aby mogła coś stwierdzić, zbadała mnie i powiedziała że nie wyklucza ciąży !!! mam kolejną wizytę we środę, ale jeszcze myślę o becie, bo niepewność mnie zjada dodam, że objawem są jedynie skurcze jak na @ ale nie cały czas, wzdęcia, zgaga i senność (dla mnie to żadne objawy ;P)
Sanderka007 będzie dobrze:) Nie przejmuj się z chorą tarczycą kobiety zachodzą w ciążę i rodzą zdrowe, piękne bobasy:) Póki co kup sobie selen i bierz go codziennie (niejednej już znacznie obniżył poziom aTPO;) i pilnuj wyników badań, a nim się obejrzysz będziesz tulić własne dziecko;) Trzymam kciuki:)))
Witam jestem kolejną kobietą która choruje na niedoczynność tarczycy:) o chorobie dowiedziałam sie zupełnie przypadkiem, ale dzieki temu w jakimś stopniu dowiedziałam sie jaka jest przyczyna że nie moge mieć dziecka... :( od września tego roku lecze sie na niedoczynność tarczycy w tym Hashimoto. Biorę Letrox 75... ostatnio byłam u swojej lekarki wyniki badań tsh wyszły dobre tak mi powiedziała doktorka, zleciła mi również badanie na przeciwciała wczoraj gdy byłam na wizycie powiedziała mi tylko tyle że te badania też są w porządku leczenie kontynujemy bez zmian. ale ja wciąż mam problem z zajściem w ciążę... Proszę o porade co mam dalej robić ja wiem że potrzeba czasu ale ja czekam od października już w październiku poziom tsh mi się unormował. Trafiłam na bardzo nerwową lekarkę która wiecznie nie ma czasu :( pomocy
powiem tak nie pokazała mi wyniku wiec nie wiem powiedziała na drugiej wizycie już po braniu letrox ze sie unormowało wszysko ok teraz moze sie starać o dziecko tylko tyle,,, :( nie nic wiecej nie biore ginekolog mi przypisał luteine podjezykową i tyle... miałam robione tylko badania tsh i TPO... chciałam sobie skserować wyniki badań lecz mi powiedziano w recepcji ze nie mogę o mało sie tam nie pokłocilam wkoncu to sa moje wyniki i moim zdaniem mam prawo sobie skserowac po 10 min powiedziala mi ze moge za tydz przyjsc ze to oni mi je skseruja
ale powiem ze jestem w kompletnej załamce najpierw kazano mi czekać rok i nic nie robiono żadnych badań w celu zbadania dlaczego przez rok nie mogę zajść w ciąże. po roku przypadkiem bedac u ogolnego lekarza w celu zwyczajnego przezxiebienia dowiaduje sie ze najprawdopodobnie mam problem z tarczycą ze wzgledu na opuchnięta szyję... co i też tak sie stało po zrobieniu usg okazało sie hashimoto, niedoczynnosc tarczycy :(
hej koleżanki, mam wyniki usg tarczycy.. skomentujecie?? pozdrawiam tarczycowe dziewczyny.. tarczyca dwupłatowa z zachowaną cieśnią o średnicy 3,6 mm. prawy płat o wymiarach 24 *17*36 mm. lewy płat o wymiarach 17*15*28 mm. niejednorodna echo struktura miąższu, nieznacznie obniżona echogenicznosc, nie stwierdzono obecności zmian ogniskowych..
niestety nie mam objętości.. to było takie usg które jeździ po wsiach w walizce.. pewnie dokładne nie było, ani super jakościowe.. no, ale... to jakaś informacja co dalej.. A-TG- 41,1 U/ ml norma < 60 A-TPO- 86,5 U/ml norma < 60,0 selen łykam wg. Twoich zaleceń Paulino.. może zrobić dokładniejsze usg?? jak myślicie??
Hej dziewczyny!!! Mam pytanko, badałam TSH i wynosi 1,80 (0,55- 4,78), poprzedni wynik 1,0 i FT4 1,15 (0,89-1,76), czy to są dobre wyniki dla starających się o ciążę???
czy moje wyniki są dobre ? regulernie biorę letrox 0.75 co mam jeszcze zrobić żebym wkońcu doczekała sie dzidziusia... :( pomóżcie mi ja widze żę miedzy mną, a meżem dzieje sie nie najlepiej po tym okresie starań chyba też nie wierzy ze sie nam uda :((
Cześć. Twoje wyniki są dobre, przynajmniej jeśli chodzi o TSH, choć aj bym je jeszcze trochę obniżyła. aTPO wskazuje na hashimoto. Pamiętaj żeby zawsze podawać normy, gdyż w każdym laboratorium są inne i żadna z dziewczyn nie będzie mogła udzielić Ci odpowiedzieć nie znając norm. Co zrobić żeby doczekać się dziecka?... Chyba czas odpuścić, za bardzo chcesz - moim zdaniem. Wyluzuj, może to nie łatwe, ale warto spróbować - głównie ze względu na Twoje samopoczucie. Pozdrawiam
jolcia letrox to levothyroxyna tak ? na przeciwciała dobrze by było brać selen, TSH nadal ciut za wysokie do starań, ale kwestia dobrania dawki i powinno być ok pamiętaj by biorąc leki badać TSH i ft3 i ft4 co 4-6 tygodni
Dziewczyny, czy któraś z Was jest z Wrocławia? Szukam dobrego endokrynologa. Chodziłam na Enargetyczną a obecnie do Gawrysia. Wolałabym jednak zmienić lekarza, na kogoś kto nie bierze 150zł lub 200zł za 5 min wizyty. Może macie kogoś na NFZ do kogo można się zapisać normalnie.